Domowe lody bez użycia maszynki do lodów to pomysł na smaczny i tani deser. Przepis przedstawia domowe lody waniliowe. Laseczka wanilii może być zastąpiona np. startą czekoladą lub liściem świeżej mięty. W ten sposób wykonamy lody o różnych smakach, np. miętowe, kawowe, straciatella, kakaowe czy truskawkowe.

Reklama

Potrzebujesz:

  • 3 misek,
  • miksera,
  • 2 szklanek,
  • trzepaczki,
  • łyżki do lodów.

Składniki:

Zobacz także
  • 300 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej),
  • 2 jajka,
  • 100 g cukru,
  • 1 łyżka ciepłej wody przegotowanej,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

1. Jajka sparz wrzątkiem. Rozbij jaja i oddziel białko od żółtka do szklanek.

2. Przygotuj trzy miski. W jednej umieść śmietanę, w drugiej białka, a w trzeciej żółtka.

3. Do żółtek wsyp 50 g cukru i dodaj łyżkę wody. Całość miksuj, aby powstała jasna, puszysta masa.

4. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Pod koniec dodaj 50 g cukru i dalej ubijaj.

5. Śmietanę także ubij na sztywną pianę.

6. Do miski z żółtkami partiami dodawaj po łyżce piany białkowej i delikatnie mieszaj trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce śmietany. Cały czas delikatnie mieszaj masę, aby była puszysta i jednolita.

7. Laskę wanilii rozetnij na pół i usuń nasiona. Oczyszczoną wanilię wrzuć do masy.

8. Miskę umieść w zamrażarce na 10-12 h.

9. Lody wyjmij ok. 5 min przed podaniem, aby łatwo uformować kulki łyżką do lodów.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama