Pecan pie
©anjelagr/Fotolia
Styl życia

Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

 

Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę.

Pecan pie

Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.

 

Potrzebujesz:

  • formy na tartę,
  • papieru do pieczenia,
  • ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia,
  • garnka,
  • miski.

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 120 g masła,
  • 1 żółtko,
  • bułka tarta (do posypania formy),
  • 30 ml wody.

Składniki na nadzienie:

  • 100 g masła,
  • 130 g brązowego cukru,
  • 85 g syropu klonowego,
  • 85 g syropu złocistego,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 300 g orzechów pekan.

 

Czas przygotowania: 120 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem.
  • Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem.
  • Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka.
  • Żółtko wymieszaj z wodą.
  • Wlej je do mąki.
  • Wyrób ciasto.
  • Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów.
  • Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut.
  • Przełóż ciasto do formy.
  • Dociśnij na załamaniach.
  • Nadmiar ciasta odetnij nożem.
  • Wstaw do lodówki na 5 minut.
  • Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  • Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą.
  • Piecz przez 15 minut.
  • Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni Celsjusza i wyciągnij papier z kuleczkami.
  • Piecz kolejne 10 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.

 

Sposób przygotowania nadzienia:

  • Wybierz kilka orzechów do dekoracji tarty.
  • Resztę orzechów posiekaj.
  • Do garnka wrzuć masło, cukier, syrop klonowy i złocisty.
  • Doprowadź do wrzenia ciągle mieszając.
  • Odstaw nadzienie by przestygło.
  • Jajka roztrzep z ekstraktem i wlej do masy.
  • Dodaj orzechy.
  • Dokładnie wszystko wymieszaj.
  • Nadzienie przelej do gotowego spodu.
  • Udekoruj na wierzchu orzechami.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz przez pół godziny, aż nadzienie się zetnie. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Zista
©gani_dteurope/Fotolia
Styl życia
Potrawy kuchni śląskiej: przepis na Zistę
Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.   Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze. Zista, czyli ucierana babka Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.   Potrzebujesz: miksera, formy do pieczenia (np. keksówki), miski, garnuszka.   Składniki na ciasto: 300 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 g cukru, 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy), 5 jajka, 2 cytryny, 1 żółtko, sok z cytryny (do smaku), bułka tarta (do obsypania formy), 150 g cukru pudru.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy , która jest gorzka.   Sposób przygotowania: Przesiej mąkę. Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj. Cytryny sparz we wrzątku. Zetrzyj na tarce. Z jednej z cytryn wyciśnij sok. Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj. Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Przelej ciasto do formy. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wstaw do pieczenia na około 45 minut. Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka. Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko. Dokładnie wymieszaj, aż się...

Orzechy włoskie
©Orlando Bellini/Fotolia
Styl życia
Przepis na pieczoną owsiankę, koktajl i ciasteczka z orzechów brazylijskich
Orzechów brazylijskich nie trzeba poddawać obróbce. Można je jeść zarówno na surowo, jak i pieczone.

Orzechów brazylijskich nie trzeba poddawać obróbce. Można je jeść zarówno na surowo, jak i pieczone.   Orzechy brazylijskie bogate są w wapń (wzmacnia kości i zęby), magnez (koi nerwy) i potas (obniża ciśnienie krwi). Dodatkowo zawierają witaminę E i kwas foliowy , niezwykle potrzebny kobietom w ciąży. Tłuszcze wielonienasycone znajdujące się w orzechach brazylijskich wspomagają prawidłową pracę mózgu, oczu, serca i układu krążenia. Mimo że są kaloryczne, to przyspieszają też spalanie tkanki tłuszczowej. Koktajl z orzechów brazylijskich Koktajl z orzechów jest intensywny w smaku i niesamowicie syci organizm. Najlepiej podawać go na zimno.   Potrzebujesz: młynka, blendera.   Składniki na 1 porcje: garść orzechów brazylijskich, 150 g serka homogenizowanego (najlepiej waniliowego), 150 ml mleka, 1 łyżka kawy, 2 łyżeczki cukru waniliowego. Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwy   Wskazówki: Napój posyp po wierzchu kakao.   Sposób przygotowania: Orzechy zmiel w młynku. Kawę rozpuść w mleku. Do blendera wsyp orzechy, kawę z mlekiem, serek i cukier waniliowy. Zblenduj wszystko. Gotowe. Ciastka czekoladowe z orzechami brazylijskimi Pomysł na idealnie chrupkie ciasteczka z czekoladą, orzechami brazylijskimi i nutą cynamonu. Świetnie smakują do kawy z przyjaciółmi.   Potrzebujesz: miski, miksera, papieru do pieczenia, blaszki.   Składniki na ciastka: 125 g masła, 200 g brązowego cukru, 1 jajko, 1 łyżeczka ekstraktu wanilinowego, 30 g kakao, pół łyżki cynamonu , 180 g mąki, szczypta sody, pół łyżki proszku do pieczenia, 200 g czekolady, 150 g orzechów brazylijskich.   Czas przygotowania: 30 minut Stopień...

tarta dyniowa
© GreenArt Photography/Fotolia.com
Styl życia
Tarta na słodko, czyli przepis na pyszną tartę makową z orzechami włoskimi oraz tartę dyniową z serem ricotta
Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.

Tarta na słodko jest delikatnym ciastem przygotowanym z różnymi masami. Propozycją smacznego i oryginalnego deseru jest tarta dyniowa ze skórką pomarańczową. Przygotowuje się ją na spodzie z kruchych ciasteczek.   Tarty na słodko to wyśmienite desery przygotowane na kruchym cieście. Do przygotowania kruchego spodu wykorzystuje się: mąkę, jajko, masło, cukier oraz proszek do pieczenia. smacznym nadzieniem do tarty jest masa makowa, budyniowa lub sernikowa. Tartę można również wykonać na spodzie z maślanych ciasteczek. Ciasto dekoruje się świeżymi owocami, bitą śmietaną, lukrem lub czekoladową polewą. Przepis na tartę makową Stopień trudności: łatwe   Składniki na ciasto: 150 gramów mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 4 łyżki cukru, 1 jajo, 80 gramów masła. Nadzienie tarty: 200 gramów mielonego twarogu, 600 gramów gotowej masy makowej, 1 cukier wanilinowy, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 czekolada gorzka, 2 jaja, 50 gramów orzechów włoskich, pół łyżeczki tartej skórki z pomarańczy. Sposób przygotowania: Do misy miksera wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz masło (pokrojone w kostkę). Całość miksuj do momentu powstania kruszonki. Dodaj jajko, które ma zlepić składniki w kulę. Formę na tartę wysmaruj tłuszczem. Wyłóż do niej przygotowane kruche ciasto . Spód podziurkuj widelcem. Wstaw ciasto do lodówki. Nastaw piekarnik na temperaturę 180 stopni. Gotową masę makową wyłóż do miski. Dodaj do niej twaróg, cukier wanilinowy, budyń w proszku oraz posiekaną czekoladę, orzechy włoskie i pomarańczową tartą skórkę. Składniki ze sobą połącz za pomocą miksera, dodaj jajka i kontynuuj jeszcze przez chwilę mieszanie. Przygotowaną masę makową wyłóż na schłodzony spód. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika. Tarte piecz przez 45...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner