Party Stories
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Magdalena Narożna w zielonej sukience
Ciasta dyniowe
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Konfitura z dyni – prosty przepis na dżem dyniowy

Konfitura z dyni do świetny dodatek do świeżego pieczywa, naleśników czy deserów. Ta jesienna odsłona dżemu zaskakuje delikatnym słodkim smakiem z odrobiną kwaskowatości. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i tak naprawdę zajmuje kilka chwil. Poniżej znajdziecie przepis na prosty dżem dyniowy.

Przepis na konfiturę z dyni

Składniki na dżem dyniowy

  • 1 kg dyni
  • 300 g cukru
  • 1 pomarańcza
  • opcjonalnie: cynamon, imbir

Jak zrobić konfiturę z dyni?

  1. Dynię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się z środka drobnego miąższu z pestkami. Resztę kroimy w kostkę.
  2. Dynię wkładamy do dużego garnka, podlewamy odrobiną wody i zagotowujemy.
  3. Gotujemy dynię przez około 20 minut, aż dobrze zmięknie. Następnie zdejmujemy garnek z gazu i wszystko dokładnie blendujemy.
  4. Dodajemy cukier, sok z pomarańczy i opcjonalnie przyprawy. Gotujemy aż masa zacznie gęstnieć.
  5. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy.
  6. Słoiki odstawiamy do ostygnięcia do góry dnem. Przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©akamaraqu/Fotolia
Styl życia
Pieczona dynia – jak upiec dynię i do czego ją wykorzystać?

Pieczona dynia jest niezwykle smaczna i może być podstawą wiele różnych dań i deserów. Mus z pieczonej dyni sprawdzi się w ciastach, pastach, kotletach, plackach i wielu innych potrawach. Z kolei dynia pieczona z dodatkiem ziół i przypraw może być ciekawą przekąską. Poniżej znajdziecie podstawowy przepis na pieczoną dynię oraz propozycje jej wykorzystania. Jak upiec dynię? Przygotowanie pieczonej dyni nie trwa długo i jest bardzo proste. To podstawowy przepis, bez żadnych dodatków. Z upieczonej dyni można przygotować mus-puree dyniowe, które jest podstawią wielu pysznych dań i deserów. Dynię umyć i pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki. Usunąć pestki dyni . Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Kawałki dyni układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.  Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 30 minut. Dynia będzie gotowa kiedy miąższ będzie miękki i bez problemu będzie można wbić w niego widelec. Dynię wyjąć w piekarnika i odstawić do ostudzenia. Z pieczonej dyni najczęściej robi się gładki mus. Wystarczy wyjąć łyżką miąższ ze skórki i zmiksować dynię blenderem. Taki mus świetnie nadaje się do mi.in. ciast, placków, kotletów i babeczek. Do czego wykorzystać pieczoną dynię? Przepis na sernik dyniowy Sernik dyniowy to pyszny i aksamitny deser, w którym można przemycić nieco warzyw.   Składniki na sernik dyniowy 1 kg twarogu na sernik 200 g cukru 400 g musu z pieczonej dyni 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier waniliowy budyń waniliowy Jak przygotować sernik z dyni? Twaróg drobno zmielić. Zmiksować z musem z pieczonej dyni.  Dodać pozostałe...

Ciasto z 3 składników
©rainbow33/Fotolia
Styl życia
Sernik dyniowy – prosty przepis na zaskakujący deser

Sernik dyniowy na spodzie z kruchych herbatników to idealny wybór na jesienny deser. Jest niezwykle delikatny, rozpływa się w ustach, a dynia nadaje mu wyjątkowego smaku. Sekretem tego deseru jest dodanie serka mascarpone w proporcji 1:2 z twarogiem sernikowym. Dzięki temu ciasto jest niezwykle lekkie i puchate. Poniżej znajdziecie bardzo prosty przepis na sernik dyniowy . Pieczona dynia to bardzo ciekawy i uniwersalny składnik. Można z niego wykonać wiele różnych dań i deserów. Świetnie nada się do kotletów, placków czy past kanapkowych . A także do babeczek i ciast dyniowych. Przepis na sernik dyniowy Składniki na sernik z dynią 1 kg twarogu sernikowego 500 g mascarpone 300 g pieczonej dyni 250 g cukru 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy 4 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka sok z połówki cytryny 200 g herbatników 80 g masła Jak zrobić sernik dyniowy? Dynię należy upiec i zmiksować według tego przepisu na pieczoną dynię . Twaróg zmielić. Dodać dynię i mascarpone i zmielić mikserem na wolnych obrotach. Dodać cukier, cukier waniliowy, budyń, mąkę i jajka. Ponownie dokładnie zmiksować. Ciastka zmielić w malakserze. Dodać masło i zmielić jeszcze raz. Spód brytfanki lub tortownicy wyłożyć masą z herbatników i masła. Na to nałożyć masę serowo-dyniową. Piec przez około godzinę w 1800 stopniach góra-dół bez termoobiegu. Ciasto pieczemy do suchej wykałaczki. Wystudzić i posypać cukrem pudrem.      

Surowa dynia.
©photocrew/Fotolia
Styl życia
Dynia marynowana – jak zrobić zalewę do dyni w occie?

Dynia marynowana to doskonały dodatek do obiadu i smaczna przekąska. Przygotowanie dyni w occie jest bardzo proste i szybkie. Poniżej znajdziecie najprostszy przepis na dynię marynowaną na zimę. Dynia - składniki odżywcze i właściwości zdrowotne Miąższ z dni zawiera witaminę A, która odpowiada za prawidłowy stan skóry, włosów i paznokci . Jej niedobór może powodować między innymi tzw. "kurzą ślepotę". Jest również źródłem witaminy T, czyli witaminy B11 odpowiedzialnej za produkcję i krzepnięcie płytek krwi. Beta karoten obecny w dyni obniża ryzyko choroby wieńcowej i wspiera układ odpornościowy. W pestkach dyni znajduje się duża zawartość makroelementów . Zawierają w sobie mnóstwo niehemowego żelaza - będą idealnym rozwiązaniem dla wegetarian, którym może brakować tego składnika. Garść pestek dyni zapewni dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na magnez. Są one również źródłem cynku, potasu i miedzi. Przepis na dynię marynowaną Składniki na dynię w occie 2 kg dyni 6 szklanek wody 1,5 szklanki octu 10% 1,5 szklanki cukru opcjonalnie: cynamon , goździki Dynia marynowana - jak zrobić? Dynię dokładnie umyć, obrać i wydrążyć pestki. Miąższ dyni pokroić w kostkę. Dynię ułożyć ciasno w słoikach, w tym momencie można również dodać cynamon i goździki. W garnku zagotować wodę z cukrem i octem. Dynię zalać gorącym wywarem i dokładnie zakręcić. W dużym garnku zagotować wodę. Do gotującej się wody włożyć słoiki - woda powinna sięgać do 3/4 wysokości słoika. Pasteryzować przez 20 minut. Słoiki wyjąć z wody i zostawić do ostudzenia. Pomysły na dania z dyni Z dyni można przygotować wiele prostych i smacznych...

Nasze akcje
witamina-c-neauvia
Newsy

Odkryj niezwykłą moc witaminy C w pielęgnacji skóry!

Partner
bmw-m-sport-seria2-gran-coupe
Newsy

Poczuj prawdziwą przyjemność z jazdy dzięki nowemu BMW serii 2 Gran Coupé!

Partner
Cashmere Make Up fluid rozświetlający
Newsy

Nowy fluid rozświetlający marki Cashmere to hit tej wiosny!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner