Pomysł na śniadanie: kasza jaglana zapiekana z twarogiem
© 13smile/Adobe Stock
Styl życia

Na początek roku szkolnego - śniadanie na ciepło! Mamy przepis na kaszę jaglaną zapiekaną z twarożkiem i jabłkiem

Kasza jaglana z chrupiącą kruszonką to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Danie przygotowuje się z kaszy, twarogu oraz jabłek. Śniadanie można doprawić do smaku cynamonem lub aromatycznymi goździkami.

Kasza jaglana z chrupiącą kruszonką to pomysł na śniadanie dla całej rodziny. Danie przygotowuje się z kaszy, twarogu oraz jabłek. Śniadanie można doprawić do smaku cynamonem lub aromatycznymi goździkami.

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera ona glutenu, za to jest bogatym źródłem witaminy E, witamin z grupy B, a także lecytyny, która wspiera, między innymi, pracę układu nerwowego. Wartości odżywcze kaszy jaglanej powodują, że jest ona idealnym posiłkiem na początek dnia.

 

Kasza jaglana zapiekana - przepis, krok po kroku

Zapiekana kasza jaglana to pomysł, nie tylko na śniadanie, ale i słodką przekąskę lub podwieczorek. Danie, dzięki dodatkowi puszystego twarogu i kaszy, jest treściwe, a poprzez dodanie jabłek zyskuje lekko kwaskowy smak.

 

Potrzebujesz:

  • garnka,
  • sitka,
  • naczynia żaroodpornego.

 

Składniki:

  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 300 g tłustego twarogu śmietankowego,
  • 2 jabłka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka masła,
  • cukier, cynamon, mielone goździki do smaku.

 

Składniki na kruszonkę:

  • 50 g masła,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kaszę jaglaną przesyp do sita i przelej gorącą wrzątkiem.
  • Mleko wlej do garnka i doprowadź do zagotowania (uważając aby mleko nie wykipiało).
  • Do mleka dodaj kaszę i szczyptę soli.
  • Przykryj garnek pokrywką i gotuj całość na małym ogniu, aż kasza całkowicie wchłonie mleko.
  • Zdejmij naczynia z ognia i odstaw na 10 minut.
  • Ugotowaną kaszę podziel na dwie równe części.
  • Posmaruj naczynie żaroodporne masłem.
  • Na dnie naczynia rozprowadź połowę kaszy, połowę twarogu oraz jabłko (wcześniej obrane i pokrojone w plastry).
  • Owoce posyp cukrem i przyprawami: cynamonem oraz goździkami mielonymi.
  • Ponownie rozłóż warstwę sera i owoców a na wierzch rozsyp pozostałą część kaszy jaglanej.
  • Przygotuj kruszonkę: mąkę, masło, cukier i cynamon zagnieć i powstałą kruszonkę rozsyp na wierzchu zapiekanki.
  • Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • Piecz kaszę, aż kruszonka zarumieni się na złoty kolor (ok. 40 minut).

 

Smacznego!

 

Zapiekana kasza jaglana doskonale smakuje podana ze szklanką mleka lub kakao. Napój można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, w zależności od upodobań.

 

Talerz kaszy jaglanej z owocami.
©Kamila Cyganek/Fotolia
Styl życia
Słodkie śniadanie – jaglanka z jabłkiem
Kasza jaglana na śniadanie to zdrowa porcja energii na cały poranek. Jaglanka jest alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Obfituje w witaminy, sole mineralne i lecytynę. Jest łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna i pożywna.

Kasza jaglana na śniadanie to zdrowa porcja energii na cały poranek. Jaglanka jest alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Obfituje w witaminy, sole mineralne i lecytynę. Jest łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna i pożywna. Kasza jaglana na śniadanie – z jabłkami i cynamonem Rada: Do przygotowania na śniadanie kaszy jaglanej z jabłkami najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek o chrupkim miąższu, np. szarą renetę. Do przepisu na kaszę jaglaną na śniadanie można dodać także startą na tarce gruszkę lub posiekane orzechy, rodzynki i migdały .   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: sitka, obieraczki lub małego ostrego nożyka, tarki, garnka.   Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej, szczypta cynamonu, 2 jabłka (średniej wielkości), 400 ml mleka, łyżeczka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna), aby kasza nie była gorzka. 2. Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 3. Mleko wlej do garnka i zagotuj. 4. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną na śniadanie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5. Do gotującej się kaszy jaglanej dodaj starte jabłka (po około 10 minutach gotowania). 6. Przed podaniem osłódź kaszę jaglaną łyżeczką miodu i dopraw szczyptą cynamonu.   Smacznego! Kasza jaglana doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Dowiedz się, jak przygotować kaszę jaglaną dla dzieci .  Kasza jaglana często wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Jak zatem gotować kaszę jaglaną ?  Kasza jaglana na szeroka skalę wykorzystywana jest w kuchni. Sprawdź, z czym można podawać kaszę jaglaną . 

Talerz kaszy ze śliwkami.
©seagull_l/Fotolia
Styl życia
Kasza jaglana z karmelizowanymi śliwkami
Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia.

Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia. Kasza jaglana ze śliwkami krok po kroku Rada: Do karmelizowania cukru trzcinowego lepiej użyć letniej wody. Pod wpływem zimnej wody, zamiast płynnej konsystencji cukier będzie miał formę twardego karmelu . Do kaszy jaglanej ze śliwkami możesz też dodać posiekane migdały, orzechy lub kilka plasterków banana.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: sitka, garnka, patelni, małego nożyka, drewnianej łyżki, małych miseczek ceramicznych.   Składniki: 100 g kaszy jaglanej, 2 szklanki mleka, 6 dużych śliwek, szczypta cynamonu, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 2-3 łyżki letniej wody.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz na przemian ciepłą i zimną wodą, aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Mleko wlej do garnka i zagotuj. 3. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 4. Śliwki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół (w grube plastry) i usuń pestki. 5. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Gdy cukier zacznie brązowieć, ciągle mieszając, powolnym ruchem wlej na patelnię dwie łyżki letniej wody. 6. Do złocistego syropu z cukru i wody wrzuć śliwki i dodaj szczyptę cynamonu. Śliwki podsmażaj na wolnym ogniu do momentu, aż staną się lekko brązowe i puszczą sok (ok. 2-3 minuty). Śliwki delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przywarły do patelni. 7....

Kasza jaglana z owocami
© mylitleye/Fotolia.com
Styl życia
Przepis na zapiekaną kaszę jaglaną na słodko
Kasza jaglana na słodko to sposób na zdrową przekąskę, deser lub podwieczorek. Ma działanie rozgrzewające, podnosi odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Jest dobrym źródłem energii i ma silne właściwości odżywcze.

Kasza jaglana na słodko to sposób na zdrową przekąskę, deser lub podwieczorek. Ma działanie rozgrzewające, podnosi odporność organizmu i działa antybakteryjnie. Jest dobrym źródłem energii i ma silne właściwości odżywcze.   Rada: Zamiast całych migdałów możesz użyć płatków migdałowych. Kaszę jaglaną można ugotować także w naparze z melisy , wówczas smak deseru będzie bardziej delikatny i miodowy.   Czas wykonania: około 40 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: blendera, sitka, garnka, noża, deski do krojenia , ceramicznego naczynia żaroodpornego.   Składniki: pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej , 200 g świeżych truskawek, 1 banan, 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu , kilka listków świeżej lub suszonej mięty, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżka migdałów.   Sposób wykonania: 1. Liście mięty zalej szklanką wrzątku i odstaw pod przykryciem do zaparzenia na 10 minut . 2. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby utraciła swoją gorycz. 3. Napar z mięty wlej do garnka i zagotuj. 4. Do gotującego się naparu dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5. Migdały posiekaj na drobno. 6. Banana pokrój w plasterki. 7. Truskawki pokrój w ćwiartki. 8. Do blendera wrzuć ugotowaną kaszę jaglaną i plasterki banana. Dodaj posiekane migdały i cukier trzcinowy. Całość zmiksuj. 9. Do ceramicznego naczynia żaroodpornego przełóż część kaszy jaglanej. Następnie wyłóż warstwę truskawek i pozostałą część kaszy jaglanej. 10. Naczynie wstaw do piekarnika na 15 minut w...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner