Party Stories
beata-kozidrak
„Hotel Paradise” Ata Postek rozstała się z partnerem, ale już ma nowego! Zdradziła, jak się poznali
Michał Kostrzewski i pozostali jurorzy You Can Dance
Justyna Steczkowska z fanami
Ida Nowakowska prowadzącą "You Can Dance"
Doda
Sanah
Paulina Sykut-Jeżyna w Sopocie
Doda z mężem Emilem Stępniem
Piwo w szklance
Pixabay/PublicDomainPictures/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0/
Styl życia

Grzane piwo – najlepsze przepisy

Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.

Przyrządzenie grzanego piwa nie zajmie ci więcej niż 10 minut, a smak domowego trunku znacznie przewyższy grzańce, które serwuje się w barach. Proporcje podane w przepisach są odpowiednie dla jednego kufla. Grzane piwo zyska na smaku, jeśli zamiast gotowej mieszanki przypraw, samodzielnie dobierzesz składniki.

 

Rady:

  • Najlepsza temperatura dla podgrzewania grzańca z miodem, to 40°C, ponieważ w wyższej miód traci swoje lecznicze właściwości (możesz również użyć miodu sztucznego, ale tylko dla walorów smakowych).
  • Grzaniec najlepiej wypij zaraz po zrobieniu.
  • Jeśli zdecydujesz się na zakup gotowej przyprawy do grzanego piwa, koniecznie sprawdź, czy nie ma w składzie mąki.
  • Wykorzystaj swoje ulubione piwo, aby zrobić z niego grzańca.

Grzane piwo z pomarańczą

Składniki:

  • 0,5 l jasnego piwa,
  • pół pomarańczy,
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego,
  • 1 laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku,
  • pięć goździków,
  • 3 plastry obranego imbiru.

 

Sposób przygotowania:

1. Umyj dokładnie pomarańczę.

2. Podziel pomarańczę na cztery części.

3. Obierz imbir.

4. Pokrój imbir na plastry.

5. Wlej do garnka zimne piwo.

6. Dodaj cynamon, goździki, imbir i miód.

7. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.

8. Wrzuć do garnka pozostałość z wyciśniętej pomarańczy.

9. Podgrzewaj piwo przez około 5 minut (uważaj, żeby nie doprowadzić do wrzenia).

10. Z jednej ćwiartki pomarańczy, która ci została wytnij dwa plastry do ozdoby.

11. Przelej piwo do kufla.

12. Ozdób kufel pomarańczą.

Grzane piwo z jajkiem

Składniki:

  • 0,5 l piwa,
  • 2 żółtka,
  • 8 łyżeczek cukru,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • 4 goździki,
  • imbir suszony (przyprawa).

 

Sposób przygotowania:

1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.

2. Do garnka wlej piwo.

3. Podgrzewaj około 5 minut, nie dopuszczając do wrzenia.

4. Utartą masę postaw nad garnkiem z parą.

5. Do masy dolej piwo, jednocześnie mieszając składniki.

6. Mieszaj aż grzaniec stanie się gęsty.

Jabłkowe grzane piwo

Składn​iki:

  • 0,5 l piwa,
  • jabłko,
  • szklanka soku jabłkowego,
  • cynamon,
  • łyżka soku malinowego (najlepiej domowej roboty).

 

Sposób przygotowania:

1. Pokrój jabłko w drobną kostkę.

2. Przelej sok do garnka.

3. Doprowadź sok do wrzenia.

4. Wrzuć pokrojone jabłka.

5. Gotuj na małym ogniu przez 8 minut.

6. Wlej piwo.

7. Dodaj cynamon.

8. Grzane piwo przelej do kufla.

9. Dodaj sok malinowy.

10. Wymieszaj.

Grzaniec czekoladowy

Składniki:

  • 400 ml piwa,
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 100 gramów czekolady deserowej (o zawartości kakao 50%),
  • szklanka mleka,
  • ziarenko pieprzu,
  • laska wanilii.

 

Sposób przygotowania

1. Za pomocą miksera ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie jednolita.

2. Do rondelka wlej mleko.

3. Do mleka wrzuć czekoladę.

4. Na małym ogniu rozpuszczaj czekoladę, co chwilę mieszając – pilnuj, aby się nie przypaliła.

5. Dolej żółtka i piwo.

6. Podgrzewaj przez około 5 minut, nie dopuść do zagotowania.

7. Minutę przed końcem wrzuć ziarenko pieprzu i pokruszoną laskę wanilii.

 

Smacznego!

 

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Grzane wino
© Ruslan Mitin/Fotolia.com
Styl życia
Jak zrobić grzane wino? Przepis i porady
Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.

Grzane wino to napój, który cieszy się popularnością szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Działa rozgrzewająco i ma aromatyczny ziołowo-korzenny smak. Trunek doskonale nadaje się na długie zimowe wieczory przy kominku.   Do podgrzewania najlepiej sprawdzają się półsłodkie lub półwytrawne wina czerwone, pochodzące z Chile, Węgier, Włoch lub Hiszpanii. Trunki te mają głęboki, wieloowocowy aromat i wyrazisty smak. Jakie przyprawy wybrać do grzanego wina? Grzane wino powinno mieć zioło-korzenny smak . Zależnie od wybranej kompozycji dodatków, przyprawy dodają trunkowi odrobinę słodyczy lub subtelną nutę pikanterii.   Goździki – sprawiają, że trunek ma lekko pikantny smak i korzenny aromat. Cynamon – dzięki niemu grzaniec ma słodkawy smak. Pomarańcza – plaster suszonej lub świeżej pomarańczy sprawi, że trunek będzie bardziej orzeźwiający i zyska cytrusową nutę. Pieprz – szczypta czarnego pieprzu wzmocni smak wina i sprawi, że grzaniec będzie mieć ostry smak. Gałka muszkatołowa – nadaje gorzko-słodki smak i ostry zapach. Imbir – działa rozgrzewająco, dzięki niemu wino nabiera świeżego i pikantnego smaku . Laska wanilii – łagodzi smak trunku i wprowadza słodką nutę. Przepis na grzane wino Rada: Grzane wino najlepiej pić w naczyniach szklanych lub ceramicznych, które dłużej utrzymują wysoką temperaturę trunku. Grzanego wina nie należy gotować. Proces wrzenia spowoduje utratę aromatu i sprawi, że grzaniec nie będzie tak wyrazisty w smaku. Optymalna temperatura to 70-80ºC.   Potrzebujesz: garnka, noża, deski do krojenia, łyżki.   Składniki na 4 porcje: 750 ml czerwonego wina, 10 goździków, laska cynamonu , 100 g...

Słoik z grzańcem z przyprawami
©czarny_bez/Fotolia
Styl życia
Jak zrobić grzaniec zbójnicki?
Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.

Grzaniec zbójnicki ma dwie wersje: jedna na bazie wódki, druga z mieszanki wina, piwa i rumu. Obie świetnie smakują i nadają się na chłodne, zimowe wieczory.   Grzaniec jeszcze do niedawna był nieodłącznym elementem każdego polowania, kuligu i zabaw karnawałowych. Obecnie często przygotowywany jest w domach w okresie zimowym. Grzaniec rozgrzewa, wzmacnia organizm i zapobiega przeziębieniom. Do jego przygotowania można użyć miodu, przypraw, owoców, wina, piwa lub nawet wódki. Grzaniec zbójnicki: napój, który rozgrzewa w zimowe wieczory By ogrzać się w zimowy wieczór, gdy za oknem pada śnieg, warto przygotować pyszny i rozgrzewający grzaniec zbójnicki.   Grzaniec zbójnicki – wersja z wódką   Składniki na 1 porcję: 50 ml wódki, 150 ml soku jabłkowego, rodzynki (według uznania), goździki (według uznania).   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania:   Wlej sok jabłkowy do rondelka. Podgrzewaj go na średnim ogniu. Dodaj do soku według uznania goździków i rodzynek . Gdy całość zacznie się gotować dolej duży kieliszek wódki. Gotuj wszystko jeszcze przez minutę. Grzaniec przelej do kubka lub szklanki. Smacznego! Grzaniec zbójnicki – wersja z rumem, winem i piwem Składniki na 1 porcję: 200 ml słodkiego wina typu cherry , 150 ml jasnego piwa, 100 ml soku jabłkowego , rodzynki (według uznania), goździki (według uznania), 15 ml rumu.   Czas przygotowania: 15 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Do garnuszka wlej wino, sok, piwo i zacznij gotować. Dopraw rodzynkami i goździkami. Gdy zacznie powoli wrzeć, zdejmij garnek z ognia . Do grzańca dolej rumu i dobrze wymieszaj. Wlej grzańca do kubka lub szklanki . Gotowe.  ...

piwo na czarnym tle
©naturalbox/Fotolia.com
Styl życia
Jak przygotować piwną zupę – przepis na ciemne piwo z piankowymi kluskami w korzennych przyprawach
Ciemne piwo można wykorzystać w kuchni do zrobienia smacznej zupy. Można ją podawać z piankowymi kluseczkami przygotowanymi z ubitych na sztywno białej z dodatkiem białego cukru. Zupę piwną doprawia się cynamonem, goździkami oraz skórką z cytryny.

Ciemne piwo można wykorzystać w kuchni do zrobienia smacznej zupy. Można ją podawać z piankowymi kluseczkami przygotowanymi z ubitych na sztywno białej z dodatkiem białego cukru. Zupę piwną doprawia się cynamonem, goździkami oraz skórką z cytryny.   Zupa piwna na ciepło rewelacyjnie sprawdza się na chłodne zimowe lub jesienne wieczory, ponieważ korzenne przyprawy skutecznie rozgrzewają. Latem i wiosną danie można serwować na zimno, by orzeźwić i ochłodzić. Przepis na zupę z ciemnym piwem, krok po kroku Oryginalna zupa przypadnie do gustu wszystkim smakoszom ciemnego piwa. Danie przygotowuje się na bazie korzennych przypraw, śmietany kremówki, kurzych jaj, cukru oraz skórki od cytryny.   Składniki (na 4 porcje): 1 butelka ciemnego piwa (500 ml), 1 laska cynamonu, 6 goździków, skórka starta z cytryny, 5 żółtek kurzych jaj , 150 ml śmietany kremówki, 2 białka, 3 łyżki trzcinowego cukru , 3 łyżki białego cukru, szczypta soli.   Czas przygotowania: około 20 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Ciemne piwo przelej do garnka. Dodaj 3 łyżki brązowego cukru, goździki, cynamon oraz skórkę startą z cytryny. Podgrzewaj piwo na małym ogniu. Białka ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj cukier i ponownie ubijaj, aż piana stanie się szklista, a cukier całkowicie się rozpuści. Żółtka dokładnie wymieszaj ze śmietaną i 3 łyżkami gorącego piwa. Zdejmij z palnika garnek z zupą. Wlewaj powoli do środka żółtka ze śmietaną, ciągle mieszając. Dopraw całość szczyptą soli. Rozgrzej piekarnik do 100 stopni Celsjusza. Małą łyżeczką wkładaj do zupy kluski z ubitych białek z cukrem. Garnek wstaw do piekarnika na 10 minut....

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner