Dzika róża
©zibdim/Fotolia
Styl życia

Konfitura, dżem czy syrop z dzikiej róży, czyli smacznie i zdrowo

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

 

Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. W jej owocach można znaleźć nawet 850-1200 mg tej witaminy na 1000 g owoców. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dzika róża jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników.

Jak przygotować dziką różę do przetworów?

Wykonanie przetworów nie jest trudne, ani specjalnie kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne może okazać się przygotowanie samych owoców. Należy odciąć ich szypułki, przekroić wzdłuż i za pomocą niewielkiej łyżeczki lub nożyka usunąć z wnętrza pestki wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce należy przełożyć do miski i dokładnie umyć. Przy przygotowywaniu owoców bardzo przydatne będą rękawiczki – pomoże to uniknąć zabarwienia rąk na pomarańczowo. Tak przyszykowane owoce dzikiej róży są gotowe do dalszej obróbki. Od nas zależy, co z nich chcemy przygotować – konfiturę, dżem czy syrop.

Konfitura z dzikiej róży

Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na wolnym ogniu przez około 15 minut. I znowu zostawiamy na 12 godzin, po czym gotujemy przez 20-30 minut – owoce powinny stać się szkliste. Następnie gotową konfiturę przekładamy do wcześniej przygotowanych – umytych, wysterylizowanych i suchych słoików.

Dżem z dzikiej róży

Dobrym pomysłem dla osób, które nie mają zbyt wiele czasu na długie przygotowanie konfitury, będzie dżem. Do jego zrobienia potrzebne będą 2 kg owoców, cytryna oraz pół kilograma cukru. Owoce przyszykowujemy w taki sam sposób, jak do konfitury. Następnie gotujemy je przez około pół godziny, a po tym przecieramy przez sitko. Do powstałego przecieru dodajemy cukier oraz 2 łyżki soku z cytryny. Ponownie zagotowujemy, a po 10 minutach gotowy dżem można przełożyć do słoików.

Syrop z dzikiej róży

Kolejnym przetworem, nieocenionym zwłaszcza w sezonie grypowym, jest syrop z dzikiej róży. Do jego przygotowania potrzeba 1 kg owoców, 1 kg cukru i około 6 szklanek wody. Przyszykowane owoce należy dokładnie zmielić (np. w mikserze), następnie zagotować wodę. Do wrzątku dodać cukier i zmielone owoce. Gotować na wolnym ogniu przez pół godziny. Po tym przecedzić przez sitko i przelać do czystych i wyparzonych butelek. 


Owoce i słoik z dżemem
©Ali Safarov/Fotolia
Styl życia
Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.

Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.   Konfitura z pigwy dodawana jest do herbaty w zastępstwie za cytrynę , ma więcej składników odżywczych od niej i posiada bardziej aromatyczny smak – mimo że obydwa owoce mają silnie kwaskowaty posmak.   Składniki: 1,5 kg owoców pigwy, 4 szklanki cukru , łyżka cynamonu, woda.   Czas przygotowania: ok. godziny Poziom trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Obierz owoce pigwy i podziel je na ćwiartki, a te jeszcze na pół (na tzw. ósemki). 2. Wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 3. Startą pigwę wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj aż owoce będą miękkie (ok. pół godziny). 4. Następnie odlej wodę, a owoce przełóż na patelnię, smaż je na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu . 5. Gdy konfitura stanie się ciemnopomarańczowa, to znaczy, że jest gotowa do spożycia. Można ją od razu jeść lub pasteryzować w słoikach. 6. Pasteryzacja konfitury polega na zamknięciu przetworu w słoikach i włożeniu ich do gotującej się wody na ok. 10 minut – dzięki temu termin ważności konfitury będzie o wiele dłuższy.   Konfitura z pigwy do herbaty jest smacznym dodatkiem podczas zimowych wieczorów. Pobudzi, rozgrzeje , a co najważniejsze – pomoże wyleczyć przeziębienie. Konfitura z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu.  Dżem, syrop i konfitura z czarnej porzeczki – przepisy .  Głóg...

czerwone owoce głogu
©Andrey Starostin/Fotolia
Styl życia
Co można zrobić z głogu? Przepisy na konfiturę, nalewkę i dżem
Głóg jest niewielkim krzewem, mającym małe, czerwone owoce. Głóg kwitnie w maju lub czerwcu, a dojrzałe owoce zbiera się jesienią. To właśnie kwiaty i owoce głogu są odpowiedzialne za szereg leczniczych właściwości tej rośliny.

Głóg jest niewielkim krzewem, mającym małe, czerwone owoce. Głóg kwitnie w maju lub czerwcu, a dojrzałe owoce zbiera się jesienią. To właśnie kwiaty i owoce głogu są odpowiedzialne za szereg leczniczych właściwości tej rośliny .   Głóg jest stosowany przy zapobieganiu chorobom serca . Owoce głogu hamują rozwijające się zmiany nowotworowe, zapobiegają także chorobom układu naczyniowego. Dodatkowo głóg obniża ciśnienie krwi, obniża cholesterol, uspokaja, zmniejsza bóle głowy oraz poprawia pamięć.   Dobrym sposobem na przyjmowanie głogu jest sporządzenie z niego przetworów. Z owoców głogu mogą powstać oczyszczające wywary, herbaty, nalewki , konfitury oraz dżemy . Przepis na wywar z głogu Do dwóch szklanek wody należy dodać 2 łyżki suszonych kwiatów głogu, a następnie gotować około pół godziny. Tak przygotowany wywar można pić do trzech razy dziennie. Dżem z głogu Do wykonania dżemu z głogu potrzebne będzie 500 gramów owoców głogu, 500 g cukru i 150 wody mineralnej. Z owoców głogu należy usunąć pestki, a następnie zalać oczyszczone owoce wodą i ugotować. Ugotowany głóg ma być bardzo miękki, aby można go było zmiksować albo zmielić w maszynce. Po zmieleniu owoców należy je przełożyć do garnka, dodać cukier i gotować przez 10 minut. Po tym czasie należy odstawić głóg na noc. Następnego dnia trzeba ponownie zagotować owoce . Zdjąć z gazu w momencie, gdy głóg zrobi się szklisty . Gorący dżem przekładać od razu do słoiczków. Nalewka z owoców głogu Składniki: 1 kg owoców głogu, 4 szklanki spirytusu, 500 g cukru, około 10 goździków, kawałek cynamonu, skórka z jednej cytryny, 4 szklanki przegotowanej wody.   Do dużego słoja należy wsypać...

Konfitura z jabłek otoczona świeżymi jabłkami.
©aga7ta/fotolia
Styl życia
Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu
Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu. Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników . Nadaje się także do gofrów i ciasta. Powidła z jabłek – przepis Składniki (na 8-10 słoików): 1,5 kg jabłek, ½ łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki cukru wanilinowego, 500 g cukru żelującego 2:1, 1 łyżka rumu, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki cynamonu. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić. Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny. Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu. Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum. Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości: regulują...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner