Owoc awokado
Pixabay/silverstylus/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Lifestyle

Awokado – egzotyczna bomba witaminowa

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

Przepis na to, jak jeść awokado jest bardzo prosty – pod każdą postacią, byle na surowo. Gotowanie i pieczenie sprawia, że ten egzotyczny owoc nabiera gorzkiego posmaku, i traci wartości odżywcze. A wartości tych ma całe mnóstwo, bo zawiera aż 20 różnych witamin i minerałów. Te, których w awokado jest najwięcej to: witaminy K, C, B5, B6 i E oraz kwas foliowy i potas.

 

Awokado, znane u nas pod nazwą smaczliwki, to w Polsce owoc nadal bardzo egzotyczny – jeśli już jadany, to zwykle w daniach inspirowanych kuchnią meksykańską, w której awokado było obecne i bardzo cenione już w czasach azteckich. Wystarczy jednak poznać 7 głównych właściwości awokado, aby przekonać się do włączenia go na co dzień do swojej diety:

 

1. Zawiera więcej potasu niż banan.

W awokado znajduje się 14% zalecanej dziennej dawki potasu, podczas, gdy w banan uchodzący za najbogatsze źródło tego pierwiastka, pokrywa tylko 10% dziennego zapotrzebowania. Utrzymywanie zawartości potasu w normie reguluje ciśnienie krwi, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko zawału serca, udaru mózgu i uszkodzenia nerek.

 

2. Jest źródłem zdrowych dla serca kwasów jednonienasyconych.
Awokado to jedna z najbardziej kalorycznych roślin – zawiera aż 77% tłuszczu, a przeciętnej wielkości owoc ma ok. 430 kcal. Zdecydowaną większość tłuszczu w awokado stanowi jednak jednonienasycony kwas oleinowy – ten sam, który występuje w oliwie z oliwek (olej z awokado też już jest dostępny w niektórych sklepach). Zmniejsza on ryzyko zachorowań na raka i nie powoduje odkładania się cholesterolu we krwi.

 

3. Zwiększa absorpcję substancji odżywczych z innych owoców i warzyw.

Tłuszcz zawarty w awokado sprawia, że witaminy A, D, E i K oraz przeciwutleniacze są szybciej wchłaniane przez układ pokarmowy, co oznacza, że owoc ten dodany do potraw i sałatek zwiększa ich wartość odżywczą.

 

4. Chroni oczy dzięki zawartym w nim przeciwutleniaczom.

Awokado wpływa nie tylko na absorpcję przeciwutleniaczy, ale samo też jest bogatym źródłem tych składników odżywczych, zwłaszcza zeaksantyny i luteiny, które są bardzo istotne dla zdrowia oczu - zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej oka, na które narażone są szczególnie osoby w podeszłym wieku.

 

5. Poprawia metabolizm dzięki zawartości błonnika.
Błonnik przyczynia się do utrzymywania odpowiedniej wagi ciała i reguluje poziom cukru we krwi. 100 g awokado zawiera aż 27% zalecanego dziennego spożycia błonnika.

 

6. Może obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów.
Badania naukowe na grupie osób, które codziennie jadły awokado wykazały, że w ciągu 4 tygodni poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów w ich krwi spadł u nich o ok. 20%, a zawartość „dobrego” cholesterolu wzrosła o 11%.

 

7. Pomaga w odchudzaniu.
Awokado nie tylko jest pozbawione węglowodanów i szkodliwych tłuszczów, ale jedzone regularnie powoduje także znaczne zmniejszenie uczucia łaknienia.

Jak jeść awokado?

Awokado nadaje się do jedzenia tylko w postaci surowej, ponieważ nie toleruje wysokich temperatur. Owoc kroi się wzdłuż na pół i obydwie połówki przekręca w przeciwną stronę, aby wydobyć ze środka pestkę (wystarczy podważyć ją lekko nożem). Potem można obrać awokado i pokroić je na kawałki. W takiej postaci dodaje się je do sałatek, które bardzo efektownie wyglądają podane w wydrążonej z miąższu skórce awokado. Aby owoc nie sczerniał, kropi się go sokiem z cytryny. Miąższu z awokado można także używać jak masła – smarować nim chrupkie pieczywo, ser, krewetki, czy dodawać do sushi. Najbardziej popularna postać awokado to jednak pikantna meksykańska pasta guacamole, która prócz miąższu z tego owocu zawiera tylko limonkę i sól, a jej smaku nie da się porównać z żadnym sosem kuchni europejskiej. Pastę guacamole można jeść z mięsem albo z chipsami z tortilli. 


Nasze akcje
Douglas
Lifestyle
Największa perfumeria Douglas to miejsce inne niż wszystkie
Współpraca reklamowa
wernisaż-12.-kalendarza-artystycznego-gedeon-richter
Newsy
Kobiety i astrologia inspiracją dla polskich artystów. Przedstawiamy 12. edycję Kalendarza Artystycznego
Współpraca reklamowa
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Styl Gwiazd
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Styl Gwiazd
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik