Owoc awokado
Pixabay/silverstylus/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Awokado – egzotyczna bomba witaminowa

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

 

Awokado, znane u nas pod nazwą smaczliwki, to w Polsce owoc nadal bardzo egzotyczny – jeśli już jadany, to zwykle w daniach inspirowanych kuchnią meksykańską, w której awokado było obecne i bardzo cenione już w czasach azteckich. Wystarczy jednak poznać 7 głównych właściwości awokado, aby przekonać się do włączenia go na co dzień do swojej diety:

 

1. Zawiera więcej potasu niż banan.

W awokado znajduje się 14% zalecanej dziennej dawki potasu, podczas, gdy w banan uchodzący za najbogatsze źródło tego pierwiastka, pokrywa tylko 10% dziennego zapotrzebowania. Utrzymywanie zawartości potasu w normie reguluje ciśnienie krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i uszkodzenia nerek.

 

2. Jest źródłem zdrowych dla serca kwasów jednonienasyconych.
Awokado to jedna z najbardziej kalorycznych roślin – zawiera aż 77% tłuszczu, a przeciętnej wielkości owoc ma ok. 430 kcal. Zdecydowaną większość tłuszczu w awokado stanowi jednak jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam, który występuje w oliwie z oliwek (olej z awokado też już jest dostępny w niektórych sklepach). Zmniejsza on ryzyko zachorowań na raka i nie powoduje odkładania się cholesterolu we krwi.

 

3. Zwiększa absorpcję substancji odżywczych z innych owoców i warzyw.

Tłuszcz zawarty w awokado sprawia, że witaminy A, D, E i K oraz przeciwutleniacze są szybciej wchłaniane przez układ pokarmowy, co oznacza, że owoc ten dodany do potraw i sałatek zwiększa ich wartość odżywczą.

 

4. Chroni oczy dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.

Awokado wpływa nie tylko na absorpcję przeciwutleniaczy, ale samo też jest bogatym źródłem tych składników odżywczych, zwłaszcza zeaksantyny i luteiny, które są bardzo istotne dla zdrowia oczu - zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka, na które narażone są szczególnie osoby w podeszłym wieku.

 

5. Poprawia metabolizm dzięki zawartości błonnika.
Błonnik przyczynia się do utrzymywania odpowiedniej wagi ciała i reguluje poziom cukru we krwi. 100 g awokado zawiera aż 27% zalecanego dziennego spożycia błonnika.

 

6. Może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Badania naukowe na grupie osób, które codziennie jadły awokado wykazały, że w ciągu 4 tygodni poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów w ich krwi spadł u nich o ok. 20%, a zawartość „dobrego” cholesterolu wzrosła o 11%.

 

7. Pomaga w odchudzaniu.
Awokado nie tylko jest pozbawione węglowodanów i szkodliwych tłuszczów, ale jedzone regularnie powoduje także znaczne zmniejszenie uczucia łaknienia.

Jak jeść awokado?

Awokado nadaje się do jedzenia tylko w postaci surowej, ponieważ nie toleruje wysokich temperatur. Owoc kroi się wzdłuż na pół i obydwie połówki przekręca w przeciwną stronę, aby wydobyć ze środka pestkę (wystarczy podważyć ją lekko nożem). Potem można obrać awokado i pokroić je na kawałki. W takiej postaci dodaje się je do sałatek, które bardzo efektownie wyglądają podane w wydrążonej z miąższu skórce awokado. Aby owoc nie sczerniał, kropi się go sokiem z cytryny. Miąższu z awokado można także używać jak masła – smarować nim chrupkie pieczywo, ser, krewetki, czy dodawać do sushi. Najbardziej popularna postać awokado to jednak pikantna meksykańska pasta guacamole, która prócz miąższu z tego owocu zawiera tylko limonkę i sól, a jej smaku nie da się porównać z żadnym sosem kuchni europejskiej. Pastę guacamole można jeść z mięsem albo z chipsami z tortilli. 


owoce cytrusowe
Pixabay/Unsplash/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia
Skarbnica zdrowia – cytrusy
Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfruty, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.

Owoce cytrusowe nie są monotonne pod względem smaku – mogą być i słodkie, i kwaśne. Należą do nich pomarańcze, mandarynki, grejpfrutyy, cytryny, limonki, pomelo i kumkwat.   Owoce cytrusowe skutecznie wspomagają walkę z nadwagą dzięki zawartości błonnika. Są jednocześnie bogatym źródłem potasu, kwasu foliowego i oczywiście witaminy C. To doskonałe źródło flawonoidów, które dbają o utrzymanie młodego wyglądu skóry. Ze względu na stosunkową małą zawartość węglowodanów, po owoce cytrusowe śmiało mogą sięgać także cukrzycy. Właściwości owoców cytrusowych Mandarynki – dzięki dużej zawartości witaminy A, chronią przed chorobami oczu (także jaskrą i zaćmą) i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Te owoce cytrusowe są także bogatym źródłem witaminy C, wzmacniającej układ odpornościowy i hamującej rozwój wolnych rodników. Pomagają również zapobiegać cukrzycy typu 2 i wspomagają utratę wagi.   Pomarańcze – oprócz witaminy C, zawierają także wiele witamin z grupy B (w tym bardzo ważny kwas foliowy), potas i błonnik pokarmowy. Korzystnie wpływają na przemianę materii, regulują pracę serca i wzmacniają organizm. Dzięki zawartości hesperydyny pomagają obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu.   Pomelo – jest symbolem szczęścia i śmiało można powiedzieć, że zasługuje na to ze względu na swoje cudowne właściwości. Znajdujące się w miąższu i skórce pektyny zapobiegają rozwojowi miażdżycy, a bioflawonidy, które można znaleźć także w skórce i błonkach między cząstkami owocu, są silnymi przeciwutleniaczami, hamującymi rozwój komórek nowotworowych. Błony zazwyczaj są usuwane ze względu na bardzo gorzki smak. Owoc ponadto...

kiwi
Pixabay/TanteTati/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Naturalna bomba witaminowa – owoc kiwi
Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.

Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.   Kiwi zawiera dużą dawkę witaminy C . Jest ona silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.   Oprócz witaminy C kiwi zawiera witaminy A, E, PP, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, żelazo, sód i fosfor.   Owoc kiwi redukuje zaburzenia senności. Serotonina zawarta w miąższu kiwi ma zdolność regulowania snu. Już cztery tygodnie regularnego spożywania jednego owocu kiwi dziennie mogą znacząco wpłynąć na poprawę zaburzeń snu.   Kiwi ma właściwości przeciwzapalne. Zawarta w nim witamina C reguluje objawy towarzyszące zapaleniom kości i stawów.   Owoc kiwi chroni przed infekcjami. Witamina C zwiększa naturalną odporność organizmu. Ponadto uszczelnia błony śluzowe i naczynia krwionośne.   Kiwi obniża poziom cholesterolu we krwi. W swoim składzie owoc kiwi posiada związki polifenolowe. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Regularne jedzenie kiwi obniża poziom złego cholesterolu nawet o ok. 15%. Ponadto kiwi może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi.   Kiwi redukuje dolegliwości związane z układem pokarmowym. Składniki kiwi poprawiają perystaltyczne ruchy jelit. W ten sposób owoc kiwi zmniejsza ryzyko zaparć, biegunek i bólów brzucha. Kiwi ma także lekkie działanie przeczyszczające.   Owoc kiwi ochroni wzrok. Witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w kiwi (np. luteina i zeaksantyny) chronią wzrok przed uszkodzeniami. Kiwi spowalnia także proces zwyrodnienia plamki żółtej. Jedzenie kiwi może być również środkiem chroniącym oczy przed jaskrą i zaćmą.  ...

Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia
Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.   Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika , łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów. Wartości odżywcze kokosa Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem: potasu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, kwasu foliowego , nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów), węglowodanów, błonnika, witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K. Kokos można jeść podczas odchudzania Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie : obniżają poziom cholesterolu, poprawiają przemianę materii, usprawniają pracę jelit, powodują uczucie sytości, hamują apetyt na słodycze, dodają energii, dzięki której możliwe jest...

Nasze akcje
materiały prasowe Lenovo
Fleszstyle

Świetna jakość w stylowym opakowaniu. Natalia Szroeder wybrała laptop Lenovo Yoga Slim 7

Partner
rafal-brzozowski
Newsy

Ci uczestnicy „The Voice of Poland” robią karierę muzyczną. Znasz wszystkich?

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
torebka-skoda-hollie-warsaw
Fleszstyle

Barbara Kurdej - Szatan: "Nie miałam pojęcia, że niezabezpieczone drobiazgi mogą uderzyć z taką siłą"

Partner
justyna-steczkowska
Newsy

Justyna Steczkowska ponownie w „The Voice of Poland”! To wyjątkowy czas dla artystki

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
materiały prasowe TVP
TV-Show

Sylwia Grzeszczak nową trenerką w „The Voice of Poland”! Jak się sprawdzi?

Partner