Przezroczyste szklanki wypełnione napojem żurawinowym, w misce obok świeża żurawina.
©Yingko/Fotolia.com
Styl życia

3 sprawdzone przepisy na bożonarodzeniowy kompot ze świeżej, mrożonej i suszonej żurawiny

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

Kompot z żurawiną świetnie sprawdzi się podczas Wigilii lub bożonarodzeniowego obiadu. Napój ze świeżych owoców doskonale orzeźwia i gasi pragnienie. Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy jest lekko kwaśny i aromatyczny. Dobrym pomysłem na rozgrzewający napój jest przygotowanie soku z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych.

 

Żurawina jest bogata w błonnik, miedź, wapń, fosfor, jod, a także witaminy C oraz z grupy B. Jedzenie owoców korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza, wzmacnia odporność organizmu, pomaga usuwać bakterie i zapobiega rozwojowi infekcji.

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto Pani Walewska

Przepis na pyszny kompot ze świeżej żurawiny

Kompot ze świeżej żurawiny świetnie sprawdzi się do obiadu. Napój poprawia apetyt, jest orzeźwiający i szybko gasi pragnienie.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów świeżej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 2 łyżki miodu wielokwiatowego. 

 

Czas przygotowania: 45 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Żurawinę oczyść i umyj.
  • Zagotuj wodę w rondlu.
  • Wsyp żurawinę do wrzątku i gotuj przez około 30 minut. Dodaj miód i wymieszaj.
  • Napój przecedź przez sitko o drobnych oczkach.
  • Kompot podawaj na ciepło lub zimno.

 

Dobra rada: Zamiast miodu kompot możesz posłodzić cukrem trzcinowym, stewią lub ksylitolem.

 

Smacznego!

Jak przygotować kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy?

Kompot z mrożonej żurawiny, jabłek i pomarańczy dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i schłodzony. Napój można podawać z kawałkami owoców.

 

Składniki (na 6 porcji):

  • 500 gramów mrożonej żurawiny,
  • 1 litr wody,
  • 1 pomarańcza,
  • 1 jabłko,
  • 3 goździki,
  • 1 łyżka cukru.

 

Czas przygotowania: 55 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Zagotuj wodę w garnku.
  • Obierz i umyj owoce. Jabłko i pomarańczę pokrój w kostkę.
  • Żurawinę i goździki wsyp do wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu.
  • Po 30 minutach do kompotu dodaj pozostałe owoce i gotuj przez kolejny kwadrans.
  • Do napoju wsyp cukier i wymieszaj.
  • Całość przecedź przez sitko o drobnych oczkach.

 

Dobra rada: Kompot będzie bardziej gęsty, jeśli ugotowane owoce zmiksujesz i połączysz z napojem.

 

Smacznego!

Rozgrzewający kompot z suszonej żurawiny, bakalii i przypraw

Kompot z suszonej żurawiny, bakalii oraz przypraw korzennych jest rozgrzewający. Świetnie smakuje po kolacji.

 

Składniki (na 8 porcji):

  • 2 litry wody,
  • 500 gramów suszonej żurawiny,
  • 100 gramów rodzynek,
  • 100 gramów suszonych śliwek,
  • 100 gramów suszonych moreli,
  • laska cynamonu,
  • łyżeczka imbiru,
  • łyżeczka kardamonu,
  • sok z jednej cytryny.

 

Czas przygotowania: 50 minut

 

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Bakalie przepłucz wodą, a następnie namocz we wrzątku i pozostaw na noc.
  • Wodę wlej do garnka. Dodaj wszystkie składniki.
  • Gotuj przez 40 minut.
  • Podawaj na ciepło.

 

Dobra rada: Zamiast laski cynamonu możesz dodać przyprawę w proszku (zawartość łyżeczki). 

 

Smacznego!


 

©yurakp/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić kompot ze świeżych i suszonych śliwek? Dlaczego warto pić kompot śliwkowy?
Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.

Kompot ze śliwek jest smaczny i rozgrzewający. Zawiera witaminy C i A oraz potas, wapń, magnez i żelazo. Kompot można przygotować ze świeżych i suszonych owoców. Napój nadaje się do pasteryzacji w słoikach oraz wypicia na świeżo.   Śliwki możesz jeść samodzielnie lub dodać do zup, sałatek, wypieków, deserów i mięs . Z owoców warto zrobić sosy lub przetwory, na przykład kompoty lub powidła. Wartości odżywcze kompotu ze śliwek Kompot ze śliwek jest źródłem potasu, wapnia, żelaza, magnezu oraz witaminy A i C. Picie napoju korzystnie wpływa na: podniesienie odporności , rozgrzanie zmarzniętego ciała (na przykład podczas przeziębienia lub w chłodne dni ), zapobieganie nowotworom, przyśpieszenie trawienia, poprawę wyglądu włosów, paznokci i skóry, zwalczenie stanów zapalnych w organizmie. Kompot ze świeżych śliwek z cukrem trzcinowym i goździkami Kompoty ze świeżych śliwek są prostymi i szybkimi przetworami na zimę. Możesz wlać je do słoików i pasteryzować lub wypić bezpośrednio po przyrządzeniu. Dzięki zawekowaniu słoików napój może przetrwać kilka lat.   Składniki: 1 kilogram śliwek, 1 litr wody, 10 łyżek cukru trzcinowego , 10 goździków, 1 laska cynamonu. Czas przygotowania: 1 godzina   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do wody wsyp cukier, laskę cynamonu oraz goździki i zagotuj do wrzenia. Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki. Owoce przełóż do słoików jednolitrowych. Śliwki zalej gorącą wodą z cukrem (tak, by wszystkie owoce były pokryte syropem). Słoiki zakręć, włóż do garnka i zalej wodą (pod wysokość wieczek). Całość gotuj na...

Świąteczny poncz z laską wanilii podany w szklanych pucharkach
©Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
3 przepisy na bożonarodzeniowe napoje – śnieżny koktajl, rozgrzewający poncz oraz kawę imbirową
W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.

W Boże Narodzenie warto przygotować pyszne i rozgrzewające napoje. Dobrze sprawdzi się słodki koktajl w kolorze śniegu, poncz z wina i przypraw korzennych oraz imbirowa kawa. Napoje można podawać na ciepło lub zimno.   Przyprawy korzenne, czyli cynamon, imbir, goździki, kardamon i anyż , świetnie sprawdzą się do świątecznych napojów. Dodatki te są aromatyczne, a także poprawiają trawienie i działają rozgrzewająco. Śnieżny koktajl bożonarodzeniowy z pomarańczą, białą czekoladą i cynamonem Koktajl w kolorze śniegu to doskonała przekąska dla dzieci i dorosłych . Napój można podawać zamiast słodyczy.   Składniki (na 3 porcje): 2 szklanki chudego mleka, tabliczka białej czekolady , pół obranej pomarańczy, pół łyżeczki zmielonych goździków, szczypta cynamonu, bita śmietana, łyżka startej skórki pomarańczy.   Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do rondla wlej mleko i włóż pokruszoną czekoladę. Gotuj, aż czekolada się rozpuści. Pomarańcze pokrój w kostkę, a następnie dodaj do mleka i czekolady. Dopraw cynamonem i goździkami. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Koktajl przelej do wysokich szklanek i udekoruj bitą śmietaną oraz skórką pomarańczy.   Dobra rada: Osoby dorosłe mogą dodać do koktajlu odrobinę likieru pomarańczowego.   Smacznego! Jak przygotować pyszny poncz z czerwonego wina, przypraw i cytrusów? Poncz to napój z wina, herbaty, wody, przypraw korzennych i owoców. Podaje się do w wazie, zmrożony lub podgrzany. Poncz pochodzi z Indii. Ten napój świetnie rozgrzeje w chłodne, świąteczne wieczory.   Składniki (na 8 porcji):...

Sześć różnych drinków w skrzynce.
©shaiith/Fotolia.com
Styl życia
3 pyszne bezalkoholowe drinki na sylwestra: tropikalny Amazonas, słodki Diabolo oraz orzeźwiający Cucumber Cooler
Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.

Drinki na sylwestra świetnie smakują bez alkoholu. Amazonas przygotowuje się z soków tropikalnych owoców, natomiast Diabolo z lemoniady i syropu brzoskwiniowego. Cucumber Cooler jest orzeźwiającym napojem z cytrusów i ogórka.   Drinki na sylwestra warto przygotować w wersji bezalkoholowej . Dzięki temu będą je mogły pić również dzieci, nastolatki, kobiety w ciąży oraz osoby starsze.  Przepis na bezalkoholowego drinka Amazonas Amazonas to bezalkoholowy drink z owoców tropikalnych. Można go udekorować bitą śmietaną. Głównym składnikiem napoju jest syrop Blue Curacao . Ma pomarańczowy smak i niebieski kolor.   Składniki (na 2 porcje): 150 mililitrów świeżego soku z pomarańczy, 150 mililitrów soku ananasowego, 15 mililitrów syropu marakujowego , 15 mililitrów syropu Blue Curacao (do kupienia w sklepach spożywczych i na aukcjach internetowych), kostki lodu, bita śmietana.   Czas przygotowania: 10 minut   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Soki owocowe oraz syropy wlej do shakera bądź kielicha blendera. Wstrząśnij lub zmiksuj. Do wysokich szklanek wsyp kostki lodu i wlej napój. Drinka udekoruj bitą śmietaną.   Dobra rada: Zamiast syropu Blue Curacao możesz użyć syropu pomarańczowego. W takiej sytuacji napój nie zyska niebieskiego zabarwienia.    Smacznego! Jak przygotować słodkiego drinka Diabolo? Drink Diabolo jest wyjątkowo smaczny i słodki . Można go przygotować w kilka minut. Napój przypadnie do gustu dzieciom i miłośnikom słodyczy.   Składniki (na 2 porcje): 250 mililitrów gazowanej wody mineralnej, 50 mililitrów syropu brzoskwiniowego, 1...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik