Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
czekolada domowa
©luigi giordano/fotolia
Styl życia

Pomysł na domową czekoladę z dodatkami

Przygotowanie domowej czekolady jest proste i można użyć ulubionych dodatków: migdałów, orzechów laskowych, żurawiny, rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Przygotowanie domowej czekolady jest proste i można użyć ulubionych dodatków: migdałów, orzechów laskowych, żurawiny, rodzynek lub skórki pomarańczowej.

Domowa czekolada

Składniki:

  • 125 gramów masła,
  • 250 gramów mleka w proszku,
  • jedna szklanka cukru,
  • 7 łyżek kakao,
  • pół szklanki wody,
  • dodatki do wyboru: orzechy laskowe, rodzynki, żurawina, skórka z pomarańczy, migdały.

Czas przygotowania: 30 minut (plus czas oczekiwania, aż czekolada nieco stwardnieje, czyli przynajmniej godzinę)

Stopień trudności: łatwy

 

Sposób przygotowania:

  • Wodę, cukier i masło podgrzewać w garnku, aż do całkowitego rozpuszczenia, często mieszając.
  • Dodać mleko w proszku i dokładnie ucierać, aby nie pozostawić żadnych grudek. Chwilę podgrzewać.
  • Do przygotowanej płaskiej blaszki przełożyć tak przygotowaną masę. Należy ją rozprowadzić równomiernie. Ponieważ jest bardzo gęsta, jeśli używa się do rozprowadzania łyżki, można zamoczyć ją w ciepłej wodzie. Najwygodniej jednak rozprowadzić masę dłońmi.
  • Przygotowaną masę pozostawić na kilka minut, aby nieco przestygła.
  • Zanim masa stwardnieje, czyli po około 15 minutach, można ponacinać ją i do poszczególnych części dodać wybrane dodatki: orzechy laskowe, migdały, rodzynki, skórkę pomarańczową lub żurawinę. Można użyć innych ulubionych dodatków.
  • Po kilku godzinach czekolada idealnie nadaje się do jedzenia. W wersji dla cierpliwych: aby czekolada nieco skruszała, można pozostawić ją na dwa dni i wtedy delektować się samodzielnie przygotowanym przysmakiem.

Smacznego!

 

Można przygotować również domową czekoladę w wersji wegańskiej, wtedy potrzebne będą olej kokosowy, kakao i syrop klonowy, daktylowy lub z agawy. Również w wersji wegańskiej dowolnie można wybrać ulubione dodatki.


Blok czekoladowy
© zefirchik06/Fotolia.com
Styl życia
Blok czekoladowy w dwóch odsłonach: tradycyjnej i wegańskiej, bezglutenowej – przepisy
Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.   Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Tradycyjny blok czekoladowy – przepis Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kca l w zależności od dodanych składników.   Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce Stopień trudności: łatwy   Składniki: 200 g - 2 opakowania herbatników, 500 g mleka w proszku, 200 g masła, 2-4 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, garść orzechów włoskich, garść rodzynek, 2/3 szklanki wody.   Sposób przygotowania: 1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy. 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami. 3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką. 5. Włóż blok czekoladowy do...

naleśniki amerykańskie
©George Dolgikh/fotolia
Styl życia
Pomysł na naleśniki amerykańskie
Naleśniki amerykańskie są daniem prostym i szybkim w przyrządzeniu. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Można podać je na słodko, ale też na słono. Jedna porcja to około 200 kcal.

Naleśniki amerykańskie są daniem prostym i szybkim w przyrządzeniu. Świetnie sprawdzą się na weekendowe śniadanie. Można podać je na słodko, ale też na słono. Jedna porcja to około 200 kcal. Przepis na amerykańskie naleśniki Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwy   Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,25 szklanki mleka, 1 jajko, 1 łyżka stołowa cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki roztopionego masła.   Sposób przygotowania: W misce należy wymieszać mąkę, cukier, sól i proszek. Po wymieszaniu składników na środku zrobić małe wgłębienie. Do środka wlać mleko, wbić jajko i dodać roztopione masło. Całość należy dokładnie zmiksować, aż ciasto będzie miało gładką konsystencję. Należy rozgrzać olej na patelni. Gdy patelnia ma odpowiednią temperaturę, można wylać na nią ciasto, każdorazowo ok. 0,25 szklanki . Można więcej, jeżeli ciasto ma być grube. Smażyć aż naleśnik będzie miał brązowy kolor z obydwu stron. Najlepiej podawać ciepłe, polane syropem klonowym. Smacznego!   Ciekawostka: Naleśniki amerykańskie (Pancakes/Hotcakes) są daniem tradycyjnym i popularnym w krajach anglosaskich. W Anglii np. podawane są na ostatki. Mimo że nazywamy je naleśnikami, w rzeczywistości bliżej im do naszych racuchów, ponieważ są znacznie grubsze i mają inną konsystencję . Istnieje także wersja, w której do ciasta dodaje się starte jabłka. Z reguły podaje się do nich syrop klonowy, ale dopuszczalne są też inne kombinacje: z konfiturami malinowymi i lodami, z cukrem i olejkiem migdałowym, z bitą śmietaną i czekoladą , z Nutellą lub masłem i dodatkiem soku cytrynowego.   Można również naleśniki jeść na słono,...

Kostka białej czekolady
© baibaz/Fotolia.com
Styl życia
Biała czekolada, czyli tłuszcze roślinne niekorzystne dla zdrowia
Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.

Biała czekolada ma niewiele wspólnego z czekoladą, ponieważ nie zawiera wystarczającej zawartości kakao – 34%. Większość produktów jest w ogóle pozbawiona kakao, a zastępuje go tłuszcz roślinny.   Jeśli nie możemy się powstrzymać przed zjedzeniem białej czekolady, należy nie przesadzać z ilością – dwie kostki to maksymalna dzienna porcja. Skład białej czekolady Jeśli uwzględnimy definicję czekolady, należy stwierdzić, że tzw. biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada, lecz wyrób spożywczy złożony z tłuszczu, mleka i cukru . W czekoladzie powinno się bowiem znajdować minimum 34% kakao. Najlepszej jakości czekolady białe zawierają 30% masła kakaowego, ale w składzie nie znajdziemy proszku kakaowego. Do tej białej słodkości dodaje się często orzechy laskowe, migdały , wiórki kokosowe, kawałki suszonych truskawek i herbatników, a w wersji dla dzieci – żelki. Kaloryczność białej czekolady W 100 gramach białej czekolady znajduje się około 560 kalorii. 63 gramy stanowi cukier, a 35 gramów to tłuszcz. Jedna kostka ważąca około 6 gramów to 35 kalorii, 3 gramy cukru i 2 gramy tłuszczu. Aby spalić połowę czekolady (280 kalorii), można np. truchtać przez 40 minut . Właściwości białej czekolady Biała czekolada obfituje w tłuszcze nasycone niekorzystne dla zdrowia . Podnoszą one poziom złego cholesterolu, zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca. Ogromna ilość cukru w białej czekoladzie sprzyja otyłości. Po zjedzeniu produktu występują skoki glukozy we krwi, przez co po około 30 minutach od zjedzenia czekolady odczuwamy ogromny głód. Składniki odżywcze w czekoladzie znajdują się w znikomych ilościach . Są to witaminy: A, D, E, K oraz minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor. Jeśli lubisz chilli lub wanilię, mamy coś dla ciebie. Przepis na rozgrzewającą czekoladę do picia . Co na obiad?...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner