kiwi
Pixabay/TanteTati/CC0 1.0 https://creativecommons.org/publicdomain/zero/1.0
Styl życia

Naturalna bomba witaminowa – owoc kiwi

Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.

Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa. Jeden owoc kiwi dostarcza dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Kiwi jest niskokaloryczne – 100 gramów owocu ma ok. 60 kcal i aż 2 g błonnika.

 

Kiwi zawiera dużą dawkę witaminy C. Jest ona silnym przeciwutleniaczem i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.

 

Oprócz witaminy C kiwi zawiera witaminy A, E, PP, B1, B2, a także magnez, potas, wapń, żelazo, sód i fosfor.

 

Owoc kiwi redukuje zaburzenia senności. Serotonina zawarta w miąższu kiwi ma zdolność regulowania snu. Już cztery tygodnie regularnego spożywania jednego owocu kiwi dziennie mogą znacząco wpłynąć na poprawę zaburzeń snu.

 

Kiwi ma właściwości przeciwzapalne. Zawarta w nim witamina C reguluje objawy towarzyszące zapaleniom kości i stawów.

 

Owoc kiwi chroni przed infekcjami. Witamina C zwiększa naturalną odporność organizmu. Ponadto uszczelnia błony śluzowe i naczynia krwionośne.

 

Kiwi obniża poziom cholesterolu we krwi. W swoim składzie owoc kiwi posiada związki polifenolowe. Wpływają one korzystnie na układ sercowo-naczyniowy. Regularne jedzenie kiwi obniża poziom złego cholesterolu nawet o ok. 15%. Ponadto kiwi może zwiększyć poziom dobrego cholesterolu we krwi.

 

Kiwi redukuje dolegliwości związane z układem pokarmowym. Składniki kiwi poprawiają perystaltyczne ruchy jelit. W ten sposób owoc kiwi zmniejsza ryzyko zaparć, biegunek i bólów brzucha. Kiwi ma także lekkie działanie przeczyszczające.

 

Owoc kiwi ochroni wzrok. Witaminy i przeciwutleniacze znajdujące się w kiwi (np. luteina i zeaksantyny) chronią wzrok przed uszkodzeniami. Kiwi spowalnia także proces zwyrodnienia plamki żółtej. Jedzenie kiwi może być również środkiem chroniącym oczy przed jaskrą i zaćmą.

 

Kiwi ma także pozytywny wpływ na układ oddechowy. Stanowi naturalne remedium na kaszel i astmę.

 

Dzięki zdolności hamowania procesu sklejania płytek krwi, kiwi zapobiega powstawaniu skrzepów. Wpływa też na obniżenie ciśnienia.

 

Kiwi hamuje apetyt na słodycze i przyspiesza przemianę materii. Owoc kiwi zawiera dobrze przyswajalne cukry – glukozę i fruktozę. Warto zjeść 1-2 owoce kiwi w trakcie odchudzania na kolację, podwieczorek lub drugie śniadanie. Owoc kiwi należy jeść na surowo. Wyśmienicie smakuje spożywany jako dodatek do sałatek, musli czy koktajli.

 

Kiwi jest naturalnym antidotum na raka. Zawarty w składzie kiwi błonnik blokuje powstawanie komórek rakowych.

 

Owoc kiwi wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, chroni przed miażdżycą, chorobami serca i może mieć korzystny wpływ w leczeniu depresji.

 

Dobra rada: Wybieraj dojrzałe, miękkie owoce kiwi. Jeżeli kiwi jest twarde warto przez kilka dni trzymać je w papierowej torbie w temperaturze pokojowej. Dojrzałe kiwi powinno być przechowywane w lodówce i z daleka od innych owoców wydzielających etylen (np. jabłek), dzięki temu owoce kiwi nie staną się zbyt szybko przejrzałe.


 
  • Desery z kiwi to nie tylko naleśniki, koktajle czy torciki. W łatwy sposób można z tego owocu przyrządzić pyszne sorbety czy też niecodzienne lizaki w czekoladzie z kokosem. Sprawdź przepisy!

Owoc kaki
©Comugnero Silvana/Fotolia
Styl życia
Kaki, czyli persymona, heban, czy szaron. Czym jest i jak je jeść?
Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu.

Kaki jest owocem określanym także jako: persymona, heban i szaron. Można ją jeść na surowo lub jako dodatek do sałatek owocowych bądź deserów. Kaki chroni oczy przed zwyrodnieniami plamki żółtej. Ma działanie przeciwinfekcyjne i przeciwkrwotoczne. W kuchni koreańskiej owoce kaki służą do wytwarzania octu. Właściwości i wartości odżywcze kaki Kaki dostarcza do organizmu cenne składniki, takie jak: witaminy K, A, E, C, witaminy z grupy B oraz magnez, fosfor, mangan, wapń, potas i sód. Witamina A jest przeciwutleniaczem, który spowalnia proces starzenia komórek i niszczy wolne rodniki. Zawarte w persymonie katechniny, wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwinfekcyjne i przeciwzapalne. Luteina, zeaksantyna i beta-karoten poprawiają wzrok i chronią przed rozwojem zwyrodnień plamki żółtej oka. Kaki ma działanie antybakteryjne i ujędrniające. Wzmacnia włosy, skórę i paznokcie. Zawiera błonnik, który obniża poziom złego cholesterolu (LDL) i ciśnienie. Podnosi odporność i jest skuteczna w walce z białaczką. Przyspiesza procesy trawienne i działa przeciw nowotworowo. Zawarta w owocach szarona glukoza i fruktoza wspomagają pracę serca i naczyń krwionośnych. W 100 gramach owocu znajduje się 70 kcal. Wybór i przechowywanie owoców kaki Owoc persymony ma średnicę ok. 10 cm i kształtem przypomina pomidor. Kupując kaki najlepiej wybierać te owoce, które mają ciemnożółtą lub pomarańczową skórkę. Ważna, aby skórka była nieskazitelna – gładka, przejrzysta, bez plam, otarć i odbarwień. Szypułka na czubku owocu nie powinna zbyt lekko odchodzić. Po zakupie owoce należy przechowywać w lodówce, ponieważ zostawione w temperaturze pokojowej szybko przejrzewają i pojawiają się na nich ciemne plamki. Zjedzenie niedojrzałych owoców kaki – o twardszym miąższu...

Karambola
©sirikorn_t/Fotolia
Styl życia
Gwiaździsty owoc, czyli egzotyczna karambola
Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby.

Karambola to owoc w kształcie gwiazdy. Ma słodko-kwaśny smak i może być poddawana obróbce termicznej. Zwiększa objętość treści pokarmowej i jest źródłem błonnika pokarmowego. Unikać jej powinny osoby cierpiące na niewydolność nerek i wątroby. Karambola – dobre źródło witamin i kwasów organicznych Karambola, nazywana też oskomianem pospolitym lub gwiaździstym owocem, zawiera dużo witamin C, B i A. Jest źródłem beta-karotenu, wapnia, fosforu, żelaza i magnezu. Obniża poziom stężenia glukozy we krwi i poziom „złego cholesterolu” (LDL). Wspomaga leczenie cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych. Dostarcza do organizmu przeciwutleniaczy i kwasów organicznych. Ma korzystny wpływ na układ nerwowy i pokarmowy. Zapobiega zaparciom. Zwiększa uczcie sytości i stymuluje perystaltyczne ruchy jelit. Jest niskokaloryczna (100 g owocu dostarcza 31 kcal). Jest bogata w antyoksydanty, szczególnie flawonoidy. W jej miąższu znajduje się także kwercetyna, która ma właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne i przeciwzapalne. Wskazówki dotyczące zakupu karamboli Świeży owoc nie ma przebarwień i pokryty jest cienką, lśniącą skórką. Miąższ dojrzałej karamboli jest przejrzysty o brązowych brzegach. Karambola w sklepach dostępna jest od wiosny do jesieni. Owoc jest żółty a po przekrojeniu przypomina pięcioramienną gwiazdę. Karambola w smaku jest słodko-kwaśna. W całości lub w plasterkach, czyli jak jeść gwiaździsty owoc Owoc karamboli można jeść w całości ze skórką, po wcześniejszym dokładnym opłukaniu, albo w plasterkach o dowolnej grubości. Alternatywą jest także pokrojenie jej w plastry, obranie skórki cienkim ostrym nożem i usunięcie pestek. Zastosowanie karamboli w kuchni Owoc w kształcie gwiazdy można jeść na surowo , jako dodatek do sałatek lub deserów , bądź przetworzoną w postaci soków, sosów i dżemów. Karambola nadaje...

Rozbite jajko
©izzzy71/Fotolia
Styl życia
Żółtko jaja – lecytyna, luteina i witaminy
Żółtko jaja kurzego waży około 20 g, zawiera 71 kcal, 3,3 g białka, 6,4 g tłuszczu, 212 mg cholesterolu. To jednak, że produkt zawiera cholesterol nie oznacza, że podnosi jego poziom w organizmie. Żółtko jaja wpływa dobroczynnie na skórę, kości, wątrobę, serce, pomaga w nauce, a nawet chroni przed nowotworami. Jedzenie żółtek zaleca się dzieciom, dorosłym, osobom na diecie, sportowcom, wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu.

Żółtko jaja kurzego waży około 20 g, zawiera 71 kcal, 3,3 g białka, 6,4 g tłuszczu, 212 mg cholesterolu. To jednak, że produkt zawiera cholesterol nie oznacza, że podnosi jego poziom w organizmie. Żółtko jaja wpływa dobroczynnie na skórę, kości, wątrobę, serce, pomaga w nauce, a nawet chroni przed nowotworami. Jedzenie żółtek zaleca się dzieciom, dorosłym, osobom na diecie, sportowcom , wszystkim, którym zależy na zdrowym odżywianiu. Żółtko a cholesterol W latach 70. odradzano jedzenie żółtek ze względu na dużą zawartość tłuszczu. Badania naukowe nie potwierdziły związku między jedzeniem żółtek a wysokim cholesterolem i chorobami serca. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia, zdrowe osoby mogę zjadać nawet dziesięć żółtek tygodniowo. Polscy dietetycy zalecają zjadanie codziennie jednego żółtka (trzy pozostałe są uzupełniane, np. poprzez jedzenie makaronu, pieczywa). Żółtko jaja a lecytyna i luteina Żółtko jaja zawiera lecytynę, która rozbija tłuszcz i cholesterol na małe cząstki – dzięki temu zapobiega miażdżycy. Lecytyna zawiera cholinę, która chroni wątrobę i zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych. Ponadto lecytyna działa przeciwzapalnie i przeciwzakrzepowo. Żółty barwnik - luteina zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na zaćmę i zwyrodnienie plamki żółtej, ma zbawienny wpływ na układ nerwowy, wspomaga koncentrację . Zawarta w żółtku luteina zawiera przeciwutleniacze, które chronią przed rakiem i spowalnia proces starzenia. Żółtko jaja – witaminy Żółtko zawiera witaminę A, E , D i witaminy z grupy B. Witamina A i E zapewnia zdrowy wygląd cerze, paznokciom i włosom, witamina D wzmacnia kości, a witaminy z grupy B wspomagają pracę układu nerwowego i przyspieszają przemianę materii. Czy nieprawidłowy poziom hormonów w organizmie może być groźny? Poznaj  objawy nadmiaru...

Nasze akcje

Poznaj Huawei Mobile Services i ciesz się wyjątkowymi funkcjami w przyjaznym ekosystemie

Partner
kosmetyki-weleda
Fleszstyle

Weleda, czyli pielęgnacja w harmonii z naturą i człowiekiem

Partner
Kosmetyki Neboa
Newsy

Zadbaj o włosy w duchu eko. Jak duży wpływ na planetę ma zawartość naszych kosmetyczek? Będziesz zaskoczona!

Partner
Revitalift Filler L'Oréal Paris
Fleszstyle

Wiele może się zmienić w ciągu 10 lat, ale twoja skóra nie musi! Test linii Revitalift Filler L'Oréal Paris

Partner
Newsy

Stylowy prezent dla mężczyzny? Łączy w sobie design i praktyczność

Partner
Newsy

Kosmetyki, które dbają o ciebie i planetę. Poznaj nową linię przeciwzmarszczkową Laboratorium Kosmetycznego Ava

Partner
Newsy

To zdrowy i ekologiczny nawyk, który pozwoli ci zadbać o siebie i środowisko

Partner
Newsy

Bo należy ci się komfort! Zabiegi EMSELLA i EXILIS ULTRA 360 na nietrzymanie moczu

Partner