Wielkanocny stół zastawiony potrawami.
©Dar1930/Fotolia.com
Styl życia

Lekkie dania wielkanocne: jajka z jogurtem naturalnym, sałatki warzywne, lekkostrawne desery

Podstawą większości dań wielkanocnych są jajka oraz mięsa (kiełbasa czy boczek). Warto zamienić kilka składników dań i ciast (np. sól lub majonez), tak aby potrawy były zarówno smaczne, jak i lekkostrawne.

Podstawą większości dań wielkanocnych są jajka oraz mięsa (kiełbasa czy boczek). Warto zamienić kilka składników dań i ciast (np. sól lub majonez), tak aby potrawy były zarówno smaczne, jak i lekkostrawne.

 

Tradycyjne potrawy przygotowywane na Wielkanoc są ciężkostrawne. Większość osób ma w związku z tym problemy trawienne, które wynikają z przejedzenia, a nie z ilości dań podanych na stole.

Jak przygotować jajka, tak aby były lekkostrawne?

 

Jajka są podstawowym produktem przyrządzanym w czasie świąt. Najlepiej smakują z majonezem i kiełbasą. Są to jednak artykuły spożywcze, które zawierają dużo kalorii (majonez ma 679,7 kcal / 100 g, natomiast kiełbasa wędzona wieprzowo-wołowa - 300,9 kcal/100 g). Z tego względu warto zamienić majonez na jogurt naturalny z koperkiem, sos chrzanowy lub musztardę. Do jajka można dodać także szczypiorek i rzodkiewkę. Zamiast posypywać potrawy jajeczne solą, która podwyższa ciśnienie tętnicze, warto doprawić dania pieprzem i zmieloną papryką. Zioła zwiększają metabolizm i pomagają trawić jedzenie. Można również usmażyć kotlety jajeczne, które przyrządza się z utartych ziemniaków, zeszklonej cebuli, ugotowanych na twardo jajek, surowych jajek i szczypiorku.

Jak przygotować mięso na Wielkanoc?

 

Potrawy wielkanocne zawierają również dużo mięsa. W tradycyjnym barszczu białym na bazie śmietany można znaleźć boczek i kiełbasę, co czyni zupę bardzo kaloryczną. Wobec tego warto przygotować również wersję „light” z marchewką, korzeniem i natką pietruszki, cebulą, liściem laurowym, zielem angielskim, selerem, białym serem, jogurtem naturalnym i bulionem mięsnym w kostce. Poza tym, mięso warto zapiekać lub udusić z ziemniakami i warzywami. Jeśli w domu jest teflonowa patelnia, nie trzeba używać oleju do smażenia. Mięso wieprzowe warto zastąpić lekkostrawną zapiekaną z jabłkami piersią z indyka.

Jak zrobić lekką sałatkę warzywną?

 

Bazą większości wielkanocnych sałatek jest majonez, który tak jak w przypadku jajek, warto zastąpić jogurtem naturalnym lub majonezem „light”, który ma o połowę mniej kalorii niż zwykły majonez. Lekkostrawną sałatkę można przygotować, mieszając ze sobą sałatę lodową, pomidory i ser mozzarella. Warto również przyprawić potrawę ziołami: czarnym pieprzem, tymiankiem, oregano, bazylią oraz polać oliwą z oliwek. Można także przygotować jajeczną sałatkę z brokułem i selerem.

Lekkostrawne desery wielkanocne - jak przygotować?

 

Tradycyjnym ciastem pieczonym na święta wielkanocne jest mazurek migdałowy, który można przyrządzić w wersji „light”. Do wyrobienia masy potrzebne są migdały, cukier, olej migdałowy, białka, mąka pełnoziarnista i masło. Zamiast polewać upieczony smakołyk masą karmelową lub kajmakową, można użyć do dekoracji świeżych owoców lub startych migdałów. Warto również przyrządzić dietetyczną babkę wielkanocną, do której upieczenia potrzebne są: jajka, zmielone otręby, słodzik, kakao, jogurt naturalny i mąka kukurydziana.

 

Choinka z warzyw
©dexailio/Fotolia
Styl życia
Sposoby na mniej kaloryczne wersje potraw świątecznych
Bigos, sałatki i jajka z majonezem, smażona w panierce ryba, ciasta – wszelkie potrawy świąteczne, zarówno te ze Świąt Bożego narodzenia, jak i Świąt Wielkanocnych są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.

Bigos, sałatki i jajka z majonezem, smażona w panierce ryba, ciasta – wszelkie potrawy świąteczne, zarówno te ze Świąt Bożego narodzenia, jak i Świąt Wielkanocnych są bardzo kaloryczne i ciężkostrawne.   Osoby przestrzegające diety muszą bardzo uważać na świąteczne posiłki. Aby nie cierpieć podczas świąt na ból brzucha, żołądka czy zgagę, należy zmodyfikować przepisy i uczynić potrawy lżejszymi i mniej kalorycznymi. Odchudzone potrawy bożonarodzeniowe Tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych jest aż 12. Trzeba dodatkowo wziąć pod uwagę potrawy zjadane 25 grudnia, czyli w Boże Narodzenie. Do głównych wigilijnych potraw zalicza się m.in.: karpia, rybę po grecku, pierogi z kapustą i grzybami, kapustę z grochem, kutię, czerwony barszcz z uszkami czy kompot. W Boże Narodzenie je się zazwyczaj wędliny i pieczone mięso, ciasta oraz różnorakie sałatki. Co zrobić, aby posiłki podawane w tych dniach były mniej kaloryczne?   Karp : zwykle jest smażony w panierce na oleju. Aby zmniejszyć jego kaloryczność, należy – zamiast smażyć w panierce – upiec karpia w piekarniku z dodatkiem przypraw albo usmażyć na nieprzywierającej patelni.   Ryba po grecku : zamiast podawać panierowaną mąką rybę w towarzystwie smażonej na oleju marchewki, można ugotować przyprawioną rybę na parze w towarzystwie warzyw. W taki sposób ryba po grecku straci ponad połowę zbędnych kalorii.   Sałatki : przy przygotowaniu sałatek należy pamiętać o zamianie majonezu na jogurt naturalny albo musztardę. Jeśli jednak trudno zrezygnować z majonezu, można wykonać go samodzielnie w domu. Do wykonania domowego majonezu potrzebne będzie jajko, musztarda i olej. Te składniki ucieramy aż do połączenia składników i do uzyskania jasnej, gładkiej i jednolitej masy. Taki majonez będzie miał o połowę mniej kalorii od zwykłego majonezu ze sklepu.  ...

świąteczny stół z sałatką jarzynową
©teressa/Fotolia
Styl życia
Tradycyjne i oryginalne - pyszne sałatki na święta wielkanocne
Sałatka na Wielkanoc może być tradycyjna lub bardziej ekstrawagancka. Wszystkie sałatki wielkanocne powinny zawierać jajka, które są dla tych świąt charakterystyczne. Sprawdzą się przepisy zarówno z mięsem, jak i jarskie. Jako spoiwo idealnie nada się natomiast majonez.

Sałatka na Wielkanoc może być tradycyjna lub bardziej ekstrawagancka. Wszystkie sałatki wielkanocne powinny zawierać jajka, które są dla tych świąt charakterystyczne. Sprawdzą się przepisy zarówno z mięsem, jak i jarskie. Jako spoiwo idealnie nada się natomiast majonez. Sałatka na Wielkanoc z jajkami i białą kiełbasą na świeżych sałatach Składniki: mieszanka sałat, np. sałaty lodowej, roszponki lub rukoli, cykorii czy radicchio – jeśli nie masz doświadczenia w łączeniu smaków poszczególnych sałat, lepiej wykorzystaj gotową mieszankę ze sklepu , takie sałaty są już przeważnie umyte i rozdrobnione, 1 biała kiełbasa, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 świeża papryka czerwona, sól i pieprz do smaku. Składniki na sos: 1 łyżeczka chrzanu, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego. Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 4   Sposób przygotowania: Białą kiełbasę podgrzej i pokrój w plasterki. Jajka ugotowane na twardo pokrój w ósemki albo w plasterki. Czerwoną paprykę pokrój w kostkę lub paseczki. Wymieszaj sos: połącz majonez, chrzan i jogurt naturalny i dopraw solą i pieprzem . Podawaj w płaskiej i szerokiej misce: wyłóż na dno sałaty, ułóż jajka, kiełbasę i paprykę, polej sosem. Tradycyjna sałatka na święta wielkanocne – sałatka jarzynowa Składniki: 3 ugotowane marchewki, 2 ugotowane ziemniaki, 1 ugotowana pietruszka, ½ ugotowanego selera , 3 ogórki kiszone, 2 jajka ugotowane na twardo, puszka groszku konserwowego, opcjonalnie puszka kukurydzy, duże jabłko, 3 łyżki majonezu, opcjonalnie 1 łyżeczka musztardy kremskiej, sól , świeżo zmielony pieprz. Czas wykonania: 60 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 4   Sposób przygotowania:...

żurek podany w chlebie z jajkiem i kiełbasą
©Joanna Jakubowicz/Fotolia
Styl życia
Jajka, biała kiełbasa, babki i mazurki to obowiązkowe potrawy wielkanocne na świątecznym stole
Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez świątecznej zupy – żurku lub barszczu białego, jajek z majonezem czy faszerowanych albo różnego rodzaju mięs – białej kiełbasy albo mięsa pieczonego czy aromatycznych, wędzonych wędlin. Dla tych świąt charakterystyczne są też babka i mazurki, tradycyjną potrawą jest również pascha.

Trudno wyobrazić sobie Wielkanoc bez świątecznej zupy – żurku lub barszczu białego, jajek z majonezem czy faszerowanych albo różnego rodzaju mięs – białej kiełbasy albo mięsa pieczonego czy aromatycznych, wędzonych wędlin. Dla tych świąt charakterystyczne są też babka i mazurki, tradycyjną potrawą jest również pascha. Barszcz biały lub żur – tradycyjna potrawa wielkanocna Kiedyś panował zwyczaj urządzania pogrzebu żuru i śledzia w Wielką Sobotę. Zupa ta była potrawą, którą przeważnie jadło się w czasie Wielkiego Postu, dlatego po tym czasie z radością się ją symbolicznie grzebało. Natomiast śledzia, który także królował w postnym menu, przybijano do drzewa. Współcześnie żurek gotowany na wędzonce i podawany z białą kiełbasą i jajkami gotowanymi na twardo jest jedzony podczas wielkanocnego śniadania. W niektórych domach zamiast żurku podaje się barszcz biały. Zupy te są bardzo podobne, ale jednak robione są na innym zakwasie i do żuru dodaje się mleko , a do barszczu białego – śmietanę. Ostatecznie różnica polega na tym, że żur jest bardziej intensywny w smaku i mniej gęsty niż barszcz. Potrawy wielkanocne z jajek zawsze pojawiają się na świątecznym stole Jajko to dla chrześcijan symbol nadziei na życie wieczne, dlatego jest łączone ze zmartwychwstaniem Chrystusa. Ponadto niegdyś w czasie postu jajka były zakazane, dlatego tym większym smakołykiem były w trakcie Wielkanocy. Obecnie poza tradycyjnymi jajkami z majonezem przygotowuje się jajka faszerowane . Nadzienie składa się z żółtek i jakiegoś dodatku, np. szynki, pieczarek czy sera żółtego, oraz z majonezu i przypraw. Jajka gotowane na twardo dodaje się też do żuru i do barszczu białego . Są też składnikiem sałatek na Wielkanoc, m.in. sałatki jarzynowej. Popularne potrawy wielkanocne z mięsa to biała kiełbasa, wędliny i pasztety W czasie Wielkanocy jedzone...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner