Syrop klonowy w szklanej butelce i liść klonu
©wsf-f/Fotolia
Styl życia

Syrop klonowy – wady i zalety

Syrop klonowy to naturalny słodzik pozyskiwany ze specjalnych gatunków drzew klonowych. Głównymi producentami są Kanada i Stany Zjednoczone Syrop klonowy jest zdrowszym zamiennikiem białego czy brązowego cukru. Świetnie komponuje się z naleśnikami i wszelkimi deserami.

Syrop klonowy to naturalny słodzik pozyskiwany ze specjalnych gatunków drzew klonowych. Głównymi producentami są Kanada i Stany Zjednoczone Syrop klonowy jest zdrowszym zamiennikiem białego czy brązowego cukru. Świetnie komponuje się z naleśnikami i wszelkimi deserami.

Syrop klonowy – zalety

Sok z klonów zbiera się wczesną wiosną. Poza tym, że syrop klonowy to produkt naturalny, posiada jeszcze wiele innych zalet:

 

  • ma 10 razy więcej wapnia niż miód – 67 mg w 100 gramach,
  • syrop klonowy to źródło minerałów: manganu, cynku, magnezu, potasu i witamin: B2 i innych witamin z grupy B,
  • zawiera antyoksydanty (przeciwulteniacze) – substancje chroniące przed nowotworami, zwłaszcza przed rakiem prostaty i płuc,
  • syrop klonowy ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne,
  • nie zawiera konserwantów i barwników (należy jednak czytać etykiety, ponieważ niektórzy producenci próbują sprzedawać oszukany produkt),
  • dobrze rozpuszcza się w wodzie
  • mogą go jeść weganie.

Syrop klonowy – wady

W 100 gramach syropu klonowego jest 269 kcal, z czego 67 gramów to węglowodany. Wysoka zawartość węglowodanów jest jedną z przyczyn, które mogą zniechęcić do używania syropu klonowego, pozostałe to:

 

  • wysoka zawartość sacharozy (52-75%),
  • syrop klonowy jest niewskazany dla alergików – może powodować rozrost grzybów Candida w jelitach oraz cukrzyków,
  • indeks glikemiczny (szybkość wzrostu poziomu cukru we krwi po zjedzeniu produktu) wynosi 65.

 

Syrop klonowy to lepszy wybór niż cukier, mimo tego należy jeść go sporadycznie ze względu na wysoką zawartość sacharozy.

świeże jabłka zielone i jedno czerwone
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Cukry proste – produkty, których lepiej unikać
Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód.

Cukier prosty, inaczej sacharoza, to dwucukier złożony z cząsteczki glukozy i fruktozy. Cukry proste dodaje się do produktów, aby poprawić ich smak. Są to: cukier biały, cukier brązowy, syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany), syrop klonowy, melasa cukrowa, miód. Cukier biały a cukier brązowy – przykłady cukrów prostych Cukier biały i cukier brązowy produkowane są z roślin – cukier biały otrzymuje się z buraka cukrowego, zaś cukier brązowy pozyskiwany jest z trzciny. Zarówno cukier biały , jak i cukier brązowy zawierają ponad 90% sacharozy. Cukier biały poddawany jest przemysłowemu oczyszczaniu, cukier brązowy nie. Nie wpływa to jednak prawie w ogóle na ich walory zdrowotne – z obu źródeł sacharozy najlepiej zrezygnować (lub przynajmniej je ograniczyć). Wartość kaloryczna obu produktów niewiele się różni – cukier biały ma około 406 kalorii w 100 gramach, a cukier brązowy – 380-396 kalorii. Syropy i melasa cukrowa – cukry proste w płynnej postaci Melasa to ciemnobrązowy syrop, który powstaje przy produkcji cukru białego. Zawiera około 50% sacharozy, przez co nie jest zupełnie pozbawiony wartości odżywczych – zawiera wapń, żelazo i potas. W 100 gramach ma 290 kalorii. Inne syropy zastępujące cukier biały i brązowy, to m.in: syrop glukozowo-fruktozowy (syrop kukurydziany) i syrop klonowy. Ten pierwszy otrzymuje się z kukurydzy przetworzonej na glukozę – 52% i fruktozę – 42%. Jest to cukier prosty bardzo szkodliwy, uznaje się go za przyczynę epidemii otyłości. Dodawany jest niemal do wszystkich produktów, ze względu na niską cenę i łatwość obróbki. Jest składnikiem słodyczy, napojów, jogurtów, pieczywa, sałatek. Z kolei syrop klonowy otrzymuje się z soku klonowego z pnia klonu i jest to populary produkt słodzący w kuchni...

banan na białym tle
© nata777_7/Fotolia.com
Styl życia
Mąka bananowa idealna w diecie bezglutenowej, dla chorych na celiakię i cukrzyków
Z wykorzystaniem mąki bananowej można przyrządzić ciasta, chleb, sosy, desery i koktajle. Jest to produkt bezglutenowy i o dużej zawartości skrobi. Mąka bananowa może być używana zamiast każdej innej mąki.

Z wykorzystaniem mąki bananowej można przyrządzić ciasta, chleb, sosy, desery i koktajle. Jest to produkt bezglutenowy i o dużej zawartości skrobi. Mąka bananowa może być używana zamiast każdej innej mąki. Właściwości mąki bananowej W 100 g mąki bananowej są 4 g białka i 80 g węglowodanów, natomiast nie ma tłuszczu. Mąka bananowa ma 355 kcal w 100 g. Jej główną zaletą jest to, że należy do grupy mąk dozwolonych w diecie osób chorych na celiakię, czyli z nietolerancją glutenu . Oprócz mąki bananowej w specjalnej diecie dozwolona jest np. mąka kokosowa. Mąka bananowa ma niski indeks glikemiczny , dzięki czemu mogą ją spożywać diabetycy. Zaletą mąki tego typu jest też duża zawartość skrobi, co sprawia, że uczucie sytości się przedłuża. Mąka bananowa nie ma smaku, dzięki czemu może być dodawana do różnych potraw bez obawy, że wszystkie będą smakowały jak tropikalne owoce. Łatwo rozpuszcza się w płynach. Zastosowanie mąki bananowej, jej cena i dostępność Mąka bananowa ma zastosowanie jak mąka pszenna, czyli nadaje się do wypieków ciasta, chleba, wyrobu makaronów i jako zagęszczacz do sosów. Oprócz tego może być jedzona na surowo, np. w koktajlach . Mąka z bananów nadaje się też do robienia gofrów i naleśników. Używa się jej mniej niż mąki pszennej, ponieważ zawiera dużo skrobi i przygotowane potrawy mogą być twarde.   Cena mąki bananowej jest wysoka i waha się od 35 do 42 zł za 1 kg. Można ją kupić w sklepach internetowych i w niektórych sklepach ze zdrową żywnością, ale ze względu na cenę jest mniej popularna od innych rodzajów mąki bezglutenowej, np. kasztanowej, kokosowej czy migdałowej. Przepis na placuszki z mąki bananowej Składniki: 250 g przecieru z jabłek, 3 żółtka, 3 białka, ½ szklanki mąki z quinoa , ¼ szklanki mąki bananowej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia,...

©Kitthanes/Fotolia
Styl życia
Każdego dnia można zjeść najwyżej 10 łyżeczek białego cukru
Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.

Każdego dnia można zjeść nie więcej, niż 50 gramów cukru. Odpowiada to jednej tabliczce czekolady, półlitrowej butelce napoju gazowanego lub 400g jogurtu owocowego.   Według naukowców ze Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) ilość przyjmowanego cukru nie powinna przekraczać 10 procent dziennego zapotrzebowania na kalorie. Rekomendacja obejmuje jedynie cukry wolnoprzyswajalne, pomijając cukry proste ( zobacz badania ).  Cukry zawarte w owocach są dużo zdrowsze od cukru rafinowanego, dodawanego m.in. do słodyczy. Czym jest cukier wolnoprzyswajalny? Cukier wolnoprzyswajalny jest substancją, którą dodaje się do żywności podczas jej przetwarzania. Może to być sacharoza (cukier buraczany) , słodziki, miód lub syrop. Co ważne, zalecenia WHO nie uwzględniają innych typów cukrów , na przykład występujących w świeżych owocach, warzywach lub nabiale. Cukier wolnoprzyswajalny jest trudny do strawienia, a jego nadużywanie prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie oraz chorób (na przykład otyłości lub cukrzycy). Idealna dawka cukru dziennie Naukowcy z WHO zalecają, by cukier nie stanowił więcej, niż od 5 do 10 procent (25-50 gramów) dziennego zapotrzebowania kalorycznego człowieka. Oznacza to, że osoba przyjmująca 2000 kalorii na dobę może zjeść cukier, który ma nie więcej niż 200 kalorii . Taka ilość słodkiej substancji znajduje się w blisko 10 łyżeczkach białego cukru – sacharozy ( jedna łyżeczka ma około 20 kalorii ). Należy jednak pamiętać o cukrach obecnych w innych produktach spożywczych, czyli słodyczach, nabiale, pieczywie oraz napojach (także w alkoholu). Naukowcy WHO twierdzą jednak, że warto ograniczyć cukier do 100 kalorii (około 25 gramów) dziennie. Jest to najlepszy sposób na zapobieganie nadwadze, otyłości, cukrzycy i innym chorobom. Substancje bogate w cukier Każdego dnia warto zaplanować dokładny...

Nasze akcje
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner