łosoś z pomarańczami
©Gagula/Fotolia.com
Styl życia

Rybne potrawy świąteczne – pomysły na rybę na święta: łosoś z owocami, galaretki z dorsza

Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.

Na bożonarodzeniowym stole pojawiają się rozmaite potrawy świąteczne. Wśród nich nie brakuje dań rybnych, a w większości domów królują karp i śledzie. Innymi propozycjami ryby na święta są: pieczony i soczysty łosoś z owocami oraz lekkie galaretki z dorsza.

Ryba, a zwłaszcza karp i śledzie, jest tradycyjną potrawą na wigilijnym stole. Przyrządzana jest według różnych przepisów, niekiedy przekazywanych gospodyniom z pokolenia na pokolenie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole mogą pojawić się również inne dania na bazie ryb.

Potrawy świąteczne z ryb – czym zaskoczyć gości?

Wieczerza wigilijna i święta Bożego Narodzenia to czas radości, który celebruje się z rodziną przy świątecznym stole zastawionym przeróżnymi daniami. Na Wigilii obowiązują potrawy postne, wśród których prawdziwą królową jest ryba, przeważnie karp. Gospodynie przygotowują go według różnych przepisów, np. w panierce lub w galarecie. Na bożonarodzeniowym i wigilijnym stole nie może zabraknąć również śledzi i sałatek śledziowych. Urozmaiceniem tradycyjnych potraw świątecznych będą inne dania przygotowane na bazie ryb. Wśród nich mogą pojawić się m.in.: pasztet rybny, pieczony łosoś udekorowany pomarańczami i żurawiną, łosoś ze szpinakiem, w aromatycznym, cytrynowym sosie lub zawijany w delikatniej szynce parmeńskiej. Prawdziwym przysmakiem jest krucha tarta z grillowaną papryką i wędzonym pstrągiem. Podniebienia wszystkich bożonarodzeniowych biesiadników z pewnością zachwyci galaretka rybna z dodatkiem awokado i krewetek.

Prosty przepis na pieczonego łososia z żurawiną i pomarańczą

Składniki:

  • 450 g filetu z łososia,
  • ½ dużej pomarańczy,
  • żurawina ze słoiczka,
  • posiekany koperek.

Składniki na marynatę:

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • sok wyciśnięty z ½ pomarańczy,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie miodu).

Sposób przygotowania:

  • Opłucz łososia. Połóż go na desce, skórką do dołu. Między skórę a mięso włóż nóż. Przytrzymują koniec filetu przeciągnij nożem tak, by odciąć skórkę. Łososia pozbawionego skóry podziel na 3 mniejsze porcje. Dopraw solą i pieprzem.
  • Wysmaruj łososia słodką i ostrą papryką w proszku. Włóż rybę do naczynia żaroodpornego i polej sokiem z pomarańczy wymieszanym z syropem klonowym oraz oliwą. Rybę obtocz w marynacie. Odłóż do zamarynowania na około 30 minut.
  • Nagrzej piekarniki do 210 stopni Celsjusza. Na łososiu ułóż pomarańczę pokrojoną w półplasterki. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Na wierzch upieczonej ryby wyłóż żurawinę i posiekany koperek.

Przepis na wykwitną galaretkę rybną z awokado i krewetkami

Składniki:

  • 200 g filetu z dorsza bez skóry i ości,
  • 6 blanszowanych krewetek (bez pancerza),
  • ½ awokado,
  • sok z cytryny (do skropienia),
  • 3 ½ łyżki żelatyny w proszku,
  • posiekany koperek i natka pietruszki.

Składniki na bulion jarzynowy:

  • ok. 1,2 litra wody,
  • włoszczyzna,
  • 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie 4 łyżki białego wina),
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • 2 ziarenka: czarnego pieprzu, ziela angielskiego,
  • listek laurowy.

Sposób przygotowania:

  • Zacznij od ugotowania bulionu jarzynowego. Do rondelka wlej wodę, dodaj obrane i pokrojone warzywa z włoszczyzny oraz przyprawy: pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy. Całość gotuj do miękkości warzyw (około 20 minut). Odcedź.
  • Marchewkę z wywaru pokrój na cienkie plastry. Odłóż.
  • Do wywaru dodaj sos rybny (lub wino), sok z cytryny, oliwę i cukier. Podgrzej do (prawie) zagotowania. Odstaw z ognia i dodaj żelatynę w proszku. Całość mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Odstaw z ognia i wystudź.
  • Opłucz rybę i osusz ją za pomocą papierowego ręcznika. Ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Gotuj przez około 10 minut. Rybę wyjmij, odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  • Pokrój krewetki na plasterki. Obierz awokado i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny.
  • Wlej połowę ostudzonego i lekko zgęstniałego bulionu do małych miseczek. Włóż kawałki ryby i krewetek, a także pokrojone: marchewkę, awokado, koperek i natkę pietruszki. Całość zalej resztą bulionu. Odstaw do całkowitego wystudzenia. Wstaw do lodówki, aby galaretka stężała.

Smacznego!

płaty łososia podane z cytryną
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie
Potrawy wigilijne: Przepis na łososia w galarecie

Gotowany łosoś w galarecie to nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe danie. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole i podczas spotkań rodzinnych. Zamiast łososia można również użyć pstrąga łososiowego lub dorsza. Delikatny smak ryby podbijemy ostrym serkiem chrzanowym i cytryną. Przygotowaliśmy dla Was przepis na łososia pod pierzynką w galarecie . Przepis na łososia w galarecie Składniki na łososia ok. 700 g filetu z łososia 2 opakowania twarożku kanapkowego chrzanowego lub 4 łyżki majonezu i 2 łyżki chrzanu ogórek duża cebula 3 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego 3 łyżeczki soli 3 łyżeczki żelatyny cytryna koperek Jak zrobić łososia w galarecie? Łososia włożyć do dużej patelni lub garnka do gotowania ryb. Zalać zimną wodą, tak aby zakryła ona rybę. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, cebulę pokrojoną w piórka i ocet. Podgrzewać i doprowadzić wywar do wrzenia. Garnek odstawić z gazu, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny. Rybę wyjąć, odsączyć w wody i włożyć do lodówki. Odmierzyć 500 ml wywaru po rybie i przecedzić przez gazę. Wywar podgrzać, ale nie zagotować. Dodać żelatynę i dokładnie zamieszać. Wstawić do lodówki i zostawić aby nieco zgęstniał. Rybę wyjąć z lodówki i położyć na półmisku. Całość posmarować serkiem chrzanowym lub majonezem zmieszanym z chrzanem. Na wierzchu ułożyć plasterki ogórka ze skórką. Całość przykryć nieco zgęstniałym wywarem. Włożyć do lodówki do całkowitego schłodzenia. Podawać z cytryną pokrojoną w plasterki.  

Zupa przygotowana z łososia i ziemniaków.
©Bydlinska/Fotolia.com
Styl życia
Pomysł na obiad dla miłośników łososia: zupa rybna z łososia, serka topionego i ziemniaków
Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.

Zupa rybna przygotowana ze świeżego łososia, warzyw, serka topionego i aromatycznych przypraw to pomysł na obiad dla każdego miłośnika ryb. Sekretem smaku potrawy jest dodatek posiekanego koperku i odrobina soku z cytryny, dzięki któremu zupa z łososia będzie lekko kwaśna.   Łosoś to smaczna ryba, którą można przyrządzać na wiele sposobów. Ryba z piekarnika będzie doskonale smakować podana z puszystym puree i imbirem. Łosoś na parze z warzywami to propozycja na niskokaloryczny i pożywny posiłek na ciepło .   Zupa rybna - przepis na zupę łososiową, krok po kroku   Zupa rybna z łososia i ziemniaków to treściwe i aromatyczne danie, które można podać na obiad lub kolację. Do jej przyprawiania używa się jedynie: soli, pieprzu oraz soku z cytryny, który nadaje potrawie lekko kwaśny smak . Duża ilość warzyw, gotowana ryba i dodatek świeżego posiekanego koperku powodują, że zupa łososiowa ma intensywny smak i aromat.   Składniki: 350 g świeżego łososia, 2 litry domowego bulionu warzywnego , 5 ziemniaków, 2 marchewki, 1 mały seler, 1 por, 1 cebula, 2 łyżki oliwy z oliwek, 100 g serka topionego, 3 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny, 3 łyżki posiekanego kopru, sól i pieprz do smaku.   Czas przygotowania: 35 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj warzywa. Marchew pokrój w cienkie paski, a ziemniaki w kostkę. Seler obierz ze skóry. Posiekaną cebulę i pora duś w garnku z rozgrzanym masłem przez 3 minuty. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa i po 2 minutach zalej całość warzywnym wywarem. Przykryj garnek pokrywką i duś składniki przez 15-20 minut. Dodaj do zupy filet z łososia razem ze...

ryba-po-grecku
©Magdziak Marcin/Fotolia.com
Styl życia
Przystawki na święta – przepis na sałatkę z rukoli i owocami, roladki z łososia i dietetyczną rybę po grecku
W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu.

W tradycji polskiej Boże Narodzenie to czas, który spędzamy z rodziną przy suto zastawionym stole. Obowiązkowo należy przygotować różne przystawki na święta, które można odchudzić rezygnując ze smażenia czy z dodatku majonezu. Na bożonarodzeniowym stole pojawia się wiele potraw i przystawek. Wśród nich znajdują się m.in. śledzie, ryba po grecku oraz domowe przetwory. Warto również pomyśleć o dietetycznych przekąskach, takich jak: lekkie sałatki warzywne, z dodatkiem kurczaka lub owoców oraz pieczony lub parowany łosoś. Przystawki na Boże Narodzenie Święta Bożego Narodzenia to nie tylko czas spędzany z rodziną i najbliższymi, ale również bogato zastawiony stół rozmaitymi potrawami i przekąskami. Sposobem na odchudzenie świąt jest przygotowanie różnych, dietetycznych przystawek bożonarodzeniowych . Wśród nich powinny pojawić się sałatki warzywne, które można wzbogacać o kawałki pieczonego kurczaka lub ryby, orzechy oraz sery, np. feta lub mozzarella. Nietypową sałatką będzie sałatka z rukoli z dodatkiem owoców, np. gruszki i granatu. Słodką i zdrową przekąską na święta są np. ciasteczka owsiane lub maślane udekorowane dżemem. Na bożonarodzeniowym stole mogą pojawić się również delikatne roladki z łososia gotowane na parze, które można podawać w towarzystwie zielonej fasolki lub pieczonych czy gotowanych ziemniaczków. Ponadto, wiele tradycyjnych potraw bożonarodzeniowych można przygotować w dietetycznej wersji, np. rybę po grecku czy śledzie i sałatki śledziowe . Wystarczy zrezygnować z wysokokalorycznych i tłustych dodatków, np. majonezu, śmietany. Smażenie natomiast zaleca się zastąpić duszeniem, pieczeniem i gotowaniem w wodzie lub na parze. Przepis na dietetyczną rybę po grecku Składniki: 500 g chudej ryby (np. filet z...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner