Dżem figowy
© HandmadePictures/Fotolia.com
Styl życia

Dżem figowy w 2 wersjach – domowy przepis na odrobinę luksusu

Dżem figowy oferowany w sprzedaży jest niestety stosunkowo drogim smakołykiem. Figi również nie należą do najtańszych owoców. Jeżeli jednak uda nam się kiedyś trafić na atrakcyjną promocję tych pysznych owoców – nie wahajmy się, żeby kupić ich więcej i przyrządzić wspaniały dżem.

Dżem figowy oferowany w sprzedaży jest niestety stosunkowo drogim smakołykiem. Figi również nie należą do najtańszych owoców. Jeżeli jednak uda nam się kiedyś trafić na atrakcyjną promocję tych pysznych owoców – nie wahajmy się, żeby kupić ich więcej i przyrządzić wspaniały dżem.

 

Figi mają pyszny, pełen ziarenek, lekko miodowy miąższ. Jest on bardzo delikatny w smaku, dlatego warto figowe przetwory wzbogacać cytrusowymi dodatkami. Zaostrzą one i odświeżą lekko mdłą nutę, a zawarte w nich pektyny naturalnie zagęszczą dżem. Konfitura z fig wyśmienicie komponuje się z serami oraz jest doskonałym smarowidłem do pieczywa oraz dodatkiem do owocowych smoothie czy ciastek. Poniżej znajdziesz dwa przepisy na dżem: z suszonych i świeżych fig.

Przepis na dżem figowy z pomarańczową nutą

Czas przygotowania: 60 minut + 2 h macerowania

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 1 kg świeżych fig, najlepiej ciemnofioletowych – dżem będzie miał piękną barwę,
  • 1 szklanka cukru,
  • skórka otarta z 1 dużej pomarańczy,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub laska wanilii,
  • pół szklanki soku z pomarańczy – najlepiej świeżo wyciśniętego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • sok z połowy limonki, dzięki zawartym w nim pektynom dżem szybciej stężeje.

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj i osusz figi. Pokrój każdą na około 5-6 części. Zalej je sokiem z pomarańczy. Dodaj sok z limonki, wanilię i cukier wymieszany z cynamonem i pomarańczową skórką. Wszystko wymieszaj i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce, w tym czasie owoce się zmacerują.

2. Po upływie tego czasu przełóż wszystko do rondelka i smaż na bardzo małym ogniu często mieszając do otrzymania pożądanej konsystencji.

3. Przełóż gorący dżem do wysterylizowanych wcześniej w piekarniku słoiczków. Jeżeli masz taką potrzebę dodatkowo zapasteryzuj.

Przepis na dżem z suszonych fig z octem balsamicznym

Czas przygotowania: 30 minut + 2 h moczenia

Stopień trudności: łatwy

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

1. Zalej figi ciepłą wodą, tak by je przykrywała (około 1 szklanki) i odstaw do namoczenia na 2 godziny.

2. Zmiękczone figi pokrój w kawałki i wsyp do rondelka razem z połową wody, w której się moczyły.

3. Dodaj wszystkie pozostałe składniki – oprócz soku z limonki. Pamiętaj aby owinąć pieprz w kawałek gazy, tak by ziarenka nie przedostały się do dżemu.

4. Gotuj wszystko na małym ogniu, bardzo często mieszając.

5. Gdy dżem uzyska pożądaną konsystencję, zdejmij rondel z ognia, usuń pieprz i dodaj sok z limonki. Wymieszaj dobrze. Przełóż jeszcze ciepły do słoiczka. Gdy wystygnie włóż do lodówki.

 

Tak przygotowany dżem figowy doskonale sprawdza się nie tylko jako słodkie smarowidło, ale również jako ciekawy dodatek do pieczonych warzyw i dań mięsnych.

 

Smacznego!


Dżem z gruszek
© Sea Wave/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na dżemy z gruszek – klasyczny oraz z imbirem i cytrusami
Dżem z gruszek nie jest popularny w kuchni, tak jak same owoce. A szkoda, ponieważ gruszki idealnie nadają się do tego rodzaju przetworów. W towarzystwie wanilii, cynamonu lub pomarańczy wypadają znakomicie, tworząc pełną aromatów i słodkiego miodowego zapachu kompozycję. Dżem z gruszek można wykorzystać tradycyjnie – jako smarowidło do chleba lub nieco oryginalnie – do pieczenia warzyw i jako dodatek do różnego rodzaju serów.

Dżem z gruszek nie jest popularny w kuchni, tak jak same owoce. A szkoda, ponieważ gruszki idealnie nadają się do tego rodzaju przetworów. W towarzystwie wanilii, cynamonu lub pomarańczy wypadają znakomicie, tworząc pełną aromatów i słodkiego miodowego zapachu kompozycję. Dżem z gruszek można wykorzystać tradycyjnie – jako smarowidło do chleba lub nieco oryginalnie – do pieczenia warzyw i jako dodatek do różnego rodzaju serów.   Do konfitur, musów i dżemów z gruszek najlepiej używać bardzo dojrzałych a nawet przejrzałych owoców. Dzięki temu można dodawać minimalną ilość cukru. Najlepsze odmiany to Lukasówka, Konferencja, Gruszka Azjatycka oraz Generał Leclerc. Przepis na dżem z gruszek – wersja tradycyjna Czas przygotowania: 30-45 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 2 kg dojrzałych i bardzo słodkich gruszek, 10 łyżek cukru – opcjonalnie, 1 laska wanilii lub 1 opakowanie cukru waniliowego, sok z 1 cytryny – który dzięki wysokiej zawartości pektyn naturalnie zagęści dżem.   Sposób przygotowania: 1. Umyj gruszki, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w ćwiartki. 2. Do wysokiego rondelka wsyp pokruszoną laskę wanilii lub cukier waniliowy, dodaj sok z cytryny i jeżeli dodajesz – cukier. Dodaj gruszki. 3. Gotuj na minimalnym ogniu ciągle mieszając . Gdy dżem uzyska pożądaną konsystencję zdejmij rondelek z ognia i przełóż dżem do wysterylizowanych wcześniej (najlepiej w piekarniku) słoików. Przepis na dżem z gruszek z pomarańczą i imbirem Czas przygotowania: 30-45 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek, pół szklanki cukru, 1 laska wanilii, 1 łyżeczka startego, świeżego imbiru , sok z jednej cytryny, 2-4 goździki, skórka otarta z jednej cytryny.   Sposób...

cukierki toffi
©Family Business/fotolia
Styl życia
Przepis na domowe cukierki toffi
Cukierki toffi można zrobić w prosty sposób w domu. Wystarczy mleko, masło, cukier i woda, a te przepyszne łakocie będą cieszyć nasze podniebienia.

Cukierki toffi można zrobić w prosty sposób w domu. Wystarczy mleko, masło, cukier i woda, a te przepyszne łakocie będą cieszyć nasze podniebienia. Pomysł na cukierki toffi Składniki: 2 szklanki mleka , 2 szklanki cukru, 4 łyżki masła, aromat waniliowy, 1,5 szklanki wody. Opcjonalnie: migdały , orzechy, wafle. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Do rondelka wrzuć cukier, masło oraz dodaj mleko i wodę. Podgrzewaj masę na dużym ogniu. Pamiętaj, aby często ją mieszać ponieważ, może się przypalić. Gdy masa się zagotuje, poczekaj, aż przybierze jasnobrązowy lub ciemnozłoty kolor. Trzeba ją ciągle mieszać . Gdy masa uzyska pożądany kolor, rondelek zdejmij z ognia. W tym momencie powinna mieć brązowe zabarwienie i gęstą konsystencję. Gorące toffi przelej na przygotowaną wcześniej blachę. Forma powinna być posmarowana masłem. Gdy masa nieco przestygnie, formę włóż do lodówki na około godzinę. Po zastygnięciu masę można pociąć w małe prostokąty, przypominające cukierki krówki . Ewentualnie po 30 minutach do masy można dodać drobno pokrojone orzechy lub migdały albo pokruszone wafelki, dzięki czemu powstaną batoniki toffi. Wskazówka: Cukierki toffi w pierwszej wersji (bez dodatków) mogą mieć mnóstwo zastosowań. Po ponownym podgrzaniu w garnku, świetnie nadają się jako dodatek do ciast, likierów, sosów i dekoracji . Przepis na sos toffi Składniki : cukierki toffi, 400 g śmietanki 18%, owoce (maliny, jabłka, banany , brzoskwinie, wybór dowolny). Sposób przygotowania : Do rondelka wrzuć cukierki oraz wlej śmietankę. Podgrzej na dużym ogniu, cały czas mieszając. Po zagotowaniu wyłącz i poczekaj, aż sos trochę ostygnie. Umyte owoce (np. jabłka, maliny,...

sorbet malinowy
©saschanti/fotolia
Styl życia
Pomysł na sorbet malinowy i miks z sorbetem malinowym
Ciekawa wariacja kulinarna sorbetu malinowego ze smakami innych lodów. Łatwy przepis na sorbet oraz pomysł na deser na ciepłe dni.

Ciekawa wariacja kulinarna sorbetu malinowego ze smakami innych lodów. Łatwy przepis na sorbet oraz pomysł na deser na ciepłe dni. Przepis na sorbet malinowy Składniki: 450 gramów malin , 100 gramów cukru, 100 mililitrów wody. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: W naczyniu zagotuj wodę i cukier, a następnie schłodź tak zrobiony syrop. Maliny opłucz i odsącz (poza sezonem można też użyć malin mrożonych). Owoce i syrop przełóż do wysokiego garnka i zmiksuj. Tak zrobione purée malinowe przelej do naczynia odpornego na niskie temperatury, przykryj i wstaw do zamrażalnika na ok. 2,5 godziny. Należy pamiętać, aby masę mieszać co pół godziny. Zamrożoną masę tuż przed ponownym zamrażaniem w maszynce do lodów można zmiksować mikserem lub blenderem. Purée malinowe zamrażaj w maszynce do robienia lodów przez ok. 30 minut.   Aby osiągnąć ciekawy efekt smakowy i wizualny można masę malinową wycisnąć rękawem cukierniczym do wcześniej przygotowanych pucharków i zalać niewielką ilością białego wina .   Smacznego! Miks z sorbetem malinowym Składniki: porcja lodów pistacjowych, porcja lodów czekoladowych, porcja sorbetu malinowego, gorzka czekolada , pistacje do dekoracji, maliny do dekoracji. Czas przygotowania: 5 minut Stopień trudności: łatwy Sposób przygotowania:   Zetrzyj gorzką czekoladę na tarce z grubymi (dużymi) oczkami aby uzyskać wiórki, wyłuskaj pistacje i posiekaj je, opłucz maliny. Na talerzu ułóż po jednej kulce sorbetu malinowego, lodów pistacjowych i czekoladowych . Sorbet wraz z lodami udekoruj wiórkami...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner