Ptysie
Pixabay/la-fontaine/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Biały cukier – biała śmierć?

Sacharoza, czyli biały cukier, należy do pustych kalorii, ponieważ nie dostarcza człowiekowi potrzebnych mu składników, a jedynie chwilową energię. Ten cichy i zamaskowany zabójca sieje w organizmie duże spustoszenie, gdy jest spożywany w nadmiarze.

Sacharoza, czyli biały cukier, należy do pustych kalorii, ponieważ nie dostarcza człowiekowi potrzebnych mu składników, a jedynie chwilową energię. Ten cichy i zamaskowany zabójca sieje w organizmie duże spustoszenie, gdy jest spożywany w nadmiarze.

Sacharoza – podstawowe informacje

Słowo "sacharoza" wielu osobom może wydawać się obce, choć to po prostu zwykły, biały cukier, przez większość ludzi spożywany niemal codziennie. Sacharoza to dwucukier o białej barwie, który składa się z cząsteczki glukozy i cząsteczki fruktozy. Znajduje się w burakach cukrowych oraz trzcinie cukrowej.

Sacharoza nie dla każdego

Popularność spożycia białego cukru nie idzie w parze z wiedzą na jego temat. Tymczasem jego obecność w diecie to istotny czynnik, który może znacznie wpłynąć na stan naszego zdrowia. Sacharozę powinny ograniczyć do minimum osoby prowadzące siedzący tryb życia. Analogicznie więc – biały cukier w odpowiednich ilościach (uzależnionych od indywidualnego zapotrzebowania na kalorie) mogą spożywać sportowcy i osoby, które dużo się ruszają. Na względzie trzeba mieć oczywiście dzienny bilans kaloryczny, który wymaga konsultacji dietetycznej.

Gdzie znajdziemy sacharozę?

Sacharoza ukryta jest w całej masie produktów. Co gorsze, nie tylko w tych, które kojarzą nam się ze słodkościami, a więc wszelkiej maści wyrobami cukierniczymi – ciastami, batonami, cukierkami, lodami czy słodzonymi napojami. Cukier prosty znajdziemy także chociażby w różnego rodzaju produktach błyskawicznych w proszku – zupkach, sosach itd. Mało kto wie, że sacharoza obecna jest także np. w ketchupie.

Co się dzieje po spożyciu sacharozy?

Sama konsumpcja słodkości jest przyjemna – zawdzięczamy to endorfinom, a więc hormonom, które są odpowiedzialne za nasze dobre samopoczucie. Niestety, dużo gorzej dzieje się chwilę później. Dlaczego? Sacharoza powoduje bowiem nagły wyrzut insuliny z trzustki, co w konsekwencji może nawet powodować jej uszkodzenie. Przede wszystkim jednak, cukier powoduje niechciane wahania glukozy we krwi – podkreślają specjaliści. W praktyce oznacza to najpierw uczucie sytości i energii (niestety bardzo krótkotrwałe), po którym następuje intensywne łaknienie.

Skutki spożywania sacharozy w nadmiarze

Jeśli nasza dieta obfituje w biały cukier, może to w przyszłości wiązać się z przykrymi następstwami, a więc: otyłością, cukrzycą, chorobami serca, miażdżycą, próchnicą zębów, hiperglicerydemią, rozwojem drożdżaków, czy wspomnianymi problemami z tarczycą.

Zdrowe zastępniki sacharozy

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia (a nie tylko tygodnia!) bez porcji czegoś słodkiego. Na szczęście istnieją produkty, które dają uczucie słodkości, a nie szkodzą tak organizmowi, jak biały cukier. Należy do nich zaliczyć ksylitol (cukier brzozowy) czy rozsławioną w Europie, a coraz bardziej także w Polsce – stewię (roślinę pochodzącą z Ameryki Południowej).

 

Ze spożyciem cukru, tak, jak ze wszystkim innym, należy zachować zdrowy rozsądek. Jeśli trenujemy jakiś sport lub po prostu prowadzimy aktywny tryb życia, kawałek szarlotki po niedzielnym obiedzie na pewno nam nie zaszkodzi. Nie popadajmy w skrajności. Pamiętajmy jednak o negatywnych aspektach spożycia cukrów prostych. Jeśli dopadnie nas chęć na łakocie, uwzględnijmy to w dziennym bilansie kalorycznym, najlepiej spalać kalorie podczas spaceru czy innej aktywności fizycznej.


świeże jabłka zielone i jedno czerwone
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukry proste – produkty, których lepiej unikać
Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód.

Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód. Cukier biały a cukier brązowy – przykłady cukrów prostych Cukier biały i cukier brązowy produkowane są z roślin – cukier biały otrzymuje się z buraka cukrowego, zaś cukier brązowy pozyskiwany jest z trzciny. Zarówno cukier biały , jak i cukier brązowy zawierają ponad 90% sacharozy. Cukier biały poddawany jest przemysłowemu oczyszczaniu, cukier brązowy nie. Nie wpływa to jednak prawie w ogóle na ich walory zdrowotne – z obu źródeł sacharozy najlepiej zrezygnować (lub przynajmniej je ograniczyć). Wartość kaloryczna obu produktów niewiele się różni – cukier biały ma około 406 kalorii w 100 gramach, a cukier brązowy – 380-396 kalorii. Syropy i melasa cukrowa – cukry proste w płynnej postaci Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje przy produkcji cukru białego. Zawiera około 50% sacharozy, przez co nie jest zupełnie pozbawiony wartości odżywczych – zawiera wapń, żelazo i potas. W 100 gramach ma 290 kalorii. Inne syropy zastępujące cukier biały i brązowy, to m.in: syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany) i syrop klonowy. Ten pierwszy otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na glukozę – 52% i fruktozę – 42%. Jest to cukier prosty bardzo szkodliwy, uznaje się go za przyczynę epidemii otyłości. Dodawany jest niemal do wszystkich produktów, ze względu na niską cenę i łatwość obróbki. Jest składnikiem słodyczy, napojów, jogurtów, pieczywa, sałatek. Z kolei syrop klonowy otrzymuje się z soku klonowego z pnia klonu i jest to populary produkt słodzący w kuchni...

Biały cukier
©koosen/Fotolia
Styl życia
Zwiększa ryzyko otyłości i cukrzycy. Uważaj na syrop glukozowo-fruktozowy
Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia.

Syrop glukozowo-fruktozowy wykorzystywany jest na ogromną skalę w przemyśle spożywczym. Zerknij na skład swojego ulubionego słodkiego jogurtu, napoju, dżemu albo musli. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że substancją nadającą im słodki smak jest syrop glukozowo-fruktozowy. Coraz częściej zastępuje się nim cukier. Jest tańszy w zastosowaniu i dobrze się przechowuje. Niestety jest przy tym szkodliwy dla zdrowia. Skład syropu glukozowo-fruktozowego a skład cukru Syrop glukozowo-fruktozowy produkowany jest ze skrobi kukurydzianej. Skrobia w procesie chemicznym przetwarzana jest w gęsty roztwór składający się z glukozy i fruktozy.   Cukier na potrzeby przemysłu spożywczego pozyskuje się głównie z buraków cukrowych. Jego podstawowym składnikiem jest sacharoza, związek chemiczny należący do węglowodanów. Dlaczego cukier jest zastępowany syropem glukozowo-fruktozowym? Syrop glukozowo-fruktozowy ma postać płynu, dzięki temu łatwiej jest rozcieńczyć jego koncentrat. Sacharozę należy wcześniej rozpuścić. Syrop glukozowo-fruktozowy nie krystalizuje się tak, jak cukier, co wpływa na lepszy wygląd posłodzonych nim produktów. Produkty posłodzone syropem można ponadto przechowywać dłużej niż te zawierające cukier. Przede wszystkim jednak produkcja i przechowywanie syropu glukozowo-fruktozowego są tańsze niż produkcja i przechowywanie cukru. Wszystkie te czynniki wpływają na to, że w ramach oszczędności firmy produkujące żywność i napoje często stosują syrop zamiast cukru. Szkodliwość syropu glukozowo-fruktozowego Cukier nazywany jest przez niektórych białą śmiercią. Analogicznie syrop glukozowo-fruktozowy można by nazwać brązową śmiercią, ponieważ spożywanie go powoduje jeszcze większe spustoszenia w organizmie.   Choć kaloryczność cukru (sacharozy) i syropu glukozowo-fruktozowego jest porównywalna, sposób, w jaki...

słodycze
© natashamam35/Fotolia.com
Styl życia
Sposoby na obniżenie poziomu cukru we krwi: dieta i zmiana stylu życia
Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi (tzw. hiperglikemia) bywa wynikiem zaburzeń gospodarki węglowodanowej lub źle leczonej cukrzycy. Jego objawami mogą być m.in. senność, zwiększone pragnienie i nieprawidłowa praca serca. Poziom cukru można unormować domowymi sposobami lub za pomocą podawanej insuliny.

Zbyt wysokie stężenie glukozy we krwi (tzw. hiperglikemia) bywa wynikiem zaburzeń gospodarki węglowodanowej lub źle leczonej cukrzycy. Jego objawami mogą być m.in. senność, zwiększone pragnienie i nieprawidłowa praca serca. Poziom cukru można unormować domowymi sposobami lub za pomocą podawanej insuliny.   Chorzy na cukrzycę typu 1. obniżają poziom cukru poprzez wstrzyknięcie sobie insuliny. O właściwy poziom cukru we krwi można też dbać na inne sposoby, m.in. dzięki diecie. Glukoza – co to jest Glukoza jest cukrem prostym, który dla wielu organizmów stanowi podstawowe źródło energii niezbędnej do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych. Źródłem glukozy są spożywane przez człowieka węglowodany, które przetwarzane są do postaci glukozy w przewodzie pokarmowym. Glukoza wchłaniana jest następnie z jelita cienkiego do krwi, a wraz z nią transportowana do komórek organizmu dostarczając im energii. Jeżeli wchłanianie glukozy jest zaburzone, gromadzi się ona we krwi, podczas gdy komórki organizmu pozostają „niedożywione”. Prowadzi to często do hiperglikemii, stanu, kiedy stężenie glukozy we krwi jest niebezpiecznie wysokie . Jaki jest prawidłowy poziom cukru na czczo U dorosłego, zdrowego człowieka prawidłowe stężenie cukru we krwi powinno na czczo wynosić mniej niż 100 mg/dl. O hiperglikemii można mówić wtedy, kiedy poziom cukru we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas powyżej 100 mg/dl. Przy cukrzycy poziom cukru przekracza 200 mg/dl. Poziom cukru można zbadać podczas badań laboratoryjnych. Należy zgłosić się w tym celu na czczo na pobieranie krwi. Próbka krwi zostanie przeanalizowana i oznaczone zostanie stężenie glukozy w surowicy na czczo i jeśli jest taka potrzeba – po obciążeniu glukozą (czyli po spożyciu 75 mg glukozy). Szacunkowe badanie można...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner