Pecan pie
©anjelagr/Fotolia
Styl życia

Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

 

Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę.

Pecan pie

Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • formy na tartę,
  • papieru do pieczenia,
  • ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia,
  • garnka,
  • miski.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • bułka tarta (do posypania formy),
  • 30 ml wody.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 130 g brązowego cukru,
  • 85 g syropu klonowego,
  • 85 g syropu złocistego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 300 g orzechów pekan.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
  • Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem.
  • Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka.
  • Żółtko wymieszaj z wodą.
  • Wlej je do mąki.
  • Wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów.
  • Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut.
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Dociśnij na załamaniach.
  • Nadmiar ciasta odetnij nożem.
  • Wstaw do lodówki na 5 minut.
  • Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą.
  • Piecz przez 15 minut.
  • Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i wyciągnij papier z kuleczkami.
  • Piecz kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

Sposób przygotowania nadzienia:

  • Wybierz kilka orzechów do dekoracji tarty.
  • Resztę orzechów posiekaj.
  • Do garnka wrzuć masło, cukier, syrop klonowy i złocisty.
  • Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
  • Odstaw nadzienie by przestygło.
  • Jajka roztrzep z ekstraktem i wlej do masy.
  • Dodaj orzechy.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Nadzienie przelej do gotowego spodu.
  • Udekoruj na wierzchu orzechami.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny, aż nadzienie się zetnie. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Zista
©gani_dteurope/Fotolia
Styl życia
Potrawy kuchni śląskiej: przepis na Zistę
Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.   Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze. Zista, czyli ucierana babka Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.   Potrzebujesz: miksera, formy do pieczenia (np. keksówki), miski, garnuszka.   Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru, 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy), 5 jajka, 2 cytryny, 1 żółtko, sok z cytryny (do smaku), bułka tarta (do obsypania formy), 150 g cukru pudru.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy , która jest gorzka.   Sposób przygotowania: Przesiej mąkę. Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj. Cytryny sparz we wrzątku. Zetrzyj na tarce. Z jednej z cytryn wyciśnij sok. Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do pieczenia na około 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka. Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko. Dokładnie wymieszaj, aż się...

Orzechy włoskie
©Orlando Bellini/Fotolia
Styl życia
Przepis na pieczoną owsiankę, koktajl i ciasteczka z orzechów brazylijskich
Orzechów brazylijskich nie trzeba poddawać obróbce. Można je jeść zarówno na surowo, jak i pieczone.

Orzechów brazylijskich nie trzeba poddawać obróbce. Można je jeść zarówno na surowo, jak i pieczone.   Orzechy brazylijskie bogate są w wapń (wzmacnia kości i zęby), magnez (koi nerwy) i potas (obniża ciśnienie krwi). Dodatkowo zawierają witaminę E i kwas foliowy , niezwykle potrzebny kobietom w ciąży. Tłuszcze wielonienasycone znajdujące się w orzechach brazylijskich wspomagają prawidłową pracę mózgu, oczu, serca i układu krążenia. Mimo że są kaloryczne, to przyspieszają też spalanie tkanki tłuszczowej. Koktajl z orzechów brazylijskich Koktajl z orzechów jest intensywny w smaku i niesamowicie syci organizm. Najlepiej podawać go na zimno.   Potrzebujesz: młynka, blendera.   Składniki na 1 porcje: garść orzechów brazylijskich, 150 g serka homogenizowanego (najlepiej waniliowego), 150 ml mleka, 1 łyżka kawy, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Napój posyp po wierzchu kakao.   Sposób przygotowania: Orzechy zmiel w młynku. Kawę rozpuść w mleku. Do blendera wsyp orzechy, kawę z mlekiem, serek i cukier waniliowy. Zblenduj wszystko. Gotowe. Ciastka czekoladowe z orzechami brazylijskimi Pomysł na idealnie chrupkie ciasteczka z czekoladą, orzechami brazylijskimi i nutą cynamonu. Świetnie smakują do kawy z przyjaciółmi.   Potrzebujesz: miski, miksera, papieru do pieczenia, blaszki.   Składniki na ciastka: 125 g masła, 200 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego, 30 g kakao, pół łyżki cynamonu , 180 g mąki, szczypta sody, pół łyżki proszku do pieczenia, 200 g czekolady, 150 g orzechów brazylijskich.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner