Ziarna ziela angielskiego
© kamiwro/Fotolia.com
Styl życia

Korzennik lekarski – poznaj lecznicze właściwości ziela angielskiego

Ziele angielskie jest przyprawą popularną i chętnie stosowaną z uwagi na charakterystyczny, korzenny aromat. Oprócz tego, że ziele angielskie doskonale sprawdza się w: marynatach, grzanym winie, daniach rybnych czy galaretach, ma też właściwości lecznicze.

Ziele angielskie jest przyprawą popularną i chętnie stosowaną z uwagi na charakterystyczny, korzenny aromat. Oprócz tego, że ziele angielskie doskonale sprawdza się w: marynatach, grzanym winie, daniach rybnych czy galaretach, ma też właściwości lecznicze.

 

Ziele angielskie można stosować na dolegliwości takie jak: wymioty, zaparcia, bóle gardła, zmiany skórne czy niestrawność.

Kasia gotuje z Polki.pl: barszcz biały

Ziele angielskie: właściwości lecznicze

Ziele angielskie inaczej nazywane jest korzennikiem lekarskim, pieprzem goździkowym, pieprzem pachnącym lub pieprzem angielskim. Stosowana jest również nazwa piment ponieważ są to niedojrzałe, suszone owoce drzewa pimentowego - Pimenta dolicia.

 

Właśnie w owocach pimentu znajduje się najwięcej substancji odżywczych, które wykazują lecznicze właściwości. Intensywny, korzenny aromat ziele angielskie zawdzięcza olejkowi eterycznemu, który zawiera m. in. eukaliptol, cukry, katechiny, kwas jabłkowy, garbniki oraz żywicę. Za sprawą tego olejku nad plantacjami, na których uprawia się drzewa pimentowe unosi się bardzo intensywny korzenny aromat.

Ziele angielskie przeciw grzybicy i dla dezynfekcji

Ziele angielskie działa przeciwgrzybiczo szczególnie na grzyby ze szczepu Aspergillus, które bywają przyczyną infekcji skórnych i płucnych oraz uszkodzeń wątroby. Ponadto usprawnia pracę przewodu pokarmowego, ogranicza fermentację w jelitach przez co zapobiega wzdęciom, niestrawności oraz nieprzyjemnemu zapachowi z ust. Wykazuje również działanie przeciwwymiotne, łagodzi bóle menstruacyjne, suchy dokuczliwy kaszel, ból gardła, działa odkażająco i dezynfekująco. Przemywanie skóry naparem z ziela angielskiego łagodzi zmiany skórne i pomaga w leczeniu trądziku.

Zastosowanie ziela angielskiego w kuchni

Z ziela angielskiego produkuje się likiery, jest ono składnikiem sosów barbecue, marynat, dań rybnych, galaret, zup, wywarów warzywnych, dań z dziczyzny. Niewielkie ilości sproszkowanego korzennika doskonale doprawiają grzane wino, naleśniki oraz pierniki. Ziele angielskie dodaje się na początku przyrządzania potrawy, dania, deseru. Można stosować całe owoce lub rozetrzeć je w moździerzu. Smak tej przyprawy jest zbliżony do pieprzu lub gałki muszkatołowej.

Ziele angielskie – środki ostrożności

Dodanie zbyt dużej ilości korzennika do potrawy spowoduje jej zgorzknienie i nieprzyjemny cierpki smak. Zazwyczaj wystarczą maksymalnie 3-4 owoce. Przyprawa ta jest niewskazana w ciąży i podczas karmienia piersią. Nieumiarkowane stosowanie ziela angielskiego może skutkować bolesnymi kolkami, nasileniem krwawień menstruacyjnych i zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi. Dlatego, należy przestrzegać zalecanych dawek. Pamiętajmy również, że lecznicze działanie preparatów roślinnych daje efekty po min. miesiącu regularnego stosowania.

Gwiazdka i laska cynamonu
©Volodymyr Shevchuk/Fotolia
Styl życia
Przyprawowe ABC - 3 zdrowe przyprawy, które warto włączyć do jadłospisu
Zdrowe przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale też w naturalny sposób utrzymują organizm w dobrej kondycji.

Zdrowe przyprawy nie tylko poprawiają smak potraw, ale też w naturalny sposób utrzymują organizm w dobrej kondycji. 1. Anyż Anyż ma słodkawy silny smak i jeszcze mocniejszy korzenny aromat. Używany jest przede wszystkim jako dodatek do wyrobów cukierniczych. Nasiona anyżu utłuczone z kostką cukru są dodawane do biszkoptów. Jest głównym składnikiem greckiego alkoholu „Auzo” oraz francuskich likierów „Pernod” i „Anisette”. Anyż jest szczególnie chętnie dodawany do cukierków, surówek, sałatek, szpinaku czy dań z czerwonej kapusty. Dzięki nasionom w kształcie gwiazdy jest również cenionym elementem dekoracyjnym.   Anyż wykazuje bardzo szerokie działanie zdrowotne. Pobudza produkcje białych krwinek, dzięki czemu wspomaga układ immunologiczny. Pomocny jest w bólach i zawrotach głowy, migrenach oraz nieżytach górnych dróg oddechowych. Wykazuje również silne działanie przeciwzapalne i ściągające.   Należy pamiętać, aby nie nadużywać anyżu. Szczególna ostrożność w jego stosowaniu zalecana jest kobietom w ciąży. 2. Bazylia Bazylia jest jedną z najpopularniejszych przypraw używanych na świecie. Jej silny, świeży i lekko cytrusowy aromat sprawia, że może być wykorzystywana zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach. Świeża bazylia jest doskonałym dodatkiem do sałatek oraz popularnego dania Caprese. Sproszkowana i wysuszona wzbogaca smak farszów, pasztetów, zup czy sosów. Z powodzeniem zastępuje pieprz. Zalanie świeżych, zgniecionych liści bazylii olejem lub octem winnym daje pyszny dodatek do sałatek, marynat oraz sosów.   Oprócz tego, że bazylia wyśmienicie smakuje ma również szerokie działanie prozdrowotne. Przede wszystkim ułatwia trawienie , działa przeciwskurczowo, zapobiega zaparciom i wzdęciom, pobudza wydzielanie soków trawiennych. Wykazuje działanie podobne do melisy – poprawia nastrój i działa...

Liść świeżej melisy.
©mates/Fotolia
Styl życia
Zdrowie z natury – melisa lekarska na bezsenność, wzdęcia i trawienie
Melisa lekarska znana jest także pod nazwami rojownik, cytrynowe ziele lub pszczelnik. To roślina o leczniczych właściwościach. Jej smak zbliżony jest do cytryny. Melisa pomaga przy problemach z bezsennością, wzdęciach i bólach brzucha. Pobudza trawienie i łagodzi bóle głowy. Oczyszcza organizm i działa moczopędnie.

Melisa lekarska znana jest także pod nazwami rojownik, cytrynowe ziele lub pszczelnik. To roślina o leczniczych właściwościach. Jej smak zbliżony jest do cytryny. Melisa pomaga przy problemach z bezsennością, wzdęciach i bólach brzucha. Pobudza trawienie i łagodzi bóle głowy. Oczyszcza organizm i działa moczopędnie. Olejki eteryczne, witamina C i garbniki w melisie lekarskiej Melisa lekarska jest wieloletnią rośliną, która sięga ok. 60 cm. W składzie melisy znajdują się cukry, sole mineralne, garbniki, karoten, linalol i cytronelol – olejki eteryczne, witamina C , żywice i kwasy organiczne. Właściwości melisy lekarskiej Melisa nadaje się do stosowania zewnętrznego, np. jako okład na bóle reumatyczne lub migrenowe oraz do stosowania wewnętrznego w postaci naparu. Cytrynowe ziele ma swoje zastosowanie także w kosmetyce, gdzie stanowi dodatek do maseczek, płukanek do włosów, kąpieli i toników. Najważniejsze właściwości: działa uspokajająco, łagodzi wymioty, zmniejsza bezsenność, pomaga w depresji i nerwicach, wpływa na obniżenie stanów lękowych, stosowana jest w bólach głowy i zespole przewlekłego zmęczenia, pomaga przy bólach menstruacyjnych, pobudza trawienie, działa moczopędnie i wiatropędnie, przyspiesza metabolizm i wspomaga odchudzanie, rozluźnia i relaksuje, działa przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, schładza organizm przy podwyższonej temperaturze, inhalacje z melisy leczniczej pomagają przy kaszlu i katarze, działa rozkurczowo, regeneruje system nerwowy. Napar z melisy lekarskiej Dwie łyżki świeżej lub suszonej melisy wsyp do szklanki. Zioła zalej wrzątkiem (ok. 150 ml) i parz pod przykryciem około 10-15 minut. Szklankę naparu w ciągu dnia należy pić stopniowo po 3-4 łyki. Zaleca się picie jednej szklanki naparu z melisy lekarskiej w ciągu dnia. Melisa w kuchni...

Muszkatołowiec
© Unclesam/Fotolia.com
Styl życia
Gałka muszkatołowa, czyli nasiona Myristica fragrans
Myristica fragrans, czyli muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo, którego nasiona, czyli gałkę muszkatołową, stosujemy często w kuchni.

Myristica fragrans, czyli muszkatołowiec korzenny to wiecznie zielone drzewo, którego nasiona, czyli gałkę muszkatołową, stosujemy często w kuchni.   Oprócz walorów smakowych i charakterystycznego korzennego zapachu gałka muszkatołowa ma właściwości lecznicze, które są wykorzystywane szczególnie w zaburzeniach pracy układu pokarmowego, leczeniu stanów zapalnych, reumatyzmu oraz infekcji oskrzeli. Myristica fragrans – muszkat – charakterystyka Muszkatołowiec to drzewo o lancetowatych, wiecznie zielonych liściach. Osiąga około 10 m wysokości. Jego kora jest ciemnoczerwona ze względu na pokrywający ją sok w tym kolorze. Muszkatołowiec kwitnie na biało, a jego owoce są wielkością i kształtem zbliżone do dużej śliwki w kolorze żółtym z czerwonym nalotem. W ich wnętrzu znajdują się nasiona, które nazywane są gałką muszkatołową. Obecnie Myristica fragrans są uprawiane w Azji i na Antylach. Właściwości lecznicze nasion Myristica fragrans Galka muszkatołowa jest szeroko wykorzystywana w ziołolecznictwie na dolegliwości takie jak: przeziębienie, grypa - dzięki swoim właściwościom pobudzającym krążenie krwi, gałka rozgrzewa organizm, dzięki czemu łatwiej radzi sobie on z drobnoustrojami, ponadto wydalane są wraz z potem toksyny i szkodliwe związki przemiany materii, co wpływa pozytywnie na proces leczenia; olejek muszkatołowy zwiększa wydzielanie serotoniny w mózgu , dzięki czemu można przypisać mu właściwość polegającą na hamowaniu łaknienia, smarowanie skóry olejkiem ma działanie rozgrzewające, przeciwbólowe i antyseptyczne; sproszkowana gałka muszkatołowa jest doskonała do sporządzania naparów do płukania gardła lub bolącego zęba; napar z nasion muszkatołowca polecany jest na biegunki ; eterowe wyciągi z gałki muszkatołowej powodują rozluźnienie mięśni gładkich dzięki czemu uśmierzają bóle...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik