Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Owoce dzikiej róży
Flickr/born1945/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia

Dzika róża – naturalne źródło witaminy C

Dzika róża stanowi ozdobę ogrodów i parków, pięknie pachnie, do tego ma właściwości zdrowotne. Jej owoce są bogatym źródłem witaminy C, która jest dobra niemal na wszystko.

Dzika róża stanowi ozdobę ogrodów i parków, pięknie pachnie, do tego ma właściwości zdrowotne. Jej owoce są bogatym źródłem witaminy C, która jest dobra niemal na wszystko.

Korzystny wpływ witaminy C na zdrowie

Witamina C, czyli kwas askorbinowy, wzmacnia odporność, pomaga zapobiegać przeziębieniom i stanom zapalnym, dlatego stosujemy ją wtedy, kiedy nasz organizm jest szczególnie narażony na infekcje. Ponadto odpowiednie dawki witaminy C pomagają zapobiegać szkorbutowi i zapaleniu stawów. Jeśli dostarczamy organizmowi witaminę C w odpowiednich ilościach, będziemy też dłużej cieszyć się piękną, gładką, świeżą cerą. Nasza skóra stanie się przy tym bardziej odporna na poparzenia słoneczne.

Witamina C w owocach dzikiej róży

Źródłem witaminy C są owoce dzikiej róży: otoczone płatkami części rośliny, zawierające nasiona. Trzy świeże owoce dzikiej róży pokrywają dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Jesienią warto postawić na świeże owoce, ponieważ znajduje się w nich najwięcej witamin, a na pozostałe pory roku ususzyć je, zamrozić lub przygotować z nich przetwory: konfitury, syropy i nalewki.

Herbata z owoców dzikiej róży

Jeśli chcemy pić herbatkę ze świeżych owoców dzikiej róży, nie zalewajmy ich wrzątkiem, ponieważ niszczy on witaminę C. Lepiej będzie, jeśli zalejemy je letnią wodą i zostawimy na godzinę lub dwie. Podobnie robimy w przypadku przygotowania naparu z suszonych owoców. Takim napojem możemy zastąpić herbatę i kawę, które pod względem wartości odżywczych wypadają dość blado w porównaniu z naparem z owoców dzikiej róży. 

Plasterki cytryny na talerzu
Pixabay/skeeze/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
C jak cudowne właściwości witaminy C
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta.

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, jest najbardziej znaną witaminą. Przyjmuje się ją w większych ilościach podczas sezonu grypowego, by zwiększyć odporność, ale nie jest to jej jedyna zaleta. Witamina C – właściwości Naturalna witamina C, czyli ta pochodząca z warzyw i owoców: stymuluje produkcję białych krwinek i podnosi odporność organizmu, uczestniczy w regeneracji witaminy E i produkcji hormonów zwalczających stres, przyspiesza proces zrastania kości i gojenia się ran i siniaków, poprawia przyswajalność żelaza, normalizuje poziom cholesterolu we krwi i chroni przed miażdżycą, ma właściwości przeciwutleniające – zwalcza wolne rodniki, wpływa na wytwarzanie i zachowanie kolagenu, chroni organizm przed zmianami nowotworowymi. Źródła witaminy C Średnie zapotrzebowanie na witamin C na dzień wynosi: 40-75 mg u dzieci, 75-100 mg u dorosłych. Witaminę C w dużej ilości można znaleźć np. w: owocach dzikiej róży, czarnej i czerwonej porzeczce, truskawkach, poziomkach, owocach cytrusowych (uwaga, wbrew pozorom owoce cytrusowe nie są ich największym źródłem!); warzywach: natce pietruszki, zielonych warzywach (brukselka, szpinak, kalafior, kapusta – zwłaszcza kiszona). Cebula, stosowana już przez Wikingów w celu zapobiegania szkorbutowi (a więc chorobie wywołanej niedoborem kwasu askorbinowego), w rzeczywistości jest dość ubogim źródłem witaminy C. Suplementy i witamina C lewoskrętna W wyniku reklam (na razie głównie internetowych) farmaceuci są coraz częściej pytani o witaminę C lewoskrętną , która ma być jedyną formą skuteczną formą syntetycznej witaminy C (w przeciwieństwie do witaminy C prawoskrętnej). W związku z tym należy uściślić nazewnictwo, stosowane przez koncerny farmaceutyczne...

Dzika róża
©zibdim/Fotolia
Styl życia
Konfitura, dżem czy syrop z dzikiej róży, czyli smacznie i zdrowo
Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.   Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. W jej owocach można znaleźć nawet 850-1200 mg tej witaminy na 1000 g owoców. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dzika róża jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Jak przygotować dziką różę do przetworów? Wykonanie przetworów nie jest trudne, ani specjalnie kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne może okazać się przygotowanie samych owoców. Należy odciąć ich szypułki, przekroić wzdłuż i za pomocą niewielkiej łyżeczki lub nożyka usunąć z wnętrza pestki wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce należy przełożyć do miski i dokładnie umyć. Przy przygotowywaniu owoców bardzo przydatne będą rękawiczki – pomoże to uniknąć zabarwienia rąk na pomarańczowo. Tak przyszykowane owoce dzikiej róży są gotowe do dalszej obróbki. Od nas zależy, co z nich chcemy przygotować – konfiturę, dżem czy syrop. Konfitura z dzikiej róży Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na...

warzywa
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta wzmacniająca kości. Co powinni jeść chorzy na osteoporozę?
Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej.

Osteoporoza jest chorobą, która charakteryzuje się postępującym ubytkiem masy kostnej i zmianami w strukturze kości. Na skutek choroby kości stają się słabe i podatne na złamania. Głównym celem diety osób chorych na osteoporozę powinno być wzmocnienie kości poprzez dostarczanie organizmowi substancji potrzebnych do prawidłowego przebiegu procesów metabolicznych w tkance kostnej. Produkty bogate w wapń podstawą diety wzmacniającej kości Dieta wzmacniająca kości powinna zawierać dużo wapnia , który jest podstawowym budulcem tkanki kostnej. Bogate źródło wapnia stanowi mleko i jego przetwory (jogurt, kefir, sery) oraz ryby , zwłaszcza rybki z puszki zjadane razem z ośćmi. Wapń przyswajany jest przez kości przy udziale witaminy D, C i fosforu. Dlatego w diecie wzmacniającej kości powinny znaleźć się także duże ilości tych składników. Witamina D umożliwia wchłanianie wapnia Witamina D ułatwia wchłaniania wapnia, stymuluje też wytwarzanie tkanki kostnej. Ta witamina wytwarzana jest w organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Dodatkowym źródłem witaminy D mogą być produkty spożywcze takie, jak: tran, tłuste ryby morskie, żółtko jaj, masło oraz wątróbka . Witamina C ważna dla zdrowych kości Witamina C oprócz tego, że ułatwia wchłanianie wapnia, umożliwia też syntezę kolagenu, który stanowi ważny składnik tkanki kostnej. Bogatym źródłem witaminy C są: świeże owoce (porzeczki, owoce cytrusowe, acerola, truskawki, owoce dzikiej róży) i warzywa (brukselka, papryka, nać pietruszki, pomidory, ziemniaki). Fosfor pomaga na osłabione kości Pierwiastkiem, który wspomaga przyswajanie wapnia jest też fosfor. Duże jego ilości znajdują się w kaszy gryczanej, serze żółtym, orzechach włoskich, jajach oraz rybach. Jakich produktów...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner