Ciasto czekoladowe z ukrojonym jednym kawałkiem.
©Andrey Popov/fotoliatrendyrowdy
Styl życia

Przepis na ciasto z 2 jajek – wilgotne, czekoladowe z korzenną nutą

Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.

Czekoladowe ciasto z dwóch jajek jest bardzo proste – najpierw wymieszaj dokładnie suche składniki, następnie dodaj mokre. Po półgodzinnym pieczeniu sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (patyczek po wbiciu i wyjęciu powinien być suchy). To będzie sygnał, że ciasto czekoladowe jest już gotowe do krojenia i jedzenia.

 

Warto mieć sprawdzony przepis na szybkie ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Wypróbuj ciasto z dwóch jajek z prawdziwym kakao i dobierz do niego ulubioną polewę, która podkreśli smak czekolady.

Przepis na wilgotne ciasto czekoladowe z dwóch jajek

Rada: ciasto czekoladowe dobrze smakuje z odrobiną korzennych przypraw – cynamonem, zmielonymi goździkami czy kardamonem.

 

Składniki (na 2 tortownice o średnicy 23 centymetrów):

  • 2 jajka,
  • 65 gramów kakao,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wrzątku,
  • 220 gramów mąki pszennej,
  • 2 szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • półtorej łyżeczki sody oczyszczonej,
  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia.

 

Czas przygotowania: około 1 godziny

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 175° Celsjusza.
  • Posmaruj tortownice odrobiną oleju i posyp je mąką.
  • Wymieszaj suche składniki ciasta w dużej misce.
  • Dodaj mokre składniki (oprócz wrzątku) i miksuj mikserem przez 2 minuty.
  • Dolej wrzątek, starannie wymieszaj i przelej płynne ciasto do tortownic.
  • Piecz około 35-40 minut.
  • Możesz sprawdzić, czy ciasta czekoladowe są już gotowe, wkładając w nie wykałaczkę – jeśli po wyjęciu będzie czysta, wyjmij placki z piekarnika.
  • Możesz udekorować ciasta gotową polewą czekoladową lub rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą z kawałkami orzechów.

 

Smacznego!


 

Upieczone muffinki posypane cukrem pudrem i przybrane stokrotkami
ⓒphotosimysia/Fotolia.com
Styl życia
Muffinki – szybkie babeczki dla niezapowiedzianych gości
Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.

Według najprostszego przepisu na muffinki przygotowanie ciastek nie zajmuje więcej niż pół godziny. Dzięki temu miękkie babeczki to idealny pomysł na poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Żeby je przygotować potrzebne będą specjalne formy na babeczki - mogą być mniejsze lub większe, w zależności od tego ile ciastek chcesz upiec. Możesz też skorzystać z zabawnych foremek w nietypowych kształtach. Przyda ci się również zestaw do ozdabiania babeczek i specjalna taca. Muffinki mogą być przygotowywane w wersji słodkiej lub wytrawnej. Wystarczy niewielka modyfikacja składników, żeby powstał zupełnie nowy rodzaj babeczki. Łatwy przepis na muffinki Najprostszy przepis na muffinki wymaga podstawowych produktów, które są w każdej kuchni: mąki, mleka, jajek i oleju. Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 szklanka mleka, pół szklanki cukru, pół szklanki oleju roślinnego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Czas przygotowania: 30 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania muffinek: Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia. W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej. Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki. Przelej masę do foremek na muffinki. Piecz 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Jeśli w kuchni brakuje któregoś ze składników, możesz zastosować zamienniki: zamiast oleju – roztopione masło lub margaryna, zamiast mleka – maślanka, jogurt naturalny lub kefir, zamiast proszku do pieczenia – soda oczyszczona, jajka – proszek sojowy z wodą lub mąką ziemniaczaną. Zobacz także: Rodzaje kawy i ich przygotowanie. Jak udoskonalić prosty...

Desery z warzyw
© BillionPhotos.com/Adobe Stock
Styl życia
Przepisy na desery warzywne: babeczki szpinakowe, ciasto buraczane, tarta dyniowa
Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.

Desery z warzyw są słodkimi, a zarazem zdrowszymi zamiennikami dla klasycznych wypieków. Smaczną propozycją jest czekoladowe ciasto buraczane przygotowane na bazie ugotowanych i zmiksowanych buraków oraz gorzkiego kakao.    Desery z warzyw są smaczną i dietetyczną alternatywą dla tradycyjnych, słodkich wypieków. Na bazie warzyw można przygotować lekkie babeczki lub wyśmienite ciasta i tarty. Do deserów najczęściej wykorzystuje się: marchew, dynię, szpinak, buraki. Desery z warzyw - przepis na ciasto buraczane Składniki: 250 g buraków - ugotowanych, 50 g naturalnego kakao, 175 g mąki pszennej, 200 g drobnego cukru (do wypieków), 3 duże jaja, 100 g gorzkiej czekolady - drobno posiekanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g oleju rzepakowego.   Sposób przygotowania: 1. Do miski przesiej mąkę pszenną, proszek do pieczenia, cukier i kakao. Wymieszaj. Odstaw. 2. Do naczynia blendera wrzuć ugotowane buraki, jajka i olej. Zmiksuj je do konsystencji puree.  3. Do puree buraczanego dodaj wcześniej wymieszane suche składniki (mąkę pszenną, kakao, cukier, proszek do pieczenia). Całość mieszaj za pomocą rózgi kuchennej aż do połączenia wszystkich składników. Następnie dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ponownie wymieszaj. 4. Przygotuj tortownicę o średnicy 23 cm. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto. 5. Ciasto wstaw do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Piecz przez 40-45 minut.  6. Po ostudzeniu ciasto buraczane można udekorować domową polewą czekoladową. Desery z warzyw - przepis na babeczki szpinakowe Składniki: 170 g szpinaku, 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, ¾ szklanki mleka, 1 łyżeczka proszku do...

Jak zrobić deser w garnku?
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.   Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym. Brownie w garnku żeliwnym – przepis Składniki: 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, 2/3 szklanki kakao, 3 jaja, ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej , ¾ szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki oleju, ½ łyżeczki soli.   Czas przygotowania: około 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Połam czekoladę na duże kawałki. Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko. Do innego naczynia włóż mokre składniki , czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku. Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe : 10 dkg świeżych drożdży,...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner