gorąca czekolada z cynamonem w metalowym kubku
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Przepis na gorącą czekoladę

Jak zrobić gorącą czekoladę? Podstawą jest mleko oraz gorzka lub deserowa czekolada. Mleko podgrzewa się ostrożnie na średnim ogniu. W momencie, gdy jest gorące dodaje się do niego kawałki czekolady i zagotowuje.

Jak zrobić gorącą czekoladę? Podstawą jest mleko oraz gorzka lub deserowa czekolada. Mleko podgrzewa się ostrożnie na średnim ogniu. W momencie, gdy jest gorące dodaje się do niego kawałki czekolady i zagotowuje.

 

Od dawna wiadomo, że najlepszym sposobem na poprawę nastroju czy dodanie energii jest czekolada. W zimne dni najlepszą propozycją na rozgrzanie organizmu połączone z chwilą rozkoszy jest czekolada na gorąco. Jak zrobić czekoladę na gorąco? To nic skomplikowanego, każdy bez trudu przygotuje ją samodzielnie w domu.

 

Kilka słów o czekoladzie

Kakao jest podstawowym składnikiem czekolady – przysmaku, który od zawsze kojarzy się z niebiańską przyjemnością. W Europie pojawiło się za sprawą Hernando Cortesa – to on opracował sposób przygotowania czekolady do picia. Czekolada zaczęła być produkowana na masową skalę w XIX wieku w Holandii. Jest otrzymywana z miazgi kakaowej, cukru oraz tłuszczu kakaowego. Ponadto w jej skład wchodzą dodatki takie jak: mleko w proszku, orzechy i kawa. Mimo, że należy do słodyczy, zawiera pewną wartość odżywczą – w jej składzie znajduje się magnez i potas (najwięcej w czekoladzie gorzkiej), żelazo, a w czekoladzie mlecznej również wapń.

Przepis na gorącą czekoladę z chili

Składniki:

  • 250 mililitrów mleka,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 5 łyżek kremowej śmietanki 30%,
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku,
  • 50 gramów gorzkiej lub deserowej czekolady,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu w proszku.

Sposób przygotowania:

  • Do rondelka wlej mleko i śmietankę. Dodaj cukier, paprykę chili oraz cynamon.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu aż do rozpuszczenia cukru i momentu, gdy mleko zacznie się gotować przy brzegach.
  • Czekoladę posiekaj na drobne kawałeczki i wsyp ją do gorącego mleka.
  • Podgrzewaj na średnim ogniu ciągle mieszając aż do rozpuszczenia czekolady. Zagotuj.
  • Gotuj przez kilka minut na małym ogniu do momentu, gdy czekolada uzyska kremową konsystencję i gładką powierzchnię.
  • Gorącą czekoladę podawaj w filiżankach udekorowaną śmietaną kremówką ubitą wraz z cukrem pudrem.

Przepis na waniliową gorącą czekoladę

Składniki:

  • puszka niesłodzonego skondensowanego mleka,
  • 150 mililitrów mleka pełnotłustego,
  • 150 mililitrów likieru czekoladowego,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu,
  • około 20 gramów cukru,
  • 15 gramów gorzkiego kakao,
  • 100 gram gorzej czekolady (70%),
  • pół łyżeczki cynamonu.
  • Do udekorowania:
  • łyżeczka cukru pudru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 250 mililitrów śmietanki kremówki 30%.

Sposób przygotowania:

  • Do rondla wlej dwa rodzaje mleka, likier czekoladowy, cukier i ekstrakt waniliowy, cukier, cynamon i kakao.
  • Podgrzewaj, aż masa stanie się ciepła. Dodaj połamaną gorzką czekoladę. Cały czas mieszając zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez około 10 minut, aż do zgęstnienia masy.
  • Gdy masa będzie gęsta, zdejmij rondelek z ognia.
  • Schłodzoną śmietankę kremówkę 30% ubij łącznie z cynamonem i cukrem pudrem.
  • Gorącą czekoladę przelej do filiżanek. Serwuj udekorowaną bitą śmietaną z posypką z czekoladowych płatków. 

Smacznego!

 

czekolada do picia w dekoracyjnym słoiku ze słomką
©pilipphoto/Fotolia
Styl życia
Deserowa, mleczna, biała – przepisy na czekoladę do picia
Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.

Czekolada przygotowana w domu jest o niebo lepsza od tej z proszku. Do wykonania deseru możesz użyć czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej lub kombinacji tych trzech rodzajów. Niestety czekolada do picia ma dużo kalorii.   Gęsta czekolada do picia z dodatkiem chili jest rozgrzewająca i lekko pikantna. Nadaje się zarówno dla dzieci, jak i dorosłych łasuchów. Niestety deser ten jest bardzo kaloryczny. Jedna porcja czekolady do picia (ok. 150 ml) może zawierać od 300 do nawet 850 kalorii . Przepis na gęstą czekoladę do picia Składniki: 100 g czekolady mlecznej , 30 g czekolady gorzkiej, ½ szklanki mleka, 200 ml śmietanki 30%, szczypta chili w proszku. Czas wykonania: 15-20 minut Sposób trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 670 kcal w 1 porcji Sposób przygotowania: Śmietanę i mleko połącz i zagotuj w garnku. Czekoladę połam na mniejsze części. Zmniejsz grzanie, dodaj czekoladę i ciągle mieszaj gotując. Kiedy czekolada zgęstnieje, dodaj odrobinę chili . Podawaj gorącą. Płynna czekolada na gorąco – przepis Rzadszą czekoladę do picia możesz przyrządzić, używając większej ilości mleka i zmniejszając ilość czekolady. Aby domowa gorąca czekolada do picia była pyszna, użyj dobrej jakości czekolady w tabliczkach, np. z dużą zawartością kakao . Składniki: 200 ml mleka, 25 ml wody, 100 ml śmietanki 30%, 50 gorzkiej czekolady, 1 łyżka cukru waniliowego. Czas wykonania: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 Liczba kalorii: 360 kcal w 1 porcji Sposób wykonania: Czekoladę połam na mniejsze kawałki. W rondlu wymieszaj mleko i śmietankę, mocno podgrzej. Gdy mleko i śmietanka będą gorące, dodawaj cząstki i cukier, ciągle mieszając. Gotuj przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się połączą i...

Szklanka gorącej czekolady.
©nata_vkusidey/Fotolia
Styl życia
Przepis na przepyszną czekoladę z bitą śmietaną oprószoną szczyptą kakao
Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.

Gorącą czekoladę przygotowuje się szybko i bardzo łatwo. Wystarczy odrobina chęci, trochę śmietanki, mleka i możemy cieszyć się pysznym oraz aromatycznym napojem idealnym na zimne wieczory.   Czekolada zapobiega zakrzepom krwi i zawałom serca . Dodatkowo neutralizuje działanie złego cholesterolu. Jest źródłem składników pobudzających wytwarzanie w organizmie hormonu serotoniny (dodaje wigoru, energii, likwiduje zmęczenie i poprawia nastrój). Czekolada jest bogata w magnez, który korzystnie wpływa na układ nerwowy (poprawia sprawność intelektualną). Gorąca czekolada z bitą śmietaną Wystarczy niecały kwadrans, by przygotować wyśmienity napój czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Każdy kto go spróbuje, od razu się w nim zakocha.   Potrzebujesz: garnka, rękawa cukierniczego, małego rondelka.   Składniki: 300 ml mleka 3,2 %, 130 ml śmietanki kremówki 30%, 250 ml śmietanki 30%, cukier puder (do smaku), kakao (do smaku), 250 g czekolady gorzkiej .   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Wskazówki: Zamiast kakao wierzch bitej śmietany możesz oprószyć odrobiną czekolady lub cynamonu .   Sposób przygotowania: Przygotuj garnek. Wlej do niego mleko i śmietankę. Zacznij gotować. Zetrzyj czekoladę nad gotującym się mlekiem i śmietaną. Gdy czekolada się rozpuści zdejmij garnek z ognia. W rondelku ubij śmietanę. Na koniec dodaj do niej trochę cukru pudru. Nałóż ubitą śmietanę do rękawa cukierniczego. Nalej czekolady do pucharków. Przy pomocy rękawa cukierniczego nałóż bitą śmietanę. Oprósz z wierzchu kakao. Gotowe. Smacznego!   Lubisz słodkości? Zobacz, jak zrobić nutellę krok po kroku . Czy wiesz, że kakao poprawia koncentrację? Sprawdź, jakie jeszcze...

Blok czekoladowy
© zefirchik06/Fotolia.com
Styl życia
Blok czekoladowy w dwóch odsłonach: tradycyjnej i wegańskiej, bezglutenowej – przepisy
Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.

Domowa czekolada PRL-u, czyli blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej porcji tego pysznego deseru powodują, że nie przyrządzamy go zbyt często. W wersji podstawowej składa się z kakao, masła, mleka w proszku i cukru. Wafle, orzechy, suszone owoce, miód – to dodatki, których ilość dozujemy w zależności od upodobań.   Blok czekoladowy może być np.: bakaliowy, orzechowy, miodowy lub nawet miętowy. Blok pojawia się na stołach z okazji świąt lub rodzinnych spotkań. Jego przyjemny, kremowy i rozpływający się w ustach czekoladowo-mleczny smak ma swoich wielbicieli zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Tradycyjny blok czekoladowy – przepis Niestety osoby dbające o linię nie mogą sobie zbyt często pozwalać na przysmaki, takie jak blok czekoladowy. Kalorie zawarte w jednej, ważącej około 50 g porcji wahają się w granicach 250-450 kca l w zależności od dodanych składników.   Czas przygotowania: 30 minut + całonocne chłodzenie w lodówce Stopień trudności: łatwy   Składniki: 200 g - 2 opakowania herbatników, 500 g mleka w proszku, 200 g masła, 2-4 łyżki kakao, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, garść orzechów włoskich, garść rodzynek, 2/3 szklanki wody.   Sposób przygotowania: 1. Przygotuj dużą miskę. Wsyp do niej mleko w proszku, pokruszone w palcach herbatniki, rodzynki i posiekane drobno orzechy. 2. W rondelku rozpuść masło, dodaj wodę, kakao, cukier i cukier waniliowy. Gdy wszystko się rozpuści, wlej powstałą masę do miski z herbatnikami. 3. Wszystkie składniki mieszaj, do momentu, gdy mleko się rozpuści. Jeżeli masa jest za gęsta, dolej odrobinę wody lub mleka. 4. Do wyłożonej papierem do pieczenia formy (keksówki) przełóż masę. Wyrównaj lekko, ugniatając łyżką lub specjalną szpatułką. 5. Włóż blok czekoladowy do...

Nasze akcje
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
fotona-tatuaż
Fleszstyle

Nieudany tatuaż lub makijaż permanentny ? Wiemy, jak się go pozbyć!

Partner
Newsy

Nowoczesny wymiar kobiecości? Manifestuj go zapachem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner