Tofu na drewnianej desce
© bit24/Fotolia.com
Styl życia

Tofu – czyli ser z mleka sojowego

Ser tofu występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Odmianą naturalnego tofu jest tzw. silken tofu przeznaczone głównie do przygotowywania deserów, ciast i kremów. Tofu jest doskonałą odmianą dla sera z mleka krowiego, koziego czy owczego. Daje też wiele możliwości zastosowania go w kuchni, w szczególności osobom będącym na diecie roślinnej oraz z nietolerancją laktozy.

Ser tofu występuje najczęściej w postaci naturalnej lub wędzonej. Odmianą naturalnego tofu jest tzw. silken tofu przeznaczone głównie do przygotowywania deserów, ciast i kremów. Tofu jest doskonałą odmianą dla sera z mleka krowiego, koziego czy owczego. Daje też wiele możliwości zastosowania go w kuchni, w szczególności osobom będącym na diecie roślinnej oraz z nietolerancją laktozy.

Tofu – co to jest?

Tofu powstaje w procesie koagulacji mleka sojowego – co to oznacza? Białko zawarte w mleku sojowym ścina się, mleko zsiadłe oddziela się od serwatki, w wyniku czego powstają bloki sera, czyli tofu.

Tofu – wartości odżywcze i kaloryczność

Dokładne określenie zawartości składników odżywczych nastręcza pewnych trudności ponieważ tofu występuje w wielu odmianach. Jednak można podać przybliżone wartości, które nieznacznie się wahają w zależności od rodzaju tofu. 100 g – czyli połowa standardowej kostki tofu zawiera około 100 kcal, 5 g tłuszczu, 12 g białka, 3 g węglowodanów i zaspokaja około 40% dziennego zapotrzebowania na wapń i żelazo. Ponadto tofu nie zawiera cholesterolu i ma właściwości lekko alkalizujące (nie zakwasza organizmu). Izoflawony, w które bogata jest soja, korzystnie wpływają na kości zapobiegając ich demineralizacji, czyli osteoporozie. Zastąpienie nabiału pochodzenia zwierzęcego tymi zawartymi w soi sprzyja obniżeniu poziomu złego cholesterolu (LDL) we krwi, a co za tym idzie, również zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy czy nadciśnienia.

Tofu – zastosowanie

Tofu wędzone jest świetnym składnikiem do sałatek, kanapek, sosów, dań meksykańskich np. tortilli. Tofu tradycyjne po uprzednim zamarynowaniu w oliwie z przyprawami to smaczny dodatek do pizzy. W sklepach dostępne są również tofu z ziołami lub marynowane w czosnkowej zalewie. Ponieważ tofu naturalne ma bardzo neutralny smak z powodzeniem może być wykorzystywane do przygotowywania różnego rodzaju słodkości. Silken tofu – czyli ser o bardzo gładkiej i jedwabistej konsystencji sprawdza się w kremach, masach, serach, lodach oraz sernikach (tofurnikach).

Dostępne w Pizza Portal kody to możliwość zjedzenia ulubionego dania z dodatkiem tofu w atrakcyjnej cenie!

Gdzie kupować tofu?

Tofu jest dostępne w większości supermarketów, ale tam najczęściej występują tylko jego dwa rodzaje: naturalne i wędzone. Większą różnorodność znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością – zarówno stacjonarnych jak i internetowych. Najbardziej popularne opakowania tofu to: 150 g, 200 g i 250 g.

 

Zupa z tofu
©FomaA/Fotolia
Styl życia
Co zrobić z tofu? 3 proste pomysły na wykorzystanie sera z soi
Serek tofu to zrobiony z mleka sojowego miękki ser, nieco przypominający w konsystencji biały ser z mleka krowiego. Ze względu na neutralny smak jest doskonałym produktem do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych.

Serek tofu to zrobiony z mleka sojowego miękki ser, nieco przypominający w konsystencji biały ser z mleka krowiego. Ze względu na neutralny smak jest doskonałym produktem do różnego rodzaju eksperymentów kulinarnych. W jaki sposób można wykorzystać serek tofu Tofu może być wykorzystane do potraw takich, jak zapiekanki, pizza, tortilla. Możemy je smażyć marynować, piec, robić pasty do chleba, pasztety, nadzienia i kotlety, dodawać do zup, sosów, makaronów, sałatek. Jest również doskonałe jako zamiennik jajek w jajecznicy. Tofu na słodko to ciasta, kremy, lody, musy, puddingi oraz koktajle. 1. Serek tofu na śniadanie – przepis na tofucznicę z pieczarkami Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1 opakowanie – 100 g – naturalnego tofu, 1 mała czerwona cebula , 1 łyżka oleju rzepakowego, 5 pieczarek, sól, pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na oleju,. 2. Pieczarki dokładnie wyszoruj, zetrzyj na tarce i dodaj do zeszklonej cebuli, podsmażaj na dużym ogniu około 5 minut. 3. Tofu rozgnieć widelcem w miseczce, dodaj do pieczarek i cebuli, dokładnie wszystko mieszając, smaż około 7 minut. 4. Dopraw solą i pieprzem. Zamiast zwykłej soli możesz użyć tzw. soli czarnej, która dzięki dodatkowi siarki nadaje tofucznicy jajeczny posmak.   Przyrządzony w ten sposób serek tofu w połączeniu z chrupiącą bułeczką i świeżymi warzywami jest doskonałym śniadaniem. 2. Serek tofu na obiad – przepis na smażone tofu z kaszą jaglaną Czas przygotowania: 25 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 100 g wędzonego lub naturalnego tofu, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju rzepakowego, kokosowego lub sezamowego, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki sosu sojowego jasnego,...

Sernik wegański zrobiony na bazie tofu i świeżych truskawek.
©photka/stock.adobe.com
Styl życia
Wegański bezglutenowy tofurnik z truskawkami – przepis na deser bez pieczenia na lato
Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.

Tofurnik to sernik w wersji wegańskiej, w którym podstawowym składnikiem jest tofu – ser z soi. Do tego rodzaju deserów najlepiej używać silken tofu, ponieważ ma jedwabistą konsystencję, bardzo delikatny smak i wyśmienitą strukturę.   Letnie desery można wzbogacać sezonowymi owocami. W przypadku tofurników najlepiej sprawdzają się truskawki , wiśnie i maliny. Wegańskim produktem używanym do zagęszczania, w szczególności deserów jest agar, czyli proszek z morskich alg , który ma właściwości takie same jak żelatyna.   Przepis na tofurnik z truskawkami   Składniki: 600 g silken tofu , 200 g suszonych daktyli, 50 g cukru kokosowego, 2,5 szklanki mleka roślinnego, np. sojowego o smaku waniliowym lub migdałowego, około 1 szklanki wody – do agaru i namoczenia daktyli, 100 g nierafinowanego oleju kokosowego , 8 łyżek chłodnej wody, pół kilograma świeżych truskawek, 200 g migdałów w płatkach, 3 łyżeczki agaru, sok z jednej cytryny.   Czas przygotowania: około 60 minut, Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zalej daktyle ciepłą wodą (około pół szklanki) i odstaw na 15 minut, dzięki temu zmiękną. Po odcedzeniu nie wylewaj wody - posłuży jako słodzik do warstwy truskawkowej. Zmiel migdały np. blenderem lub pokrusz je w palcach na drobne kawałki, daktyle pokrój na bardzo małe kawałki i wymieszaj z migdałowymi okruszkami. Połącz migdały, daktyle i 3 łyżki mleka roślinnego z olejem kokosowym. Zagnieć masę i włóż ją do lodówki na 15 minut. Następnie wyłóż nią spód tortownicy i ponownie wstaw do lodówki, by stężała. Przygotuj agar: wlej do szklanki 8 łyżek chłodnej wody i wsyp 2 łyżeczki agaru, mieszaj, aż...

jabłko truskawki i miska z płatkami
©dk_patt/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie desery z tofu i truskawek - muffiny sernikowe z truskawkami oraz truskawkowa panna cotta
Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.

Przygotowanie wegańskich deserów z tofu jest bardzo proste. Roślinne słodkości są pyszne i lekkostrawne. Najlepiej używać do nich silken tofu, czyli sera z soi o aksamitnej strukturze. Truskawki mogą być świeże, mrożone lub dodane w formie dżemu czy konfitury.   Do nadawania zwartej konsystencji wegańskim słodyczom w wersji na zimno używa się agaru. Jest to roślinny odpowiednik żelatyny. Uzyskuje się go z glonów, dlatego ważne jest wcześniejsze ugotowanie proszku, by uniknąć przesycenia potrawy rybim aromatem. Przepis na wegańskie muffiny serowo-truskawkowe Składniki na około 10-13 babeczek: 2 szklanki mąki pszennej tortowej, 1,5 szklanki mleka sojowego , 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kostka silken tofu – około 150 g, 1 łyżeczka oleju kokosowego plus 1 łyżeczka do wysmarowania foremek – jeżeli nie używasz papilotek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka cukru waniliowego, 2 łyżki cukru pudru , około 4-5 pokrojonych w talarki truskawek lub kilka łyżek konfitury truskawkowej. Potrzebna ci będzie foremka na muffiny lub papilotki – około 10-13 sztuk   Czas przygotowania: około 15 minut + 30-40 minut pieczenia Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie suche składniki w jednej misce. W drugim naczyniu zblenduj tofu z mlekiem, olejem kokosowym oraz sokiem z cytryny. Połącz obie masy, wlewając mokrą do suchej i bardzo dokładnie wymieszaj na gładką masę. Możesz użyć trzepaczki, blendera lub miksera. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blaszkę do pieczenia babeczek posmaruj olejem lub wyłóż ją papilotkami. Wlej ciasto do 2/3 wysokości każdej foremki lub papilotki. Na wierzch połóż truskawki lub konfiturę na około 10 minut przed końcem pieczenia....

Nasze akcje
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy

Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!

Partner
Weleda
Newsy

Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!

Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!

Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!

Partner
Eva Longoria

Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!

Partner

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner