©ratmaner/Fotolia
Styl życia

Wegańskie i sprawdzone przepisy na potrawy z soczewicy: pasztet i pierogi

Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.

Potrawy z soczewicy są bardzo sycące, pyszne i zdrowe. Zawierają dużo białka, są idealne zarówno w formie dodatków, takich jak pasztet czy pasty do pieczywa, jak i pełnoprawnych dań obiadowych takich jak: zupa, kotlety, pierogi i gulasz.

 

Używając soczewicy w kuchni można korzystać z suchych ziaren oraz soczewicy w puszce. Soczewica zielona nie wymaga wcześniejszego namaczania i gotuje się szybko (około 25 minut). Ważne jest, aby w trakcie gotowania na bieżąco usuwać powstające na powierzchni „szumy” (pianę) i nie przykrywać naczynia.

Pasztet z soczewicy z pieczarkami – przepis

Składniki na keksówkę o długości 30cm:

  • 2 szklanki suchej soczewicy zielonej,
  • pół dużego lub 1 mały seler korzeniowy,
  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 3 czerwone cebule,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • 20dkg pieczarek,
  • 5-6 łyżek oleju, np. rzepakowego,
  • 4-5 ząbków czosnku lub 2 łyżeczki mielonego,
  • garść uprażonego na suchej patelni słonecznika,
  • szklanka drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • liść laurowy,
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego,
  • sól i pieprz.

 

Czas przygotowania: 40 minut + 45 minut pieczenia

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Soczewicę wypłucz w zimnej wodzie, wsyp do garnka, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, sos sojowy, zalej 4 szklankami wody i ugotuj do miękkości. Odcedź, wyjmij ziele, liść i pozostaw do wystudzenia.

2. Obierz, umyj i pokrój seler, marchewki, ziemniaka. Ugotuj do miękkości w lekko osolonym wrzątku.

3. Wyszoruj pieczarki i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach.

4. Cebulę obierz, pokrój drobno i zeszklij na patelni na oleju, dodaj pieczarki, sól, pieprz i duś wszystko często mieszając, by odparować nadmiar wody z pieczarek.

5. Połącz soczewicę z ugotowanymi warzywami i zblenduj na gładką masę. Dodaj cebulę z pieczarkami, czosnek (starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę), słonecznik, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Jeżeli masa jest za rzadka, dodaj bułkę tartą.

6. Przełóż do wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą keksówki.

7. Piecz około 45 minut w temperaturze 175°C. Pozostaw w piekarniku do ostygnięcia.

 

Pasztet z soczewicy najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym. Można go jeść z pieczywem lub np. paluszkami sezamowymi.

Wegańskie pierogi z soczewicą zieloną – przepis

Przygotowane w ten sposób pierogi doskonale smakują z sosem koperkowym lub polane podsmażoną na oleju cebulką.

 

Składniki na około 50 pierogów:

Farsz:

  • 200 g zielonej soczewicy,
  • 2 duże cebule,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 3-4 łyżki bułki tartej lub otrębów owsianych,
  • pieprz i sól do smaku.

 

Ciasto na pierogi:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 łyżki oleju,
  • szklanka bardzo ciepłej wody.

 

Czas przygotowania: 60 minut + czas gotowania

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

1. Opłucz soczewicę zimną wodą, wsyp do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj sól i ugotuj do miękkości.

2. Rozgrzej na patelni olej i usmaż posiekaną bardzo drobno cebulę. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól.

3. Dokładnie odcedź soczewicę, zblenduj i połącz z cebulą. Jeżeli masa jest za rzadka dodaj 3-4 łyżki bułki tartej lub otrąb. Dopraw do smaku pieprzem.

4. Zagnieć ciasto z podanych składników. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkuj, podsypując mąką. Wykrawaj szklanką kółka lub pokrój w kwadraty. Po napełnieniu farszem sklejaj pierogi.

5. Gotuj pierogi we wrzątku z dodatkiem szczypty soli i łyżki oleju, przez 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź i przelej olejem, żeby się nie posklejały. Zamiast gotować możesz je również usmażyć na złoto (podobnie jak samosy czyli hinduskie trójkątne pierożki) w głębokim oleju.

 

Jeżeli zostanie ci trochę farszu, sprawdzi się świetnie jako smarowidło do chleba. Pierogi z soczewicą wyśmienicie smakują następnego dnia podsmażone na patelni lub podpieczone w piekarniku.

 

Smacznego!


Wielkanocny wegański pasztet.psd
Styl życia
Pasztet inaczej? Mamy dwa przepisy na wegański pasztet wielkanocny: z pieczarkami i z białych warzyw
Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę.

Bezmięsne pasztety na wielkanocnym stole to dobry pomysł... nie tylko dla wegan. Można je przygotować z warzyw lub strączków. W pasztecie najważniejsza jest konsystencja. Bulwiaste białe jarzyny mają dużo skrobi, dlatego nie potrzebują dodatku wielu składników spajających. W przypadku pasztetu z soczewicy i pieczarek warto dodać siemię lniane, które nada daniu pożądaną strukturę. W pasztecie nie może zabraknąć takich składników, jak: majeranek, owoce jałowca czy gałka muszkatołowa. Bardzo ciekawym dodatkiem są suszone owoce, np. śliwki lub żurawina, które nadają kwaskowy świeży posmak. Przepis na wegański wielkanocny pasztet z soczewicy i pieczarek Składniki: 350 g zielonej soczewicy , 250 g pieczarek, 2 średnie cebule, 1 łyżka oleju rzepakowego, 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego (najlepiej zmielić je tuż przed dodaniem do pasztetu), 2 łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżka bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Czas przygotowania: około 120 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Posiekaj drobno cebulę i usmaż je na oleju. Pod koniec smażenia dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i majeranek , wymieszaj, smaż jeszcze przez około minutę. Opłucz soczewicę pod bieżącą wodą i ugotuj (rozgotuj) w osolonym wrzątku – rób tak, aby wody było tylko tyle, żeby przykrywała ziarna, dolewaj ją w trakcie gotowania, pod koniec mieszaj energicznie, żeby odparować jej nadmiar. Połącz cebulę z soczewicą i wymieszaj dokładnie. Jeżeli masa jest zbyt ziarnista – zblenduj. Dodaj wszystkie pozostałe składniki. Umieść masę w wyłożonej papierem do pieczenia foremce (np. keksówce 25 x 11 cm), wygładź wierzch. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku przez około 50 minut....

©olepeshkina/Fotolia
Styl życia
Proste i szybkie wegańskie dania z soczewicy zielonej i czerwonej: kotlety i zupa.
Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.

Dania z soczewicy zielonej i czerwonej to doskonały pomysł na lekkie, wegańskie i jednocześnie sycące posiłki. Są szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne. Soczewica doskonale sprawdza się w sałatkach, kotletach, zupach, zapiekankach, potrawkach, jako farsz oraz pasta do pieczywa.   W odróżnieniu od większości strączków, soczewica nie wymaga wcześniejszego namaczania . Czerwona gotuje się o 10 minut szybciej od zielonej, czyli około kwadrans. Dania z soczewicy można przyrządzać zarówno z tej świeżej, jak i z puszki . Wszystko zależy od czasu, jaki przeznaczysz na wykonanie posiłku.   Wskazówka: pamiętaj, aby wszystkie strączkowe nasiona zawsze gotować bez przykrycia i zbierać pojawiające się na powierzchni „szumy” czyli pianę. Dzięki temu substancje odpowiedzialne za problemy trawienne ulotnią się wraz z parą i zostaną wyrzucone razem z pianą. Ekspresowa, pikantna zupa krem z czerwonej soczewicy z puszki - przepis Składniki na 4 porcje: 2 puszki soczewicy czerwonej, 1 puszka pomidorów bez skórki, 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny , 4 łyżki gęstego mleka kokosowego z puszki, 1,5 litra wody, 3 łyżeczki soli morskiej, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, np. rzepakowego, 1-2 łyżeczki sproszkowanego chili, ulubione pieczywo , kilka listków świeżej bazylii do dekoracji.   Wskazówki: Mleko kokosowe przed użyciem wstaw na 20 minut do zamrażalnika lub 2 godziny do lodówki. Dzięki temu będzie miało zwartą, kremową konsystencję . Bułki lub kromki chleba możesz podpiec przez kilka sekund na suchej patelni i natrzeć ząbkiem czosnku .   Stopień trudności: łatwe   Czas przygotowania: 25 minut   Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzej olej....

Sos tatarski podany na drewnianej tacy.
©lounom/Fotolia.com
Styl życia
Wegańskie przepisy na wielkanocne dania: sos tatarski, pieczeń z soczewicy i faszerowane pieczarki
Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.

Na wielkanocny obiad wegański warto przygotować pyszną pieczeń z czerwonej soczewicy. Dobrym pomysłem jest przyrządzenie pieczarek portobello faszerowanych warzywami oraz dodatku - sosu tatarskiego na bazie kaszy jaglanej i oleju.   Wegański sos tatarski idealnie pasuje do wielkanocnych dań, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można go podać np. do pieczeni z soczewicy.   Wegański sos tatarski   Składniki: 150 g ugotowanej kaszy jaglanej , 100 g marynowanych grzybów, 100 g korniszonów, 2 łyżeczki musztardy, ¾ szklanki oleju rzepakowego , 2 łyżki octu winnego, 1 łyżka syropu z agawy, sól, pieprz.   Czas przygotowania: około 30 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Zblenduj kaszę jaglaną, musztardę, ocet, syrop z agawy i przyprawy na gładką masę. Pod koniec blendowania, nie przerywając go, dolewaj olej. Pokrój korniszony w kostkę oraz grzyby w kostkę. Wymieszaj je z powstałym wcześniej sosem.   Faszerowane pieczarki na wegański obiad wielkanocny   Składniki: 200 g zielonej soczewicy, bulion warzywny, 1 mała główka cykorii, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, pęczek pietruszki , 13 pieczarek portobello, 1 jogurt sojowy naturalny, mielony lubczyk, sól, olej.   Czas przygotowania: około 1 godzina   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania: Opłucz soczewicę i zalej ja bulionem warzywnym . Obierz i pokrój cebulę, a następnie dodaj do soczewicy. Gotuj je przez około 25 minut dotąd aż soczewica zmięknie i wchłonie całą wodę. Obierz pieczarki, wytnij z nich nóżki i dokładnie umyj kapelusze. Umyj...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner