Przepis na sałatkę orientalną Bun Bo Nam Bo z wołowiną i ostrym sosem
© TranHH/Adobe Stock
Styl życia

Przepis na sałatkę Bun Bo Nam Bo, czyli makaron ryżowy, wołowina i ostry sos

Bun Bo Nam Bo to orientalna sałatka, którą przygotowuje się na bazie makaronu ryżowego, smażonej wołowiny, orzeszków ziemnych, sałaty masłowej oraz ziół. Niezbędnym elementem potrawy, który zapewnia jej wyjątkową głębie smaku jest pikantny sos, jaki powstaje z sosu sojowego i rybnego, octu, chili oraz cukru.

Bun Bo Nam Bo to orientalna sałatka, którą przygotowuje się na bazie makaronu ryżowego, smażonej wołowiny, orzeszków ziemnych, sałaty masłowej oraz ziół. Niezbędnym elementem potrawy, który zapewnia jej wyjątkową głębie smaku jest pikantny sos, jaki powstaje z sosu sojowego i rybnego, octu, chili oraz cukru.

 

Sałatkę Bun Bo Nam Bo układa się warstwami w misce, a miesza dopiero tuż przed podaniem. Danie, które jest swoistą kwintesencją orientalnego smaku, można serwować samodzielnie, np. na kolację bądź jako dodatek do obiadu. Sałatka przez dodatek chili i octu ryżowego jest dość pikantna, dlatego przed jedzeniem, warto przygotować sobie szklankę jogurtu naturalnego bądź kefiru, który nieco złagodzi jej ostry smak u osób o bardziej wrażliwych kubkach smakowych.

Przepis na sałatkę Bun Bo Nam Bo, krok po kroku

Gotowy sos rybny dostępny jest, w szklanej butelce, w asortymencie większości sklepów spożywczych. W krajach Azji Południowo-Wschodniej jest on najbardziej popularną przyprawą, zaraz obok sosu sojowego. Wykonuje się go ze sfermentowanych ryb, wody oraz soli.

 

Składniki:

  • 100 g świeżej wołowiny (np. antrykot, rostbef),
  • 200 g ryżowego makaronu,
  • garść pokruszonych orzeszków ziemnych,
  • 10 listków sałaty masłowej,
  • garść kiełków fasoli mung,
  • kilka listków świeżej mięty oraz bazylii,
  • papryczka chili,
  • sos rybny,
  • sos sojowy,
  • ocet ryżowy,
  • cukier,
  • sok wyciśnięty z cytryny.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • W garnku połącz wodę i ocet w proporcji 3:1.
  • Dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę białego cukru i soku z cytryny oraz posiekane chili.
  • Całość podgrzewaj do momentu, aż cukier całkowicie rozpuści się.
  • Makaron ryżowy zalej wrzącą wodą, odstaw na 10 minut, a następnie przepłucz zimną wodą i powtórz czynność.
  • Mięso pokrój w cienkie plastry i podsmaż z obu stron na bardzo rozgrzanej patelni.
  • Wołowinę zdejmij z patelni i wlej w nią przygotowany wcześniej sos.
  • Sos rybny doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia.
  • Do misek przełóż makaron ryżowy i wołowinę.
  • Wołowinę przykryj porwaną sałatą masłową i posiekanymi ziołami.
  • Całość polej ciepłym sosem.
  • Wierzch sałatki udekoruj kiełkami fasoli mung i pokruszonymi orzeszkami ziemnymi.

 

Smacznego!

Makaron w miseczce stoi na stole.
©FomaA/Fotolia.com
Styl życia
Makaron po tajsku pad thai i po singapursku singapore noodles – 2 pomysły na obiad i kolację
Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.

Makaron po singapursku i pad thai przygotowuje się z makaronu ryżowego, który nie wymaga gotowania. Dania podaje się z usmażonymi na patelni krewetkami. Makaron podprawia się sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym.   Makaron pad thai to jedno z najpopularniejszych dań w Tajlandii. Kuchnia singapurska to mieszanka smaków, która zawiera elementy kuchni chińskiej, indyjskiej , a także europejskiej. Dania orientalne mają wyrazisty smak za sprawą takich składników, jak: sos sojowy i rybny, chili oraz owoce morza. Przepis na makaron pad thai (po tajsku) z tofu i krewetkami Makaron po tajsku wyrazisty smak zawdzięcza sosowi rybnemu i ostrygowemu , który dodaje się do dania. Potrawę można podawać z krewetkami, serem tofu oraz kurczakiem.   Potrzebujesz: moździerza, wyciskarki do czosnku, miski, patelni wok, zwykłej patelni, ręcznika papierowego.   Składniki na sos: 3 ząbki czosnku, 1 szalotka, 1 papryka chili, 1 łyżka cukru, 1 łyżka sosu rybnego, 1/2 limonki.   Składniki na główne danie (dla 2 osób): 1 opakowanie makaronu ryżowego (200 gramów), 10 świeżych krewetek, 1/2 opakowania sera tofu  (90 gramów), 2 łyżki orzeszków ziemnych, 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżki sosu ostrygowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 cebula dymka, 1 jajko.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Czosnek i szalotkę obierz, wyciśnij przez praskę i umieść w moździerzu. Dodaj resztę składników na sos i dokładnie rozbij na gładką masę. Do moździerza wlej sok wyciśnięty z limonki, łyżkę sosu rybnego, wymieszaj i odstaw. Makaron ryżowy mocz w misce z zimną...

Przepis na sushi
© neirfy/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy kuchni japońskiej - sushi i makaron Soba z sosem sojowym
Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.

Tradycyjnym przepisem kuchni japońskiej jest sushi serwowane z sosem sojowym, wasabi i marynowanym imbirem. Do przygotowania tej potrawy potrzebne są prasowane listki alg morskich, kawałki ryby lub owoców morza oraz ugotowany biały ryż. Smacznymi dodatkami są np. ogórki lub awokado.   Kuchnia japońska, obok śródziemnomorskiej uchodzi za najzdrowszą kuchnię świata. Jej podstawowymi składnikami są: biały ryż, ryby oraz owoce morza. Najważniejszymi przyprawami wzbogacającymi smak japońskich potraw są m.in. sosy sojowe, ocet ryżowy, wasabi i olej sezamowy. Kuchnia japońska - przepis na sushi Sushi jest jedną z najpopularniejszych potraw kuchni japońskiej, która cieszy się uznaniem na całym świecie. Składają się na nią biały ryż, kawałki ryby (np. tuńczyka, łososia) i warzywa (np. ogórek) zawinięte w liście wodorostów . Zamiennikami ryby mogą być owoce morza, np. krewetki lub paluszki krabowe . Niezbędnymi dodatkami do sushi są: sos sojowy , marynowany imbir i wasabi, czyli tradycyjny chrzan japoński. Do przygotowania sushi potrzebna jest mata bambusowa do zawijania. Potrawę można jeść za pomocą pałeczek lub palcami.   Składniki: świeży tuńczyk, ryż do sushi, sushi nori , czyli listki prasowanych alg morskich, sos sojowy, wasabi, marynowany imbir w zalewie, zaprawa do ryżu: 1 łyżka octu ryżowego, szczypta soli, 1 łyżeczka cukru (składniki na 100 g ugotowanego ryżu).   Sposób przygotowania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Przygotuj zaprawę do ryżu. Wszystkie składniki: ocet ryżowy, sól, cukier podgrzewaj aż do rozpuszczenia cukru. Pamiętaj, by nie doprowadzić do zagotowania. Zaprawę przestudź i dodaj do ugotowanego ryżu. Wymieszaj. Sushi nori (algi morskie) umieść przy dolnej krawędzi maty...

Przepołowiony owoc papai na drewnianej desce
©volff/Fotolia
Styl życia
SOM TAM, czyli sałatka z zielonej papai - prosty przepis na tajską sałatkę
SOM TAM, czyli sałatka z zielonej papai - prosty przepis na tajską sałatkę

Som Tam to tradycyjne danie kuchni tajskiej , jest również bardzo popularne w całej Azji południowo-wschodniej. Jak każda tajska potrawa łączy w sobie zrównoważoną mieszankę wszystkich smaków: słonego, słodkiego, ostrego i gorzkiego. To prosta i zdrowa sałatka na bazie zielonej papai, z dodatkiem czosnku, chili i cukru palmowego. Gdzie kupić zieloną papaję do Som Tam? Zielona papaja nie jest żadnym wymyślnym składnikiem, który trudno znaleźć w sklepie. To najzwyklejsza papaja , która jest niedojrzała . Można ją kupić w większym supermarkecie czy dobrze zaopatrzonym warzywniaku. Dlaczego powinna być niedojrzała? Wtedy ma nieco inny smak, jest lekko gorzka, a dodatkowo twarda i chrupiąca. W takiej wersji najlepiej sprawdzi się w tej sałatce. Składniki do Som Tam - tajskiej sałatki z papają Najważniejszym produktem jest oczywiście niedojrzała, zielona papaja . Sałatka jest świeża i soczysta dzięki pomidorkom koktajlowych i fasolce wężowej. Smaku warzywom dodają aromatyczne przyprawy - czosnek, limonka, sok tamaryndowy i ostra paryka chili . Dodatkowe doznania kulinarne zapewniają chrupiące, prażone orzeszki ziemne. Przepis na Som Tam, czyli sałatkę z zieloną papają Składniki zielona papaja 50 g fasolki wężowej lub szparagowej 100 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1-3 papryczki chili (w zależności od tego jak bardzo lubimy ostre potrawy) limonka garść orzeszków ziemnych prażonych, bez soli 2 łyżeczki sosu rybnego 2 łyżeczki cukru palmowego lub trzcinowego opcjonalnie: sok tamaryndowy sól Sposób przygotowania Som Tam Papaję obrać i pociąć na cienkie paseczki. Czosnek przecisnąć przez praskę do garnka, dodać posiekane drobno chili i sól, zamieszać. Dodać sos rybny, limonkę, cukier i...

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik