rozbity kokos
©Alex Staroseltsev/fotolia
Styl życia

Sposoby obierania kokosa: nożem, młotkiem lub przez podgrzanie w piekarniku

Aby obrać kokos, należy w pierwszej kolejności znaleźć trzy wgłębienia i wylać wodę kokosową – przyda się wąski nóż lub korkociąg. Wodę najlepiej wypić – to doskonały środek izotoniczny. Obranie kokosa ułatwi nóż, młotek lub piekarnik.

Aby obrać kokos, należy w pierwszej kolejności znaleźć trzy wgłębienia i wylać wodę kokosową – przyda się wąski nóż lub korkociąg. Wodę najlepiej wypić – to doskonały środek izotoniczny. Obranie kokosa ułatwi nóż, młotek lub piekarnik.

Kokos – składniki odżywcze i właściwości

Orzech kokosowy, zwany popularnie kokosem, to owoc palmy kokosowej. Stanowi bogate źródło minerałów: potasu, magnezu, wapnia, fosforu i sodu. Powinny go jeść osoby długotrwale narażone na stres. Zawartość magnezu zapobiega również powstawaniu skurczy. Kokos działa dobroczynnie na urodę: wzmacnia włosy, paznokcie, nawilża skórę. Miąższ kokosa jest niestety dość kaloryczny – zawiera 354 kalorie w 100 gramach. Z kolei szklanka wody z kokosa to 58 kalorii.

Jak obrać kokos – instrukcja krok po kroku

  • Zanim kupisz kokos, potrząśnij nim – jeśli słyszysz chlupanie, to znak, że owoc jest świeży.
  • Znajdź na kokosie trzy wgłębienia. Jedno z nich jest zawsze miększe od pozostałych.
  • Zrób otwór w jednym z nich za pomocą długiego, ostrego noża lub korkociągu.
  • Przelej wodę z kokosa do salaterki (woda kokosowa nawadnia organizm oraz uzupełnia niedobory elektrolitów).
  • Tępą stroną noża uderzaj w owoc tak długo, aż skorupa pęknie lub użyj młotka – uderzaj w kokos dookoła jego średnicy. Innym sposobem jest podgrzanie kokosa w piekarniku przez 30 minut w ok. 120 stopniach Celsjusza – skorupa sama się przepołowi bądź będzie dużo mniej odporna na uderzenia.
  • Odłącz miąższ od skorupy.
  • Za pomocą obieraczki pozbądź się brązowej skórki.
  • Pokrój miąższ na dowolne kawałki.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z owocami morza

Przekrojony na pół kokos leży na stole
©pauchi/Fotolia
Styl życia
Orzech kokosa świetnie smakuje i korzystnie wpływa na zdrowie
Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.

Kokosy rosną w klimacie tropikalnym. Orzechy – zarówno mleczko jak i miąższ - są smacznym dodatkiem do potraw i deserów. Miąższ kokosa zawiera błonnik, potas, żelazo i witaminy. Ma działanie przeciwpróchnicze i grzybobójcze.   Woda kokosowa orzeźwia, nawadnia, dodaje energii i świetnie uzupełnia elektrolity w organizmie. Sportowcy mogą zastąpić sklepowe napoje izotoniczne naturalną wodą kokosową. Miąższ kokosa jest źródłem błonnika , łatwo przyswajalnej energii, nasyconych kwasów tłuszczowych i wielu cennych witamin i minerałów. Wartości odżywcze kokosa Pod twardą warstwą orzecha kokosowego kryje się soczysty miąższ oraz ciecz, zwana wodą kokosową. To właśnie te dwa składniki są bogatym źródłem: potasu, magnezu, fosforu, cynku, sodu, kwasu foliowego , nasyconych kwasów tłuszczowych (trójglicerydów średniołańcuchowych, tak zwanych dobrych tłuszczów), węglowodanów, błonnika, witamin z grupy A (mleczko kokosowe), B, C, E i K. Kokos można jeść podczas odchudzania Miąższ i woda z kokosa doskonale sprawdzą się podczas odchudzania. Wprawdzie kokos nie jest niskokaloryczny (w 100 gramach świeżego miąższu znajduje się około 350 wartościowych kalorii, a w 100 g wiórków - 660 kcal), ale jest sycący, nie odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej i wspomaga metabolizm. Błonnik zawarty w miąższu nie jest przyswajany przez organizm ludzki, w żołądku daje poczucie sytości, a w układzie pokarmowym poprawia perystaltykę jelit oczyszczając je. Substancje zawarte w kokosie : obniżają poziom cholesterolu, poprawiają przemianę materii, usprawniają pracę jelit, powodują uczucie sytości, hamują apetyt na słodycze, dodają energii, dzięki której możliwe jest...

Kawałki kokosu
©George Dolgikh/Fotolia
Styl życia
Czy od owoców można przytyć? Ranking najbardziej kalorycznych owoców
Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.

Najbardziej kaloryczne owoce, to te, które są bardzo dojrzałe, mają wysoki indeks glikemiczny i dużo cukru. W czołówce znajdują się kokos, banan, mango oraz winogrona.   Od jedzonych z umiarem owoców nie przytyjemy, pod warunkiem, że nie będziemy ich łączyć z wysokokalorycznymi dodatkami czy posypywać cukrem. Ponadto suszenie owoców podnosi ich kaloryczność, dlatego należy uważać na każdy rodzaj tej wersji owocowej przekąski. Dla przykładu – 100 g świeżych śliwek węgierek to niecałe 45 kcal, natomiast 100 g suszonych to już 240 kcal. Ważne jest, aby pamiętać, że nawet najbardziej kaloryczne owoce oprócz kalorii zawierają również wiele składników odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dlatego całkowite eliminowanie ich z jadłospisu jest niewskazane. 1. Kokos – około 350 kcal w 100 g Owoc palmy kokosowej jest bardzo kaloryczny. Jego miąższ oprócz energii dostarcza dużą ilość niezbędnych witamin, mikroelementów i minerałów. Dlatego m. in. plama kokosowa nazywana jest drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby. Miąższ i woda z wnętrza kokosa są bogatym źródłem witaminy C, żelaza, potasu oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. 2. Banan – około 90 kcal w 100 g Banan jest niezastąpiony, jeżeli potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii, np. przed stresującą rozmową czy treningiem. Wyposażony w cukry proste, które są łatwo przyswajalne, zawiera również błonnik pokarmowy, dużo magnezu, witaminy z grupy B, wapń , fosfor oraz żelazo. Dzięki zawartości tych składników banany utrzymują nas w dobrym nastroju, wspomagając system nerwowy, wzmacniają kości, skórę i regulują procesy trawienne. 3. Winogrona – około 70 kcal w 100 g Winogrona – w szczególności czerwone – to bogate źródło antyoksydantów – przeciwutleniaczy walczących z wolnymi rodnikami, które przyspieszają procesy...

Kobieta kroi ananasa
©vasiliumosise/Fotolia
Styl życia
Dwa proste sposoby na krojenie ananasa – krok po kroku
Podczas obierania i krojenia ananasa należy używać dwóch noży, aby zminimalizować ryzyko infekcji jamy ustnej.

Podczas obierania i krojenia ananasa należy używać dwóch noży, aby zminimalizować ryzyko infekcji jamy ustnej. Ananasa można jeść na surowo. Sprawdza się także jako dodatek do deserów, dań, przekąsek i sałatek. Ma orzeźwiający słodki i aromatyczny smak. Wskazówki dotyczące zakupu ananasa Podczas zakupu ananasa należy zwrócić uwagę na jego kolor. Zbyt zielony ananas będzie niedojrzały, a mocno żółty i bardzo miękki może okazać się przejrzały – będzie miał wtedy lekko sfermentowany smak i zapach. Następnie powinniśmy zwrócić uwagę na łuski owocu. Wybieramy te okazy, których łuski są równe i niepowyginane. Takie owoce będą najsłodsze i najbardziej soczyste.   Rada : Do pokrojenia i obierania ananasa należy używać dwóch osobnych noży. Pierwszy nóż służy odcięciu podstawy owocu i części tuż przy liściach oraz usunięciu skórki. Po wykonaniu tej czynności powinniśmy zmienić nóż lub dokładnie umyć ten, którego używamy. Wszystko to ze względu na fakt, że skórka ananasa zawiera kwas, który może wywoływać infekcje jamy ustnej . Pierwszy sposób na to jak obrać i pokroić ananasa Do przygotowania ananasa potrzebujesz dwóch noży – długiego i krótszego, obydwa powinny być ostre, aby sprawnie rozprawiły się z twardą skórką owocu.   1. Połóż ananasa na desce do krojenia i odetnij końcówki – tuż przy liściach i podstawę owocu. 2. Postaw owoc na jednej z odciętych końcówek. 3. Ruchem od góry do dołu odcinaj skórkę plastrami dookoła owocu. Staraj się wykonywać grube nacięcia (ok. 1-1,5 cm), tak aby usunąć także głębokie oczka skórki. Nóż odłóż do zlewozmywaka. 4. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na ćwiartki drugim nożem. 5. Na desce do krojenia postaw pionowo jeden słupek ananasa. Jednym ruchem noża, wykonując ruch od góry do dołu, wytnij twardy rdzeń owocu. Czynność powtórz...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik