Zista
©gani_dteurope/Fotolia
Styl życia

Potrawy kuchni śląskiej: przepis na Zistę

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

Zistę można podawać z dodatkiem rodzynek lub śliwek, polaną rozpuszczoną czekoladą i płatkami czekoladowymi. Jest tradycyjnym ciastem kuchni śląskiej.

 

Zista to ciasto piaskowe (biszkoptowo-tłuszczowe) przygotowywane z mąki pszennej z dodatkiem mąki ziemniaczanej, masła lub margaryny, jajek i startej skórki cytrynowej. Ciasto takie można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przypomina strukturą ciasto kruche, jednak jest ono o wiele delikatniejsze.

Zista, czyli ucierana babka

Zista to tradycyjna babka piaskowa o smaku cytrynowym. Idealnie nadaje się jako deser do niedzielnego obiadu lub dodatek do kawy.

 

Potrzebujesz:

  • miksera,
  • formy do pieczenia (np. keksówki),
  • miski,
  • garnuszka.

 

Składniki na ciasto:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 300 g cukru,
  • 250 g masła (dodatkowo trochę do wysmarowania formy),
  • 5 jajka,
  • 2 cytryny,
  • 1 żółtko,
  • sok z cytryny (do smaku),
  • bułka tarta (do obsypania formy),
  • 150 g cukru pudru.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwy

 

Wskazówki: Ścierając skórkę z cytryny uważaj, by nie zetrzeć białej warstwy, która jest gorzka.

 

Sposób przygotowania:

  • Przesiej mąkę.
  • Zmieszaj ją z proszkiem do pieczenia.
  • Dodaj cukier.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj masło, jajka i dokładnie zmiksuj.
  • Cytryny sparz we wrzątku.
  • Zetrzyj na tarce.
  • Z jednej z cytryn wyciśnij sok.
  • Do ciasta wsyp skórkę cytrynowa, wlej sok i dokładnie wymieszaj.
  • Formę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
  • Przelej ciasto do formy.
  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wstaw do pieczenia na około 45 minut.
  • Gdy ciasto się upiecze, wyciśnij sok z drugiej cytryny do garnuszka.
  • Dodaj 150 g cukru pudru i żółtko.
  • Dokładnie wymieszaj, aż się wszystko połączy.
  • Polej gotową polewą ciasto.
  • Odczekaj, aż masa zastygnie. Gotowe.

 

Smacznego!

 

Tarta cytrynowa
© lily_rocha/Fotolia.com
Styl życia
Prosty przepis na słodko-kwaśny deser – tartę cytrynową
Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.

Tarta cytrynowa to prosty do przygotowania deser. Tarta z cytryną zyska na smaku, jeśli do ciasta doda się otartą skórkę z cytryny. 100 gramowy kawałek tarty cytrynowej ma około 300 kalorii.   Tarta cytrynowa to smakowity i prosty do przygotowania deser, który można zabrać ze sobą na wiosenny piknik. Chrupiący spód i rozpływająca się w ustach słodko-kwaśna masa podbiją podniebienia nawet najbardziej wybrednych smakoszy.   Czas przygotowania: 60 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki na tartę cytrynową Składniki na spód tarty: 75 g masła, 150 g mąki pszennej, 4 łyżki cukru pudru, jedno żółtko, łyżka śmietany 18%.   Składniki na krem cytrynowy: sok wyciśnięty z 3 cytryn, łyżka skórki startej z cytryny , 200 ml śmietanki kremówki, 3 jajka, 5 łyżek cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej. Sposób przygotowania tarty cytrynowej Przesiej przez sito mąkę i cukier puder. Dodaj do nich masło, żółtko oraz łyżkę śmietany. Masło posiekaj i ugnieć z pozostałymi składnikami. Ciasto włóż do formy na tartę o średnicy ok. 23 cm i dokładnie ułóż na jej dnie i brzegach tak, aby miało wszędzie jednakową grubość. Spód tarty zapiecz, zanim posmarujesz go masą cytrynową. W tym celu wstaw go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 15 minut. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmij je i przestudź. Utrzyj śmietanę, sok z cytryny, cukier, mąkę ziemniaczaną i jajka na gładką masę. Do masy dodaj startą skórkę cytrynową. Wlej masę do spodu. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 minut, żeby masa stężała.   Ciasto podawaj po przestudzeniu.   Smacznego!   Masz ochotę na smaczny i zdrowy deser? Polecamy  przepisy na desery z czarnej porzeczki ....

Pecan pie
©anjelagr/Fotolia
Styl życia
Przepis na niezwykłą tartę z orzechami pekan, czyli pecan pie
Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.

Tarta z orzechami pekan jest prosta w przygotowaniu. Do jej zrobienia wystarczy duża garść orzechów, jajka, brązowy cukier i trochę syropu klonowego.   Orzechy pekan pochodzą z Ameryki Północnej i mają nieco słodki i delikatny smak. Dzięki znajdującym się w nich antyoksydantom, korzystnie wpływają na wygląd całego ciała. Wzmacniają paznokcie, włosy i skórę. Pecan pie Amerykański pecan pie ze słodkim, kleistym nadzieniem oraz dodatkiem chrupiących orzechów pekan i syropu klonowego to idealna propozycja na rodzinny deser dla całej rodziny.   Potrzebujesz: formy na tartę, papieru do pieczenia, ceramicznych kuleczek lub fasoli do pieczenia, garnka, miski. Składniki na ciasto: 200 g mąki, szczypta soli, 1 łyżka cukru, 120 g masła, 1 żółtko, bułka tarta (do posypania formy), 30 ml wody. Składniki na nadzienie: 100 g masła, 130 g brązowego cukru, 85 g syropu klonowego , 85 g syropu złocistego, 3 jajka, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii , 300 g orzechów pekan.   Czas przygotowania: 120 minut Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Formę na tartę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Masło rozdrobnij w dłoniach lub poszatkuj nożem. Rozcieraj je z mąką aż powstanie kruszonka . Żółtko wymieszaj z wodą. Wlej je do mąki. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na grubość 3 milimetrów. Włóż do lodówki owinięte w folię na 15 minut. Przełóż ciasto do formy. Dociśnij na załamaniach. Nadmiar ciasta odetnij nożem. Wstaw do lodówki na 5 minut. Piekarni nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Ciasto przykryj papierem do pieczenia i wypełnij ceramicznymi kulkami lub fasolą. Piecz przez 15 minut. Zredukuj temperaturę piekarnika do 180 stopni...

babka wielkanocna na świątecznym stole
©teressa/Fotolia
Styl życia
Receptury na babki wielkanocne – drożdżową i piaskową
Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem.

Wielkanocne babki to miękkie, delikatne ciasta, które ozdabia się cukrem pudrem lub lukrem, a czasem też bakaliami. Zarówno do babki drożdżowej, jak i piaskowej dodaje się masło, co znacznie podbija smak obu ciast. Żeby upiec babki wielkanocne, konieczne są formy z kominem. Drożdżowa babka wielkanocna Składniki: 100 ml ciepłego mleka, 50 g świeżych drożdży, 370 g mąki pszennej, 40 g cukru, szczypta soli, 3 jajka, 150 g masła. Czas wykonania: 180 minut Stopień trudności: średni Z podanych proporcji wyjdą 2 babki   Sposób przygotowania: W dużej misce rozmieszaj dokładnie drożdże w temperaturze pokojowej z 1 łyżką cukru i 50 ml ciepłego mleka oraz 1 łyżką mąki. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Wskazówka: mleko powinno mieć mniej niż 40°C. Po kwadransie, gdy rozczyn będzie już wyrośnięty , dodaj pozostałe ciepłe mleko i cukier, a także sól, przesiej mąkę, wymieszaj wszystko. Dodawaj po jednym jajku w temperaturze pokojowej, ciągle mieszając. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Dodaj miękkie masło i wyrabiaj przez kolejne 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie przyklejało się do miski ani do dłoni. Dodaj bakalie : rodzynki, skórkę pomarańczową i żurawinę – łącznie 1⅓ szklanki. Odstaw ciasto ponownie do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryj je ściereczką. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz i zagnieć szybko. Podziel na dwie równe części i umieść w natłuszczonych i wysypanych bułką tartą foremkach . Odstaw kolejny raz do wyrośnięcia na 40 minut. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25 minut. Po wyjęciu z pieca studź 10 minut i wyjmij babki wielkanocne z formy. Ostygniętą babkę udekoruj cukrem pudrem lub lukrem. Babka piaskowa na Wielkanoc Składniki: 200 g masła , 1¼szklanki...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner