Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Deser z granatem
©topotishika/Fotolia
Styl życia

Smaczne i efektowne desery z granatem

Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.

Prosty deser z jogurtu greckiego z granatem można przygotować w kilka minut. W skład bardziej wykwintnego deseru wchodzą: serek mascarpone, migdały i likier Amaretto.

 

Nasionka z połówki granatu w zupełności wystarczą jako niezastąpiony dodatek do dwóch porcji pysznego deseru wyglądającego wykwintnie w szklanych pucharkach. Przygotujmy jeszcze kawałek ciasta, trochę jogurtu i bakalie i w kilka minut otrzymamy zwieńczenie rodzinnego obiadu.

Przepis na najprostszy deser z granatem

Składniki:

  • pół owocu granatu,
  • duży kawałek miękkiego ciasta lub kilka sztuk biszkoptów,
  • kubeczek jogurtu greckiego,
  • starta czekolada, garść drobno posiekanych orzechów, miód.

 

Czas wykonania: kilka minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje

 

Sposób przygotowania:

Pucharki do lodów wykładamy rozdrobnionym ciastem bądź pokruszonymi biszkoptami, polewamy jogurtem greckim, posypujemy pestkami granatu, doprawiamy do smaku orzechami, miodem, czekoladą. Powtarzamy układanie drugiej warstwy ciasta, jogurtu i owoców, doprawiamy i schładzamy przed podaniem.

Przepis na efektowny i wykwintny deser z białą czekoladą i granatem

Składniki:

  • nieduży granat,
  • 100 g serka mascarpone,
  • 100 g 36% śmietany,
  • 50 g białej czekolady,
  • 1 łyżka likieru amaretto (bądź bezalkoholowego syropu),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałów (najlepiej przygotować je wcześniej, żeby zdążyły przestygnąć).

 

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Z podanych proporcji wychodzą 2 duże porcje

 

Sposób przygotowania:

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (najlepiej w garnuszku z pokrywką umieszczonym w większym garnku) mieszając i studzimy. Ubijamy na sztywno śmietanę, pod koniec miksowania dodajemy serek mascarpone, po chwili czekoladę i cukier. Amaretto należy wmieszać na najniższych obrotach już na samym końcu procesu miksowania. Na dnie pucharków umieszczamy połowę pestek granatu, przykrywamy je połową przygotowanego kremu i czynność tę powtarzamy. Uzyskane dwie warstwy deseru dekorujemy uprażonymi płatkami migdałów i od razu podajemy.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Sałatka z granatem
©pinkyone/Fotolia
Styl życia
Proste sałatki z granatem: z serem feta i chili lub z kurczakiem i roszponką
Aby przygotować ciekawą sałatkę z granatem, wystarczy dodać sałatę, ser feta lub mięso kurczaka, warzywa, ulubiony sos i delikatnie przyprawić.

Aby przygotować ciekawą sałatkę z granatem, wystarczy dodać sałatę, ser feta lub mięso kurczaka, warzywa, ulubiony sos i delikatnie przyprawić. Przepis na sałatkę z granatem, fetą i pomidorkami koktajlowymi To prosta i odświeżająca sałatka idealna na letnią kolację na tarasie przy lampce schłodzonego białego wina i w dobrym towarzystwie. Składniki: 1 granat, garść sałaty, 100 g sera feta, 250 g pomidorków koktajlowych, 1 cebula, 1 papryczka chilli, świeży tymianek, na winegret: sól, pieprz, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki oliwy, 3 łyżki miodu. Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje Sposób przygotowania: Mieszamy składniki winegretu. Obieramy granat, wyłuskujemy pestki. Układamy sałatę na 2 talerzach, rozkładamy polówki pomidorków, kruszymy fetę, drobno pokrojone cebulę i papryczkę. Posypujemy nasionkami granatu , solą morską, świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy świeży tymianek i polewamy sałatkę obficie winegretem. Przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem Tego rodzaju sałatki są wspaniałym, lekkim, szybkim posiłkiem pełnym witamin w ciągu zabieganego dnia, gdy potrzebujemy zastrzyku energii.   Składniki: 1 granat , 2 garści roszponki, 100 g pieczonego kurczaka z grilla, rożna bądź piekarnika, 2 pomidory, 2 ogórki kiszone, na sos: sól, pieprz, 1 łyżeczka miodu, 2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka octu winnego. Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwy Z podanych proporcji wychodzą 2 porcje Sposób przygotowania: Kroimy kurczaka w paski, warzywa w cząstki i plastry. Układamy na talerzach sałatę, mięso kurczaka, pokrojone pomidory i ogórki, posypujemy nasionkami granatu i polewamy sosem z miodu, oliwy i octu z dodatkiem soli i pieprzu. Mniszka...

owsiane crumble z żurawiną
©annapustynnikova/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na owoce pod kruszonką – crumble z jabłkami, żurawiną i płatkami owsianymi
Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła.

Crumble z jabłkami zapieka się w piekarniku wraz z kruszonką. Owoce należy wcześniej pokroić na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce. Dla podkreślenia smaku do potrawy dodaje się żurawinę, sok z cytryny oraz suszone migdały. Kruszonkę przygotowuje się z płatków owsianych, mąki, cukru oraz masła. Crumble to deser brytyjski z duszonych owoców posypanych kruszonką. Danie zapieka się w piekarniku. Najlepiej smakuje podawane na ciepło. Do przygotowania deseru można użyć dowolnych owoców, np. nektarynek, brzoskwiń, wiśni, truskawek, jagód czy gruszek. Owoce pod kruszonką – pomysł na śniadanie, przekąskę, deser Owsiane crumble to pomysł na ciepłe i pożywne śniadanie. Owoce z kruszonką są również smaczną przekąską w ciągu dnia. Deser można też jeść po przestudzeniu. Osoby, które lubią słodkości i nie są na rygorystycznej diecie, mogą wierzch dania polać bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem owocowym lub czekoladą. Potrzebujesz: formy do pieczenia lub naczynia żaroodpornego, tarki o dużych oczkach, patelni, papieru do pieczenia, sitka. Składniki (na 4 porcje): 6 dużych jabłek, 4 łyżki suszonej żurawiny, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki miodu, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżki oleju kokosowego (można zastąpić masłem klarowanym ).  Składniki na kruszonkę z płatków owsianych: 1 szklanka mąki pszennej, 5 łyżek płatków owsianych, 2 łyżki migdałów w płatkach, 3 łyżki masła, 4 łyżki greckiego jogurtu , 1 łyżka brązowego cukru. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Jabłka umyj i usuń z nich gniazda nasienne. 4 owoce pokrój w drobną kostkę. 2 jabłka zetrzyj na tarce razem ze skórką. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i smaż na nim starte jabłka...

kolorowe,okrągłe ciastka na patykach
©rea_molko/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić ciastka na patyku? Przepis na czekoladowe i waniliowe cake pops dla dzieci – bez pieczenia
Lizaki z ciasta, czyli cake pops, to fantazyjny deser, który składa się z pokruszonego ciasta wymieszanego z kremem, np. czekoladowym albo waniliowym. Ciasto na patyku można dowolnie ozdabiać kolorowymi posypkami, zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Deser jest szczególnie uwielbiany przez najmłodszych, dlatego można go wykonać jako przekąski dla dzieci, np. na przyjęcie urodzinowe czy kinderbal

Lizaki z ciasta, czyli cake pops, to fantazyjny deser, który składa się z pokruszonego ciasta wymieszanego z kremem, np. czekoladowym albo waniliowym. Ciasto na patyku można dowolnie ozdabiać kolorowymi posypkami, zmielonymi orzechami włoskimi lub migdałami. Deser jest szczególnie uwielbiany przez najmłodszych, dlatego można go wykonać jako przekąski dla dzieci, np. na przyjęcie urodzinowe czy kinderbal .   Nadzienie do cake pops można przygotować także z masła orzechowego lub innego kremu, np. truskawkowego, kawowego lub cytrynowego. Do ozdabiania lizaków na patyku używa się także lukru plastycznego, koralików do ciast lub kolorowego, ozdobnego cukru. Czekoladowe cake pops bez pieczenia – krok po kroku Potrzebujesz: 20 drewnianych patyczków do szaszłyków, miksera, folii spożywczej, rondla.   Składniki (na około 20 sztuk lizaków z ciasta): 300 gramów pokruszonego ciasta (z biszkoptu lub kruchych ciasteczek ), 2 łyżki sera mascarpone, 3 łyżki nutelli, 1/2 opakowania mlecznej czekolady (100 gramów), 1 łyżeczka oleju roślinnego, opakowanie kolorowej posypki lub drobno pokrojone włoskie orzechy.   Czas przygotowania: 1 godzina Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ser mascarpone wymieszaj mikserem z nutellą. Dodaj do masy pokruszone ciastka. Zagnieć masę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny. Z ciasta uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Okrągłe ciastka włóż do zamrażarki na 15-20 minut. W rondlu rozpuść czekoladę z olejem i odrobiną wody. W schłodzone lizaki z ciasta wbij drewniane patyki. Każde ciastko maczaj w gorącej czekoladzie i udekoruj kolorową posypką lub orzechami. Przepis na waniliowe cake pops z herbatników i białej czekolady Potrzebujesz: 15 drewnianych patyków do szaszłyków,...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner