Party Stories
małże leżą na stole
©MSPhotographic/fotolia
Styl życia

Jak jeść małże – przygotowanie i jedzenie mięczaków

Jedzenie małży ma korzystny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości składników mineralnych i witamin. Owoce morza są także niskokaloryczne, dzięki czemu mogą je włączyć do menu osoby na diecie redukcyjnej. Aby jeść małże i się nie zatruć, należy sprawdzić, czy są świeże.

Jedzenie małży ma korzystny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości składników mineralnych i witamin. Owoce morza są także niskokaloryczne, dzięki czemu mogą je włączyć do menu osoby na diecie redukcyjnej. Aby jeść małże i się nie zatruć, należy sprawdzić, czy są świeże.

Jak jeść małże – przygotowanie muszli

Małże występują na całej kuli ziemskiej. Są zdrowe i smaczne, pod warunkiem, że je dobrze przyrządzimy.

 

  • Wstępna ocena

Małże powinny być świeże – jeśli muszla jest otwarta, a kiedy postukamy nią o blat w dalszym ciągu się nie zamyka, oznacza to, że mięczaki są martwe, należy je więc wyrzucić, ponieważ ich zjedzenie może skutkować zatruciem. Pozbywamy się także muszli pękniętych. Istnieje ryzyko, że bardzo ciężkie muszle wypełniane są piaskiem, więc można je albo wyrzucić, albo zapiec i po otworzeniu przepłukać.

 

  • Oczyszczenie małży

Małże należy myć pod bieżącą wodą, używając w tym celu szorstkiej ściereczki lub szczoteczki. Następnie zeskrobuje się narośle, płucze pod bieżącą wodą i odcedza na durszlaku.

 

  • Jedzenie małży

Małże nadają się do gotowania, pieczenia i duszenia. Należy je poddawać obróbce termicznej nie dłużej niż przez 2 minuty. Do jedzenia wykorzystuje się mięso ze środka muszli. Doskonale sprawdzają się jako składnik zup, sałatek i sosów. Najlepiej smakują z lampką białego wina.

 

  • Jedzenia małży a wpływ na zdrowie

Jedzenie małży wpływa korzystnie na zdrowie: uzupełnia dietę w białko, wapń, cynk, jod, magnez, żelazo, selen, fluor oraz witaminy A, D i witaminy z grupy B. Dzięki temu te mięczaki mają dobroczynny wpływ na kości, skórę, włosy i paznokcie, układ krążenia, poziom cholesterolu, a także zapobiegają anemii, problemom żołądkowym i nowotworom. W 100 gramach gotowanych małży znajduje się 125 kalorii, z czego 17 gramów to białko, 7 gramów to węglowodany, 3 gramy – tłuszcz.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Mule - potrawa z małży
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Jak jeść mule, aby smakowały najlepiej – przepis na mule z białym winem dla 2 osób
Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga.

Mule, to inaczej omułki jadalne (potocznie zwane małżami) – owoce morza importowane do Polski najczęściej z Holandii i Belgii. Kilogram muli kosztuje około 20 złotych. Mule z białym winem to doskonały pomysł na obiad lub romantyczną kolację dla dwojga. Wskazówki: Mule świeże smakują lepiej niż mule mrożone; Do jedzenia nadają się wyłącznie mule żywe (w momencie zakupu skorupka jest zamknięta – w środku znajduje się woda); Zanim kupisz mule, powąchaj je – świeże mają przyjemny zapach morza; Muli nie można przechowywać w lodówce dłużej niż dobę ; Mule świetnie smakują z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi; Muli nie należy czyścić pod bieżącą wodą . Składniki: kilogram muli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów w zalewie bez skórki lub karton (200 gramów) przecieru pomidorowego, 2 łyżki masła, pęczek posiekanej, świeżej pietruszki , liście bazylii, sól, pieprz ziarnisty, 1 l białego wina.   Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: średnie Sposób przyrządzenia: 1. Mule włóż do miski z zimną wodą na 20-30 minut. 2. Umyj mule szczoteczką – pozbądź się nitek i innych narośli. 3. Muszle otwarte wyrzuć – mogą być nieświeże. 4. Obierz cebulę i czosnek, a następnie pokrój warzywa na drobne kawałki. 5. Podgrzej masło w głębokiej patelni lub garnku. 6. Do zeszklonego tłuszczu wrzuć cebulę i czosnek. 7. Do masła, cebuli i czosnku dodaj pomidory w kostce / przecier pomidorowy. 8. Wlej wino. 9. Po 10 minutach dodaj mule. 10. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem do czasu aż mule się otworzą (jeśli po 10 minutach część małży dalej będzie znajdowała się w skorupie, należy nimi...

Raki w półmisku
© Remistudio/Fotolia.com
Styl życia
Jedzenie raków krok po kroku za pomocą sztućców lub palcami
Aby zjeść raki, na początku należy uporać się z ich skorupą – mięso znajduje się w środku. Można je jeść za pomocą specjalnych sztućców lub tylko palcami.

Aby zjeść raki, na początku należy uporać się z ich skorupą – mięso znajduje się w środku. Można je jeść za pomocą specjalnych sztućców lub tylko palcami.   Kilogram raków to koszt około 50 złotych. Za najlepsze uznaje się mięso ukryte w odwłoku. Raki są bardzo popularne w Szwecji – w sierpniu odbywa się tam Kraftskiva, czyli wielka rakowa uczta. Przygotowanie raków mrożonych i świeżych Najlepiej wybierać raki, których rozmiar nie przekracza 15 centymetrów. Tłuste raki mają ciemny kolor skorupy, zaś ich chude odpowiedniki – zielonkawy. Na początku należy je dokładnie wyszorować i opłukać , a później wrzucić do wrzątku (tak, aby były całe zanurzone). Świeże raki wrzuca się do wody żywe. Mrożonych w pancerzu skorupiaków nie trzeba wcześniej rozmrażać. Należy zadbać, aby rak miał ogon wygięty pod siebie, bo odwłok kurczy się, kiedy zostaje wrzucony do wrzątku. Rozpoczyna się od oderwania główki – skorupiaka należy złapać w dwóch miejscach, za ogon i w miejscu, w którym łączy się z głowotułowiem. Po 10 minutach należy wyciągnąć raki z wody i rozłożyć je na talerzu, aby trochę ostygły. Ważne jest usunięcie pierwszych pierścieni, które otaczają odwłok, aby uzyskać dostęp do mięsa. Żeby jeść mięso w szczypcach, należy rozbić skorupkę, natomiast z główki można wyssać sok. Można również dostać mrożone raki oczyszczone, ale przynajmniej raz w życiu każdy powinien spróbować przyrządzić je od podstaw. Raki warto gotować w wodzie z dodatkiem koperku, po wyjęciu można je przyprawić solą i cytryną. Sposób jedzenia raków Raki powinno się jeść za pomocą specjalnych szczypczyków i długiego widelca z ostrymi szpikulcami. Jeśli dopiero zaczyna się przygodę kulinarną z rakami , najlepiej jeść je palcami.   Raki mają niewiele mięsa, ale ich niepowtarzalny smak skłania do kulinarnej...

ostrygi na talerzu
©dvoevnore/fotolia
Styl życia
Jak jeść ostrygi: wybór ostryg, przygotowanie i otwieranie muszli
Jedzenie ostryg na surowo pozwala cieszyć się pełnią smaku, a aromat morza przywodzi na myśl najlepsze wspomnienia. Dostanie się do wnętrza muszli może przysporzyć trochę problemów, zwłaszcza początkującym, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny nóż do otwierania ostryg. Jedzeniem ostryg w sposób szczególny powinni zainteresować się panowie.

Jedzenie ostryg na surowo pozwala cieszyć się pełnią smaku, a aromat morza przywodzi na myśl najlepsze wspomnienia. Dostanie się do wnętrza muszli może przysporzyć trochę problemów, zwłaszcza początkującym, dlatego warto zaopatrzyć się w specjalny nóż do otwierania ostryg. Jedzeniem ostryg w sposób szczególny powinni zainteresować się panowie. Jak jeść ostrygi – źródło zdrowia Ostrygi , tak jak inne owoce morza , mają dużo białka, składników mineralnych: cynku, miedzi, żelaza, manganu i witamin. Ich mięso składa się z lekkostrawnych białek i glikogenu. Bez obaw mogą je jeść osoby, którym zależy na zrzuceniu kilogramów – w 100 gramach tych owoców morza jest jedynie 81 kalorii . Regularne jedzenie ostryg, dzięki dużej zawartości cynku, wpływa na poprawienie męskiej sprawności seksualnej. Jak jeść ostrygi – sposób otwierania Ostrygi najlepiej kupować w sklepach, w których owoce morza mają dostęp do powietrza i leżą na lodzie. Przed przyrządzeniem należy sprawdzić, czy wszystkie ostrygi są zamknięte – jeśli któraś muszla jest otwarta, zjedzenie jej może skutkować zatruciem. Kolejnym etapem jest czyszczenie ostryg pod bieżącą, zimną wodą przy użyciu szczoteczki . Po oczyszczeniu z piachu i innych zabrudzeń, można przejść do otwierania ostryg. Najlepiej użyć tylko do tego celu przeznaczonego noża, lub, jeśli takiego nie posiadamy, wybrać wąskie i mocne ostrze.   Połóż ostrygę na ścierce (wypukłą częścią do dołu) i owiń ją dookoła materiałem, a następnie przytrzymaj. Wbij czubek noża między górną a dolną muszlę. Obracaj nożem w obie strony, aż usłyszysz charakterystyczny dźwięk. Przetnij mięsień, który łączy obie muszle. Za pomocą noża oderwij ostrygę od muszli.   Ostrygi zwykle je się na surowo - z dodatkiem soku z cytryny i pieprzu lub pieprzu i soli. Zawartość muszli...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner