Wigilijny barszcz czerwony
© Dar1930/Fotolia.com
Styl życia

Czerwony barszcz wigilijny – przepis na tradycyjne danie wigilijne

Potrawy wigilijne, takie jak barszcz czerwony można przyrządzić kilka dni przed wieczerzą. Barszcz wigilijny możesz zabielić lub podawać bez dodatku śmietany. W obu wersjach jest pyszny i sycący.

Potrawy wigilijne, takie jak barszcz czerwony można przyrządzić kilka dni przed wieczerzą. Barszcz wigilijny możesz zabielić lub podawać bez dodatku śmietany. W obu wersjach jest pyszny i sycący.

Polski, tradycyjny czerwony barszcz na wigilię dla całej rodziny

Składniki:

  • kilogram buraków czerwonych,
  • pół kilograma marchewki,
  • pół korzenia selera,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 gramów suszonych grzybów,
  • 3 listki laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 5 ziaren pieprzu ziarnistego,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki soli.

 

Czas wykonania: 50 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Suszone grzyby wrzuć do garnka z 0,5 litrem wody.
  • Cebulę i czosnek obierz, pokrój na pół, a następnie dodaj grzyby i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 20 minut.
  • Po 20 minutach do grzybów dodaj ziele angielskie, liście laurowe i pieprz.
  • Gotuj jeszcze około 5 minut i zdejmij grzyby z ognia.
  • Marchew, selera i pietruszkę obierz i włóż do garnka.
  • Umyj buraki, obierz ze skóry i włóż do garnka.
  • Marchew, selera, pietruszkę i buraki zalej 3 litrami wody.
  • Do wody z warzywami dolej wywar grzybowy.
  • Wywar gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut.
  • Przecedź barszcz przez sito.
  • Do czystego barszczu dodaj cukier i sól.

Smacznego!

 

Barszcz wigilijny można jeść z razowym chlebem lub – tradycyjnie – z uszkami z kapustą i grzybami.


Ryba w galarecie
© npls/Fotolia.com
Styl życia
Sprawdzony przepis na karpia w galarecie dla całej rodziny
Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.

Karp w galarecie to tradycyjna polska potrawa wigilijna. Przepis na rybę w galarecie w klasycznej wersji – z ozdobami z gotowanej marchewki, groszku i natki pietruszki.   Potrawy wigilijne to przede wszystkim ryby. Wśród nich prym wiedzie polski karp. Ryba królewska – bo tak określa się karpia – jest zarówno smaczna, jak i bardzo zdrowa. Karp to źródło białka, witamin z grupy B oraz minerałów: fosforu, potasu, wapnia, żelazu. Karp w galarecie – przepis na zdrową i smaczną potrawę wigilijną Wskazówki: Zanim kupisz karpia , zapytaj sprzedawcę o pochodzenie ryby; Rybę najlepiej kupować żywą z basenu z czystą wodą.   Składniki: 1 karp, 2 cebule, 2 marchwie, 2 korzenie pietruszki, nać pietruszki, pół selera, puszka zielonego groszku, 2 jajka, 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 ziarna pieprzu ziarnistego, sok z połówki cytryny, 2 łyżki octu, 2 łyżki żelatyny, szczypta soli, szczypta cukru.   Czas wykonywania: 90 minut Stopień trudności: średni   Sposób przygotowania: Spraw karpia : umyj, usuń łuski, odetnij łeb, pokrój w dzwonka. Obierz i pokrój marchew, pietruszkę, cebulę i seler, a następnie wrzuć do garnka. Gotuj warzywa w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez około 10 minut. Do wywaru dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i ostrożnie włóż rybę. Gotuj na małym ogniu przez 15 minut. Przecedź wywar (warzywa będą później potrzebne). Rybę połóż na talerzu i poczekaj aż ostygnie. Żelatynę rozpuść w 50 ml wody i dodaj do wywaru. Wlej ocet do wywaru. Wywar ponownie zagotuj. Dodaj sok z cytryny. Ugotuj jajka na twardo, przestudź, pokrój na plastry i ułóż na rybie. Odsącz zielony groszek i udekoruj nim rybę. Pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę,...

barszcz czerwony
©petroos/Fotolia.com
Styl życia
Barszcz ukraiński, biały i czerwony – przepisy i sposób przygotowania
Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę.

Barszcz czerwony składa się z buraków, bulionu i przypraw. Jest to danie związane z Wigilią świąt Bożego Narodzenia. Barszcz biały podaje się z kiełbasą i jajkiem na twardo. Jest tradycyjnym daniem Wielkanocnym. Przepis na barszcz ukraiński zawiera m.in. fasolę, buraki, ziemniaki i włoszczyznę. Barszcz to zupa wywodząca się z Europy Środkowej i Wschodniej. Bazą dla potrawy jest zakwas żytni lub buraki ćwikłowe . Barszcz klasyczny (czerwony) Składniki: 2 kg buraków, 2,5 l bulionu mięsnego, 1 cebula, łyżka octu, przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz sól. Czas przygotowania: 2 godz. Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Dokładnie umyj buraki i gotuj przez minimum 1,5 godziny. Buraki piecz w piekarniku przez półtorej godziny. Do oddzielnego garnka wlej 2,5 l wody z 300 g żeberek i gotuj przez pół godziny. Do bulionu dodaj 3 ząbki czosnku i przyprawy wedle uznania. Buraki dodaj do bulionu i gotuj przez 20 min. Smacznego! Barszcz biały Składniki: 500g łopatki wieprzowej , 1 łyżeczka soli, 1 włoszczyzna, 500g białej kiełbasy na surowo, 1 cebula, 2 suszone borowiki, 2 ząbki czosnku, łyżka tartego chrzanu, 200 g śmietany 18%, przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, pieprz, sól. Czas przygotowania: 2 godz. Stopień trudności: średnie Sposób przygotowania: Łopatkę wieprzową umyj i włóż do garnka z 3 litrami wody. Wszystko przypraw i gotuj przez pół godziny. Dodaj wszystkie warzywa i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Opłucz białą kiełbasę, dodaj ją do zalewy i gotuj 20 min. Rozgnieć czosnek i wrzucić go wraz z chrzanem. Do zupy dodaj majeranek, grzyby i ziele angielskie. Wywar zapraw śmietaną i posyp zmielonym pieprzem. Zupę podawaj z ugotowanym jajkiem i...

żurek na talerzu
©Kamila Cyganek/fotolia
Styl życia
Staropolski żurek inaczej – bezglutenowo
Żurek bezglutenowy to zdrowa odmiana od tradycyjnego staropolskiego żurku. Aromatyczna zupa może być propozycją zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół.

Żurek bezglutenowy to zdrowa odmiana od tradycyjnego staropolskiego żurku. Aromatyczna zupa może być propozycją zarówno na obiad, jak i na świąteczny stół. Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: Łatwe Rada: Bardziej intensywny i aromatyczny smak żurku bezglutenowego osiągniesz, dodając do zupy wędzony boczek. Podczas zakupów uważnie sprawdzaj ostrzeżenie o zawartości glutenu i skład produktów (także mięsnych). Potrzebujesz: garnka, miski, deski do krojenia, noża, łyżki cedzakowej, łyżki stołowej. Składniki:   Wywar 1,5 l wody, 2 liście laurowe, kawałek selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, ząbek czosnku, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 kapelusze suszonych grzybów 1 mała cebula , biała część pora. Żurek 4 kromki chleba bezglutenowego, 100 ml kwaśnej śmietany, 3 ząbki czosnku , 1 łyżka stołowa oliwy, sok wyciśnięty z 1 cytryny , 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 liść laurowy, szczypta świeżo zmielonego pieprzu, szczypta soli. Sposób przygotowania: 1. Do garnka wlej 1,5 l wody i zagotuj. 2. Warzywa obierz, opłucz i wrzuć do gotującej się wody. 3. Do garnka dodaj też suszone grzyby, obrany ząbek czosnku, ziele angielskie i liście laurowe. 4. Całość gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Po upływie pół godziny, warzywa, czosnek i grzyby wyjmij z garnka łyżką cedzakową. 5. Do bulionu dodaj 4 kromki chleba, majeranek, liść laurowy oraz oliwę. 6. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do garnka. Całość doprowadź do wrzenia, następnie gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut . 7. Garnek zdejmij z ognia. Bulion przypraw pieprzem i solą. 8. Do miseczki przełóż śmietanę i dodawaj do niej po łyżce bulionu. Stopniowo, ciągle mieszając. 9....

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner