Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
jajka faszerowane ułożone na talerzu
©fotonaj/Fotolia
Styl życia

Jajka faszerowane na wielkanocny stół zastąpią tradycyjne jajka z majonezem

Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Jajka faszerowane szynką

Składniki:

  • 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
  • 20 dag szynki,
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na sos do jajek:

  • 2 łyżki majonezu,
  • 2 łyżeczki chrzanu.

Czas wykonania: 20 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 6

 

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół wzdłuż i wyciągnij żółtka.
  • W miseczce wymieszaj żółtka i bardzo drobno pokrojoną szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek z majonezem.
  • Tak przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych połówkach jajek i udekoruj natką pietruszki.

Sposób przygotowania sosu:

  • Połącz majonez i chrzan, dopraw do smaku.
  • Wstaw na 10 minut do lodówki.
  • Polej jajka.

Wskazówka:

Ilość poszczególnych składników na farsz zależy od liczby jaj, ale zasadą jest, że farsz powinien być niezbyt płynny, ale i nie za suchy.

Jarskie jajka faszerowane – z pieczarkami albo z żółtym serem i z papryką

Jajka wielkanocne faszerowane pieczarkami

 

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupy i przekrojonych na pół wzdłuż,
  • około ½ kg pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki majonezu,
  • masło do podsmażenia pieczarek z cebulą,
  • sól i pieprz do smaku,
  • do dekoracji natka pietruszki lub kiełki (np. rzodkiewki).

Czas wykonania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 8

 

Sposób przygotowania:

  • Pieczarki i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle.
  • Po wystudzeniu wymieszaj je z żółtkami wydrążonymi z połówek jajek do nadziewania, z majonezem, solą i pieprzem.
  • Napełnij wydrążone jajka farszem.
  • Jajka udekoruj kiełkami lub natką pietruszki i ułóż na ozdobionym sałatą lub kiełkami talerzu.

 

Jajka faszerowane żółtym serem i papryką

 

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy,
  • ½ świeżej czerwonej papryki,
  • 3 łyżki startego na drobnych oczkach żółtego sera (może być łagodny lub o wyrazistym smaku, np. cheddar),
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
  • 2-3 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku.

Czas wykonania: 25 minut

Stopień trudności: łatwe

Liczba porcji: 7

 

Sposób przygotowania:

  • 7 jajek przekrój wzdłuż i wydrąż.
  • Pozostałe 3 jajka drobno posiekaj i dodaj do wyjętych z połówek żółtek.
  • Paprykę pokrój w drobną kostkę, zetrzyj ser, posiekaj szczypiorek.
  • Wymieszaj posiekane jajka, żółtka, paprykę, szczypiorek, ser żółty z majonezem oraz z solą i pieprzem.
  • Nałóż nadzienie do wydrążonych połówek jajek i udekoruj szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wskazówka:

Farsz powinien mieć taką konsystencję, by nie wypływał z nadzianych białek, ale nie może być też zbyt suchy. Te dwie rzeczy można osiągnąć dzięki dodaniu odpowiedniej ilości majonezu. Trzeba pamiętać, że wstawione do lodówki jajka faszerowane nieco stężeją.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
faszerowane jaja z dodatkami
©silencefoto/Fotolia.com
Styl życia
Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc
Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary. Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa. Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku. Składniki (na 8 porcji): 4 jajka ugotowane na twardo, 50 gramów wędzonego łososia , 1 cebulka, pęczek szczypiorku, 1 łyżka posiekanego koperku, sól, pieprz, 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego). Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski. Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek. Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek. Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj. Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek. Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru. Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać. Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis Jajka...

kurczaczki wielkanoncne w wózku na zakupy
©tomalv/Fotolia
Styl życia
Własnoręcznie robione kurczaczki wielkanocne z masy solnej albo z jajek
Kurczaczki to jeden z symboli i świąt, i wiosny. Dlatego kurczaczki wielkanocne są bardzo popularną ozdobą. Można ją zrobić samodzielnie z masy solnej lub do zjedzenia – z jajek ugotowanych na twardo.

Kurczaczki to jeden z symboli i świąt, i wiosny. Dlatego kurczaczki wielkanocne są bardzo popularną ozdobą. Można ją zrobić samodzielnie z masy solnej lub do zjedzenia – z jajek ugotowanych na twardo. Kurczaczki wielkanocne z masy solnej Składniki na : 200 g mąki, 200 g soli, ½ szklanki wody. Do dekoracji figurek: farby plakatowe lub akrylowe, piórka, klej na gorąco. Sposób wykonania: Połącz mąkę i sól , a potem powoli, ciągle mieszając, dodaj wodę. Po kilku minutach wyrabiania masa powinna stać się plastyczna, wówczas nadaje się do wykonania figurek. Aby zabarwić kurczaczki wielkanocne, dodaj do części masy kurkumę. Z zabarwionej części zrób dwie kulki – mniejszą i większą, to będzie głowa i tułów kurczaczka. Zrób tyle zestawów kulek, ile chcesz mieć figurek. Uwaga: im większe figurki, tym dłużej schną. Połącz kulki z pomocą odrobiny wody w miejscu łączenia. Dolna część powinna być lekko spłaszczona, by kurczaczek mógł stać. Doklej figurkom dzióbki i oczy. Suszyć kurczaczki wielkanocne z masy solnej możesz na parapecie, na kaloryferze i w piekarniku. Jeśli wybierzesz piekarnik, to powinien on być nagrzany do 70°C , w piekarniku gazowym musisz uchylić lekko drzwiczki podczas suszenia. Wysuszone figurki pomaluj farbami plakatowymi lub akrylowymi – dzióbki i oczy. Możesz zalakierować figurki, by były bardziej trwałe. Klejem na gorąco doklej piórka przy kuperkach i jako skrzydełka. Jadalne kurczaczki wielkanocne z jajek na twardo Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy, 2 łyżki majonezu, mały słoik pieczarek marynowanych, 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku, opcjonalnie drobno posiekane 4-5 pędów czosnku, sól, pieprz, pieprz czarny ziarnisty – 16 ziarenek, gotowana marchewka lub ½ czerwonej papryki. Czas...

Jajka faszerowane na Wielkanoc
Styl życia
Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem
Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem

Jajka faszerowane to najczęściej przygotowywana potrawa na wielkanocny stół. Farsz można wykonać ze śledzia, łososia lub tuńczyka. Jajka wystarczy ugotować na twardo, delikatnie usunąć żółtko a w jego miejsce nałożyć rybną pastę. Potrawę wielkanocną można udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Jajka faszerowane to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zazwyczaj farsz wykonuje się ze smażonych pieczarek, szynki, majonezu, żółtego sera czy kiszonych ogórków. Jajka na twardo doskonale komponują się również ze smakiem ryby, np.: tuńczyka, łososia, a także śledzia. Przepis na jajka faszerowane rybną pastą Jajka faszerowane to błyskawiczna w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdza się jako przekąska na wielkanocny stół . Po ugotowaniu jajek na twardo wystarczy przekroić każde z nich na pół i bardzo delikatnie usunąć z ich wnętrza ścięte żółtko. Przygotowaną pastą rybną wypełnia się wolne miejsce i całość obsypuje drobno posiekanym szczypiorem lub rzeżuchą . Farsz śledziowy do jajek Składniki: 2 filety śledziowe, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, żółtka z jajek, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie wymocz w wodzie i posiekaj w bardzo drobne kawałki. Ugotowane żółtka jajek rozgnieć widelcem. Dodaj rybę, sok z cytryny, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Farsz łososiowy do jajek Składniki: łosoś wędzony w plastrach (100 g), żółtka z jajek, ½ cebuli, szczypta świeżego kopru, 2 łyżki sosu tatarskiego, szczypta czarnego pieprzu. Sposób przygotowania: Posiekaj w drobną kostkę łososia oraz cebulę. Dodaj rozgniecione widelcem...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner