faszerowane jaja z dodatkami
©silencefoto/Fotolia.com
Styl życia

Jajka faszerowane łososiem i pasta jajeczna – przepisy na Wielkanoc

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Jajka faszerowane na Wielkanoc można przyrządzić tak, że będzie to potrawa wykwintna. Także banalną pastę jajeczną można przeobrazić w świąteczne danie, jeśli poda się ją w niebanalny sposób. Z pomocą przychodzą takie składniki jak wędzony łosoś i oliwki oraz kapary.

Przepisy na Wielkanoc w wielu przypadkach wymagają użycia jajek. Ma to związek z symboliką jajka. W katolicyzmie i prawosławiu jajko symbolizuje nadzieję na życie wieczne i wiąże się je z motywem Zmartwychwstania Jezusa Chrystusa.

Jajka faszerowane łososiem – przepis na Wielkanoc

Jajka faszerowane mogą smakować wybornie i przy tym wyglądać kolorowo, stanowiąc nie tylko przekąskę, ale i ozdabiając wielkanocny stół. Jajka faszerowane łososiem to wykwintna propozycja na potrawę wielkanocną o wyrazistym smaku.

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 50 gramów wędzonego łososia,
  • 1 cebulka,
  • pęczek szczypiorku,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki majonezu (lub opcjonalnie sosu tatarskiego).

Czas przygotowania: 10 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Ugotowane jajka ostudź i przekrój wzdłuż na pół. Żółtka wydrąż, posiekaj drobno i włóż do miski.
  • Łososia drobno posiekaj i dodaj do żółtek.
  • Posiekaj drobno szczypiorek i cebulkę, dodaj do miski. Dodaj koperek.
  • Dopraw farsz do jajek solą i pieprzem, dodaj majonez i wymieszaj.
  • Włóż farsz do wydrążonych połówek jajek.
  • Udekoruj jajka faszerowane świeżym koperkiem lub szczypiorkiem, możesz na wierzchu każdego jajka ułożyć odrobinę kawioru.

Wskazówka: Żeby po ugotowaniu żółtka były na środku jajek, podczas gotowania należy jajka delikatnie mieszać.

Jajka wielkanocne jako pasta jajeczna – przepis

Jajka wielkanocne to zwykle jajka z majonezem lub jajka faszerowane. Rzadko na świąteczne śniadanie w Wielkanoc podaje się pastę jajeczną, ponieważ kojarzy się ona raczej z daniem na co dzień. Jej charakter może być zupełnie inny, gdy przyrządzi się ją z wykwintnymi dodatkami.

Potrzebujesz:

  • maszynki do mielenia.

Składniki (na 8 porcji):

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 8 zielonych oliwek,
  • 8 czarnych oliwek,
  • 10-12 kaparów,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • sól i pieprz.

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Jajka zmiel razem z oliwkami i kaparami w maszynce.
  • Do masy dodaj sól, pieprz, koperek, majonez i wymieszaj.
  • Wskazówka: Pastę jajeczną najlepiej podać jako małe kanapeczki na przekąskę. Warto użyć dobrego pieczywa, a na wierzchu każdej kanapki ułożyć kawałek łososia, czerwonej papryki, oliwkę czy szczypiorek lub posypać wszystkie koperkiem.

Jajka faszerowane na Wielkanoc
Styl życia
Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem
Faszerowane jajka wielkanocne ze śledziem, łososiem i tuńczykiem

Jajka faszerowane to najczęściej przygotowywana potrawa na wielkanocny stół. Farsz można wykonać ze śledzia, łososia lub tuńczyka. Jajka wystarczy ugotować na twardo, delikatnie usunąć żółtko a w jego miejsce nałożyć rybną pastę. Potrawę wielkanocną można udekorować świeżo posiekanym szczypiorkiem lub rzeżuchą. Jajka faszerowane to jedna z najbardziej tradycyjnych potraw wielkanocnych. Zazwyczaj farsz wykonuje się ze smażonych pieczarek, szynki, majonezu, żółtego sera czy kiszonych ogórków. Jajka na twardo doskonale komponują się również ze smakiem ryby, np.: tuńczyka, łososia, a także śledzia. Przepis na jajka faszerowane rybną pastą Jajka faszerowane to błyskawiczna w przygotowaniu potrawa, która idealnie sprawdza się jako przekąska na wielkanocny stół . Po ugotowaniu jajek na twardo wystarczy przekroić każde z nich na pół i bardzo delikatnie usunąć z ich wnętrza ścięte żółtko. Przygotowaną pastą rybną wypełnia się wolne miejsce i całość obsypuje drobno posiekanym szczypiorem lub rzeżuchą . Farsz śledziowy do jajek Składniki: 2 filety śledziowe, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka soku z cytryny, żółtka z jajek, szczypta pieprzu. Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie wymocz w wodzie i posiekaj w bardzo drobne kawałki. Ugotowane żółtka jajek rozgnieć widelcem. Dodaj rybę, sok z cytryny, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszaj. Gotowe! Farsz łososiowy do jajek Składniki: łosoś wędzony w plastrach (100 g), żółtka z jajek, ½ cebuli, szczypta świeżego kopru, 2 łyżki sosu tatarskiego, szczypta czarnego pieprzu. Sposób przygotowania: Posiekaj w drobną kostkę łososia oraz cebulę. Dodaj rozgniecione widelcem...

jajka faszerowane ułożone na talerzu
©fotonaj/Fotolia
Styl życia
Jajka faszerowane na wielkanocny stół zastąpią tradycyjne jajka z majonezem
Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem.

Jajka wielkanocne nie muszą być postne, w roli świątecznej potrawy sprawdzą się jajka faszerowane np. szynką. Intensywny smak nadzienia i kremowa konsystencja będą urozmaiceniem dla tradycyjnych jajek z majonezem. Jajka faszerowane szynką Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo i obranych ze skorupy, 20 dag szynki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku, 2 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku. Składniki na sos do jajek: 2 łyżki majonezu, 2 łyżeczki chrzanu. Czas wykonania: 20 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 6   Sposób przygotowania: Ugotowane i obrane jajka przekrój na pół wzdłuż i wyciągnij żółtka. W miseczce wymieszaj żółtka i bardzo drobno pokrojoną szynkę oraz drobno posiekany szczypiorek z majonezem. Tak przygotowane nadzienie umieść w wydrążonych połówkach jajek i udekoruj natką pietruszki. Sposób przygotowania sosu: Połącz majonez i chrzan, dopraw do smaku. Wstaw na 10 minut do lodówki. Polej jajka. Wskazówka: Ilość poszczególnych składników na farsz zależy od liczby jaj, ale zasadą jest, że farsz powinien być niezbyt płynny, ale i nie za suchy . Jarskie jajka faszerowane – z pieczarkami albo z żółtym serem i z papryką Jajka wielkanocne faszerowane pieczarkami   Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo, obranych ze skorupy i przekrojonych na pół wzdłuż, około ½ kg pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki majonezu, masło do podsmażenia pieczarek z cebulą, sól i pieprz do smaku, do dekoracji natka pietruszki lub kiełki (np. rzodkiewki). Czas wykonania: 15 minut Stopień trudności: łatwe Liczba porcji: 8   Sposób przygotowania: Pieczarki i cebulę drobno pokrój i podsmaż na maśle. Po wystudzeniu wymieszaj je z żółtkami wydrążonymi z połówek jajek do...

Wegetariański pasztet na Wielkanoc z dodatkiem jajka.
©wideonet/Fotolia.com
Styl życia
Wegetariański pasztet z jajek, jaja faszerowane i jajka z awokado w wersji wegetariańskiej
Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.

Pasztet z jajek, pieczarek i zieleniny z ziołami jest pyszną potrawą wielkanocną. Można też wypróbować pyszny farsz do wegańskiego zamiennika jaj z dodatkiem awokado i czarnej soli Kala Namak, która nadaje jajeczny posmak.   Wegetariańska Wielkanoc będzie się opierała na potrawach przygotowanych z jajek. Zamiast wędliny warto przygotować pasztet z jajek . Na wegetariański stół warto przyrządzić też faszerowane jajka , a także wegańską wersję tego świątecznego symbolu.   Wegetariański pasztet z jajek   Składniki: 10 jaj ugotowanych na twardo , 2 surowe jaja, 300 g pieczarek, 1 cebula, pęczek szczypiorku, pęczek koperku lub natki pietruszki , 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 1 łyżka masła, ½ szklanki bułki tartej, majeranek, bazylia, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Zetrzyj pieczarki na grubych oczkach tarki. Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Wrzuć pieczarki i cebulę na patelnię z rozgrzanym masłem. Smaż je dotąd, aż odparuje woda. Opłucz i posiekaj szczypiorek oraz koperek bądź natkę pietruszki. Pokrój jaja na twardo na kawałki, dodaj do nich szczypior i koperek lub natkę. Dopraw i wymieszaj. Wlej surowej jaja, majonez, śmietanę i dodaj pieczarki i cebulę, a także bułkę tartą. Wymieszaj całość. Przełóż masę na pasztet do formy wysmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza na godzinę.   Wegańskie faszerowane “jajka”   Składniki: 4 niewielkie ziemniaki, awokado, ½ kostki tofu, pęczek szczypiorku, pęczek rzodkiewki,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik