Danie z kaszy jaglanej
Flickr/Katrin Gilger/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia

Kasza jaglana bez smaku goryczy – pomysł na przygotowanie i słodkie dodatki

Kasza jaglana ma dobry wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. To naturalny sposób na zgagę i nadmiar kwasów w żołądku. Jest produktem zalecanym w diecie bezglutenowej i diecie każdego malucha. Aby złagodzić gorzki smak kaszy jaglanej wystarczy dodać odrobinę mleka migdałowego, jabłko lub suszone morele.

Kasza jaglana ma dobry wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. To naturalny sposób na zgagę i nadmiar kwasów w żołądku. Jest produktem zalecanym w diecie bezglutenowej i diecie każdego malucha. Aby złagodzić gorzki smak kaszy jaglanej wystarczy dodać odrobinę mleka migdałowego, jabłko lub suszone morele.

 

Kasza jaglana pochodzi z łuskanego ziarna prosa. Jest dobrym źródłem energii w 100 g kaszy jaglanej znajduje się ok. 320-340 kcal. Głównym jej składnikiem jest skrobia – 60%. Zawarta w kaszy jaglanej krzemionka, ma korzystny wpływ na stawy. Kasza jaglana poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych. Usuwa śluz z organizmu i zwalcza zgagę. Ponadto kasza ma działanie antywirusowe i wysuszające. Nie zawiera glutenu, dlatego szczególnie nadaje się dla dzieci i osób na diecie bezglutenowej lub lekkostrawnej.

Jak przygotować kaszę jaglaną dla dziecka, aby pozbyć się goryczy?

Aby pozbyć się gorzkiego posmaku w kaszy jaglanej należy przed ugotowaniem wypłukać ją pod bieżącą wodą. Odmierzoną potrzebną ilość kaszy należy przesypać do sitka i starannie wypłukać zimną wodą. Po opłukaniu kaszę trzeba sparzyć wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę jaglaną zalewa się wodą i gotuje w garnku pod przykryciem aż do momentu, gdy kasza stanie się miękka (przez około 15-20 minut). Po zagotowaniu, kaszę zestawia się do ostygnięcia. Produkt jest gotowy do spożycia. Warto rozrzedzić konsystencję kaszy i złagodzić jej smak dodając np. odrobinę mleka migdałowego lub wrzucając w trakcie gotowania kawałki słodkiego jabłka, 2-3 suszone morele, cynamon lub marchewkę. Jeżeli dziecku przeszkadza konsystencja kaszy można ją zmiksować blenderem na gładką masę.

 

Kaszę jaglaną często podaje się z dodatkiem mleka lub jogurtu naturalnego, dzięki czemu zyskuje delikatniejszy smak. Kasza może być także dodatkiem do mięs, potrawek lub kleików. Służy także go zagęszczania zup. Pomysł na deser z kaszą jaglaną to np. ciasta lub deser mleczny z owocami.


Miska surowej kaszy jaglanej.
©mizina/Fotolia
Styl życia
Gotowana kasza jaglana do obiadu bez posmaku goryczki
Kasza jaglana do obiadu to pomysł na zdrowy dodatek do mięs, sosów i surówek. Kasza jaglana to bogactwo właściwości odżywczych. Kasza ma wysoką wartość energetyczną i nie zawiera glutenu. Kasza jaglana ma właściwości ocieplające. Neutralizuje nadmiar kwasów, zwalcza zgagę i usuwa śluz z organizmu. Kasza jaglana do obiadu powinna być sypka i odpowiednio wypłukana.

Kasza jaglana do obiadu to pomysł na zdrowy dodatek do mięs, sosów i surówek. Kasza jaglana to bogactwo właściwości odżywczych. Kasza ma wysoką wartość energetyczną i nie zawiera glutenu. Kasza jaglana ma właściwości ocieplające. Neutralizuje nadmiar kwasów, zwalcza zgagę i usuwa śluz z organizmu. Kasza jaglana do obiadu powinna być sypka i odpowiednio wypłukana. Gotowanie kaszy jaglanej do obiadu krok po kroku Kasza jaglana do obiadu powinna być sypka i łagodna w smaku. Aby ugotować kaszę jaglaną do obiadu należy wcześniej dokładnie ją wypłukać. Kaszę jaglaną należy gotować z wodą w proporcji 1:2 (np. 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody).   1. Kaszę jaglaną wsyp do szklanki i przesyp na sitko. Sitko postaw pod kranem i płucz kaszę jaglaną zmiennie - zimną i ciepłą wodą. W trakcie płukania potrząsaj sitkiem, aby kasza była równomiernie wypłukana. Kaszę jaglaną do obiadu należy płukać dotąd, aż woda wypływająca z sitka będzie przeźroczysta (ok. 3-4 minuty). 2. Wypłukaną kaszę jaglaną przelej wrzątkiem. 3. W garnku zagotuj wodę. Kaszę jaglaną wsyp na gotującą się wodę . Dodaj łyżkę oleju i pół łyżeczki soli. 4. Po wsypaniu kaszy go garnka można zamieszać ją 2-3 razy, aby nie przywarła do spodu garnka. Garnek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. 5. Aby kasza jaglana do obiadu była sypka, po ugotowaniu kaszy odstaw garnek pod przykryciem na 5-10 minut. Smacznego! Kasza jaglana doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Sprawdź, jak przygotować kaszę jaglaną, by była smaczna .  Na śniadanie pełnowartościowym posiłkiem jest kasza jaglana. Oto przepis na kaszę jaglaną na słodko .  Kaszę jaglaną dodaje się do wielu dań. Z czym można podawać kaszę jaglaną ? 

Danie z kaszą jaglaną i mięsem.
©kambakaramba/Fotolia
Styl życia
Kasza jaglana na obiad – dodatek do mięs, zup i składnik dań jednogarnkowych
Kasza jaglana na obiad jest wartościową i odżywczą bazą dla wielu dań. Może być wykorzystana jako główny składnik wegetariańskich kotletów, dania jednogarnkowego lub dodatek do mięsa i surówki.

Kasza jaglana na obiad jest wartościową i odżywczą bazą dla wielu dań. Może być wykorzystana jako główny składnik wegetariańskich kotletów, dania jednogarnkowego lub dodatek do mięsa i surówki.   Kasza jaglana ma delikatny mączysto-orzechowy smak . Zależnie od sposobu ugotowania kaszy jaglanej może mieć sypką lub kleistą konsystencję. Ze względu na swój łagodny smak nadaje się do wielu dań. Kasza jaglana na obiad – dodatek do mięs i zup Kasza jaglana do obiadu najczęściej stanowi odmianę dla ziemniaków i jest dopełnieniem dania składającego się z mięsa i surówki. Dobrze komponuje się z wieprzowiną i pikantnym gulaszem . Jej delikatny smak nadaje potrawom lekkości. Kasza jaglana jest lekkostrawna, dzięki czemu obiady skomponowane z jej dodatkiem nie będą obciążały układu pokarmowego. Inną propozycją zastosowania kaszy jaglanej do obiadu jest przygotowanie jednogarnkowego dania z kaszy, warzyw i ryby lub kurczaka. Takie danie będzie zdrowe, lekkie i łatwe w przygotowaniu. Kasza jaglana na obiad może być także dodatkiem do zup, np. barszczu ukraińskiego, krupniku lub zupy pomidorowej.   Kasza jaglana do obiadu to także dobre rozwiązanie dla wegetarian . Dzięki lepkiej konsystencji kaszy jaglanej można z niej przygotować sycące kotlety, placuszki lub pulpety. Do przygotowania kotletów z kaszy jaglanej można użyć także ziół, szpinaku, nasion i surowego jajka. Takie danie będzie pasować do sosu pieczarkowego lub sosu koperkowego. Kasza jaglana na obiad – z jaką surówką? Kasza jaglana do obiadu dobrze komponuje się z gotowaną na parze fasolą szparagową i brukselką. Smak kaszy podkreśli także surówka z marchewki i kapusty, młodej kapusty i świeżego ogórka lub surówka z modrej kapusty . Kasza jaglana jest świetnym pomysłem na obiad. Możesz ją dodawać do zup, sosów, mięsa. Sprawdź, jak gotować kaszę jaglaną do...

Talerz kaszy jaglanej z owocami.
©Kamila Cyganek/Fotolia
Styl życia
Słodkie śniadanie – jaglanka z jabłkiem
Kasza jaglana na śniadanie to zdrowa porcja energii na cały poranek. Jaglanka jest alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Obfituje w witaminy, sole mineralne i lecytynę. Jest łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna i pożywna.

Kasza jaglana na śniadanie to zdrowa porcja energii na cały poranek. Jaglanka jest alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Obfituje w witaminy, sole mineralne i lecytynę. Jest łatwa w przygotowaniu, lekkostrawna i pożywna. Kasza jaglana na śniadanie – z jabłkami i cynamonem Rada: Do przygotowania na śniadanie kaszy jaglanej z jabłkami najlepiej wybierać kwaśne odmiany jabłek o chrupkim miąższu, np. szarą renetę. Do przepisu na kaszę jaglaną na śniadanie można dodać także startą na tarce gruszkę lub posiekane orzechy, rodzynki i migdały .   Czas wykonania: ok. 30 minut Stopień trudności: łatwe   Potrzebujesz: sitka, obieraczki lub małego ostrego nożyka, tarki, garnka.   Składniki: ¾ szklanki kaszy jaglanej, szczypta cynamonu, 2 jabłka (średniej wielkości), 400 ml mleka, łyżeczka miodu.   Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną wsyp do sitka i płucz pod bieżącą wodą o zmiennej temperaturze (ciepła-zimna), aby kasza nie była gorzka. 2. Jabłka dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. 3. Mleko wlej do garnka i zagotuj. 4. Do gotującego się mleka dodaj kaszę jaglaną. Kaszę jaglaną na śniadanie gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. 5. Do gotującej się kaszy jaglanej dodaj starte jabłka (po około 10 minutach gotowania). 6. Przed podaniem osłódź kaszę jaglaną łyżeczką miodu i dopraw szczyptą cynamonu.   Smacznego! Kasza jaglana doskonale wpływa na skórę, paznokcie i włosy. Dowiedz się, jak przygotować kaszę jaglaną dla dzieci .  Kasza jaglana często wykorzystywana jest jako dodatek do obiadu. Jak zatem gotować kaszę jaglaną ?  Kasza jaglana na szeroka skalę wykorzystywana jest w kuchni. Sprawdź, z czym można podawać kaszę jaglaną . 

Nasze akcje
Strefa luksusu

Marzysz o sielsko-anielskim relaksie? Znajdziesz go w hotelu Bania!

Partner
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner