Party Stories
Raki w półmisku
© Remistudio/Fotolia.com
Styl życia

Jedzenie raków krok po kroku za pomocą sztućców lub palcami

Aby zjeść raki, na początku należy uporać się z ich skorupą – mięso znajduje się w środku. Można je jeść za pomocą specjalnych sztućców lub tylko palcami.

Aby zjeść raki, na początku należy uporać się z ich skorupą – mięso znajduje się w środku. Można je jeść za pomocą specjalnych sztućców lub tylko palcami.

 

Kilogram raków to koszt około 50 złotych. Za najlepsze uznaje się mięso ukryte w odwłoku. Raki są bardzo popularne w Szwecji – w sierpniu odbywa się tam Kraftskiva, czyli wielka rakowa uczta.

Przygotowanie raków mrożonych i świeżych

Najlepiej wybierać raki, których rozmiar nie przekracza 15 centymetrów. Tłuste raki mają ciemny kolor skorupy, zaś ich chude odpowiedniki – zielonkawy. Na początku należy je dokładnie wyszorować i opłukać, a później wrzucić do wrzątku (tak, aby były całe zanurzone). Świeże raki wrzuca się do wody żywe. Mrożonych w pancerzu skorupiaków nie trzeba wcześniej rozmrażać. Należy zadbać, aby rak miał ogon wygięty pod siebie, bo odwłok kurczy się, kiedy zostaje wrzucony do wrzątku. Rozpoczyna się od oderwania główki – skorupiaka należy złapać w dwóch miejscach, za ogon i w miejscu, w którym łączy się z głowotułowiem. Po 10 minutach należy wyciągnąć raki z wody i rozłożyć je na talerzu, aby trochę ostygły. Ważne jest usunięcie pierwszych pierścieni, które otaczają odwłok, aby uzyskać dostęp do mięsa. Żeby jeść mięso w szczypcach, należy rozbić skorupkę, natomiast z główki można wyssać sok. Można również dostać mrożone raki oczyszczone, ale przynajmniej raz w życiu każdy powinien spróbować przyrządzić je od podstaw. Raki warto gotować w wodzie z dodatkiem koperku, po wyjęciu można je przyprawić solą i cytryną.

Sposób jedzenia raków

Raki powinno się jeść za pomocą specjalnych szczypczyków i długiego widelca z ostrymi szpikulcami. Jeśli dopiero zaczyna się przygodę kulinarną z rakami, najlepiej jeść je palcami.

 

Raki mają niewiele mięsa, ale ich niepowtarzalny smak skłania do kulinarnej przygody.

 

Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Krewetka na widelcu
©Alex Staroseltsev/Fotolia
Styl życia
Najpopularniejsze owoce morza – krewetki. Jak je jeść?
Krewetki można jeść jako przekąskę lub danie główne. Nadają się do duszenia, smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso tych skorupiaków jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Krewetki są źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawierają niewielką ilość tłuszczów nienasyconych.

Krewetki można jeść jako przekąskę lub danie główne. Nadają się do duszenia, smażenia, pieczenia i grillowania. Mięso tych skorupiaków jest lekkostrawne i niskokaloryczne. Krewetki są źródłem dobrze przyswajalnego białka i zawierają niewielką ilość tłuszczów nienasyconych. Właściwości krewetek – witaminy i składniki mineralne Mięso krewetek jest delikatne i ma wysoką wartość odżywczą. Dostarcza do organizmu dobrze przyswajalne białko (w 100 g znajduje se 18,1 g białka) oraz witaminy z grupy B . Krewetki mają niską zawartość tłuszczu – w 100 g mięsa jest ok. 0,8 g tłuszczu. Są źródeł selenu, fluoru, jodu , potasu i miedzi. Pomagają chronić serce i wzmacniają układ odpornościowy. Są lekkostrawne i niskokaloryczne – w 100 g mięsa znajduje się 86 kcal. Najpopularniejsze rodzaje krewetek – królewskie, białe i tygrysie Krewetki to najchętniej wybierane owoce morza. Na rynku znaleźć można różne ich odmiany, które różnią się od siebie pod względem wielkości, barwy i kształtu odnóży. Krewetki najczęściej występują w kolorze szarym lub czerwonym, ale można trafić także na żółte, zielone, brązowe lub kremowe. Po poddaniu obróbce termicznej krewetki zmieniają kolor na bladoróżowy lub pomarańczowy. Świeże skorupiaki mają lśniący pancerz w intensywnym kolorze. krewetki królewskie – nazywane są także krewetkami olbrzymimi. Jest to największa odmiana skorupiaków. W jednym kilogramie znajduje się ok. 12-18 sztuk krewetek. Specyfiką tego gatunku jest elastyczny pancerz i wydłużony odwłok. Grzbiet krewetek królewskich ma kolor szaro-brązowy, zaś część spodnia jest biała. krewetki białe – mają lekko słodki smak. Ich mięso jest zwarte i jędrne. Mogą osiągnąć długość ok. 22 cm. krewetki tygrysie – cechą charakterystyczną tego gatunku jest zielono-szara barwa. Mięso tych skorupiaków jest jędrne i...

małże leżą na stole
©MSPhotographic/fotolia
Styl życia
Jak jeść małże – przygotowanie i jedzenie mięczaków
Jedzenie małży ma korzystny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości składników mineralnych i witamin. Owoce morza są także niskokaloryczne, dzięki czemu mogą je włączyć do menu osoby na diecie redukcyjnej. Aby jeść małże i się nie zatruć, należy sprawdzić, czy są świeże.

Jedzenie małży ma korzystny wpływ na zdrowie, dzięki dużej zawartości składników mineralnych i witamin. Owoce morza są także niskokaloryczne, dzięki czemu mogą je włączyć do menu osoby na diecie redukcyjnej. Aby jeść małże i się nie zatruć, należy sprawdzić, czy są świeże. Jak jeść małże – przygotowanie muszli Małże występują na całej kuli ziemskiej. Są zdrowe i smaczne, pod warunkiem, że je dobrze przyrządzimy.   Wstępna ocena Małże powinny być świeże – jeśli muszla jest otwarta, a kiedy postukamy nią o blat w dalszym ciągu się nie zamyka, oznacza to, że mięczaki są martwe, należy je więc wyrzucić, ponieważ ich zjedzenie może skutkować zatruciem . Pozbywamy się także muszli pękniętych. Istnieje ryzyko, że bardzo ciężkie muszle wypełniane są piaskiem, więc można je albo wyrzucić, albo zapiec i po otworzeniu przepłukać.   Oczyszczenie małży Małże należy myć pod bieżącą wodą , używając w tym celu szorstkiej ściereczki lub szczoteczki. Następnie zeskrobuje się narośle, płucze pod bieżącą wodą i odcedza na durszlaku.   Jedzenie małży Małże nadają się do gotowania, pieczenia i duszenia. Należy je poddawać obróbce termicznej nie dłużej niż przez 2 minuty. Do jedzenia wykorzystuje się mięso ze środka muszli. Doskonale sprawdzają się jako składnik zup, sałatek i sosów . Najlepiej smakują z lampką białego wina.   Jedzenia małży a wpływ na zdrowie Jedzenie małży wpływa korzystnie na zdrowie: uzupełnia dietę w białko, wapń, cynk, jod, magnez, żelazo, selen, fluor oraz witaminy A, D i witaminy z grupy B. Dzięki temu te mięczaki mają dobroczynny wpływ na kości, skórę, włosy i paznokcie, układ krążenia, poziom cholesterolu, a także zapobiegają anemii, problemom żołądkowym i...

Szparagi
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Gotowanie białych i zielonych szparagów
Do gotowania białych szparagów nie używamy soli. Trzymamy je we wrzątku do 15 minut, ich zieloną odmianę natomiast jedynie maksymalnie 10 minut. Zawsze dbajmy o to, aby delikatne główki szparagów znajdowały się ponad powierzchnią wody i jedynie miękły pod działaniem pary.

Do gotowania białych szparagów nie używamy soli. Trzymamy je we wrzątku do 15 minut, ich zieloną odmianę natomiast jedynie maksymalnie 10 minut. Zawsze dbajmy o to, aby delikatne główki szparagów znajdowały się ponad powierzchnią wody i jedynie miękły pod działaniem pary. Szparagi: gotowane, smażone, pieczone lub grillowane Szparagi można przyrządzić, gotując w wodzie, na parze, upiec w folii aluminiowej lub specjalnym woreczku w piekarniku, zapiekać z serem i wędliną, grillować przez kilka minut, suszyć do spożycia poza sezonem bądź też podawać na surowo (młode i cienkie). Smakosze przygotowują zielone szparagi , smażąc je na tłuszczu, który zatrzymuje ich smak, a nie tak jak w trakcie gotowania uwalnia się do wody. Najpopularniejszym sposobem obróbki tych niskokalorycznych, lekkostrawnych warzyw o działaniu przeciwreumatycznym jest gotowanie. Szparagów raczej nie przechowujemy, tylko przygotowujemy od razu. Jeśli już muszą poleżeć w lodówce, najlepiej owinąć je od razu w wilgotną ściereczkę i trzymać tak maksymalnie 3 dni. Gotowanie szparagów Jeżeli nie wyobrażamy sobie wiosny bez szparagów i często goszczą one na naszych stołach, warto zakupić specjalny garnek, wysoki, wąski, do wlania około 3 cm wrzątku, z sitkiem w środku, dzięki czemu łatwiej będzie wyjąć je z wody. Najważniejsze, aby nie gotować szparagów w aluminiowym garnku ani też ich nie kłaść - wówczas bowiem delikatne główki najszybciej się rozgotują. Najlepiej jest gotować je związane niebarwiącym sznurkiem na stojąco, aby główki wystawały z wody i jedynie zmiękły pod wpływem pary wodnej.   Wodę lekko solimy (sól ponoć szkodzi białym szparagom), dodajemy szczyptę cukru, ewentualnie łyżkę masła, soku z cytryny, trochę mleka i gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu. Zielonym szparagom wystarczy 10 minut, białym i fioletowym potrzeba około kwadransa od...

Nasze akcje
maseczki-orientana
Fleszstyle

Maseczki stworzone przez naturę – 99% naturalnych składników i 100% skuteczność! 

Partner
kosmetyki-alkemie
Fleszstyle

Alkmie - polska marka, która tworzy kosmetyczne dzieła sztuki!

Partner
Newsy

Natura i nauka łączą siły w walce ze zmarszczkami. Poznaj kosmetyki Botanical HiTech

Partner
jane-perkins
Newsy

Plastikowa REwolucja, czyli o sile REcyklingu!

Partner
anabelle-minerals
Fleszstyle

Doskonały makijaż w duchu eko i zero waste: odkryj mineralne kosmetyki Annabelle Minerals! 

Partner