Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Barszcz z uszkami
Pixabay/cello5/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Właściwości lecznicze buraka – przepis na zupę z buraka ćwikłowego

Zupa buraczkowa niejedno ma imię. U nas kryje się pod postacią tradycyjnego zakwaszanego barszczu czerwonego podawanego z uszkami w Wigilię, zupy warzywnej z burakami ćwikłowymi czy botwniki. Jest szczególnie popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej – znamy barszcz ukraiński, rosyjski (ze szczawiem) i chłodnik litewski. Podawać ją można jako napój rozgrzewający zimą i chłodzący latem. Zupę buraczkową warto gotować jak najczęściej, bo jest źródłem wielu minerałów i cennych składników odżywczych.

Zupa buraczkowa niejedno ma imię. U nas kryje się pod postacią tradycyjnego zakwaszanego barszczu czerwonego podawanego z uszkami w Wigilię, zupy warzywnej z burakami ćwikłowymi czy botwniki. Jest szczególnie popularna w krajach Europy Centralnej i Wschodniej – znamy barszcz ukraiński, rosyjski (ze szczawiem) i chłodnik litewski. Podawać ją można jako napój rozgrzewający zimą i chłodzący latem. Zupę buraczkową warto gotować jak najczęściej, bo jest źródłem wielu minerałów i cennych składników odżywczych.

Burak – wzmacnia, leczy, zapobiega nowotworom

Burak jest ceniony głównie ze względu na swoje walory smakowe, ale warto zdać też sobie sprawę z tego, jak wiele organizm zawdzięcza temu niepozornemu warzywu. W buraku znajduje się całe mnóstwo kwasu foliowego i minerałów, takich jak np. żelazo, wapń, magnez oraz potas, a nawet bardzo rzadko obecny w warzywach rubid (stymuluje układ nerwowy). Dzięki zawartości żelaza burak świetnie wpływa na układ krwionośny, kwas foliowy czyni go jednym z najcenniejszych warzyw w diecie kobiet ciężarnych i osób z podwyższonym cholesterolem, natomiast betanina sprawia, że warzywo to jest naturalnym zabójcą komórek rakowych. Sok z buraka jest też dobry na przeziębienie (ma działanie przeciwwirusowe), a – co najważniejsze – choć jego cenne składniki wypłukują się, to w zupie wszystkie wartości odżywcze przejmuje cenny wywar. Dlatego to najlepsza – prócz surowej – postać, w jakiej można zjeść buraka. Nie dla wszystkich jednak to warzywo jest równie zdrowe. Powinni go unikać cukrzycy, bo zawiera aż 9,5 % cukru.

Przepis na zupę buraczkową

Składniki:

  • 6 średniej wielkości ziemniaków,
  • 3 duże czerwone buraki,
  • 1 średniej wielkości marchew,
  • 1 mała pietruszka,
  • 0,25 korzenia selera,
  • 3 łyżki octu spirytusowego,
  • 200 g śmietany 18%,
  • szczypta soli i pieprzu.

Czas przygotowania: ok. 35 minut

Stopień trudności: średnie

 

Sposób przygotowania:

1. Buraka, marchewkę, seler i pietruszkę obierz i umyj, a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Nie odlewaj soku – im więcej go będzie w zupie, tym lepiej.

2. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę.

3. Do dużego garnka wlej ok. 3 l wody, wsyp trochę soli (możesz też dodać swojej ulubionej przyprawy do zup) i zagotuj.

4. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzuć do niej warzywa i gotuj na średnim ogniu, aż zmiękną.

5. Pod koniec gotowania dodaj ocet i pieprz.

6. Śmietanę wlej do miseczki, dodaj do niej trochę zupy i wymieszaj, a następnie wlej do zupy, mieszając ją przy tym chochlą. Natychmiast po rozmieszaniu zdejmij zupę z ognia.

7. Posyp posiekanym koperkiem.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Zupa krem w filiżance
©Dani Vincek/Fotolia
Styl życia
Przepis za imbirową zupę krem z białych warzyw z jarmużowymi czipsami
Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu.

Krem z białych warzyw to pomysł na pyszny dietetyczny i zarazem sycący obiad lub kolację. Seler, korzeń pietruszki, ziemniaki, por, czosnek, biała cebula i imbir to bomby witaminowe, które zawierają mnóstwo drogocennych składników odżywczych. Dodatek imbiru rozgrzeje i przyspieszy spalanie kalorii a jarmużowe czipsy wzbogacą smak i dodadzą chrupkiego i wykwintnego charakteru całemu daniu. Krem z białych warzyw z imbirem i czipsami z jarmużu – przepis Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwy Składniki na zupę: 1 mała cukrowa cebula, 1 średniej wielkości por – tylko bała część, 2 duże lub 3 małe korzenie pietruszki, 1 mały lub ½ dużego selera, 3 średniej wielkości ziemniaki, 3 ząbki czosnku, 1-2 cm korzenia imbiru lub pół łyżeczki imbiru w proszku, łyżeczka sosu sojowego jasnego, szczypta białego mielonego pieprzu, szczypta zmielonej gałki muszkatołowej, łyżeczka soli himalajskiej, łyżeczka oleju kokosowego. Składniki na czipsy: łyżka oleju rzepakowego, 1 łyżeczka papryki słodkiej, szczypta soli himalajskiej, 1 ząbek czosnku, 2 garści posiekanych i oddzielonych od łodyg liści jarmużu . Sposób przygotowania: 1. Warzywa (por, pietruszka, seler) obierz ze skórki i umyj, pokrój na grube plastry oprósz solą i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 minut. 2. Przygotuj czipsy: oliwę wymieszaj z solą, papryką i startym na tarce lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Jarmuż włóż do wysokiej miski zalej smakową oliwą i dokładnie wymieszaj rękami tak, aby każdy listek był dokładnie natłuszczony. Umieść na oddzielnej blaszce i włóż do piekarnika razem z warzywami. 3. Cebulę posiekaj w piórka i zeszklij w garnku z olejem kokosowym . Dodaj sos sojowy. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę, wrzuć do cebuli, zalej...

zupa ogórkowa
©iaroshenko/Fotolia
Styl życia
Przepis na szybką zupę i przecier ogórkowy
Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.

Przecier ogórkowy jest idealnym półproduktem, dzięki któremu ugotowanie zupy lub zrobienie sałatki zajmuje niewiele czasu. Dodatek marchewki, kopru, natki i czosnku powoduje, że przecier jest również doskonały do obiadu zamiast surówki.   Przygotowanie przecieru z ogórków nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane Produktu nie trzeba pasteryzować. Jest on świetną bazą do zupy ogórkowej oraz sałatek, szczególnie ziemniaczanych i śledziowych. Przecier ogórkowy – przepis Składniki na około 10 szt. 200 gramowych słoiczków (np. po koncentracie pomidorowym): 2 kg ogórków gruntowych, 1 kg marchewki , 8 ząbków czosnku, 1 duży pęczek koperku, 1 pęczek natki pietruszki , 2 łyżki soli kamiennej.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: 45 minut + 3 godziny oczekiwania   Sposób przygotowania: Umyj i dokładnie osusz ogórki (nie obieraj!) i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Marchewki obierz ze skórki i również zetrzyj. Umyj i bardzo drobno posiekaj koper i natkę. W dużej misce wymieszaj marchewkę z ogórkami, natką, koprem i dodaj przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Zasyp wszystko solą, dokładnie wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce na 3 godziny. Co pół godziny przemieszaj całość. Po tym czasie powkładaj przecier do wyparzonych (we wrzątku lub piekarniku) i suchych słoiczków. Ugnieć delikatnie łyżką, tak by na wierzchu był sok. Przygotowany w ten sposób przecier z ogórków przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu słoiczka - w lodówce.   Ważne: w słoiczkach będzie zachodził proces fermentacji – kiszenie, może wytwarzać się piana, która będzie wypływała przez zakrętki. Dlatego po 2 tygodniach warto je obmyć i wytrzeć do sucha . Smacznego! Wegetariańska zupa ogórkowa z przecieru z ziemniakami –...

Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia
Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki
Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.   Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp. Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis Stopień trudności: łatwy Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie   Składniki: pęczek świeżej botwiny z burakami, pęczek rzodkiewki, 2 ogórki średniej długości szklarniowe, pęczek koperku, pęczek szczypiorku, litr kefiru lub maślanki, 2 łyżki soku z cytryny, sól i pieprz.   Sposób przygotowania: 1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia. 2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski. 3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw. 4. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 5. Wstaw do lodówki.   Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem. Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis Stopień...

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner