Kobieta mierzy obwód talii centymetrem.
©neonshot/Fotolia.com
Styl życia

Co jeść na diecie ONZ? Jadłospis na 9 dni diety ONZ

Dieta ONZ to tak zwane „odchudzanie na zawołanie”. Według jej autorów pozwala stracić nawet 3 kilogramy w ciągu 9. dni. Można stosować kilka dziewięciodniowych cykli odchudzających pod rząd, aż do uzyskania upragnionego celu. Z jadłospisu na diecie ONZ należy wyeliminować ziemniaki, słodycze, alkohol, tłuszcz i pokarmy przetworzone.

Dieta ONZ to tak zwane „odchudzanie na zawołanie”. Według jej autorów pozwala stracić nawet 3 kilogramy w ciągu 9. dni. Można stosować kilka dziewięciodniowych cykli odchudzających pod rząd, aż do uzyskania upragnionego celu. Z jadłospisu na diecie ONZ należy wyeliminować ziemniaki, słodycze, alkohol, tłuszcz i pokarmy przetworzone.

 

W diecie ONZ nie ma ściśle określonego menu. Jadłospis można zmieniać zależnie od apetytu, trzeba jedynie trzymać się ustalonych zasad.

Na czym polega 9-dniowa dieta węglowodanowo-białkowa w wersji podstawowej

Dieta „odchudzanie na zawołanie” polega na zmianie metabolizmu, dzięki jedzeniu posiłków o stałych porach. Przemiana materii jest znacznie szybsza, a tłuszcz nie jest odkładany. Według podstawowej wersji diety ONZ zjada się 4 nieduże posiłki w ciągu doby przez 9 dni bez potrzeby liczenia kalorii. Przerwy między jedzeniem powinny wynosić od 2,5 do 3,5 godziny. Należy bezwzględnie wyeliminować z menu bogate w tłuszcz produkty modyfikowane, alkohol i słodycze. Dietę trzeba wspomagać 10 szklankami wody dziennie, mrożoną herbatą (z dodatkiem słodzika) i niezbyt wyczerpującą aktywnością fizyczną. Polecane są dwa spacery w ciągu dnia, po około pół godziny. Dla osób, którym nie wystarczają 4 posiłki, dostępna jest wersja turbo, zawierająca 6 mniejszych posiłków dziennie w równych odstępach czasu.

Jadłospis na diecie ONZ: przykładowe propozycje posiłków w wersji podstawowej

Skuteczna manipulacja metabolizmem jest możliwa dzięki odpowiedniej kombinacji dozwolonych na diecie posiłków białkowych oraz węglowodanowych. Z produktów białkowych wolno jeść chude sery, jaja, ryby (bez panierki i niesmażone), drób, szynkę, chudą wołowinę, orzechy. Na diecie ONZ można spożywać następujące pokarmy, zawierające węglowodany: wszystkie warzywa oprócz ziemniaków, zarówno świeże, jak i mrożone, otręby, pieczywo owsiane, świeże jabłka, gruszki, śliwki, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, morele. Oto przykładowy jadłospis na diecie ONZ:

 

1 dzień – 3 posiłki węglowodanowe i 1 węglowodanowo-białkowy:

  • śniadanie: sałatka z gotowanych buraków, selera, pomidora, cebuli i musztardy;
  • drugie śniadanie: sałatka owocowa;
  • obiad: sałatka z tuńczyka, otrębów owsianych i warzyw;
  • kolacja: 2 kromki chleba orkiszowego z surowymi warzywami.

 

2 dzień – 3 posiłki węglowodanowe i 1 białkowy:

  • śniadanie: chudy ser, wędlina, gotowane jajko, orzechy;
  • drugie śniadanie: 3 owoce;
  • obiad: sałatka ze świeżych warzyw;
  • kolacja: pieczywo owsiane z owocami i miodem.

 

3 dzień - 2 posiłki węglowodanowe i 2 białkowe:

  • śniadanie: jajka na miękko z szynką;
  • drugie śniadanie: garść orzechów i migdałów;
  • obiad: warzywa na patelnię;
  • kolacja: owoce duszone z miodem.

 

4 dzień - 1 posiłek węglowodanowy i 3 białkowe:

  • śniadanie: otręby z jogurtem naturalnym i owocami;
  • drugie śniadanie: pieczona szynka z miodem i orzechami oraz warzywa;
  • obiad: dietetyczny kapuśniak;
  • kolacja: gotowana soczewica z sosem pomidorowym.

 

5 dzień - 1 posiłek węglowodanowo-białkowy i 3 białkowe:

  • śniadanie: pieczone kawałkami kurczaka, gotowane jajko;
  • drugie śniadanie: garść orzechów;
  • obiad: gulasz z chudą wołowiną;
  • kolacja: pieczona ryba z frytkami z warzyw korzeniowych przyprawionymi wędzoną papryką i kminkiem (bez oleju).

 

6 dzień - 1 posiłek węglowodanowy i 3 białkowe:

  • śniadanie: owoce z miodem, 2 kromki ciemnego chleba;
  • drugie śniadanie: szynka i różne rodzaje chudych serów;
  • obiad: duszona chuda wołowina z orzechami;
  • kolacja: pieczona ryba.

 

7 dzień - 2 posiłki węglowodanowe i 2 białkowe:

  • śniadanie: owsianka na wodzie z jagodami i bakaliami;
  • drugie śniadanie: kawałek pieczonego kurczaka;
  • obiad: pieczony łosoś z jogurtem naturalnym;
  • kolacja: gotowana fasolka szparagowa.

 

8 dzień - 3 posiłki węglowodanowe i 1 białkowy:

  • śniadanie: sałatka z gotowanych buraków, selera, pomidora, cebuli i musztardy;
  • drugie śniadanie: świeże owoce;
  • obiad: gotowane udka kurczaka z orzechami i miodem;
  • kolacja: zupa jarzynowa bez ziemniaków.

 

9 dzień - 3 posiłki węglowodanowe i 1 węglowodanowo-białkowy:

  • śniadanie: owsianka na wodzie z suszonymi owocami i miodem;
  • drugie śniadanie: 3 owoce;
  • obiad: sałatka warzywna bez majonezu z dressingiem na oliwie i occie;
  • kolacja: sałatka z tuńczyka i jajek z warzywami.

 

Osoby chcące kontynuować dietę przez kolejne cykle, po każdym cyklu powinny zrobić przerwę w diecie na 1-2 dni.


Sałata na grządce
Pixabay/HolgersFotografie/CC0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Jak skomponować jadłospis dla cukrzyka – zasady i przepis
Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach.

Jadłospis dla cukrzyka wyklucza alkohol, duże ilości białka i tłuszcze nienasycone. Podstawą diety są produkty zbożowe, owoce i warzywa. Ważne, aby diabetycy spożywali 5 posiłków dziennie w regularnych 3-4 godzinnych odstępach. Zasady komponowania jadłospisu dla cukrzyka – piramida żywieniowa Podstawową zasadą komponowania posiłków w jadłospisie dla cukrzyka  jest zachowanie odpowiednich proporcji energetycznych pomiędzy składnikami odżywczymi. Węglowodany powinny stanowić ok. 50-60% dziennej wartości energetycznej, tłuszcze 20-30%, a białka ok. 10%. Dieta osoby z cukrzycą powinna stronić od potraw wysokobiałkowych i wysokotłuszczowych. Posiłki powinny być urozmaicone, ponieważ tylko w taki sposób można dostarczyć do organizmu niezbędne składniki odżywcze. U podstaw piramidy żywieniowej diabetyków znajdują się produkty zbożowe, owoce i warzywa, nabiał i mięso. Posiłki powinny być spożywane regularnie 5 razy dziennie (odstępy co 3-4 godziny). Zapewni to stabilny poziom glukozy. Każde danie powinno zawierać skrobię i węglowodany (ważne, aby produkty miały niski indeks glikemiczny), np. kasza jęczmienna, gryczana, makaron pełnoziarnisty, brązowy ryż. W diecie powinny znaleźć się ryby, orzechy, oliwa z oliwek, nasiona słonecznika – produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Istotne jest jedzenie 5 porcji owoców i warzyw. Zawarty w nich błonnik spowolni proces wchłaniania się glukozy. Owoce i warzywa o niskim indeksie glikemicznym to np.: jabłka, morele, borówki, buraki, marchewka, kapusta, porzeczki, fasola, pomarańcza. Dieta diabetyka wyklucza spożywanie tortów i kremowych ciast, które zawierają dużo węglowodanów, a także tłuszczów nasyconych (np. tłuste mięsa), alkoholu i izomerów trans (np. wyroby cukiernicze). Posiłki powinny być gotowane, grillowane lub pieczone....

truskawki w koszyczkach
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta redukcyjna 1500 kcal – jak wygląda?
Dieta redukcyjna 1500 kcal polega na przyjmowaniu w ciągu całego dnia, jak sama nazwa wskazuje 1500 kcal. Dziennie powinno się jeść 5 posiłków, najlepiej co trzy godziny.

Dieta redukcyjna 1500 kcal polega na przyjmowaniu w ciągu całego dnia, jak sama nazwa wskazuje 1500 kcal. Dziennie powinno się jeść 5 posiłków, najlepiej co trzy godziny. Dieta redukcyjna 1500 kcal – zasady Podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal ważne jest zachowanie właściwych proporcji pomiędzy białkiem, węglowodanami, a tłuszczami. W trakcie diety należy jeść pięć posiłków dziennie co trzy godziny. Posiłki powinny zawierać owoce, warzywa, a także produkty o dużej zawartości błonnika i węglowodanów. Należy unikać smażenia mięsa i zastąpić je gotowaniem lub pieczeniem. W jadłospis warto też włączyć ryby, drób i chude sery. Podczas diety redukcyjnej 1500 kcal zaleca się picie 2 litrów wody dziennie . Mogą to też być herbatki ziołowe, czerwone lub owocowe. Należy pamiętać, by dietę wspomóc aktywnością fizyczną. Warto więc ćwiczyć 2-3 razy tygodniu po 30-45 minut dziennie. Śniadanie I podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu całego dnia, ponieważ dostarcza organizmowi energię. Śniadanie powinno dostarczać około 500 kcal. Świetnym pomysłem na pierwszy posiłek dnia jest jajecznica z kromką razowego chleba, twaróg, kefir, maślanka, czy owsianka z owocami lub musli. Śniadanie II podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Śniadanie II powinno dostarczyć organizmowi około 200 kalorii. Najlepszym pomysłem będzie jogurt naturalny z owocami lub kromka chleba razowego z jajkiem. Obiad podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Obiad tak samo jak pierwsze śniadanie powinien dostarczać 500 kcal. Ważne by posiłek składał się z warzyw , np. z gotowanej marchewki i groszku, pieczonego lub duszonego mięsa, np. z cielęciny i z kaszy gryczanej lub dwóch średnich ziemniaków. Podwieczorek podczas stosowania diety redukcyjnej 1500 kcal Podwieczorek powinien...

talerz z sushi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Dieta 5 posiłków – co jeść?
Dieta 5 posiłków dziennie pozwoli zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Posiłki powinny być regularne, przyjmowane co trzy godziny i składające się z węglowodanów, tłuszczów i białek.

Dieta 5 posiłków dziennie pozwoli zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Posiłki powinny być regularne, przyjmowane co trzy godziny i składające się z węglowodanów, tłuszczów i białek. Dieta 5 posiłków – zasady diety Dieta 5 posiłków zakłada jedzenie pięciu posiłków w ciągu całego dnia (I śniadanie, II śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja), które powinny być przyjmowane co trzy godziny. Pierwsze cztery powinny być źródłem węglowodanów i białka, a ostatni tylko źródłem białka. Pomiędzy przerwami można przekąsić warzywa, z wyjątkiem grochu, soi i fasoli (czerwonej i białej). Owoce z kolei można jeść od pierwszego do czwartego posiłku i najlepiej 30 minut przed lub godzinę po posiłku. Dieta zezwala na wypicie jednego kieliszka wina wieczorem, pod warunkiem, że w ten sam dzień nie jedliśmy owoców. Stosowanie diety 5 posiłków pozwoli pozbyć się kilku kilogramów pod warunkiem, że posiłki zawierające węglowodany i białka będą przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Dieta 5 posiłków – zakazy w diecie Dieta 5 posiłków wyklucza ketchup, majonez i ser żółty. Ponadto nie zaleca się, by podczas diety jeść produkty zawierające cukier (z wyjątkiem owoców) i smakowe jogurty czy kefiry. Z owoców niedozwolone są banany, arbuzy i melony, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny . Nie wolno też jeść pszennego chleba, ziemniaków, gotowanej marchewki, bobu, buraków i kukurydzy. Dieta 5 posiłków – jak powinny wyglądać posiłki? Śniadanie I – najlepszym pomysłem na śniadanie będzie owsianka z owocami lub odtłuszczone mleko. Można też zjeść jajecznicę z kromką pieczywa pełnoziarnistego czy omlet z warzywami lub na słodko. Śniadanie II – po 3 godzinnej przerwie można zjeść jogurt z owocem i płatkami zbożowymi lub samo warzywo. Obiad – na obiad można sobie pozwolić na wiele rzeczy. Warto jednak pamiętać o tym, by...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner