Choinka z warzyw
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Wegańskie dania wigilijne: bigos, pierogi z kapustą i piernik

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Potrawy wigilijne dla wegan nie mogą zawierać jajek, cukru, masła, tłuszczu i mięsa. Niestety owe składniki znajdują się w niemal każdym staropolskim przepisie na świąteczne dania. Mimo tej przeszkody, z łatwością można zmodyfikować tradycyjne przepisy, tak aby weganie z czystym sumieniem mogli ich skosztować.

Przepisy na wegańskie dania wigilijne

Wegański bigos

 

Składniki:

  • 3 szklanki wrzątku,
  • 1 kg kiszonej kapusty,
  • liść laurowy,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g migdałów,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 300 g pieczarek,
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, sos sojowy, ziele angielskie, majeranek, kolendra, gorczyca,
  • puszka ciecierzycy.

 

Czas przygotowania: 90 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

Wodę zagotować z liściem laurowym. Kiedy woda będzie się gotować, trzeba posiekać orzechy, migdały i śliwki. Cebulę oraz pieczarki pokroić w kostkę i podsmażyć. Kiedy woda się już zagotuje, można do niej dodać olej, orzechy, migdały, śliwki oraz podsmażone wcześniej pieczarki i cebulę. Do tych składników należy dodać wszystkie przygotowane przyprawy i sos sojowy, a na koniec dodać posiekaną kapustę. Tak przygotowany bigos należy gotować przez około godzinę. Po 40 minutach gotowania trzeba dodać ciecierzycę.

 

Wegańskie pierogi z kapustą, grzybami i soczewicą

 

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • pół szklanki ciepłej wody.

 

Farsz:

  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy,
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego,
  • garść suszonych grzybów,
  • 2 małe posiekane cebule,
  • 2 szklanki kiszonej kapusty,
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • łyżeczka cząbru,
  • łyżeczka suszonego tymianku,
  • łyżeczka kminku,
  • szczypta kurkumy,
  • olej lniany do podania.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

Soczewicę gotować w trzech szklankach wody do momentu, aż będzie miękka. Grzyby moczyć przez około 2 godziny, a następnie posolić i gotować około pół godziny, aż cała woda wyparuje. Do gotowania użyć tej samej wody, w której były moczone grzyby. Po ugotowaniu grzyby ostudzić, a następnie posiekać.

Rozgrzać olej lniany na patelni, dodać cebulkę i ją zeszklić. Następnie do cebuli dodać grzyby i smażyć około minuty. Kapustę odsączyć, a następnie ugotować w 1,5 szklanki wody do momentu, aż zmięknie. Po ugotowaniu kapustę posiekać i połączyć z soczewicą, przysmażoną cebulą i grzybami. Gotowy farsz doprawić solą i pieprzem. Z mąki, wody i oleju zagnieść ciasto na pierogi. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką małe krążki. Nakładać nadzienie, formować pierogi i następnie gotować w osolonej wodzie przez około 3 minuty. Podawać z olejem lnianym.

 

Piernik wegański

 

  • szklanka maki pszennej,
  • szklanka mąki orkiszowej/ pszennej razowej,
  • niepełna szklanka brązowego cukru,
  • łyżka kakao,
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej do pierników,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki kawy rozpuszczonej w połowie szklanki wody,
  • 2 łyżki melasy lub sztucznego miodu,
  • 3 łyżki powideł śliwkowych,
  • pół szklanki wody gazowanej.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

Kawę oraz przyprawę korzenną gotować przez kilka minut, po czym ostudzić. Przygotowane suche składniki wsypać do miski i wymieszać. Do suchych składników dodawać mokre składniki, czyli powidła, olej, miód, ugotowaną kawę z przyprawą i wodę gazowaną. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy keksówki o długości około 30 cm i piec przez około 45 minut w temperaturze 180 stopni.


Pierogi wigilijne
© Alina G/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami
Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.

Oprócz tradycyjnego barszczu na wigilijnym stole nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Możesz podawać je odgrzane w wodzie, na parze albo podsmażone na patelni z cebulką.   Składniki (ciasto): 1/2 kg mąki pszennej i trochę mąki do posypywania stolnicy, 1/2 łyżeczki soli, 60 ml oleju, około 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody.   Składniki (farsz): 1 kg kapusty kiszonej, 1 duża cebula, szklanka suszonych grzybów, 1/2 szklanki suszonych śliwek, 1/4 szklanki rodzynek, 3 liście laurowe, 10 ziaren ziela angielskiego.   Czas przygotowania: ok. 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzenia:   Najpierw zacznij przygotowywać farsz. Pokrój kiszoną kapustę i włóż ją do garnka. Rozgnieć w dłoni suszone grzyby i dorzuć je do kapusty. Dodaj przyprawy i owoce. Dolej wody tak, żeby przykryła kapustę na ok. 1,5 cm. Gotuj 1-2 godziny, od czasu do czasu mieszając.   Kiedy kapusta będzie się gotowała, przygotuj ciasto. Połącz mąkę z solą i olejem, mieszając, dolewaj wodę. Wyrób gładkie ciasto. Rozwałkuj je na stolnicy. Wykrajaj okrągłe kawałki, do środka wkładaj farsz i dokładnie zaklejaj rogi ciasta. Jeśli ciasto nie będzie się sklejało, posmaruj brzegi wodą.   Wrzucaj pierogi partiami (po 6-7) do wrzącej osolonej wody. Do wody możesz dodać łyżkę oleju, dzięki temu pierogi nie będą się sklejały. Gotuj do momentu, kiedy pierogi wypłyną na powierzchnię.   Pierogi wigilijne najlepiej smakują z czerwonym barszczem . Co dobrego na stół wigilijny? Przygotuj pyszną  potrawę wigilijną według przepisu na uszka z grzybami . Co weganie jedzą w Boże Narodzenie?  Wegańskie święta: jak przygotować potrawy na Wigilię . Idealne danie na Święta dla każdego?  Uszka dla dzieci - uszka do barszczu...

Uszka wigilijne
© leonid_shtandel/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na wigilijne uszka z grzybami
Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.

Uszka z grzybami to małe pierogi, które wrzuca się do wigilijnego barszczu. Robi się je ze zwykłego ciasta pierogowego. Nadzieniem są ugotowane, podsmażone z cebulką i przyprawione grzyby.   Składniki na ciasto (na ok. 50 uszek):   1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka masła, 1/3 szklanki ciepłej wody (w razie potrzeby w trakcie wyrabiania ciasta można dolać więcej wody), szczypta soli.   Składniki na farsz (na ok. 50 uszek):   120 g ugotowanych suszonych grzybów, np. borowików (ważna jest ich waga po ugotowaniu, a nie przed), 1 cebula, sól, pieprz, dwie łyżki oliwy lub oleju rzepakowego.   Czas przygotowania: ok. 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przyrządzania:   Zacznij od wyrobienia ciasta. Mąkę i sól wsyp do miski i wymieszaj. Dodaj masło. Stopniowo dolewaj ciepłą wodę. Zacznij wyrabiać ciasto tak, żeby przypominało ciasto na pierogi , powinno być miękkie. Odłóż ciasto na ok. 30 minut.   Gotuj grzyby tak, żeby stały się miękkie, i pokrój je na kawałki. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij ją następnie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodaj grzyby i podsmaż. Dopraw odrobiną soli i pieprzem, a następnie zamieszaj. Kiedy farsz ostygnie, możesz zacząć lepić uszka.   Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy. Pokrój je w poprzek i wzdłuż tak, żeby powstały niewielkie kwadraty, np. 3 cm na 3 cm. Do każdego kwadracika nałóż odrobinę farszu, złóż ciasto na pół, żeby powstał trójkąt, sklej jego brzegi, a na koniec połącz dwa rogi .   Uszka wrzucaj do wrzącej osolonej wody. Gotuj je do momentu aż zaczną wypływać na powierzchnię. Wtedy wyciągnij uszka cedzakiem. Możesz podać je od razu lub zamrozić.   Smacznego! Idealne danie na Święta dla każdego? Uszka dla dzieci - uszka...

Bezglutenowe pierogi wigilijne
© whiteflower/Fotolia.com
Styl życia
Wigilia bez glutenu – co mogą jeść osoby chore na celiakię?
Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.

Tradycyjne potrawy wigilijne przygotowywane są najczęściej na bazie mąki pszennej, która jest przeciwwskazana w diecie osób z celiakią. W tym przypadku, przygotowując wieczerzę wigilijną, na liście niezbędnych zakupów należy uwzględnić produkty bezglutenowe, np. mąkę ryżową i kukurydzianą.   Wigilia dla osób chorujących na celiakię wiąże się z koniecznością zmodyfikowania przepisów na tradycyjne potrawy. Zamiast tradycyjnej mąki wykorzystywanej do wypieku ciast oraz przygotowywania pierogów czy uszek należy zastosować specjalną mąkę bezglutenową. Bezglutenowa wigilia – potrawy Potrzeba przygotowania bezglutenowej Wigilii pojawia się, gdy wśród członków rodziny jest osoba chorująca na celiakię , inaczej chorobę trzewną, ale również na alergię lub nietolerancję glutenu. Osoby takie nie mogą jeść produktów zawierających pszenicę, żyto, jęczmień oraz owies. W wielu tradycyjnych potrawach wigilijnych, takich jak: pierogi z kapustą i grzybami , bezmięsne uszka do czerwonego, postnego barszczu, łazanki, pierniki, kutia, występuje pszenica, mąka pszenna lub żytnia, czyli składniki przeciwwskazane w diecie bezglutenowej. Dania wigilijne można jednak z powodzeniem zmodyfikować tak, by mogły być jedzone przez osoby z celiakią. Konieczne jest zastąpienie zwykłej mąki bezglutenową, którą z łatwością kupi się w supermarkecie. Na liście świątecznych zakupów mogą pojawić się również takie rodzaje mąk, jak: kukurydziana, owsiana, ryżowa, migdałowa oraz z ciecierzycy. Na ich bazie przygotuje się równie smaczne tradycyjne potrawy na wieczerzę wigilijną. Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami Składniki: 1 szklanka mąki bezglutenowej (pierogowej lub uniwersalnej), 1 szklanka wrzącej wody, 1 łyżka oleju,...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner