Konfitura z jabłek otoczona świeżymi jabłkami.
©aga7ta/fotolia
Styl życia

Konfitura jabłkowa: jak zrobić powidła z jabłek z dodatkiem rumu i cynamonu

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Powidła z jabłek będą smakowały wyśmienicie z cynamonem i dodatkiem rumu. Nie zapomnij dodać do nich soku z cytryny i cynamonu.

Konfitura jabłkowa może być smacznym dodatkiem do deserów, jogurtów lub naleśników. Nadaje się także do gofrów i ciasta.

Powidła z jabłek – przepis

Składniki (na 8-10 słoików):

  • 1,5 kg jabłek,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki cukru,
  • ½ łyżeczki cukru wanilinowego,
  • 500 g cukru żelującego 2:1,
  • 1 łyżka rumu,
  • sok z połowy cytryny,
  • ½ łyżeczki cynamonu.

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Umyj i obierz jabłka. Usuń gniazda nasienne. Pokrój je na ćwiartki. 1 kg jabłek pokrój w kostkę o wymiarach 1x1 cm.
  • Na dużej patelni skarmelizuj (podsmaż na sucho) 3 łyżki cukru. Włóż pokrojone jabłka. Nie przejmuj się, że karmel stwardnieje, to naturalna reakcja. Gotuj 10-15 na niewielkim ogniu. Przez ten czas karmel powinien się rozpuścić.
  • Przełóż jabłka z karmelem do dużego garnka. Dodaj cukier wanilinowy i żelujący, cynamon i wlej sok z cytryny.
  • Zagotuj wszystkie składniki, co jakiś czas mieszając. Gotuj przez 3-4 minuty lub nieco dłużej, ciągle mieszając. Przestań gotować konfiturę, kiedy stężeje. To, czy ma odpowiednią konsystencję, sprawdzisz przekładając na zimny talerz i przechylając go. Zastygające powidła oznaczają, że to odpowiedni moment na zdjęcie garnka z gazu.
  • Zdejmij pianę z konfitury, jeśli powstała. Wlej rum.
  • Przełóż powidła do umytych i wyparzonych słoików i zakręć je. Postaw słoiki do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.

Dlaczego warto jeść jabłka: właściwości jabłek

Jabłka (owoce i przetwory z nich zrobione) mają następujące właściwości:

  • regulują poziom cholesterolu,
  • usprawniają przemianę materii – najlepiej zjeść jabłko na około 30 minut przed głównym posiłkiem,
  • zawierają bakterie probiotyczne, które wzmacniają odporność i działają korzystnie na funkcjonowanie jelit,
  • zapobiegają powstawaniu nowotworów, w szczególności rakowi jelita grubego,
  • zawierają polifenole, które niwelują działanie wolnych rodników i spowalniają proces starzenia się organizmu,
  • kwercetyna z jabłek zapobiega tworzeniu się stanów zapalnych i ma działanie przeciwalergiczne – hamuje produkcję histaminy.

 

Doda w czapce
Newsy
Doda ma taką samą torebkę jak Ania Lewandowska! Jej koszt to blisko 90 tysięcy złotych! ZDJĘCIA
Doda ma taką samą torebkę jak Ania Lewandowska! Jej koszt to blisko 90 tysięcy złotych! ZDJĘCIA
Owoce i słoik z dżemem
©Ali Safarov/Fotolia
Styl życia
Przepis na konfiturę z pigwy do herbaty
Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.

Konfitura z pigwy do herbaty jest dodatkiem nie tylko zmieniającym smak i kolor napoju, ale i źródłem składników odżywczych. Dzięki niej herbata wzbogaca się o takie mikro- i makroelementy jak potas, fosfor i żelazo. Pigwa jest również bogata w witaminę C, która chroni organizm przed przeziębieniem.   Konfitura z pigwy dodawana jest do herbaty w zastępstwie za cytrynę , ma więcej składników odżywczych od niej i posiada bardziej aromatyczny smak – mimo że obydwa owoce mają silnie kwaskowaty posmak.   Składniki: 1,5 kg owoców pigwy, 4 szklanki cukru , łyżka cynamonu, woda.   Czas przygotowania: ok. godziny Poziom trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Obierz owoce pigwy i podziel je na ćwiartki, a te jeszcze na pół (na tzw. ósemki). 2. Wydrąż z nich pestki i zetrzyj na tarce na dużych oczkach. 3. Startą pigwę wrzuć do garnka z wrzącą wodą i gotuj aż owoce będą miękkie (ok. pół godziny). 4. Następnie odlej wodę, a owoce przełóż na patelnię, smaż je na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu . 5. Gdy konfitura stanie się ciemnopomarańczowa, to znaczy, że jest gotowa do spożycia. Można ją od razu jeść lub pasteryzować w słoikach. 6. Pasteryzacja konfitury polega na zamknięciu przetworu w słoikach i włożeniu ich do gotującej się wody na ok. 10 minut – dzięki temu termin ważności konfitury będzie o wiele dłuższy.   Konfitura z pigwy do herbaty jest smacznym dodatkiem podczas zimowych wieczorów. Pobudzi, rozgrzeje , a co najważniejsze – pomoże wyleczyć przeziębienie. Konfitura z czarnej porzeczki jest bardzo prosta w przygotowaniu.  Dżem, syrop i konfitura z czarnej porzeczki – przepisy .  Głóg...

Dzika róża
©zibdim/Fotolia
Styl życia
Konfitura, dżem czy syrop z dzikiej róży, czyli smacznie i zdrowo
Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.

Róże nie tylko pięknie pachną, ale mogą także rewelacyjnie smakować. Można z nich zrobić dżemy, konfitury, syropy, a nawet aromatyczne nalewki czy wina. Przetwory z dzikiej róży są nie tylko smaczne, ale również bardzo zdrowe.   Dzika róża jest bardzo cennym źródłem witaminy C. W jej owocach można znaleźć nawet 850-1200 mg tej witaminy na 1000 g owoców. To bardzo, bardzo dużo - nawet kilkukrotnie więcej niż w cytrynie. Dlatego przetwory z dzikiej róży idealnie sprawdzą się w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dzika róża jest także bogatym źródłem antyoksydantów, które pomagają organizmowi w zwalczaniu szkodliwych wolnych rodników. Jak przygotować dziką różę do przetworów? Wykonanie przetworów nie jest trudne, ani specjalnie kłopotliwe, natomiast bardzo czasochłonne może okazać się przygotowanie samych owoców. Należy odciąć ich szypułki, przekroić wzdłuż i za pomocą niewielkiej łyżeczki lub nożyka usunąć z wnętrza pestki wraz z włoskami. Następnie wydrylowane owoce należy przełożyć do miski i dokładnie umyć. Przy przygotowywaniu owoców bardzo przydatne będą rękawiczki – pomoże to uniknąć zabarwienia rąk na pomarańczowo. Tak przyszykowane owoce dzikiej róży są gotowe do dalszej obróbki. Od nas zależy, co z nich chcemy przygotować – konfiturę, dżem czy syrop. Konfitura z dzikiej róży Konfitura z dzikiej róży jest czasochłonna i wymaga cierpliwości. Na 1 kg owoców potrzeba od 1 do 1,5 kg cukru (zależy, jak słodką konfiturę chcemy uzyskać). Do garnka należy wlać szklankę wody oraz dodać cukier, następnie gotować aż zacznie gęstnieć. Wówczas dodajemy owoce, całość zagotowujemy i odstawiamy na 12 godzin. Po tym czasie ponownie podgrzewany – gotujemy na...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner