Pasta z awokado podana jako przekąska na imprezę.
©chandlervid85 chandlervid85/Fotolia.com
Styl życia

Przekąski na imprezę bez glutenu i laktozy: grissini, dip z awokado i ciasto czekoladowe z cukinią

Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.

Przekąski na imprezę bez laktozy mogą być smaczne i zdrowe, np. ciasto czekoladowe z kakao i cukinią. Pyszne będą też paluszki grissini bez glutenu i laktozy podawane z pastą z awokado.

 

W roli przekąsek bez laktozy i glutenu doskonale sprawdzą się warzywa pokrojone w słupki. Można przygotować też owoce lub sałatkę owocową oraz bakalie. Warto jednak pokusić się o nieco bardziej wyrafinowane posiłki, które są równie łatwe do przyrządzenia.

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

 

Grissini - przepis

 

Grissini to wąskie paluszki przypominające pieczywo. Smakołyk jest bardzo popularny we Włoszech. Można go maczać w różnego rodzaju dipach, np. w paście z awokado.

 

Składniki na grissini:

  • 1 szklanka mąki w proszku z tapioki, mąki ziemniaczanej lub ryżowej,
  • ⅓ szklanki mąki kokosowej,
  • 100 ml oleju kokosowego,
  • ⅓ szklanki zimnej wody,
  • 1 jajko,
  • ½ łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka kminku (nie mielonego),
  • 1 łyżeczka soli kłodawskiej.

 

Sposób przygotowania:

  • Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  • Odstaw je do lodówki na 15-20 minut.
  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  • Wyjmij ciasto z lodówki: powinno być miękkie i mieć lekką, nie zbitą konsystencję oraz łatwo się odrywać od dłoni. Jeśli będzie zbyt mokre, dodaj łyżeczkę mąki kokosowej.
  • Rozwałkuj ciasto (najlepiej partiami) na paluszki o grubości około 1-1,5 cm i długości 15 cm.
  • Wyłóż grissini na papier do pieczenia.
  • Wstaw do piekarnika na około 30 minut.

 

Pasta z awokado

 

Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado,
  • szczypta soli,
  • sok z ½ limonki,
  • 1 garść świeżej mięty lub kolendry,
  • 3 łyżki śmietanki kokosowej.
  • Możesz też dodać ½ ząbka czosnku lub ½ łyżeczki miodu, w zależności od tego, jaki smak preferujesz.

 

Sposób przygotowania:

  • Umyj i drobno posiekaj listki mięty lub kolendry.
  • Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze. Możesz też rozgnieść je widelcem i wymieszać.

 

Ciasto czekoladowe z cukinią

 

Składniki:

  • 1 szklanka cukinii,
  • 5 płaskich łyżek kakao,
  • 4 jaja,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • 100 g oliwy,
  • 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • kilka kropel aromatu waniliowego.

 

Sposób przygotowania:

  • Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  • Wsyp kaszę jaglaną do wysokiego naczynia i miksuj ją blenderem dotąd, aż jej struktura będzie przypominała mąkę.
  • W oddzielnym naczyniu zmiksuj jaja tak, aby żółtka połączyły się z białkami.
  • Dodaj do nich śliwki i zmiksuj na masę o jednolitej konsystencji.
  • Umyj i zetrzyj cukinię na drobnych oczkach tarki.
  • Wrzuć wszystkie składniki do jednego naczynia i wymieszaj mikserem.
  • Wlej powstałą masę do okrągłej formy i piecz przez około 40 minut w rozgrzanym piekarniku.

 

Wegańskie brownie
© korkiatt/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie ciasto czekoladowe z kakao: brownie z czerwonej fasoli i batata
Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach.

Wegańskie brownie to odmiana od czekoladowych ciast z jajami. Można je przygotować z batatów lub fasoli. Ciasto słodzi się np. syropem klonowym lub z agawy. Brownie jest gotowe po około 20-30 minutach. Czekoladowe ciasto bez jaj to pomysł na pyszny deser np. na przyjęcie wielkanocne. Zamiast jaj można wykorzystać puree z warzyw lub owoców, np. bananów. Dodatek kakao sprawia, że brownie jest mocno czekoladowe. Wegańskie brownie z batata krok po kroku Składniki (na blachę 20x20 cm):  2 średnie bataty, 6 łyżek kakao, 15 daktyli bez pestek,  1 szklanka migdałów lub ¾ szklanki mąki migdałowej , ½ szklanki pełnoziarnistej mąki pszennej, szczypta soli, 3-4 krople ekstraktu waniliowego, opcjonalnie: 2 łyżki syropu klonowego, można dodać też rodzynki, kardamon, cynamon i posiekane orzechy.   Czas przygotowania: około 1,5 godziny Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:  Umyj, obierz i pokrój bataty w kostkę. Gotuj je w wodzie z 1 łyżeczką soli do miękkości (około 15 minut). Rozdrobnij bataty na puree. W trakcie gotowania batatów zalej daktyle wrzątkiem. Pozostaw je na 15 minut. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Zmiksuj daktyle i wymieszaj z puree. Zmiel migdały (najlepiej w młynku do kawy) i połącz je (lub mąkę migdałową ) z kakao oraz solą. Wlej ekstrakt waniliowy do batatów i daktyli, a następnie dodaj do nich suche składniki (w tym bakalie oraz przyprawy, jeśli chcesz ich użyć).  Wymieszaj wszystkie składniki. Przelej masę do blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika.  Piecz brownie przez około 30 minut. Aby sprawdzić czy jest gotowe, włóż w ciasto patyk – powinien być suchy, jeśli deser się upiekł. Wyjmij blachę z piekarnika i pozostaw...

Mazurek kajmakowy ozdobiony orzechami i polewą.
©Darios/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na wegańskie mazurki: mazurek kajmakowy i mazurek czekoladowy oraz mazurek bez pieczenia
Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.

Wegański mazurek kajmakowy przygotowuje się na bazie mąki pszennej i ziemniaczanej lub kukurydzianej. Natomiast mazurek czekoladowy wypełnia się masą na bazie gorzkiej czekolady. Równie pyszny jest mazurek z masłem orzechowym - to ciasto bez pieczenia.   Pyszne ciasta wielkanocne można bez trudu przygotować w wersji wegańskiej. Tradycyjną masę kajmakową zastąpi połączenie brązowego cukru i mleka kokosowego . Warto też wypróbować bezglutenowy spód do mazurka na bazie 150 g mąki kukurydzianej i 50 g kaszki kukurydzianej.   Wegański mazurek kajmakowy   Składniki na spód: 120 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, 30 g cukru pudru, 100 g oleju kokosowego , 2 łyżki zimnej wody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli.   Składniki na masę kajmakową i sos toffi: 200 ml mleka kokosowego, 1 łyżka syropu z agawy , 4 łyżki oleju kokosowego, ⅓ szklanki cukru trzcinowego.   Dodatkowo: 60 g orzechów włoskich   Czas przygotowania: ponad 1,5 godziny   Stopień trudności: średnie   Sposób przygotowania spodu: Wymieszaj oba rodzaje mąki, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól. Dodaj olej kokosowy (nie rozpuszczony) i zmiksuj składniki mikserem. Możesz też połączyć je, zagniatając. Zakończ czynność, kiedy otrzymasz kruszonkę. Zacznij stopniowo dodawać zimną wodę tak, aby składniki połączyły się w gładkie ciasto. Włóż ciasto do woreczka i wstaw do lodówki na 1 godzinę. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wyjmij ciasto z lodówki i włóż do formy o wymiarach 21x26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Podziurkuj spód ciasta widelcem . Wstaw je do piekarnika do uzyskania złotego...

Jak zrobić deser w garnku?
© fahrwasser/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na desery w garnku żeliwnym: brownie z gorzkiej czekolady oraz ciasto drożdżowe z kruszonką
Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.

Brownie przygotowuje się z gorzkiej czekolady oraz kakao. Jego pieczenie w garnku żeliwnym trwa tylko 20 minut. Ciasto drożdżowe z kruszonką powstanie na zaczynie ze świeżych drożdży, mleka, cukru i mąki.   Desery przygotowywane w garnku żeliwnym są doskonale wypieczone z każdej strony. Do brownie, czyli czekoladowego wypieku, warto dodać maliny lub likier migdałowy. Ciasto drożdżowe idealnie smakuje podane z kruszonką lub nadzieniem orzechowym. Brownie w garnku żeliwnym – przepis Składniki: 50 g (pół tabliczki) gorzkiej czekolady, 2/3 szklanki kakao, 3 jaja, ½ szklanki mąki, ½ łyżeczki sody oczyszczonej , ¾ szklanki brązowego cukru, 2/3 szklanki oleju, ½ łyżeczki soli.   Czas przygotowania: około 30-40 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Połam czekoladę na duże kawałki. Wsyp do miski wszystkie suche składniki, tj. mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, kakao, gorzką czekoladę, sodę oczyszczoną oraz sól. Wymieszaj wszystko. Do innego naczynia włóż mokre składniki , czyli olej oraz jaja, a następnie połącz je ze sobą. Do miski z suchymi składnikami dodaj mokre, po czym wymieszaj je drewnianą łyżką. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Wysmaruj garnek żeliwny tłuszczem, np. masłem. Wlej do niego masę na brownie. Wstaw naczynie do nagrzanego piekarnika i zostaw je na około 20 minut. Aby sprawdzić, czy ciasto jest gotowe, włóż w nie drewniany patyczek. Jeśli będzie suchy, wyłącz piekarnik. Wyjmij ciasto i pozostaw je do ostygnięcia. Można też zakończyć pieczenie, gdy ciasto jest lekko wilgotne na środku. Ciasto drożdżowe w garnku żeliwnym – przepis Składniki na zaczyn na ciasto drożdżowe : 10 dkg świeżych drożdży,...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Współpraca reklamowa
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Współpraca reklamowa
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Współpraca reklamowa
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik