Party Stories
Martyna Wojciechowska o dramatycznej diagnozie
Doda w zielonej marynarce
Agnieszka Woźniak Starak w białym t-shircie na konferencji Big Brothera
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Łyżka z ziarnami kaszy jaglanej.
©maciejr23/Fotolia
Styl życia

Królowa kasz – zdrowotne właściwości kaszy jaglanej

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej to przede wszystkim odkwaszanie i oczyszczanie organizmu. Kasza jaglana ma pozytywny wpływ na serce i kości. Obniża poziom LDL (złego cholesterolu) i podnosi odporność.

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej to przede wszystkim odkwaszanie i oczyszczanie organizmu. Kasza jaglana ma pozytywny wpływ na serce i kości. Obniża poziom LDL (złego cholesterolu) i podnosi odporność.

 

Kasza jaglana produkowana jest z łuskanych ziaren prosa. Jest zdrowym źródłem energii. Dostarcza soli mineralnych i witamin. Kaszę jaglaną można wykorzystywać jako składnik koktajli, śniadań, deserów i obiadów. W 100 gramach kaszy jaglanej znajduje się ok. 100 kcal.

Właściwości kaszy jaglanej – odkwaszanie i oczyszczanie organizmu

Kasza jaglana ze względu na swoje zdrowotne właściwości i wartości odżywcze, nazywana jest królową kasz. Do właściwości kaszy jaglanej należy odkwaszanie organizmu z toksyn pochodzących np. z alkoholu. Kasza nie zawiera glutenu – jest wskazana dla osób cierpiących na celiakię lub niedokrwistość. Kasza jaglana jest lekkostrawna. Ma właściwości ocieplające organizm – jest więc wskazana szczególnie w okresie jesieni i zimy. Kasza jaglana przywraca równowagę kwasowo-zasadową i zapobiega odwapnieniu kości. Do zdrowotnych właściwości kaszy jaglanej należy pozytywny wpływ na serce. Kasza jaglana jest źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi. Nie uczula. Wpływa na poprawę nastroju. Zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty likwidują wolne rodniki, a tym samym zmniejszają ryzyko nowotworów. Wartości odżywcze kaszy jaglanej wpływają na poprawę koncentracji i pamięć. Kasza jaglana pomaga leczyć choroby żołądka i wątroby. Oczyszcza jelita i przyspiesza przemianę materii. Oprócz zdrowotnych właściwości kasza jaglana ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi blisko 71. Dlatego jedzenie kaszy jaglanej nie jest wskazane w przypadku diabetyków.


Kasza jaglana
© woyzzeck/Fotolia.com
Styl życia
Odchudzanie z kaszą jaglaną
Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ale zawiera sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie przeszkadza to jej jednak być skutecznym elementem diety odchudzającej i oczyszczającej – kasza jaglana nie tuczy, pod warunkiem, że nie idzie w parze z tłustymi sosami i innymi dodatkami.

Kasza jaglana jest produktem bezglutenowym, ale zawiera sporo kalorii i ma wysoki indeks glikemiczny. Nie przeszkadza to jej jednak być skutecznym elementem diety odchudzającej i oczyszczającej – kasza jaglana nie tuczy, pod warunkiem, że nie idzie w parze z tłustymi sosami i innymi dodatkami. IG i kaloryczność kaszy jaglanej Kasza jaglana ma dość wysoki indeks glikemiczny , co oznacza, że szybko podnosi poziom cukru we krwi. Nie powinni w związku z tym jeść jej diabetycy. IG ugotowanej kaszy jaglanej wynosi 71. Wszystkie kasze są także dość kaloryczne ze względu na dużą zawartość skrobi i kasza jaglana nie wyróżnia się pod tym względem. 100 g kaszy jaglanej zawiera około 350 kcal. Czy kasza jaglana tuczy? Mimo wysokiej kaloryczności spożywanie kaszy jaglanej nie tuczy , o ile nie są do niej dodawane tuczące dodatki. Sama w sobie zawiera bardzo mało tłuszczu (1,3 g na 100 g kaszy), za to dużo błonnika , który dodatkowo utrudnia wchłanianie węglowodanów i tłuszczu, a pęczniejąc w żołądku, daje na długo uczucie sytości. Jest lekkostrawna i nie zawiera glutenu . Ze względu na te właściwości, a także z powodu dostarczania organizmowi wielu cennych składników mineralnych (m.in. krzemionka, witaminy z grupy B, miedź, żelazo) jest polecana jako baza monodiety, czyli diety opierającej się na jednym składniku.   Dieta jaglana jest polecana osobom, które chcą: poprawić stan włosów i skóry, oczyścić organizm z toksyn, wspomóc proces odchudzania. Dieta jaglana odtruwa wątrobę , przeczyszcza jelita, nawilża i odświeża ciało. Podczas niej spożywa się wyłącznie gotowaną kaszę, ewentualnie z dodatkiem przypraw. Optymalny czas trwania diety wynosi 3-5 dni – nie można jej zbytnio przedłużać, ponieważ jak każda monodieta może doprowadzić do braku substancji odżywczych, których kasza jaglana nie dostarcza w...

Proso i ziarna kaszy jaglanej.
©datych/Fotolia
Styl życia
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej. Czy mogą ją bezpiecznie jeść diabetycy?
Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.

Indeks glikemiczny kaszy jaglanej jest wysoki. Kasza jaglana powoduje podwyższenie poziomu cukru we krwi i wpływa na jego podtrzymanie przez dłuższy czas.   Indeks glikemiczny jest to wskaźnik zawartości cukru w produkcie. Indeks glikemiczny jest definiowany na podstawie średniego, procentowego wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu produktu. Indeks glikemiczny obejmuje wyłącznie węglowodany , ponieważ powodują one wysoki wzrost glukozy po ich spożyciu. Produkty zawierające wysoki indeks glikemiczny podnoszą poziom cukru i wpływają na utrzymanie się tego poziomu przez dłuższy czas . Produkty, które są najkorzystniejsze do spożycia, zawierają indeks glikemiczny nie przekraczający 60. Prawidłowa wartość cukru we krwi to około 90-100 mg. Indeks glikemiczny kaszy jaglanej Indeks glikemiczny kaszy jaglanej wynosi 70 – w przypadku 100 g ugotowanej kaszy jaglanej. Jest to wysoka wartość biorąc pod uwagę, że kasza jaglana jest mało przetworzonym produktem zbożowym. Dla porównania – 100 g ryżu ma indeks glikemiczny 50.   Indeks glikemiczny produktów w dużym stopniu zależy od tego w jaki sposób są one przygotowane. Najzdrowszym sposobem przygotowywania posiłków jest grillowanie lub gotowanie na parze. Warto sięgać także po produkty zawierające błonnik, który spowalnia proces wchłaniania cukru i wspomaga funkcjonowanie jelit. Częsta obecność w diecie pokarmów zawierających wysoki indeks glikemiczny powoduje gwałtowny wzrost cukru we krwi . W efekcie trzustka zaczyna produkować większą ilość insuliny, aby pozbyć się nadmiaru cukru z organizmu. Długotrwałe obciążanie trzustki może uszkodzić jej komórki. Stan ten będzie nieodwracalny. Trzustka będzie produkowała niewystarczający do prawidłowego funkcjonowania poziom insuliny. Niezbędne będzie dożywotnie dostarczanie insuliny przez zastrzyk.   Kasza ma wysoki indeks glikemiczny i zawiera...

Danie z kaszy jaglanej
Flickr/Katrin Gilger/CC BY-SA 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/
Styl życia
Kasza jaglana bez smaku goryczy – pomysł na przygotowanie i słodkie dodatki
Kasza jaglana ma dobry wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. To naturalny sposób na zgagę i nadmiar kwasów w żołądku. Jest produktem zalecanym w diecie bezglutenowej i diecie każdego malucha. Aby złagodzić gorzki smak kaszy jaglanej wystarczy dodać odrobinę mleka migdałowego, jabłko lub suszone morele.

Kasza jaglana ma dobry wpływ na stawy, włosy, skórę i paznokcie. To naturalny sposób na zgagę i nadmiar kwasów w żołądku. Jest produktem zalecanym w diecie bezglutenowej i diecie każdego malucha. Aby złagodzić gorzki smak kaszy jaglanej wystarczy dodać odrobinę mleka migdałowego, jabłko lub suszone morele.   Kasza jaglana pochodzi z łuskanego ziarna prosa. Jest dobrym źródłem energii w 100 g kaszy jaglanej znajduje się ok. 320-340 kcal. Głównym jej składnikiem jest skrobia – 60%. Zawarta w kaszy jaglanej krzemionka, ma korzystny wpływ na stawy. Kasza jaglana poprawia kondycję włosów, skóry i paznokci. Neutralizuje nadmiar kwasów żołądkowych. Usuwa śluz z organizmu i zwalcza zgagę. Ponadto kasza ma działanie antywirusowe i wysuszające. Nie zawiera glutenu, dlatego szczególnie nadaje się dla dzieci i osób na diecie bezglutenowej lub lekkostrawnej. Jak przygotować kaszę jaglaną dla dziecka, aby pozbyć się goryczy? Aby pozbyć się gorzkiego posmaku w kaszy jaglanej należy przed ugotowaniem wypłukać ją pod bieżącą wodą. Odmierzoną potrzebną ilość kaszy należy przesypać do sitka i starannie wypłukać zimną wodą. Po opłukaniu kaszę trzeba sparzyć wrzątkiem. Tak przygotowaną kaszę jaglaną zalewa się wodą i gotuje w garnku pod przykryciem aż do momentu, gdy kasza stanie się miękka (przez około 15-20 minut). Po zagotowaniu, kaszę zestawia się do ostygnięcia. Produkt jest gotowy do spożycia. Warto rozrzedzić konsystencję kaszy i złagodzić jej smak dodając np. odrobinę mleka migdałowego lub wrzucając w trakcie gotowania kawałki słodkiego jabłka, 2-3 suszone morele, cynamon lub marchewkę. Jeżeli dziecku przeszkadza konsystencja kaszy można ją zmiksować blenderem na gładką masę.   Kaszę jaglaną często podaje się z dodatkiem mleka lub jogurtu naturalnego, dzięki...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner