Awokado
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia

Proste przepisy na pyszne kanapki – awokado w 3 odsłonach

Kanapka z awokado jest doskonała na śniadanie, przekąskę lub kolację. Awokado dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, PP, K, przy niskiej zawartości cukru dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jednocześnie jego neutralny, delikatny smak daje duże pole do kulinarnych eksperymentów. Można je jeść zarówno w wersji wytrawnej, jak również w formie zdrowych słodkości. Dojrzałe awokado rozsmarowuje się na pieczywie jak miękkie masło, wystarczy szczypta soli, ulubione dodatki i kanapka gotowa. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na kolorowe i aromatyczne kanapki, w których główną rolę gra cudowna smaczliwka.

Kanapka z awokado jest doskonała na śniadanie, przekąskę lub kolację. Awokado dzięki zawartości witamin z grupy B, witaminy C, PP, K, przy niskiej zawartości cukru dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Jednocześnie jego neutralny, delikatny smak daje duże pole do kulinarnych eksperymentów. Można je jeść zarówno w wersji wytrawnej, jak również w formie zdrowych słodkości. Dojrzałe awokado rozsmarowuje się na pieczywie jak miękkie masło, wystarczy szczypta soli, ulubione dodatki i kanapka gotowa. Poniżej znajdziesz 3 przepisy na kolorowe i aromatyczne kanapki, w których główną rolę gra cudowna smaczliwka.

Kanapki z awokado – czerwona pasta

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

 

Kanapka z pastą z awokado i suszonych pomidorów to wersja dosyć kaloryczna ze względu na zawartość tłuszczu. Dlatego jest idealna na zdrowe, zimowe śniadanie.

 

Składniki:

  • pół dojrzałego awokado,
  • 4-5 kromek ulubionego pieczywa,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 5-6 suszonych pomidorów,
  • sos sojowy,
  • pieprz.

 

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Wydrąż miąższ z połówki bez pestki – najlepiej łyżką – do średniej wielkości miski. Połówkę z pestką – ważne, żeby ją zostawić ponieważ wówczas owoc dłużej zachowa świeżość – zawiń w folię i przechowuj w lodówce.

2. Odsącz pomidory z oleju i dodaj je do awokado.

3. Dodaj 2 łyżeczki sosu sojowego, sok z cytryny i szczyptę świeżo mielonego pieprzu.

4. Całość zblenduj na gładką masę.

5. Rozsmaruj na pieczywie.

 

Tak przygotowaną pastę możesz przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce nawet 3 dni.

Kanapki z awokado – czosnkowa ciabatta

Awokado i czosnek to połączenie idealne i bardzo aromatyczne. Tego typu kanapki z awokado są doskonałym dodatkiem do sałatek.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • pół dojrzałego awokado,
  • 2 ciabatty,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1-2 ząbki czosnku,
  • szczypta soli himalajskiej,
  • szczypta chilli,
  • świeży pomidor,
  • świeża lub suszona bazylia – kilka listków lub 1 łyżeczka.

 

Przygotowanie:

1. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Obierz ze skórki i pokrój na cienkie plastry. Skrop sokiem z cytryny i posyp solą.

2. Ciabatty przekrój na pół, opiecz każdą kromkę w tosterze lub piekarniku i posmaruj – jeszcze ciepłe – czosnkiem. Chwyć palcami obrany ząbek czosnku i wcieraj go w ciabattę, po chwili ząbek się zetrze jak na tarce.

3. Pomidora pokrój w drobną kostkę, wsyp do miseczki, dodaj sól, chilli, bazylię i delikatnie wymieszaj.

4. Ułóż na pieczywie plastry awokado i udekoruj pomidorowo-bazyliową mieszanką.

Czekoladowo-daktylowy krem z awokado

Awokado na słodko świetnie sprawdza się jako smarowidło na kanapkę, masa do tortu czy farsz do naleśników.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowania: 15 minut + całonocne moczenie daktyli

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • 10 daktyli,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 1-2 łyżeczki kakao.

 

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wodą i zostaw do moczenia na całą noc.

2. Awokado przekrój na pół dookoła pestki. Wydrąż miąższ – najlepiej łyżką – do dużej miski. Dodaj sok z cytryny.

3. Dodaj daktyle i pozostałe składniki.

4. Zblenduj całość na bardzo gładką masę.

 

Smacznego!


Awokado przekrojone na pół
© volff/Fotolia.com
Styl życia
Awokado – sprawdzone, szybkie i łatwe przepisy
Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.

Awokado: przepisy na dania proste i bardzo smaczne. Awokado, czyli smaczliwka, kojarzy nam się głównie z guacamole, jednak można je również wykorzystać do produkcji wykwintnych zdrowych słodkości i banalnie prostych przekąsek.   Niedojrzałe awokado dojrzeje w domu w ciągu kilku dni, ale pamiętaj, żeby nie wkładać go do lodówki. Kupując awokado najlepiej kupuj dojrzałe. Wyczujesz to lekko ściskając owoc dłonią. W przypadku odmiany o grubej, ciemnozielonej lub czarnej skórce trudno to określić. Dlatego, aby mieć pewność wybieraj te z cienką skórką. Awokado powinno być miękkie, mniej więcej jak świeży chleb. Przygotowując awokado zawsze używaj soku z cytryny lub limonki – zapobiegają nieestetycznemu czernieniu miąższu. Czekoladowy krem z awokado z puszystą kokosową bitą śmietaną Składniki: 1 dojrzałe średniej wielkości awokado, 3 łyżki miodu lub syropu z agawy, 2,5 łyżki kakao, puszka mleka kokosowego – najlepiej, aby dobę stało w lodówce, pół łyżeczki soku z limonki, szczypta soli.   Czas przygotowania: 25 min Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: 1. Przekrój awokado, usuń pestkę i wyjmij do miseczki miąższ – najlepiej przy pomocy łyżeczki. Dodaj 2 łyżki mleka kokosowego, wszystkie pozostałe składniki i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę. Ważne, aby wszystko się dokładnie połączyło. 2. Mleko kokosowe przełóż do wysokiego naczynia i ubijaj do czasu uzyskania pożądanej gęstości. 3. Mus przełóż do pucharków, szklanek, miseczek lub słoiczków i udekoruj bitą śmietaną. Wstaw do lodówki na około 2 godziny.   Podane składniki wystarczą na 2 porcje deseru, który wyśmienicie smakuje z kwaśnymi truskawkami lub suszoną żurawiną . Kanapki z awokado, pomidorem i bazylią Przedstawiony tu przepis to sposób na...

Makaron z awokado
© exclusive-design/Fotolia.com
Styl życia
Jak jeść awokado – przepisy makaron z awokado i pieczoną papryką oraz pesto z kolendrą
Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.

Przyrządzając potrawy z awokado, bardzo ważne jest, by było ono dojrzałe. Niedojrzałe jest delikatnie gorzkie, cierpkie, twarde i niesmaczne. To, czy owoc jest dobry do jedzenia najłatwiej rozpoznać, lekko naciskając jego skórkę. Powinno pozostać w niej wgłębienie. Aby przyspieszyć proces dojrzewania, należy włożyć awokado do papierowej torebki lub położyć obok bananów na 2-3 dni.   Dzięki aksamitnej strukturze awokado jest znakomitą bazą do rozmaitych sosów. Sprawdza się w postaci pesto z dodatkiem zieleniny oraz świetnie smakuje jako dodatek do makaronu podawanego na ciepło. Awokado ma mnóstwo substancji odżywczych, dzięki czemu zyskało miano superfood, dlatego warto włączyć je do jadłospisu na stałe. Jak jeść awokado – jak je pokroić? Awokado najlepiej jest przekroić dookoła dużej, okrągłej pestki , i przekręcając rozdzielić na dwie połówki. Miąższ najłatwiej wydrążyć ze skórki za pomocą łyżeczki. Ze względu na bardzo miękkie wnętrze dojrzałe awokado trudno obiera się ze skórki, a przy tym traci się wiele cennego miąższu. Przepis na zielone pesto z awokado i kolendry Składniki na około 3 porcje: 2 dojrzałe awokado , 1 mała cebula, np. szalotka, 1 pęczek świeżej kolendry, 5 suszonych pomidorów odsączonych z zalewy, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka sosu sojowego jasnego, szczypta sproszkowanej papryczki chili.   Stopień trudności: łatwe Czas przygotowania: około 20 minut Sposób przygotowania: Obierz awokado – przekrój je wokół pestki na dwie równe połówki, usuń pestkę i wydrąż miąższ do miseczki za pomocą łyżeczki. Rozgnieć miąższ widelcem na gładka masę. Pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę i suszone pomidory....

Talerz z wegańską zupą.
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia
Pyszny i tani pomysł na lekką, wegańską kolację
Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.

Wegańska kolacja to np. guacamole z chrupiącymi grzankami i pomidorowo-czosnkowo-bazyliowy krem. Potrawy te są zdrowe, sycące i niskokaloryczne.   Przygotowując kolację dla wegan pamiętaj, by nie używać żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. Dlatego, oprócz mięsa (ryby też zaliczają się do tej grupy), nabiału, jajek, mleka nie dodawaj też np. miodu. Pamiętaj też, że różnego rodzaju gotowe produkty takie jak ciastka, czekolada, sos czy pieczywo w składzie zawierają np. mleko czy jajka, przez co nie są wegańskie. Wegańska kolacja: przepis na pomidorowy krem i grzanki z guacamole Stopień trudności: łatwy Czas przygotowania: 40 minut   Składniki guacamole: 2 dojrzałe awokado , najlepiej odmiana Hass, pół łyżeczki soku z cytryny, 1 mała czerwona cebulka – opcjonalnie można jej nie dodawać, 1 świeży ogórek gruntowy lub ½ szklarniowego, 2 ząbki czosnku , sól, pieprz, ulubione pieczywo.   Składniki na krem z pomidorów: 2 małe marchewki, pół małego pora, 1 średniej wielkości ziemniak, 2 grube plastry selera, 1 mała pietruszka, 2 puszki pomidorów bez skórki, 2-3 ząbki czosnku , szczypta chili, olej, 3-4 łyżki sosu sojowego jasnego, garść listków świeżej bazylii.   Sposób przygotowania: 1. Obierz warzywa na zupę, pokrój je w kostkę i podsmaż delikatnie na odrobinie oleju. Dodaj sos sojowy i zalej 1 l wody. 2. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj pomidory wraz z sokiem i zagotuj. 3. Zblenduj całość na gładki krem z listkami bazylii, chili i czosnkiem. Dopraw do smaku i ponownie zagotuj. W czasie, gdy zupa będzie się gotowała, przygotuj guacamole. 1. Awokado przekrój dookoła pestki. Wydrąż środki łyżeczką do miski i rozgnieć widelcem. Ważne jest, aby awokado było dojrzałe , tylko wtedy jest pyszne i ma...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner