© Africa Studio/Fotolia
Styl życia

Dżem z porzeczki - łatwy przepis na dżem porzeczkowy

Dżem z porzeczki - łatwy przepis na dżem porzeczkowy

Domowy dżem z porzeczek jest pyszny i bardzo zdrowy, a do tego niezwykle prosty w wykonaniu. Dżem porzeczkowy, ze względu na swój słodko-kwaśny smak jest bardzo uniwersalny, sprawdzi się zarówno w słodkich, jak i wytrawnych daniach. Porzeczki mają bardzo wiele składników odżywczych i witamin, co sprawia że pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na dżem z porzeczek czarnych i czerwonych.

Które porzeczki są lepsze do dżemu - czarne czy czerwone?

Tak naprawdę każdy rodzaj porzeczek sprawdzi się w domowych dżemach i konfiturach. 

Czerwone porzeczki są zdecydowanie bardziej kwaśne. Dżem z czerwonych porzeczek można dodać do pieczonych mięs. Będzie też idealnym dodatkiem do słodkich tortów, dzięki swojej kwaskowatości złamie zbyt mdły i słodki smak.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z kolorowym makaronem, boczkiem i kukurydzą

Czarne porzeczki są bardziej słodkie i delikatne. Niestety mają też grubszą i twardszą skórkę. Jeśli chcesz, żeby dżem z czarnych porzeczek rozpływał się w ustach, gotuj je nieco dłużej. Ten rodzaj owoców najlepiej sprawdzi się w słodkich daniach i lekkich deserach.

Przepis na dżem porzeczkowy

Składniki na dżem porzeczkowy

Jak przygotować dżem z porzeczek?

  1. Porzeczki dokładnie umyć i oderwać szypułki.
  2. Wrzucić do garnka z szerokim dnem. Dodać cukier i odrobinę wody, żeby porzeczki się nie przypaliły.
  3. Zagotować i gotować na małym ogniu minimum godzinę. Im dłużej będziesz gotować porzeczki, tym dżem będzie gęstszy.
  4. Gorący wywar włożyć do małych słoiczków i dokładnie zakręcić.
  5. Odłożyć do góry dnem aż do wystygnięcia.

Dżem porzeczkowy - zastosowanie w kuchni

Dżem porzeczkowy ma niezwykły słodko-kwaśny smak, dzięki czemu pasuje zarówno do potraw słodkich, jak i wytrawnych.

Świetnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników z serem, gofrów i omletów. Możesz go także wykorzystać do zimowej owsianki lub jaglanki, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców. Podkreśli smak domowych wypieków, szczególnie słodkich bułek i delikatnych pączków. Dżemu można użyć do tego ciasta z porzeczkami i bezą zamiast świeżych owoców.

Dżem z porzeczki pasuje również jako dodatek do pieczonych mięs. Można na jego bazie przygotować pyszny porzeczkowy sos barbecue.

 

Zobacz także
zielone owoce agrestu

Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy

Ogórki konserwowe

Ogórki małosolne – przepis na domowe ogórki małosolne

pomidory i sos pomidorowy

Prosty przepis na przecier (koncentrat) pomidorowy

 

Sok z czarnej porzeczki
© k_alinochka_13/Fotolia.com
Styl życia
Przetwory z czarnej porzeczki – dżem i sok
Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.

Dżem z czarnej porzeczki ma wyrazisty smak i doskonale komponuje się z kruchymi ciastami, naleśnikami i goframi. Jest też ciekawym dodatkiem do mięs, np. do karkówki. Soki dobrze sprawdzają się w chłodne jesienno-zimowe wieczory, jako rozgrzewający napój, który podnosi odporność organizmu i zapobiega przeziębieniom.   Czarna porzeczka to źródło witaminy C i PP. Jest rośliną leczniczą, która łagodzi objawy zapalenia pęcherza, nieżyty żołądka i jelit.   Rada: Umyte słoiki i zakrętki możesz wysuszyć wstawiając je na kwadrans do piekarnika rozgrzanego do temperatury 110ºC. Otwarte słoiki ustaw na kratce piekarnika a zakrętki ułóż w formie do pieczenia. Przepis na dżem z czarnych porzeczek bez pasteryzowania Potrzebujesz: garnka z grubym dnem, przykrywki do garnka, drewnianej łyżki, słoików z zakrętkami.   Składniki na 7 słoiczków o pojemności 300 ml: 2,5 kg owoców czarnej porzeczki, 100 ml wody, 400 g cukru.   Czas przygotowania: 4-5 godzin Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Z porzeczek usuń gałązki i listki. Owoce opłucz pod bieżącą wodą i przesyp do dużego garnka z grubym dnem. Do garnka wlej wodę i całość ustaw na ogniu. Garnek przykryj przykrywką i duś porzeczki przez około 30 minut. W tym czasie owoce powinny zmięknąć i puścić sok. Następnie ustaw garnek na najmniejszym palniku i zdejmij przykrywkę. Duś owoce jeszcze przez 1,5 godziny, aby nie przywarły do dna garnka, dżem regularnie mieszaj drewnianą łyżką . Garnek zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia najlepiej na całą noc. Następnego dnia dżem ponownie zagotuj i partiami (po 200 g) dodawaj do niego cukier. Kiedy cukier się rozpuści,...

zielone owoce agrestu
©Marek Walica/Fotolia
Styl życia
Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy
Przetwory z agrestu - proste przepisy na dżem, kompot i syrop agrestowy

Agrest jest niezwykle smacznym, letnim owocem, a dodatkowo ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest  również bogatym źródłem witamin i składników odżywczych. Ma ponad 20 razy więcej witaminy C od pomarańczy. Jego słodko-kwaśny smak idealnie sprawdzi się w deserach i przetworach. Poniżej znajdziecie proste przepisy na dżem z agrestu, kompot z agrestu i syrop agrestowy . Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników - agrestu, cukru i wody. Przepis na dżem z agrestu Składniki na dżem z agrestu 1 kg agrestu 500 g cukru białego Jak zrobić dżem agrestowy? Agrest umyć, oczyścić z ogonków i wrzucić do dużego garnka. Rozgnieść drewnianą pałką. Podlać odrobiną wody i dodać cukier. Zagotować, następnie gotować przez pół godziny na małym ogniu. Jeśli dżem wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę wody i zagotować. Gorącą masę przełożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i położyć dnem do dołu do wystygnięcia. Przepis na kompot z agrestu Składniki na kompot z agrestu 2,5 kg agrestu 2 litry wody 500 g cukru trzcinowego Jak zrobić kompot agrestowy? Wodę należy ugotować z cukrem. Do słoików wrzucić umyty i oczyszczony z ogonków agrest. Zalać gorącym syropem. Szczelnie zakręcić słoiki i postawić do góry dnem do ostygnięcia. Jeśli się nie zawekują, można pasteryzować 10 minut. Kompot rozwadniać 1:1 z wodą. Przepis na syrop z agrestu Składniki na syrop z agrestu 2 kg agrestu litr wody 500 g cukru Jak zrobić syrop agrestowy? Agrest umyć, oderwać szypułki. Wodę zagotować razem z cukrem. Dorzucić agrest, gotować 20 minut. Wywar przelać do miski przez gazę....

Dżem truskawkowy
©Brent Hofacker/Fotolia
Styl życia
Dżem z truskawek - sprawdzony przepis na dżem bez zagęszczaczy
Dżem z truskawek - sprawdzony przepis na dżem bez zagęszczaczy

Dżem z truskawek jest bardzo zdrowy i można go w stosunkowo łatwy sposób przygotować. Potrzeba tylko kilku chwil, aby przygotować idealny dodatek do kanapek, naleśników i omletów. Przygotowaliśmy dla Was prosty przepis na domowy dżem truskawkowy .   Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne truskawek   Truskawki bogate są  w witaminę C, A, E oraz witaminy z grupy B . W 100 g mają aż 60 mg witaminy C, co pokrywa całkowite zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę witaminę. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo (chroni przed anemią), wapń, krzem, fosfor, które korzystnie wpływają na kondycję kości, włosów, skóry i paznokci. Truskawki polecane są osobom z reumatyzmem i cierpiącym na schorzenia wątroby. Są moczopędne, a więc pomagają w leczeniu chorób nerek. Ponadto obniżają poziom złego cholesterolu, ciśnienia oraz zapobiegają podnoszeniu się poziomu cukru we krwi. Truskawki zawierają również polifenole, które działają przeciwzapalnie i chronią przed demencją starczą czy chorobą Alzheimera.   Przepis na dżem truskawkowy   Sekretem przepisu na babciny dżem truskawkowy bez zagęszczaczy , jest przygotowywanie go metodą długiego gotowania na wolnym ogniu. Charakteryzuje się on pięknym kolorem, świetną konsystencją i niesamowitym smakiem.   Do przygotowania dżemu truskawkowego potrzebujesz: dużego garnka z grubym dnem, dwóch słoików po 350 ml.   Składniki na dżem truskawkowy  (2 słoiki po 350 ml) : 1 kg truskawek , 300 g cukru, 1 cytryna.   Czas przygotowania: 180 minut (120 minut oczekiwania) Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Przed nalaniem dżemu, słoiki wyparz wrzątkiem lub nagrzej w piekarniku przez...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik