© Africa Studio/Fotolia
Styl życia

Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

 

Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących. Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.

Kasia gotuje z Polki.pl: piaskowa babka cytrynowa

 

Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła. Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się.

Wartości odżywcze i właściwości porzeczek

Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby. Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu.

Konfitura z czarnej porzeczki – przepis

Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra:

  • 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
  • 2,5 kg cukru.

Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok.

2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut.

3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny.

4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut.

5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików. Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia.

6. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.

Syrop z czarnej porzeczki – przepis

Syrop z czarnej porzeczki jest idealnym dodatkiem do herbaty, smoothie oraz wody mineralnej.

 

Składniki na około 1,5 litra soku:

  • 1 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
  • 50 umytych i osuszonych liści czarnej porzeczki,
  • 6 szklanek wody,
  • 6 szklanek cukru.

 

Czas przygotowania: 30 minut + 60 minut gotowania

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Owoce i liście zalej wodą i gotuj (bez przykrywki) przez około 30 minut.

2. Odcedź sok, dodaj do niego cukier i gotuj kolejne 30 minut.

3. Gorący syrop przelej do małych słoików lub butelek. Odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.

Dżem z czarnej porzeczki bez cukru – przepis

Składniki na około 2 litrowe słoiki:

  • 3 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców,
  • sok z dużej pomarańczy,
  • kilka łyżek wody.

 

Stopień trudności: łatwe

 

Czas przygotowania: 30 minut + 20 minut gotowania

 

Sposób przygotowania:

1. Zblenduj porzeczki i przetrzyj przez sito w celu pozbycia się pestek.

2. Przełóż owoce do rondla, dodaj sok i 2 łyżki wody. Gotuj na małym ogniu, często mieszając.

3. Jeżeli dżem będzie za gęsty dodaj 2 łyżki wody.

4. Gorący dżem przełóż do wyparzonych i suchych słoików zostawiając około 3 cm przestrzeni pod zakrętką. Postaw do ostygnięcia do góry dnem.

5. Przechowuj w chłodnym miejscu. Dżem z porzeczek gęstnieje bez dodatku substancji żelujących. Po otwarciu przechowuj go w lodówce.

 

Smacznego!


Dzika róża
©zibdim/Fotolia
Styl życia
Konfitura, dżem czy syrop z dzikiej róży, czyli smacznie i zdrowo
Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.   Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. W jej owocach można znaleźć nawet 850-1200 mg tej witaminy na 1000 g owoców. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dzika róża jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Jak przygotować dziką różę do przetworów? Wykonanie przetworów nie jest trudne, ani specjalnie kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne może okazać się przygotowanie samych owoców. Należy odciąć ich szypułki, przekroić wzdłuż i za pomocą niewielkiej łyżeczki lub nożyka usunąć z wnętrza pestki wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce należy przełożyć do miski i dokładnie umyć. Przy przygotowywaniu owoców bardzo przydatne będą rękawiczki – pomoże to uniknąć zabarwienia rąk na pomarańczowo. Tak przyszykowane owoce dzikiej róży są gotowe do dalszej obróbki. Od nas zależy, co z nich chcemy przygotować – konfiturę, dżem czy syrop. Konfitura z dzikiej róży Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na...

Konfitura z jabłek otoczona świeżymi jabłkami.
©aga7ta/fotolia
Styl życia
Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu
Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu. Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników . Nadaje się także do gofrów i ciasta. Powidła z jabłek – przepis Składniki (na 8-10 słoików): 1,5 kg jabłek, ½ łyżeczki cynamonu, 3 łyżki cukru, ½ łyżeczki cukru wanilinowego, 500 g cukru żelującego 2:1, 1 łyżka rumu, sok z połowy cytryny, ½ łyżeczki cynamonu. Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm. Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić. Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny. Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu. Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum. Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia. Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości: regulują...

Słoik dżemu z kiwi.
©annamavritta/Fotolia
Styl życia
Jak przygotować egzotyczną nalewkę, konfiturę i dżem z owoców kiwi?
Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.   Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie. Nalewka z kiwi na szalone imprezy Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.   Składniki: 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi, 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu), 1 szklanka wody, pół szklanki cukru.   Czas przygotowania: 40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów). Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem. Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem). Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja. Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki. Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.   Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody. Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi? Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami , miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami , pieczywem, serami...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik