Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Przezroczyste szklanki wypełnione napojem żurawinowym, w misce obok świeża żurawina.
©Yingko/Fotolia.com
Styl życia

3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

 

Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji.

Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny

Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu. Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów świeżej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego. 

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę oczyść i umyj.
  • Zagotuj wodę w rondlu.
  • Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj.
  • Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
  • Kompot podawaj na ciepło lub zimno.

 

Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.

 

Smacznego!

Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy?

Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Napój można podawać z kawałkami owoców.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów mrożonej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżka cukru.

 

Czas przygotowania: 55 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Obierz i umyj owoce. Jabłko i pomarańczę pokrój w kostkę.
  • Żurawinę i goździki wsyp do wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  • Po 30 minutach do kompotu dodaj pozostałe owoce i gotuj przez kolejny kwadrans.
  • Do napoju wsyp cukier i wymieszaj.
  • Całość przecedź przez sitko o drobnych oczkach.

 

Dobra rada: Kompot będzie bardziej gęsty, jeśli ugotowane owoce zmiksujesz i połączysz z napojem.

 

Smacznego!

Rozgrzewający kompot z suszonej żurawiny, bakalii i przypraw

Kompot z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych jest rozgrzewający. Świetnie smakuje po kolacji.

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 2 litry wody,
  • 500 gramów suszonej żurawiny,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 100 gramów suszonych śliwek,
  • 100 gramów suszonych moreli,
  • laska cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka kardamonu,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 50 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bakalie przepłucz wodą, a następnie namocz we wrzątku i pozostaw na noc.
  • Wodę wlej do garnka. Dodaj wszystkie składniki.
  • Gotuj przez 40 minut.
  • Podawaj na ciepło.

 

Dobra rada: Zamiast laski cynamonu możesz dodać przyprawę w proszku (zawartość łyżeczki). 

 

Smacznego!


 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
©yurakp/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić kompot ze świeżych i suszonych śliwek? Dlaczego warto pić kompot śliwkowy?
Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.   Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs . Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła. Wartości odżywcze kompotu ze śliwek Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na: podniesienie odporności , rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni ), zapobieganie nowotworom, przyśpieszenie trawienia, poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry, zwalczenie stanów zapalnych w organizmie. Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.   Składniki: 1 kilogram śliwek, 1 litr wody, 10 łyżek cukru trzcinowego , 10 goździków, 1 laska cynamonu. Czas przygotowania: 1 godzina   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Owoce przełóż do słoików jednolitrowych. Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem). Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek). Całość gotuj na...

Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.   Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż , świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco. Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych . Napój można podawać zamiast słodyczy.   Składniki (na 3 porcje): 2 szklanki chudego mleka, tabliczka białej czekolady , pół obranej pomarańczy, pół łyżeczki zmielonych goździków, szczypta cynamonu, bita śmietana, łyżka startej skórki pomarańczy.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści. Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.   Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.   Smacznego! Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów? Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.   Składniki (na 8 porcji):...

Sześć różnych drinków w skrzynce.
©shaiith/Fotolia.com
Styl życia
3 pyszne bezalkoholowe drinki na sylwestra: tropikalny Amazonas, słodki Diabolo oraz orzeźwiający Cucumber Cooler
Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.

Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.   Drinki na sylwestra warto przygotować w wersji bezalkoholowej . Dzięki temu będą je mogły pić również dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.  Przepis na bezalkoholowego drinka Amazonas Amazonas to bezalkoholowy drink z owoców tropikalnych. Można go udekorować bitą śmietaną. Głównym składnikiem napoju jest syrop Blue Curacao . Ma pomarańczowy smak i niebieski kolor.   Składniki (na 2 porcje): 150 mililitrów świeżego soku z pomarańczy, 150 mililitrów soku ananasowego, 15 mililitrów syropu marakujowego , 15 mililitrów syropu Blue Curacao (do kupienia w sklepach spożywczych i na aukcjach internetowych), kostki lodu, bita śmietana.   Czas przygotowania: 10 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Soki owocowe oraz syropy wlej do shakera bądź kielicha blendera. Wstrząśnij lub zmiksuj. Do wysokich szklanek wsyp kostki lodu i wlej napój. Drinka udekoruj bitą śmietaną.   Dobra rada: Zamiast syropu Blue Curacao możesz użyć syropu pomarańczowego. W takiej sytuacji napój nie zyska niebieskiego zabarwienia.    Smacznego! Jak przygotować słodkiego drinka Diabolo? Drink Diabolo jest wyjątkowo smaczny i słodki . Można go przygotować w kilka minut. Napój przypadnie do gustu dzieciom i miłośnikom słodyczy.   Składniki (na 2 porcje): 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej, 50 mililitrów syropu brzoskwiniowego, 1...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner