Słoik dżemu z kiwi.
©annamavritta/Fotolia
Styl życia

Jak przygotować egzotyczną nalewkę, konfiturę i dżem z owoców kiwi?

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

Na zimę warto przygotować przetwory z kiwi. Amatorzy napojów alkoholowych powinni spróbować pysznej nalewki z tego owocu. Do deserów, wypieków i pieczywa świetnie się sprawdzą zielone konfitury oraz słodki dżemy z kiwi.

 

Owoc kiwi pochodzi z Chin. Ma działanie przeczyszczające, wzmacniające i przeciwnowotworowe. Kiwi zawiera błonnik, potas, fosfor, wapń oraz witaminy C, A i B. Owoc może wywoływać alergie.

Nalewka z kiwi na szalone imprezy

Nalewka z kiwi ma jasnozielony kolor i słodki smak. Doskonale sprawdza się samodzielnie, jak i w połączeniu z sokiem pomarańczowym lub wódką. Nalewkę podaj podczas imprez.

 

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 0,5 litra spirytusu (70 procent alkoholu),
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki cukru.

 

Czas przygotowania: 40 minut

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój w kostkę i włóż do słoja na nalewki (o pojemności 5 litrów).
  • Owoce zalej najpierw wodą (połową szklanki), a następnie spirytusem.
  • Odstaw napój w ciemne miejsce na 3 dni (codziennie potrząsaj słojem).
  • Przelej nalewkę przez sito o bardzo gęstych oczkach do drugiego słoja.
  • Pozostałą wodę zagotuj z cukrem i po ostygnięciu dodaj do przefiltrowanej nalewki.
  • Napój wymieszaj, wlej do butelek i umieść w ciemnym, chłodnym miejscu na 10 dni.

 

Dobra rada: Jeśli dysponujesz spirytusem o mocy większej niż 70 procent alkoholu, rozcieńcz go z wodą i zmierz alkomatem. Do 700 mililitrów spirytusu o 95 procentach alkoholu dolej 200 mililitrów wody.

Jak szybko przygotować konfiturę z kiwi?

Konfiturę z kiwi możesz przyrządzić z jabłkami, miodem i cytryną. Przetwór dobrze komponuje się z deserami, pieczywem, serami pleśniowymi i naleśnikami.

 

Składniki:

  • 2 kilogramy dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 5 antonówek,
  • świeży sok z 1 cytryny,
  • pół szklaki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

 

Czas przygotowania: 2 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój w kostkę, a jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Owoce wsyp go garnka, dodaj sok z cytryny, miód oraz cynamon.
  • Gotuj na małym ogniu przez 1,5 godziny, mieszając co kilka minut.
  • Konfiturę przełóż do wyparzonych słoików i pasteryzuj przez 10 minut.
  • Gorące słoiki ustaw na ręczniku do góry dnem.

 

Dobra rada: Zamiast miodu możesz użyć taką samą ilość brązowego cukru.

Zielony dżem z kiwi do pieczywa i deserów

Dżem z kiwi ma intensywnie zielony kolor i jest prosty w przygotowaniu. Dżem świetnie pasuje do wypieków, lodów, jogurtów i kanapek.

 

Składniki:

  • 1 kilogram dojrzałych, obranych owoców kiwi,
  • 0,5 kilograma cukru żelującego,
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego.

 

Czas przygotowania: 2,5 godziny

Stopień trudności: łatwe

 

Sposób przygotowania:

  • Kiwi pokrój na ćwiartki i zblenduj.
  • Owoce wlej do garnka, zasyp cukrem oraz kwaskiem cytrynowym. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut.
  • Kiwi z cukrem i kwaskiem gotuj na małym ogniu przez 2 godziny, aż zgęstnieje. Pamiętaj, by dżem mieszać co kilka minut.

Dżem przełóż do wyparzonych słoików, a te ustaw na ręczniku do góry dnem.

 

Dobra rada: Dżem możesz wzbogacić pokruszoną laską wanilii.

 

Smacznego!

 

Jeżyny przygotowane do zrobienia domowych przetworów.
©Maksim Pasko/Fotolia.com
Styl życia
Przepisy na przetwory z jeżyn: konfitura z jeżyn, nalewka z jeżyn, dżem malinowo-jeżynowy i kompot
Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.

Przetwory z jeżyn, czyli kompot, dżem bądź konfitura z jeżyn są łatwe w przygotowaniu. Wymagają zmieszania składników i przesmażenia ich, zalania alkoholem bądź zasypania cukrem.   100 g jeżyn zawiera aż 21 mg witaminy C , co stanowi 60% dziennego zapotrzebowania człowieka na tę witaminę. Z tych pysznych owoców możesz zrobić m.in. nalewkę na przeziębienie lub dżem malinowo-jeżynowy łączący właściwości obu owoców.   Masz ochotę na wyjątkowe w smaku przetwory z jeżyn? Wykorzystaj dostępny kod rabatowy Frisco .   Konfitura z jeżyn   Składniki: 3 kg jeżyn , 2 szklanki cukru, 2 szklanki wody.   Czas przygotowania: około 60 minut Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Opłucz jeżyny i połóż je na sitku, aby ściekła z nich woda. Wsyp cukier i wlej wodę na patelnię. Podsmażaj dotąd, aż powstanie syrop. Mieszaj co jakiś czas, aby się nie przypalił. Do syropu dodaj jeżyny. Smaż wszystko na niewielkim ogniu. Zdejmuj pojawiające się na powierzchni owoców szumy, np. papierowym ręcznikiem. Kiedy syrop zgęstnieje i połączy się z owocami, zestaw patelnię z gazu. Pozostaw konfiturę do ostygnięcia. Przełóż ją do słoików.   Nalewka z jeżyn   Składniki: 1 kg jeżyn, 0,5 l wódki, 0,25 l spirytusu, 75 dkg cukru.   Czas przygotowania: około 20 minut, dojrzewanie nalewki – kilka miesięcy Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Umyj jeżyny i połóż je na sitku, aby odciekła z nich woda. Wsyp owoce do dużego słoja. Zasyp je cukrem i zamknij słoik na kilka dni. Po kilku dniach zalej owoce spirytusem i pozostaw na kilka dni....

Gałązka owoców dzikiej róży.
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Nalewka z owoców dzikiej róży
Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.

Przetwory z dzikiej róży do źródło wielu witamin (E, K, C, B1 i B2). Nalewka z dzikiej róży wzmacnia organizm i działa przeciwgorączkowo.   Rada: Do przygotowania nalewki z dzikiej róży najlepiej zebrać owoce po pierwszych przymrozkach. Jeżeli owoce nie są przemrożone, możesz włożyć świeże owoce na jedną noc do lodówki.   Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 1 godzina   Potrzebujesz: dużego słoja, szklanych butelek, małego ostrego nożyka, małej łyżeczki, drobnego sitka, miski.   Składniki: 1 kg świeżych, dojrzałych owoców dzikiej róży, ¼ litra spirytusu, ½ litra wódki, ½ kg cukru   Sposób wykonania: 1. Przemrożone owoce dzikiej róży wsyp do miski i dokładnie opłucz. 2. Ostrym nożykiem odetnij końcówki owoców z obydwu stron. 3. Każdy owoc przekrój na pół i małą łyżeczką usuń pestki i włoski, tak aby w żadnym owocu nie została pestka. 4. Oczyszczone owoce wrzuć do miski i zalej zimną wodą. Usuń pozostałe nieczystości, odlej wodę i jeszcze raz dokładnie wypłucz. 5. Owoce dzikiej róży wrzuć do dużego słoja i zasyp cukrem. Całość zakręć i postaw w ciepłym miejscu, aby owoce puściły sok. Potrząsaj słojem co 2-3 dni. 6. Po 14 dniach do słoja wlej spirytus i wódkę. Owoce, sok i alkohol wymieszaj, szczelnie zakręć i pozostaw na kolejne 14 dni. Wstrząsaj słojem z nalewką co 2-3 dni. 7. Nalewkę odcedź, przelej do butelek i postaw w chłodnym miejscu na dwa miesiące.   Smacznego!   Nalewka głogowa pozytywnie wpływa na serce i układ krążenia. Sprawdź przepis na leczniczą nalewkę z głogu, Nalewka z pokrzywy pomaga przy zatruciach i podnosi odporność, Pokrzywa wspomaga leczenie anemii. Zobacz, jakie są inne zioła na anemię.

© Africa Studio/Fotolia
Styl życia
Przetwory z czarnych porzeczek: dżem, syrop i konfitura – przepisy
Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.

Konfitura z czarnej porzeczki oraz inne przetwory powinny być przygotowywane wyłącznie z bardzo dojrzałych owoców. Najlepiej, by były zebrane w słoneczny i suchy dzień.   Przetwory z czarnej porzeczki przygotowywane na gorąco nie potrzebują dodatku substancji konserwujących czy żelujących . Ponieważ zawarta w nich pektyna robi to w sposób naturalny, nie wymagają pasteryzacji.   Słoiki i butelki można okryć grubym materiałem, aby ich zawartość długo stygła . Dzięki temu smak przygotowanych konfitur, syropów i dżemów wzmocni się. Wartości odżywcze i właściwości porzeczek Porzeczka stosowana jest jako roślina lecznicza. Ma właściwości moczopędne i napotne – przyspieszając w ten sposób detoksykację organizmu, szczególnie w czasie choroby . Owoce porzeczki są bogate w witaminę C oraz PP. Przetwory z czarnej porzeczki to doskonały lek na przyspieszenie procesów przemiany materii oraz wzmocnienie odporności organizmu. Konfitura z czarnej porzeczki – przepis Składniki na około 13 słoików o pojemności 0,5 litra: 5 kg obranych, przebranych, umytych i osuszonych owoców, 2,5 kg cukru. Czas przygotowania: 90 minut + czas oczekiwania 3-4 godziny   Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: 1. Włóż owoce do dużego garnka (lub dwóch małych), zasyp cukrem, wymieszaj i odstaw na około 45 minut, by puściły sok. 2. Postaw garnek na palniku i gotuj całość, mieszając od czasu do czasu, przez około 45 minut . 3. Odstaw konfiturę do ostygnięcia na około 4 godziny. 4. Przegotuj ponownie całość przez kolejne 45 minut. 5. Przełóż gorącą konfiturę do wyparzonych wrzątkiem lub w piekarniku słoików . Mocno zakręć i ustaw do góry dnem do ostygnięcia....

Nasze akcje
Dua Lipa, Rihanna, Alessandra Ambrosio
Newsy
Te gwiazdy wiedzą jak stworzyć niezapomniane stylizacje!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Zmysłowy i uwodzicielski czy delikatny i czarujący – jaki jest twój zapach?
Newsy
Ponadczasowy czy zaskakujący? Ten zapach ma jedno i drugie!
Partner
Sprawdź, jak skutecznie „cofnąć zegar” i odmłodzić spojrzenie!
Newsy
Spektakularny i jednocześnie naturalny wygląd? Sprawdź, jak odmłodzić spojrzenie!
Partner
Eva Longoria
Styl życia
Wymarzona sylwetka bez wyrzeczeń? To możliwe!
Partner
Newsy
Nowa kolekcja Lilou zachęca do świętowania wspólnych chwil
Partner
Pomysł na prezent: perfumy Tom Tailor
Newsy
Te perfumy symbolizują drogocenne chwile szczęścia i spokoju
Partner
Newsy
Niebanalna i ponadczasowa biżuteria Pandora zachwyca blaskiem
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik