Talerz kaszy ze śliwkami.
©seagull_l/Fotolia
Styl życia

Kasza jaglana z karmelizowanymi śliwkami

Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia.

Kasza jaglana ze śliwkami to pomysł na słodką rozgrzewającą przekąskę: deser, podwieczorek lub pożywne śniadanie. Kasza jaglana jest lekkostrawna, zawiera witaminy, sole mineralne i lecytynę. Kasza jaglana w połączeniu ze śliwkami poprawi odporność i zmniejszy ryzyko przeziębienia.

Kasza jaglana ze śliwkami krok po kroku

Rada: Do karmelizowania cukru trzcinowego lepiej użyć letniej wody. Pod wpływem zimnej wody, zamiast płynnej konsystencji cukier będzie miał formę twardego karmelu. Do kaszy jaglanej ze śliwkami możesz też dodać posiekane migdały, orzechy lub kilka plasterków banana.

 

Czas wykonania: około 30 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Potrzebujesz:

  • sitka,
  • garnka,
  • patelni,
  • małego nożyka,
  • drewnianej łyżki,
  • małych miseczek ceramicznych.

 

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 6 dużych śliwek,
  • szczypta cynamonu,
  • 2 łyżeczki cukru trzcinowego,
  • 2-3 łyżki letniej wody.

 

Sposób wykonania:

1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz na przemian ciepłą i zimną wodą, aby kasza utraciła swoją gorycz.

2. Mleko wlej do garnka i zagotuj.

3. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

4. Śliwki umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Przekrój na pół (w grube plastry) i usuń pestki.

5. Na suchą patelnię wsyp cukier trzcinowy i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. Gdy cukier zacznie brązowieć, ciągle mieszając, powolnym ruchem wlej na patelnię dwie łyżki letniej wody.

6. Do złocistego syropu z cukru i wody wrzuć śliwki i dodaj szczyptę cynamonu. Śliwki podsmażaj na wolnym ogniu do momentu, aż staną się lekko brązowe i puszczą sok (ok. 2-3 minuty). Śliwki delikatnie mieszaj drewnianą łyżką, aby nie przywarły do patelni.

7. Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do małych ceramicznych miseczek, a na górę wyłóż karmelizowane śliwki. Kaszę jaglaną ze śliwkami możesz udekorować listkiem świeżej mięty lub melisy.

 

Smacznego!


Talerz dania z kaszą jaglaną.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Dietetyczna kasza jaglana z jarmużem
Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.

Przepis na kaszę jaglaną z jarmużem i cukinią to pomysł na sycący dietetyczny obiad. Kasza z grillowanymi warzywami to danie smaczne, kolorowe i łatwe do wykonania.   Czas wykonania: ok. 40 minut.   Stopień trudności: łatwe   Składniki: ½ szklanki kaszy jaglanej , 2 średnie liście jarmużu , ½ cebuli, 1 mała cukinia, sok wyciśnięty z połowy cytryny 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 ząbki czosnku , kilka ziaren słonecznika i dyni, przyprawy: kurkuma , kmin rzymski, ostra papryka.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz przez 3-4 minuty pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda), aby kasza utraciła swoją gorycz. 2. Wypłukaną kaszę jaglaną wysyp do garnka i podpraż ją przez około 3 minuty na wolnym ogniu stale mieszając drewnianą łyżką. 3. Następie wlej do garnka szklankę wody i gotuj pod przykryciem przez około 15 minut. 4. Liście jarmużu opłucz i pokrój w wąskie paski. 5. Pod koniec gotowania (5 minut przed wyłączeniem kaszy jaglanej) wrzuć do garnka z kaszą pokrojone liście jarmużu i dalej gotuj pod przykryciem. 6. Czosnek przeciśnij przez praskę. 7. Po ugotowaniu kaszy i jarmużu dodaj przyprawy i połowę przeciśniętego przez praskę czosnku. 8. Cukinię opłucz i pokrój w kostkę (ok. 2-3 cm). 9. Patelnię grillową rozgrzej i wrzuć na nią pokrojoną cukinię oraz resztę czosnku. Całość skrop łyżką oliwy i grilluj przez około 7 minut ciągle mieszając drewnianą łyżką. 10. Cebulę pokrój w piórka i dodaj do cukinii 4 minuty przed końcem grillowania. 11. Do grillowanej cukinii i cebuli dodaj kaszę z przyprawami i jarmużem. Całość smaż około 3 minuty, sporadycznie mieszając. 12. Danie wyłóż na talerze. Skrop sokiem z cytryny i posyp świeżym...

Jaglany shake
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
2 przepisy na koktajle z kaszy jaglanej i owoców
Przepisy z kaszy jaglanej to nie tylko obiady czy jaglanki. Kasza jaglana jest także składnikiem, z którego można przygotować smaczne i zdrowe koktajle owocowe. Koktajle z kaszy jaglanej i owoców sprawdzą się jako lekka kolacja lub przekąska do pracy.

Przepisy z kaszy jaglanej to nie tylko obiady czy jaglanki. Kasza jaglana jest także składnikiem, z którego można przygotować smaczne i zdrowe koktajle owocowe. Koktajle z kaszy jaglanej i owoców sprawdzą się jako lekka kolacja lub przekąska do pracy. Kasza jaglana – przepis na koktajl z jabłkami Rada: Przepis na koktajl z jabłeki kaszy jaglanej można wzbogacić dosładzając koktajl łyżeczką miodu lub cukru trzcinowego. Do przepisu z kaszy jaglanej i malin można dodać również kiwi lub brzoskwinię.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: garnka, miski, blendera, szklanek, sitka.   Składniki: 200 ml wody mineralnej lub mleka kokosowego , ½ szklanki kaszy jaglanej, 1 szklanka wody, 1 słodkie jabłko, szczypta cynamonu , 4 daktyle.   Sposób wykonania: 1. Daktyle wrzuć do miski z gorącą wodą na około 15-20 minut. 2. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna woda). Dzięki temu kasza utraci swoją gorycz. 3. Do garnka wlej wodę i zagotuj. 4. Do gotującej się wody dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5. Daktyle wyjmij z wody i usuń z nich pestki. 6. Do blendera wlej wodę mineralną, wsyp daktyle, ugotowaną kaszę jaglaną, obrane ze skórki i pokrojone jabłko. Całość dokładnie zmiksuj i przelej do szklanek.   Kasza jaglana – przepis na koktajl z jagodami Rada: Koktajl z kaszy jaglanej możesz udekorować listkami świeżej mięty. Przepis możesz wzbogacić zamieniając wodę mineralną mlekiem migdałowym lub kokosowym.   Czas wykonania: około 30 minut Stopień trudności: łatwe  ...

Danie z kaszy jaglanej i warzyw.
©kuvona/Fotolia
Styl życia
Danie z patelni – przepis na kaszę jaglaną z warzywami
Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.

Kasza jaglana z warzywami to szybkie danie, które przygotowywane jest na jednej patelni. Może być lekkim daniem lub dodatkiem do delikatnych drobiowych kotletów.   Czas przygotowania: ok. 45 minut Stopień trudności: łatwe   Składniki: 100 g kaszy jaglanej (około ¾ szklanki), 1 czerwona cebula, świeża natka pietruszki, ½ puszki kukurydzy, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 1 duża marchew, 1 czerwona papryka, 1 łyżka masła klarowanego, 1 łyżka oleju, 3 ząbki czosnku , zioła: majeranek, bazylia , oregano, imbir, kurkuma.   Sposób wykonania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i dwu-trzykrotnie przelej wrzątkiem. Dzięki temu kasza jaglana straci swój gorzki posmak. 2. Warzywa dokładnie opłucz. 3. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. 4. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój ją w paski. 5. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wrzuć marchew i paprykę. Delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. 6. Fasolę szparagową pokrój na mniejsze kawałki. 7. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. 8. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. 9. Kiedy warzywa na patelni zaczną mięknąć dodaj cebulę, fasolkę szparagową i przepuszczone przez praskę ząbki czosnku. Całość podsmażaj na wolnym ogniu przez około 10 minut, sporadycznie mieszając. 10. Do warzyw dodaj kaszę jaglaną oraz zioła i zalej wszystko szklanką gorącej wody. Kaszę jaglaną z warzywami wymieszaj drewnianą łyżką, przykryj i podsmażaj na wolnym ogniu. Składniki gotuj dotąd, aż warzywa i kasza jaglana staną się miękkie. Jeżeli kasza wchłonie całą wodę z patelni, a nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, dolej kolejną szklankę gorącej wody i od czasu do czasu delikatnie zamieszaj. 11. Pod koniec smażenia dodaj kukurydzę. 12. Danie wyłóż na talerze i udekoruj pokrojoną świeżą...

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner