Goździki
© atm2003/Fotolia.com
Styl życia

Goździk to aromatyczna przyprawa i naturalny lek

Goździki to przyprawa o słodkawym, lekko pikantnym, korzennym aromacie. Za smak i zapach goździków odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma też właściwości lecznicze: wzmacnia odporność, likwiduje bakterie, działa przeciwbólowo i wspomaga trawienie.

Goździki to przyprawa o słodkawym, lekko pikantnym, korzennym aromacie. Za smak i zapach goździków odpowiada znajdujący się w nich olejek, który ma też właściwości lecznicze: wzmacnia odporność, likwiduje bakterie, działa przeciwbólowo i wspomaga trawienie.

 

Goździki można dodawać do napojów i deserów, żuć lub rozgryzać. Można zetrzeć je w moździerzu lub zmielić młynkiem do kawy lub stosować w całości.

Goździki zawierają silny przeciwutleniacz

Goździki zawierają eugenol, związek chemiczny o wyrazistym, charakterystycznym dla korzennych przypraw zapachu. To właśnie eugenol odpowiada za lecznicze właściwości goździków. Przyprawa ta jest naturalnym antyoksydantem: niweluje wpływ wolnych rodników na organizm. Zapobiega w ten sposób chorobom nowotworowym, chorobom układu krążenia oraz przedwczesnemu starzeniu się skóry. Z tego powodu warto dodawać ją do kawy, kompotów, sosów, duszonych mięs i warzyw. Najlepiej przed dodaniem zetrzeć goździki w moździerzu, aby uwolnić z nich jak najwięcej olejku zapachowego.

Goździki likwidują bakterie i grzyby

Eugenol ma również właściwości antyseptyczne: likwiduje bakterie i grzyby, które odpowiadają za infekcje i stany zapalne, w tym także bakterie, które wywołują nieprzyjemny zapach z ust. Żucie 2 goździków przez ok. 5 minut to naturalny sposób na odświeżenie oddechu. Goździki likwidują przyczyny nieświeżego oddechu, a nie tylko objawy.

Goździki ułatwiają trawienie

Goździki działają też wiatropędnie i ułatwiają trawienie. Niewielką ilość startych w moździerzu lub zmielonych goździków można dodawać do ciężkostrawnych potraw (np. bigosu, potraw z grzybami, fasoli, gulaszu). Nie tylko wzbogacą one smak tych dań, ale też zapobiegną niestrawności i wzdęciom.

Goździki działają przeciwbólowo

Goździki, dzięki znajdującemu się w nich eugenolowi mają również właściwości przeciwbólowe, rozluźniają i uśmierzają ból. Można je żuć w przypadku bólu zęba lub obłożyć bolące miejsce zmielonymi goździkami.

 

Zapach goździka w niektórych przypadkach pomaga też na ból głowy. Olejkiem, który uwolni się po zmieleniu lub zgnieceniu goździka, można natrzeć sobie skronie.


Miszeczka z nasionami kopru włoskiego
©Igor Normann/Fotolia
Styl życia
Nasiona kopru włoskiego – aromatyczna przyprawa i naturalny lek
Nasiona (owoce) kopru włoskiego mają kolor zielony lub zielono-brązowy, swoją wielkością i kształtem przypominają kminek. Nasiona kopru zawierają dużą ilość olejku eterycznego, który ma działanie uspokajające, wpływa też korzystnie na trawienie. Niestety zawierają również substancję, która może zaburzać rozwój płciowy dzieci.

Nasiona (owoce) kopru włoskiego mają kolor zielony lub zielono-brązowy, swoją wielkością i kształtem przypominają kminek. Nasiona kopru zawierają dużą ilość olejku eterycznego, który ma działanie uspokajające, wpływa też korzystnie na trawienie. Niestety zawierają również substancję, która może zaburzać rozwój płciowy. Zdrowotne właściwości nasion kopru włoskiego Nasiona kopru włoskiego mają działanie rozkurczowe, wiatropędne i moczopędne. Napar z kopru włoskiego usuwa wzdęcia, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, dzięki czemu pomaga w leczeniu niestrawności .   Olejki eteryczne znajdujące się w nasionach kopru sprawiają, że mają one także właściwości uspokajające. Napary z nasion kopru włoskiego wzmagają także laktację u karmiących piersią kobiet . Rozgryzanie nasion kopru włoskiego odświeża oddech. Nasiona kopru włoskiego jako przyprawa Nasiona kopru włoskiego mają przyjemny anyżkowy aromat. Mogą być stosowane jako przyprawa do potraw, np. do mięs, ryb, oraz wypieków, np. do chleba, i dań z kapusty, np. bigosu. Można dodawać je też do kiszonek i marynat. Napary z nasion kopru włoskiego W celach leczniczych nasiona kopru włoskiego najczęściej podawane są w formie naparów. Jedną porcję herbatki z kopru włoskiego przygotowuje się z jednej łyżeczki roztartych lub rozgniecionych nasion. Trzeba zalać je 1/2 szklanki gorącej wody i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. Po tym czasie można przecedzić napar i wypić go. W sklepach dostępna jest też herbatka z kopru włoskiego w torebkach. Wystarczy zalać ją gorącą wodą, odczekać ok. 10-15 minut i wypić. Przeciwwskazania do picia naparu z nasion kopru włoskiego Wbrew obiegowej opinii herbatek z kopru włoskiego nie powinno podawać się noworodkom i niemowlętom. Nasiona kopru zawierają bowiem żeńskie hormony...

Rozsypane goździki
Flickr/Sabine07/CC BY 2.0 https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/
Styl życia
Goździki na ból zęba: domowe sposoby na ból zęba
Najskuteczniejszą metodą walki z bólem zębów jest wizyta w gabinecie stomatologicznym. Gdy jednak nie ma takiej możliwości, a środki przeciwbólowe są nieskuteczne, można spróbować pomóc sobie domowymi metodami – goździki na ból zęba zadziałają kojąco i antyseptycznie, czyli odkażająco.

Najskuteczniejszą metodą walki z bólem zębów jest wizyta w gabinecie stomatologicznym. Gdy jednak nie ma takiej możliwości, a środki przeciwbólowe są nieskuteczne, można spróbować pomóc sobie domowymi metodami – goździki na ból zęba zadziałają kojąco i antyseptycznie, czyli odkażająco.   Istnieje wiele sposobów radzenia sobie z bólem zęba - od alkoholowych płukanek poprzez jodynę, napary z ziół, płukanki z osolonej wody, okłady z lodu, mieszaninę czosnku, cebuli i soli po kompresy z octu. Goździki na ból zęba stosowane są najczęściej , ponieważ okazują się najskuteczniejszą domową metodą.   Ta niepozorna przyprawa swoje uśmierzające ból właściwości zawdzięcza zawartej w niej substancji, jaką jest eugenol. Posiada on właściwości antyseptyczne (odkażające) oraz znieczulające. Metody stosowania goździków na ból zęba: Można przez kilka minut ssać lub żuć jedno/dwa ziarna goździka. Ból powinien ustąpić zaraz po tym, jak eugenol zacznie działać. Ziarna goździka można również rozetrzeć i powstałym proszkiem smarować bolące miejsce. Dobrze sprawdza się także olejek goździkowy. Należy wymieszać go z oliwą lub z jakimkolwiek innym olejem i taką mieszaniną nacierać okolice bolącego zęba.   Należy jednak pamiętać, że domowymi metodami możemy ukoić ból zęba jedynie na jakiś czas, zanim dotrzemy do stomatologa. Nie mogą one zastąpić niezbędnej w takim przypadku wizyty w gabinecie stomatologicznym. 

Przyprawy na stole.
©monticellllo/Fotolia.com
Styl życia
Czubryca czerwona i zielona: czym się różnią i do czego je stosować
Czubryca to jedna z głównych przypraw kuchni bułgarskiej. Powstaje ona na bazie suszonego cząbru górskiego. Rośnie on głównie nasłonecznionych terenach południowej Europy. Czubrycę dzieli się na czubrycę czerwoną i czubrycę zieloną. Różnią się one nie tylko kolorem, ale również smakiem i zastosowaniem.

Czubryca to jedna z głównych przypraw kuchni bułgarskiej. Powstaje ona na bazie suszonego cząbru górskiego. Rośnie on głównie nasłonecznionych terenach południowej Europy. Czubrycę dzieli się na czubrycę czerwoną i czubrycę zieloną. Różnią się one nie tylko kolorem, ale również smakiem i zastosowaniem.   Czubryca, choć głównie stosowana jest do potraw świeżych, nadaje się również dobrze do konserwowania, kiszenia i przyprawiania ogórków lub kapusty. Dzięki niej przetwory są mniej mdłe i zyskują wyraźniejszy aromat oraz smak. Czubryca czerwona Czubryca czerwona, oprócz cząbru górskiego, zawiera mieloną paprykę czerwoną (ostrą i słodką), rozmaryn, czosnek, sól, cebulę bazylię tymianek i suszone pomidory . Dzięki niej potrawy zyskują pikanterię i wyrazisty smak. Stosuje się ją głównie do dań mięsnych, jarskich (bezmięsnych), i przygotowanych z warzyw strączkowych. Czubryca zielona Czubryca zielona składa się obok cząbru górskiego z zielonej papryki, cebulki, soli, pietruszki, cukru, tymianku, lubczyku, koperku oraz kozieradki. Jest ona delikatniejsza w smaku od odmiany czerwonej, choć ma od niej wyraźniejszy aromat . Czubryca zielona idealnie nadaje się do zup i mięsnych marynat. Do czego stosować czubrycę? Ze względu na to, że czubryca jest przyprawą kuchni bułgarskiej, idealnie nadaje się do potraw znanych z tamtych rejonów. Czerwona odmiana świetnie sprawdzi się w przypadku bigosu, pizzy, frytek, leczo, gulaszów, twarogów, ryb oraz dań na bazie jajek i majonezu . Zielona czubryca dobrze komponuje się z zupami wiosennymi, potrawkami ziemniaczanymi, sałatkami, serami oraz mięsem. Właściwości lecznicze czubrycy Czubryca ma zdolność do spowalniania rozwoju bakterii , paciorkowców, gronkowców i...

Nasze akcje

Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil

Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor

Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju

Partner

Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem

Partner

Uwielbiasz taniec? Rozwijaj swoje umiejętności i dziel się nimi ze światem!

Partner

Lubisz zieloną herbatę? Poznaj jej prozdrowotne właściwości

Partner

Słuchawki jak ekskluzywne kosmetyki? To możliwe z Huawei FreeBuds Lipstick

Partner