Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia

Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

 

100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C, co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.

 

Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco.

 

Konfitura z jeżyn

 

Składniki:

  • 3 kg jeżyn,
  • 2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wody.

 

Czas przygotowania: około 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda.
  • Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił.
  • Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu.
  • Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem.
  • Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu.
  • Pozostaw konfiturę do ostygnięcia.
  • Przełóż ją do słoików.

 

Nalewka z jeżyn

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,25 l spirytusu,
  • 75 dkg cukru.

 

Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda.
  • Wsyp owoce do dużego słoja.
  • Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni.
  • Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni.
  • Następnie przelej zawartość słoika do drugiego podobnej wielkości słoja. Resztę jeżyn zgnieć np. widelcem i zalej wódką.
  • Po 7 dniach przelej jeżyny ze słoika z wódką do słoika ze spirytusem.
  • Wymieszaj oba płyny, przefiltruj i przelej do butelek.
  • Zamknij butelki i pozostaw je w ciemnym miejscu na kilka miesięcy, aby nalewka nabrała smaku.

 

Dżem malinowo-jeżynowy

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 1 kg malin,
  • 700 g preparatu typu żel-fix,
  • można też dodać 1 szklankę cukru.

 

Czas przygotowania: około 2 godzin

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj owoce i zostaw je na sitku, aby odciekła z nich woda.
  • Włóż jeżyny i maliny do garnka z dużym dnem.
  • Gotuj owoce około 1,5 godziny dotąd, aż się rozgotują. Możesz też dodać cukier.
  • Przetrzyj pulpę owocową przez sitko lub gazę. Dodaj żel-fix i gotuj przez 15-20 minut.
  • Przełóż dżem do słoiczków i zakręć je.
  • Pasteryzuj w wysokim garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików przez około 10-15 minut.
  • Po tym czasie wyjmij dżem z garnka i postaw słoiki do góry dnem.

 

Kompot z jeżyn

 

Składniki:

  • 1 kg jeżyn,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 szklanka wody.

 

Czas przygotowania: około 30-40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i osusz jeżyny na sitku.
  • Przesyp owoce do słoików.
  • Zasyp je cukrem i zalej przegotowaną wodą.
  • Zakręć słoiki i utrwal kompot w kąpieli wodnej. Kąpiel wodna działa podobnie jak pasteryzacja. Dzięki niej przetwory nie psują się przez kilka miesięcy.
  • Wstaw ostudzone słoiki do garnka i zalew chłodną wodą do 2/3 wysokości słoików.
  • Przykryj słoiki i podgrzej je na niewielkim ogniu.
  • Zmniejsz gaz, gdy woda zacznie falować. Słoiki o pojemności 0,5 l podgrzewaj przez 15-20 minut, a litrowe przez 25-35 minut.

 

Smacznego!

Śliwki węgierki i dżem na desce
©alicjane/Fotolia
Styl życia
Przetwory ze śliwek węgierek: dżem, węgierki do knedli, likier i kompot, „nutella” ze śliwek z czekoladą
Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada.

Przetwory, które zrobisz ze śliwek węgierek to np. likier, dżem i krem do smarowania przypominający w smaku słynną „nutellę”. Dodatki do przetworów to głównie cukier, woda, ale też kakao, spirytus i czekolada. Do przygotowania przetworów ze śliwek węgierek wybierz dojrzałe, podobnej wielkości owoce . Dzięki temu szybciej przygotujesz np. dżem i łatwiej będzie ci zmieścić je w słoikach. Dżem ze śliwek bez zagęstników Składniki: 2,5 kg śliwek węgierek, 1,5 szklanki cukru, 2-3 łyżki wody. Czas przygotowania: 3,5 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i usuń z nich pestki. Włóż owoce do dużego garnka. Smaż, cały czas mieszając. Jeśli śliwki nie chcą się rozpaść na początku smażenia, możesz dodać do nich wody. Smaż przez 3,5 godziny. Możesz też dusić śliwki krócej, kilka razy w ciągu dnia z przerwami. Dzięki drugiej metodzie, dżem gęstnieje szybciej . W połowie czasu smażenia lub duszenia wsyp cukier. Kiedy dżem osiągnie odpowiednią konsystencję, przełóż go do słoików. Nie wypełniaj ich po brzegi, zostaw około 1 cm wolnego miejsca od brzegu słoika. Pasteryzuj przez 15 minut w garnku wypełnionym wodą do ¾ wysokości słoików. Pozostaw słoiki do ostygnięcia. Smacznego! Śliwki węgierki w cukrze do klusek lub knedli Składniki: 1 kg śliwek, 0,5 kg cukru, 0,5 l wody. Czas przygotowania: 30-40 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Umyj i wyparz słoiki. Umyj śliwki i wyjmij z nich pestki. Układaj owoce w słoikach warstwami. Każdą warstwę zasypuj 1 łyżką cukru . Dolej do słoi po 5-6 łyżek wody. Zakręć słoiki i pasteryzuj je przez 30 minut. Podgrzewaj śliwki zalane wodą do wysokości około ¾ słoików. Smacznego! Likier ze śliwek...

© Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.   Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących . Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.   Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła . Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się. Wartości odżywcze i właściwości porzeczek Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby . Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu. Konfitura z czarnej porzeczki – przepis Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra: 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców, 2,5 kg cukru. Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok. 2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut . 3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny. 4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut. 5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików . Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia....

czereśnie
©silver-john/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na kompot z czereśni na zimę, dżem i frużelinę czereśniową z miodem
Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.

Czereśnie prócz tego, że są bardzo zdrowe, to również smakują pysznie. Można z nich przygotować kompoty, dżemy czy frużeliny.   Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców . Są bogate w potas (dobrze wpływa na serce i stawy), witaminy grupy B (wspomagają leczenie artretyzmu, A i C (poprawiają kondycję skóry). Dzięki zawartości jodu regulują przemianę materii. Kompot z czereśni na zimę Kompot przygotowany z czereśni przywołuje u każdego wspomnienia z dzieciństwa . Jest pyszny i można go rozcieńczać z wodą (jeśli jest dla nas za słodki). Składniki na 1 słoik: 200 ml wody, 100 g cukru, czereśnie (3/4 słoika).   Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Słoik i nakrętkę dokładnie umyj. Sparz je w nagrzanym piekarniku. Czereśnie umyj, oczyść, usuń z nich ogonki i odsącz na ręczniku kuchennym. Słoik zapełnij czereśniami w 3/4. Zagotuj 200 ml wody z cukrem. Gotowym syropem zalej słoik. Przygotowany słoik pasteryzuj, odwracając do góry dnem. Gotowe. Dżem czereśniowy Porcja dżemu czereśniowego to doskonałe lekarstwo na jesienno-zimowy okres zachorowań. Smakuje znakomicie na bułeczce z masłem. Potrzebujesz : blendera. Składniki na 4 słoiki: 1 kg czereśni, 1 szklanka cukru, pół laski wanilii, sok z jednej cytryny.   Czas przygotowania: 40 minut (2 godz oczekiwania aż czereśnie puszczą sok) Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj, oczyść i wydryluj czereśnie. Czereśnie zasyp cukrem. Gdy czereśnie puszczą sok, wrzuć je do garnka i zacznij gotować. Dodaj do nich wanilię i sok z cytryny . Gotuj na małym ogniu często mieszając....

Nasze akcje
wyniki konkursu duplo 2021
Fleszstyle

KONKURS! Wygraj zaproszenie na największą imprezę modową w Polsce i inne supernagrody!

Partner
hada-labo-3d-lifting-mask
Fleszstyle

Sposób Japonek na zatrzymanie upływu czasu tkwi w prostocie kosmetyków

Partner
kosmetyki-neutrogena-bright-boost
Fleszstyle

TEST REDAKCJI: Sprawdziłyśmy kosmetyki Neutrogena® Hydro Boost® i Bright Boost!

Partner