Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
płaty łososia podane z cytryną
Image by LifetimeStock.com
Styl życia

Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie

Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie

Gotowany łosoś w galarecie to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole i podczas spotkań rodzinnych. Zamiast łososia można również użyć pstrąga łososiowego lub dorsza. Delikatny smak ryby podbijemy ostrym serkiem chrzanowym i cytryną. Przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia pod pierzynką w galarecie.

Przepis na łososia w galarecie

Składniki na łososia

  • ok. 700 g filetu z łososia
  • 2 opakowania twarożku kanapkowego chrzanowego lub 4 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu
  • ogórek
  • duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki octu winnego białego
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • cytryna
  • koperek

Jak zrobić łososia w galarecie?

  1. Łososia włożyć do dużej patelni lub garnka do gotowania ryb. Zalać zimną wodą, tak aby zakryła ona rybę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Podgrzewać i doprowadzić wywar do wrzenia.
  2. Garnek odstawić z gazu, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny.
  3. Rybę wyjąć, odsączyć w wody i włożyć do lodówki.
  4. Odmierzyć 500 ml wywaru po rybie i przecedzić przez gazę.
  5. Wywar podgrzać, ale nie zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić aby nieco zgęstniał.
  6. Rybę wyjąć z lodówki i położyć na półmisku. Całość posmarować serkiem chrzanowym lub majonezem zmieszanym z chrzanem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka ze skórką. Całość przykryć nieco zgęstniałym wywarem.
  7. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z cytryną pokrojoną w plasterki.

Tutaj znajdziesz piękne, dekoracyjne półmiski, idealne na święta Bożego Narodzenia:

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Leżące goździki
©Nik_Merkulov/Fotolia
Styl życia
Przepisy na świąteczne dania z dodatkiem goździków: karp po żydowsku, strudel jabłkowy, szynka z goździkami
Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.

Goździki to przyprawa, która nada daniom korzennego aromatu. Można je dodać do deserów, np. strudla z jabłkami, jak i dań obiadowych: pieczonej szynki bądź karpia po żydowsku.   Goździki dodadzą świątecznym potrawom ciekawego smaku. Dodatkowo, jeśli w święta będzie bolał cię ząb, na pewno go znieczulą. Mają bowiem  działanie łagodzące ból  i odświeżające oddech. Karp po żydowsku - przepis Składniki (na 4 porcje): 400 g filetu z karpia, 1/3 szklanki  piwa jasnego , 1 cebula szalotka, 3 łyżki rodzynków, 1 łyżka masła, 3 sztuki goździków , 1/2 łyżeczki skórki z cytryny, 1 łyżka octu winnego, pieprz, sól. Czas przygotowania:  ok. 30 minut Stopień trudności:  średnie Sposób przygotowania: Rozbij goździki w moździerzu. Posól filet z karpia i dodaj do niego pieprzu. Skrop go octem i posyp goździkami. Posiekaj szalotkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć na nią cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj piwo i smaż z nim cebulę przez minutę. Włóż rybę na patelnię i duś ją w sosie, który powstał na patelni. 10 minut pod przykryciem wystarczy. Lepiej nie mieszać ryby, aby  zachowała kształt filetu . Przełóż rybę na półmisek. Na patelnię wsyp rodzynki i skórkę cytryny. Całość zagotuj i tak wzbogaconym sosem polej rybę. Przepis na strudel jabłkowy Składniki na ciasto: 250 g mąki, 1-2 łyżki oleju, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 125 ml ciepłej wody. Składniki na farsz: 125 g masła, 100 g bułki tartej, 1,5 kg jabłek, szczypta mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, garść  rodzynek i posiekanych orzechów . Czas przygotowania:...

Magda Gessler - ile kosztują pączki u Magdy Gessler?
Newsy
Żurek według przepisu Magdy Gessler! Wiemy, jak go przygotować!
Żurek według przepisu Magdy Gessler! Wiemy, jak go przygotować!

Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Już w niedzielę 21 kwietnia spotkamy się w gronie najbliższych, żeby razem celebrować najważniejsze święto dla chrześcijan. Na wielkanocnych stołach z pewnością nie zabraknie mazurków, pasch, czy dań z jajkami w roli głównej. Jeśli jednak chcecie zachwycić swoich gości - musicie podać im żurek według przepisu Magdy Gessler! Najsłynniejsza polska restauratorka i gwiazda kulinarnych programów zdradziła, jak przygotować idealny żurek.  Jak przygotować żurek według przepisu Magdy Gessler? Na stronie internetowej smakizycia.pl znaleźliśmy przepis Magdy Gessler na idealny żurek. Kulinarna ekspertka radzi, aby przygotować go na własnym zakwasie. Jak go zrobić? To bardzo proste!  Do wykonania własnego zakwasu przygotujcie:  pół szklanki mąki żytniej, 0,5 litra przegotowanej wody i skórkę z chleba razowego. Mąkę żytnią musicie rozrobić z odrobiną przegotowanej wody - później dodać resztę przegotowanej wody i skórkę z chleba razowego. Wszystko przykryć czystą ściereczką i odstawić na 4-5 dni (jak czytamy na stronie smakizycia.pl zakwas możemy przechowywać w lodówce nawet 2 tygodnie).  Kiedy już będziecie mieli gotowy zakwas, rozpoczynacie przygotowywanie żurku. Zobaczcie, jakich składników powinniście użyć: 2 litry wody, masło, włoszczyzna, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 2 łyżeczki tartego chrzanu, 2 sztuki suszonych grzybów, 3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 7 ziaren czarnego pieprzu ziarnistego, 500 gram białej kiełbasy i 100 ml tłustej śmietany.  Jak gotować żurek? Masło trzeba rozpuścić w dużym garnku - do środka wsypać posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Wlać wodę i dodać obraną i pokrojoną włoszczyznę, suszone grzyby i wszystkie zioła (pieprz, liść laurowy...

Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.   Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu. Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną Wskazówki: Zanim kupisz karpia , zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby; Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.   Składniki: 1 karp, 2 cebule, 2 marchwie, 2 korzenie pietruszki, nać pietruszki, pół selera, puszka zielonego groszku, 2 jajka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu ziarnistego, sok z połówki cytryny, 2 łyżki octu, 2 łyżki żelatyny, szczypta soli, szczypta cukru.   Czas wykonywania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Spraw karpia : umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka. Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne). Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru. Wlej ocet do wywaru. Wywar ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie. Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę. Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę,...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner