Produkty bogate w magnez
© photka/Fotolia.com
Styl życia

Magnez w diecie: jaką odgrywa rolę

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego. Stosowany jest jako środek profilaktyczny i leczniczy. Warto zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie, gdyż wpływa na rozkurczanie mięśni i stan kości. Jego niedobór w diecie może spowalniać proces odchudzania.

Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu, a w szczególności układu sercowo-naczyniowego. Stosowany jest jako środek profilaktyczny i leczniczy. Warto zadbać o odpowiedni poziom magnezu w organizmie, gdyż wpływa na rozkurczanie mięśni i stan kości. Jego niedobór w diecie może spowalniać proces odchudzania.

Podstawowymi funkcjami jakie pełni magnez są:

 

  • zapewnienie sprawnego funkcjonowania układu naczyniowo-sercowego,
  • wzmocnienie kości i zębów,
  • wspomaganie rozkurczania mięśni.

Magnez ma również znaczący wpływ na układ nerwowy, wspomaga właściwe funkcjonowanie szarych komórek. Pierwiastek ten poprawia trawienie, chroni organizm przed toksycznymi związkami.

 

Magnez a dieta


Niewłaściwa dieta opierająca się na produktach bogatych w tłuszcze zwierzęce, cukier, na żywności wysokoprzetworzonej prowadzi do niedoboru magnezu w organizmie. Podobny skutek ma również stosowanie diet, które z zasady dostarczają do organizmu niewielką ilość kalorii. Niedobór magnezu zaburza pracę insuliny. Tkanka mięśniowa nie reaguje na sygnały wysyłane przez insulinę i tym samym przestaje wychwytywać glukozę zawartą w krwi. Zbyt duża ilość glukozy zamiast trafić do tkanki mięśniowej trafić może do komórek tłuszczowych, powodując przybieranie na wadze.

 

Źródła magnezu:

  • 490 mg – kiełki pszenicy,
  • 270 mg – migdały,
  • 267 mg – orzechy nerkowca,
  • 229 mg – mąka gryczana,
  • 175 mg – orzechy ziemne,
  • 37 mg – gotowana fasola,
  • 36 mg – czosnek,
  • 35 mg – rodzynki,
  • 35 mg – zielony groszek.


Średnie dzienne zapotrzebowanie na magnez dorosłej kobiety do 30. roku życia to 255 mg, po 30. roku życia – 265 mg. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie jest większe i wynosi 330 mg – do 30. roku życia i 350 mg po 30. roku życia.


leki i witaminy
Pixabay/Mizianitka/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia
Główne objawy przedawkowania magnezu
Nadmiar magnezu to hipermagnezemia. Przedawkowanie magnezu należy do zjawisk rzadkich, ale jest niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu i negatywnie wpływa na zdrowie. Dlatego należy być ostrożnym w stosowaniu tego suplementu.

Nadmiar magnezu to hipermagnezemia. Przedawkowanie magnezu należy do zjawisk rzadkich, ale jest niezwykle niebezpieczne dla naszego organizmu i negatywnie wpływa na zdrowie. Dlatego należy być ostrożnym w stosowaniu tego suplementu. Co to znaczy przedawkowanie magnezu? Magnez jest konieczny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest budulcem kości i odpowiada za proces krzepnięcia krwi i skurczu sercowego. Poza tym to katalizator wielu enzymów. Nadmiar magnezu występuje wtedy, jeśli za dużo spożywamy tego suplementu w tabletkach, czy płynie. Przyczyny przedawkowania magnezu Do najczęstszych przyczyn przedawkowania magnezu należy stosowanie leków zawierających magnez, głównie przez osoby chorujące na niewydolność nerek. Jeśli chorujesz na nadczynność tarczycy, ilość magnezu w organizmie również może być zwiększona. Nadmiar magnezu występuje także podczas chorób nowotworowych, gdyż na skutek zmian nowotworowych w organizmie zmienia się przemiana magnezu. Jeśli jego czynnik jest zwiększony we krwi, oznacza to wzmożenie choroby. Przedawkowanie magnezu może wystąpić też u niemowląt, bo często podaje się im przygotowane na wodzie napoje mleczne, zawierające dużą ilość zjonizowanego magnezu. Następnym powodem nadmiaru magnezu może być spożywanie zbyt dużych jego dawek z suplementami witaminowo-mineralnymi. Skutki przedawkowania magnezu Skutki nadmiaru magnezu są różne. Zależy to od tego, jak dużo tego pierwiastka znajduje się w naszym organizmie. Najczęstsze dolegliwości to zaparcia, zatrzymanie moczu, zawroty głowy, bóle brzucha i skurcze, biegunka , nudności, zaczerwienienie skóry, osłabienie organizmu, ból w klatce piersiowej, niedociśnienie, kłopoty z oddychaniem, arytmia serca, zatrzymanie krążenia, śpiączka, a w skrajnych przypadkach nawet śmierć. Dzienna dawka magnezu 1. niemowlęta...

szkodliwy potas
©jarun011/fotolia
Styl życia
Niedobór i nadmiar potasu w organizmie. Co jeść, aby do nich nie doszło?
Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jego niedobór może prowadzić do ogólnego osłabienia, obrzęków, a w skrajnych przypadkach nawet zatrzymania akcji serca.

Potas jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu, a jego niedobór może prowadzić do ogólnego osłabienia, obrzęków, a w skrajnych przypadkach nawet zatrzymania akcji serca.  Potas ważny makroelement Organizm w ponad 70% składa się z wody, a potas jest elektrolitem w niej rozpuszczalnym, który bierze udział w transporcie substancji odżywczych do większości komórek ludzkiego ciała. Potas towarzyszy wielu ważnym procesom zachodzącym w naszym ciele. Bierze udział w kontroli właściwej pracy nerek, ciśnienia krwi oraz regulacji gospodarki wodnej. Pierwiastek ten jest również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego i nerwowego oraz odpowiedniego poziomu ciśnienia osmotycznego. Potas uczestniczy w transporcie tlenu z krwią, dzięki czemu nasz mózg jest lepiej dotleniony, a my mamy lepszą koncentrację i funkcje poznawcze. Hipokalemia czyli niedobór potasu: przyczyny i skutki Dobowe zapotrzebowanie na potas wynosi 2000-4000 mg w zależności od wieku i masy ciała . Do przyczyn hipokalemii, oprócz zbyt małej zawartości potasu w pożywieniu, zalicza się głównie: zdiagnozowaną niewydolność nerek oraz wydalanie dużych ilości moczu (diureza osmotyczna) u chorych na cukrzycę.   Niedobory tego pierwiastka występują również u osób: stosujących środki przeczyszczające, cierpiących na długotrwałe biegunki i wymioty – w przypadku zatruć pokarmowych oraz w przewlekłych chorobach jelit ; stosujących terapię lekami nasercowymi i moczopędnymi. Ponieważ mogą one zwiększać wydalanie potasu z organizmu, w przypadku ich długotrwałego przyjmowania zalecane jest suplementowanie potasu. Jednak suplementacja nie powinna być przeprowadzana na własną rękę, a ściśle kontrolowana przez lekarza. Objawem niedoboru potasu jest przede wszystkim ogólne osłabienie , senność i apatia. Może również dojść do obrzęku...

Oliwa z oliwek
© Comugnero Silvana/Fotolia.com
Styl życia
Rola tłuszczów w diecie. Dieta niskotłuszczowa może szkodzić
Tłuszcze w diecie, tak samo jak białka i węglowodany, są niezbędnymi składnikami do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.

Tłuszcze w diecie, tak samo jak białka i węglowodany, są niezbędnymi składnikami do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Tłuszcze mogą być pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego.   Tłuszcze dostarczamy organizmowi, aby mieć energię, by układ nerwowy, trawienny i hormonalny działały sprawnie. Kwasy tłuszczowe są budulcem komórek i tkanek, dlatego są niezbędnym elementem codziennego żywienia. Tłuszcze w diecie – skutki niedoborów Decydując się na dietę odchudzającą pierwszym krokiem, jaki podejmujemy, jest znaczna redukcja tłuszczów w codziennym jadłospisie. Tego typu działanie jest oczywiście zasadne, jeżeli dotychczas ilość tłuszczów znacznie przewyższała dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Jeśli natomiast tłuszczu jest za mało, może dojść do poważnych w skutkach następstw. Ponieważ tłuszcze odpowiadają za regulację hormonalną w organizmie ich niedobór może powodować np. obniżenie libido.   Funkcja energetyczna lipidów jest nieoceniona. Gdy jest ich za mało wówczas nie mamy energii . Są one również bardzo ważnym budulcem skóry, dlatego wskutek znacznego ich ograniczenia w jedzeniu skóra staje się sucha, pęka i się łuszczy . Kwasy tłuszczowe są budulcem komórek i tkanek, stanowią materiał zapasowy i izolacyjny, są również kluczowym elementem do prawidłowej pracy układu nerwowego . Ponadto zbyt mała ilość tłuszczów w diecie prowadzi do zahamowania wzrostu kości, mięśni, mogą pojawić się zmiany skórne, przede wszystkim na tle alergicznym, wypadają włosy, a wskutek osłabienia układu immunologicznego częściej do dochodzi do infekcji . Tłuszcze w diecie – dzienne zapotrzebowanie Wprowadzając racjonalne odżywianie i dbając, by codzienny jadłospis zawierał wszystkie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania składniki musimy zadbać również o odpowiednią ilość tłuszczu. Tłuszcze dostarczamy...

Nasze akcje

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner
Newsy

Pierścionek zaręczynowy w codziennych stylizacjach. Sprawdź najmodniejsze zestawienia na jesień 2021

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner