Olej kokosowy
© Africa Studio/Fotolia.com
Styl życia

Olej kokosowy – jak stosować go w kuchni

Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia (ponieważ się nie przypala i jest stabilny termicznie), pieczenia, sprawdza się również jako zastępnik masła, składnik koktajli czy sałatek.

Olej kokosowy ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Można używać go do wypieków, smażenia (ponieważ się nie przypala i jest stabilny termicznie), pieczenia, sprawdza się również jako zastępnik masła, składnik koktajli czy sałatek.

Olej kokosowy – właściwości i przechowywanie

Olej kokosowy jest tłuszczem pozyskiwanym z miąższu kokosa. Zawiera około 92% tłuszczów nasyconych, które w zdrowym modelu żywienia są jednym z podstawowych źródeł energii dla człowieka ponieważ są łatwo trawione i przyswajane. To, co odróżnia go od innych olejów roślinnych, to jego konsystencja. W temperaturze pokojowej przybiera stałą formę, po wstawieniu do lodówki dosyć mocno tężeje i nabiera mlecznej, białej barwy. Po lekkim podgrzaniu przechodzi w stan płynnej, przezroczystej cieczy. Nie ma konieczności przechowywania go w lodówce ponieważ nie jełczeje i nie psuje się. Najlepiej zaopatrywać się w olej nierafinowany, tłoczony na zimno – ten zawiera najwięcej cennych dla organizmu składników odżywczych.

 

Olej kokosowy ma bardzo wysoki punkt dymienia – około 240 stopni, dzięki czemu nie przypala się. Podczas gdy inne tłuszcze rozpadają się pod wpływem wysokich temperatur na szkodliwe i rakotwórcze substancje, olej kokosowy zachowuje swoje właściwości.

Olej kokosowy – jak stosować? Przepisy

Oleju kokosowego można używać podobnie jak każdego innego tłuszczu. Możesz użyć go do koktajlu lub smoothie, np. miksując mango, banana, gruszkę i kilka liści szpinaku, dodając pół łyżeczki oleju kokosowego wzbogacisz napój o dodatkowe właściwości odżywcze a zawarte w warzywach i owocach witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (A, D, E, K) zostaną przyswojone przez organizm. Olej kokosowy z powodzeniem zastępuje masło – ze względu na jego kremową konsystencję, jaką przybiera w temperaturze pokojowej, możesz smarować nim pieczywo, lub wykorzystać do przygotowania roślinnego smalcu. Wystarczy, że rozpuścisz na patelni 10 łyżek oleju, dodasz drobno posiekaną cebulę, 1 ząbek czosnku i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj (nie będzie to trudne ponieważ olej pod wpływem temperatury stanie się płynny), zrumień cebulkę, całość przelej do miseczki i wstaw po ostudzeniu do lodówki. W ten sposób będziesz mieć pyszny i zdrowy smalec. Olej kokosowy doskonale zastępuje tłuszcz do smażenia, pieczenia, może być dodawany do zup, zapiekanek, ciast – jego zastosowanie w kuchni jest wszechstronne. Aromat kokosowy jest ledwo wyczuwalny – szczególnie po podgrzaniu oleju do bardzo wysokich temperatur. 


Buteleczka oleju kokosowego, obok owoc kokosa.
©xuanhuongho/Fotolia.com
Styl życia
Olej kokosowy – najzdrowszy tłuszcz do smażenia
Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.

Dzięki dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych oraz wysokiej temperaturze dymienia olej kokosowy jest tłuszczem zalecanym do smażenia. Powoduje przyspieszenie przemiany materii, przez co sprzyja odchudzaniu.   Olej kokosowy należy do tłuszczów nasyconych. Uznawany jest za najzdrowszy tłuszcz przeznaczony do smażenia. Mimo dużej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych jest zalecany w codziennej diecie , gdyż nie powoduje wzrostu stężenia triglicerydów i cholesterolu we krwi. Oleje do smażenia Nie wszystkie oleje mogą być stosowane do smażenia. W tym celu najlepiej jest stosować tłuszcze o wysokiej temperaturze dymienia. Termin „temperatura dymienia” odnosi się do momentu w jakim pod wpływem wysokiej temperatury produkt zaczyna się spalać i jednocześnie wydziela niebezpieczne dla konsumenta związki rakotwórcze. Powoduje to również niekorzystne zmiany w smaku i zapachu potrawy. Drugim warunkiem jaki musi być spełniony, aby olej nadawał się do smażenia jest zawartość w nim poszczególnych kwasów tłuszczowych . Do smażenia należy wybierać tłuszcze o dużej ilości kwasów nasyconych i jednonienasyconych. Powinno się unikać olejów zawierających znaczne ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, gdyż szybko ulegają rozkładowi do substancji szkodliwych. Olej kokosowy do smażenia Temperatura dymienia rafinowanego oleju kokosowego wynosi 200 stopni Celsjusza. Duża zawartość w nim nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, iż olej kokosowy określany jest jako najzdrowszy olej przeznaczony do głębokiego smażenia, gdyż nie powoduje wydzielania substancji toksycznych w warunkach działania wysokich temperatur. Podczas smażenia na oleju kokosowym zostaje uwolniony charakterystyczny i przyjemny zapach kokosa, ale nie powoduje on zmiany smaku potrawy. Właściwości oleju kokosowego Olej koksowy można stosować do innych celów niż...

buteleczka z olejem kokosowym
©Africa Studio/Fotolia
Fleszstyle
Naturalne nawilżanie każdego rodzaju cery – olej kokosowy
Olej kokosowy wytwarza się poprzez wytłaczanie wysuszonego miąższu orzechów kokosowych. Po wyprodukowaniu przypomina on białe masło o delikatnym kokosowym zapachu. Można stosować go do pielęgnacji włosów i skóry całego ciała. Znany jest korzystny wpływ, jaki ma olej kokosowy na twarz.

Olej kokosowy wytwarza się poprzez wytłaczanie wysuszonego miąższu orzechów kokosowych. Po wyprodukowaniu przypomina on białe masło o delikatnym kokosowym zapachu. Można stosować go do pielęgnacji włosów i skóry całego ciała. Znany jest korzystny wpływ, jaki ma olej kokosowy na twarz. Właściwości oleju kokosowego stosowanego na twarz Olej kokosowy zawiera nasycone kwasy tłuszczowe: kwas laurynowy i kaprylowy. Substancje te słyną z właściwości bakterio- i grzybobójczych. Olej z kokosów, właśnie za sprawą tych kwasów, niszczy szkodliwe drobnoustroje znajdujące się na skórze, nie uszkadza jednak przy tym naturalnej warstwy ochronnej skóry, która funkcjonuje prawidłowo dzięki obecności „dobrych” bakterii. Bakterie i grzyby są przyczyną wyprysków, krost i zmian trądzikowych. Dlatego używanie oleju kokosowego zapobiega tego typu problemom . Olej nawilża skórę , ale nie przetłuszcza jej, sprawia natomiast, że wygląda ona świeżo i czysto. Olej kokosowy jest również źródłem antyoksydantów, które powstrzymują proces starzenia się skóry na skutek uszkodzeń, którym ulegają komórki m.in. pod wpływem zanieczyszczeń powietrza, promieniowania słonecznego, stresu i nieprawidłowej diety. Regularne stosowanie oleju kokosowego odżywia skórę, wzmacnia włókna kolagenowe, w pewnym stopniu chroni ją także przed promieniowaniem UV . Jak stosować olej kokosowy na twarz? Olej kokosowy można stosować jako maseczkę i nakładać 2-3 razy w tygodniu na twarz przemytą wcześniej ciepłą wodą. Po 15 minutach warstwę oleju można zmyć. Olej nadaje się także do codziennej pielęgnacji, zamiast kremu nawilżającego na dzień lub na noc. Jest całkowicie naturalny, nie przesusza skóry, nie alergizuje i nie zatyka porów. Olej kokosowy a rodzaj cery Olej można stosować niezależnie od rodzaju cery. Cerę wrażliwą i suchą nawilży, cerę tłustą odżywi i...

Kucharz smaży danie na oliwie z olwiek.
©artitwpd/Fotolia.com
Styl życia
Masło klarowane, olej kokosowy i rzepakowy. Na czym smażyć, grillować i piec potrawy
Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.

Masło klarowane, olej kokosowy i olej rzepakowy to jedne z najczęściej wybieranych tłuszczów do smażenia, każdy z nich nadaje się jednak do przygotowania innych potraw. W trakcie smażenia najlepiej sprawdzą się te tłuszcze, które mają wysoką temperaturę palenia i zawierają niewiele wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki tym właściwościom potrawy nie będą mieć posmaku spalenizny i będą mniej szkodliwe dla naszego organizmu.   Od tego, jakiego tłuszczu użyjemy do smażenia, będą zależeć jego: smak, zapach oraz zdrowotność. W trakcie procesu smażenia, znajdujące się na patelni produkty, wchłaniają nawet do 40% tłuszczu. Najwięcej tłuszczu absorbują produkty, takie jak schab wieprzowy i chipsy.   Nieoceniony wpływ tłuszczów na organizm: transport witamin, kumulowanie energii, budowanie błon   Tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu . Do jego najważniejszych funkcji należą: korzystny wpływ na wygląd skóry i paznokci, normalizowanie pracy narządów, np. nerek, gromadzenie energii, zmniejszenie ilości wydzielanych soków żołądkowych, transportowanie witamin: A,K, D i E, budowanie błon komórkowych.   Termoodporność i niska zawartość kwasów tłuszczowych, czyli tłuszcz najlepszy do smażenia   To, jak szybko tłuszcz zostanie wchłonięty przez produkt, zależy od: ilości wody w żywności, czasu i temperatury ogrzewania, rodzaju i powierzchni produktu oraz od stabilności cieplnej tłuszczu. Jeżeli szukamy oleju najlepszego do smażenia, powinniśmy zwrócić uwagę na to, jaki jest jego punkt dymienia, czyli w jakiej najniższej temperaturze ogrzewania zaczyna tracić swoje właściwości odżywcze. Spalony tłuszcz niekorzystnie wpływa na nasze zdrowie , ponieważ przyczynia się do powstawania...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner