Owoc awokado
Pixabay/silverstylus/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Awokado – egzotyczna bomba witaminowa

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

 

Awokado, znane u nas pod nazwą smaczliwki, to w Polsce owoc nadal bardzo egzotyczny – jeśli już jadany, to zwykle w daniach inspirowanych kuchnią meksykańską, w której awokado było obecne i bardzo cenione już w czasach azteckich. Wystarczy jednak poznać 7 głównych właściwości awokado, aby przekonać się do włączenia go na co dzień do swojej diety:

 

1. Zawiera więcej potasu niż banan.

W awokado znajduje się 14% zalecanej dziennej dawki potasu, podczas, gdy w banan uchodzący za najbogatsze źródło tego pierwiastka, pokrywa tylko 10% dziennego zapotrzebowania. Utrzymywanie zawartości potasu w normie reguluje ciśnienie krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i uszkodzenia nerek.

 

2. Jest źródłem zdrowych dla serca kwasów jednonienasyconych.
Awokado to jedna z najbardziej kalorycznych roślin – zawiera aż 77% tłuszczu, a przeciętnej wielkości owoc ma ok. 430 kcal. Zdecydowaną większość tłuszczu w awokado stanowi jednak jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam, który występuje w oliwie z oliwek (olej z awokado też już jest dostępny w niektórych sklepach). Zmniejsza on ryzyko zachorowań na raka i nie powoduje odkładania się cholesterolu we krwi.

 

3. Zwiększa absorpcję substancji odżywczych z innych owoców i warzyw.

Tłuszcz zawarty w awokado sprawia, że witaminy A, D, E i K oraz przeciwutleniacze są szybciej wchłaniane przez układ pokarmowy, co oznacza, że owoc ten dodany do potraw i sałatek zwiększa ich wartość odżywczą.

 

4. Chroni oczy dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.

Awokado wpływa nie tylko na absorpcję przeciwutleniaczy, ale samo też jest bogatym źródłem tych składników odżywczych, zwłaszcza zeaksantyny i luteiny, które są bardzo istotne dla zdrowia oczu - zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka, na które narażone są szczególnie osoby w podeszłym wieku.

 

5. Poprawia metabolizm dzięki zawartości błonnika.
Błonnik przyczynia się do utrzymywania odpowiedniej wagi ciała i reguluje poziom cukru we krwi. 100 g awokado zawiera aż 27% zalecanego dziennego spożycia błonnika.

 

6. Może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Badania naukowe na grupie osób, które codziennie jadły awokado wykazały, że w ciągu 4 tygodni poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów w ich krwi spadł u nich o ok. 20%, a zawartość „dobrego” cholesterolu wzrosła o 11%.

 

7. Pomaga w odchudzaniu.
Awokado nie tylko jest pozbawione węglowodanów i szkodliwych tłuszczów, ale jedzone regularnie powoduje także znaczne zmniejszenie uczucia łaknienia.

Jak jeść awokado?

Awokado nadaje się do jedzenia tylko w postaci surowej, ponieważ nie toleruje wysokich temperatur. Owoc kroi się wzdłuż na pół i obydwie połówki przekręca w przeciwną stronę, aby wydobyć ze środka pestkę (wystarczy podważyć ją lekko nożem). Potem można obrać awokado i pokroić je na kawałki. W takiej postaci dodaje się je do sałatek, które bardzo efektownie wyglądają podane w wydrążonej z miąższu skórce awokado. Aby owoc nie sczerniał, kropi się go sokiem z cytryny. Miąższu z awokado można także używać jak masła – smarować nim chrupkie pieczywo, ser, krewetki, czy dodawać do sushi. Najbardziej popularna postać awokado to jednak pikantna meksykańska pasta guacamole, która prócz miąższu z tego owocu zawiera tylko limonkę i sól, a jej smaku nie da się porównać z żadnym sosem kuchni europejskiej. Pastę guacamole można jeść z mięsem albo z chipsami z tortilli. 


owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Skarbnica zdrowia – cytrusy
Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.   Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy. Właściwości owoców cytrusowych Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.   Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.   Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto...

kiwi
Pixabay/TanteTati/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Naturalna bomba witaminowa – owoc kiwi
Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.

Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.   Kiwi zawiera dużą dawkę witaminy C . Jest ona silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.   Oprócz witaminy C kiwi zawiera witaminy A, E, PP, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, żelazo, sód i fosfor.   Owoc kiwi redukuje zaburzenia senności. Serotonina zawarta w miąższu kiwi ma zdolność regulowania snu. Już cztery tygodnie regularnego spożywania jednego owocu kiwi dziennie mogą znacząco wpłynąć na poprawę zaburzeń snu.   Kiwi ma właściwości przeciwzapalne. Zawarta w nim witamina C reguluje objawy towarzyszące zapaleniom kości i stawów.   Owoc kiwi chroni przed infekcjami. Witamina C zwiększa naturalną odporność organizmu. Ponadto uszczelnia błony śluzowe i naczynia krwionośne.   Kiwi obniża poziom cholesterolu we krwi. W swoim składzie owoc kiwi posiada związki polifenolowe. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Regularne jedzenie kiwi obniża poziom złego cholesterolu nawet o ok. 15%. Ponadto kiwi może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi.   Kiwi redukuje dolegliwości związane z układem pokarmowym. Składniki kiwi poprawiają perystaltyczne ruchy jelit. W ten sposób owoc kiwi zmniejsza ryzyko zaparć, biegunek i bólów brzucha. Kiwi ma także lekkie działanie przeczyszczające.   Owoc kiwi ochroni wzrok. Witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w kiwi (np. luteina i zeaksantyny) chronią wzrok przed uszkodzeniami. Kiwi spowalnia także proces zwyrodnienia plamki żółtej. Jedzenie kiwi może być również środkiem chroniącym oczy przed jaskrą i zaćmą.  ...

Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia
Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.   Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika , łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów. Wartości odżywcze kokosa Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem: potasu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, kwasu foliowego , nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów), węglowodanów, błonnika, witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K. Kokos można jeść podczas odchudzania Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie : obniżają poziom cholesterolu, poprawiają przemianę materii, usprawniają pracę jelit, powodują uczucie sytości, hamują apetyt na słodycze, dodają energii, dzięki której możliwe jest...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner