Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.

Reklama

Rady:

  • Najlepsza temperatura dla podgrzewania grzańca z miodem, to 40°C, ponieważ w wyższej miód traci swoje lecznicze właściwości (możesz również użyć miodu sztucznego, ale tylko dla walorów smakowych).
  • Grzaniec najlepiej wypij zaraz po zrobieniu.
  • Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej przyprawy do grzanego piwa, koniecznie sprawdź, czy nie ma w składzie mąki.
  • Wykorzystaj swoje ulubione piwo, aby zrobić z niego grzańca.

Grzane piwo z pomarańczą

Składniki:

  • 0,5 l jasnego piwa,
  • pół pomarańczy,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • pięć goździków,
  • 3 plastry obranego imbiru.

Zobacz także

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie pomarańczę.

2. Podziel pomarańczę na cztery części.

3. Obierz imbir.

4. Pokrój imbir na plastry.

5. Wlej do garnka zimne piwo.

6. Dodaj cynamon, goździki, imbir i miód.

7. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

8. Wrzuć do garnka pozostałość z wyciśniętej pomarańczy.

9. Podgrzewaj piwo przez około 5 minut (uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia).

10. Z jednej ćwiartki pomarańczy, która ci została wytnij dwa plastry do ozdoby.

11. Przelej piwo do kufla.

12. Ozdób kufel pomarańczą.

Grzane piwo z jajkiem

Składniki:

  • 0,5 l piwa,
  • 2 żółtka,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 4 goździki,
  • imbir suszony (przyprawa).

Sposób przygotowania:

1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.

2. Do garnka wlej piwo.

3. Podgrzewaj około 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

4. Utartą masę postaw nad garnkiem z parą.

5. Do masy dolej piwo, jednocześnie mieszając składniki.

6. Mieszaj aż grzaniec stanie się gęsty.

Jabłkowe grzane piwo

Składn​iki:

  • 0,5 l piwa,
  • jabłko,
  • szklanka soku jabłkowego,
  • cynamon,
  • łyżka soku malinowego (najlepiej domowej roboty).

Sposób przygotowania:

1. Pokrój jabłko w drobną kostkę.

2. Przelej sok do garnka.

3. Doprowadź sok do wrzenia.

4. Wrzuć pokrojone jabłka.

5. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut.

6. Wlej piwo.

7. Dodaj cynamon.

8. Grzane piwo przelej do kufla.

9. Dodaj sok malinowy.

10. Wymieszaj.

Grzaniec czekoladowy

Składniki:

  • 400 ml piwa,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 gramów czekolady deserowej (o zawartości kakao 50%),
  • szklanka mleka,
  • ziarenko pieprzu,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania

1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.

2. Do rondelka wlej mleko.

3. Do mleka wrzuć czekoladę.

4. Na małym ogniu rozpuszczaj czekoladę, co chwilę mieszając – pilnuj, aby się nie przypaliła.

5. Dolej żółtka i piwo.

6. Podgrzewaj przez około 5 minut, nie dopuść do zagotowania.

7. Minutę przed końcem wrzuć ziarenko pieprzu i pokruszoną laskę wanilii.

Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama