Owoce pigwy
©madaland/Fotolia
Styl życia

Syrop z pigwy do herbaty: przepis

Syrop z pigwy do herbaty wykonuje się późną jesienią. Chroni przed przeziębieniem i grypą. Jest źródłem witaminy C – posiada jej aż 7 razy więcej niż cytryna. Przygotowanie syropu z pigwy jest proste i nie zabiera wiele czasu.

Syrop z pigwy do herbaty wykonuje się późną jesienią. Chroni przed przeziębieniem i grypą. Jest źródłem witaminy C – posiada jej aż 7 razy więcej niż cytryna. Przygotowanie syropu z pigwy jest proste i nie zabiera wiele czasu.

 

Składniki:

Kasia gotuje z Polki.pl: kluseczki gnocchi ze szpinakiem

  • 1 kg owoców pigwy,
  • 1 kg cukru.

 

Sposób przygotowania:

1. Przygotowane wcześniej owoce pigwy (umyte, obrane i wydrążone) koimy w małą kostkę.

2. Wkładamy je do słoika, zasypując cukrem.

3. Odkładamy tak przygotowane owoce na co najmniej 2 dni.

4. Po upływie dwóch dni syrop jest gotowy do spożycia. Można go również zapasteryzować, aby miał dłuższy termin spożycia.

 

Dodawany do herbaty syrop z pigwy słodzi ją i dostarcza właściwości leczniczych. Można go dodać do deseru jako polewę lub zrobić z niego później nalewkę. Warto zapamiętać, że nie powinno się wyrzucać pokrojonych kawałków pigwy z syropu, ponieważ to w nich jest najwięcej składników odżywczych i witaminy C.

 

Nalewka w butelka
©gpmax/Fotolia
Styl życia
Nalewka z pigwy: właściwości, zastosowanie i przepis
Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm.

Nalewka z pigwy w przypadku spożywania ciężkostrawnych potraw działa jak balsam na żołądek i jelita. Działa również jak „miotełka”, ponieważ czyści je z toksyn i produktów ubocznych przemiany materii. Nalewka z pigwy jest nieoceniona w przypadku przeziębień. Dodatkowo rozgrzewa i wzmacnia organizm. Przepis na nalewkę z pigwy Aby przygotować nalewkę z pigwy należy przygotować duży słoik i lnianą szmatkę . Później potrzebować będziesz również butelki.   Składniki: 1 kg owoców pigwy , 1 kg cukru, 0,5 l spirytusu, 0,5 l wódki.   Poziom trudności: łatwy Czas przygotowania: ok. godziny   Sposób przygotowania: 1. Owoce pigwy dokładnie umyj, obierz i pokrój na ćwiartki. 2. Wydrąż pestki oraz gniazda nasion . 3. Wrzuć przygotowane kawałki owoców pigwy do słoika i zasyp cukrem. Przykryj go lnianą szmatką i odstaw do ciepłego miejsca. 4. Po 2 tygodniach oddziel syrop od owoców i zalej go spirytusem. Syrop z alkoholem zamknij szczelnie i odstaw na 2 miesiące. 5. Pozostałe owoce zalej wódką i również zamknij szczelnie na ok. 2 miesiące. 6. Po upływie 2 miesięcy przelej oba roztwory przez sito i połącz je.   Tak przygotowana nalewka jest gotowa do spożycia od razu. Jej właściwości rozgrzewające szczególnie docenia się w zimowe wieczory. Jest również dobrym dodatkiem do potraw świątecznych podczas Bożego Narodzenia.   Ze względu na swoje właściwości pigwa nazywana jest polską cytryną.  Zawiera bardzo dużo witaminy C.  Dlaczego jeszcze warto ją jeść ?  Pigwa dodana do herbaty sprawia, że napój staje się o wiele zdrowszy. Wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniem.  Jak zrobić herbatę z pigwą ? Masz ochotę na coś słodkiego? Wypróbuj nasze przepisy na pyszne desery z pigwy.

Szklanka z herbatą
Image by LifetimeStock.com
Styl życia
Przetwory z pigwy do herbaty: herbaciana ochrona przed przeziębieniem
Dodawana do herbaty pigwa wzbogaca jej smak, zmienia kolor na bardziej złocisty, a przede wszystkim sprawia, że napój staje się źródłem cennych minerałów. Zawarta w pigwie witamina C skutecznie chroni przed przeziębieniem i grypą.

Dodawana do herbaty pigwa wzbogaca jej smak, zmienia kolor na bardziej złocisty, a przede wszystkim sprawia, że napój staje się źródłem cennych minerałów. Zawarta w pigwie witamina C skutecznie chroni przed przeziębieniem i grypą.   Przetwory z pigwy robi się późną jesienią, ponieważ wtedy owoc osiąga swoją pełną dojrzałość i nadaje się do zerwania. Wszelkie przetwory do herbaty – sok czy konfitura – powinny być przygotowane z obranych owoców pigwy, z których usunięto nasiona. Przetwory z pigwy do herbaty: konfitura Składniki: 1,5 kg owoców pigwy, 4 szklanki cukru, łyżka cynamonu , woda. Sposób przygotowania: Obierz i podziel owoce pigwy na ósemki. Następnie zatrzyj je na tarce z dużymi oczkami. Starty miąższ włóż do wrzącej wody i gotuj przez ok. pół godziny aż owoce staną się miękkie. Następnie odcedź owoce i smaż na patelni na wolnym ogniu z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy konfitura nabierze koloru ciemnej pomarańczy, jest gotowa do spożycia. Przetwory z pigwy do herbaty: sok Składniki: 1 kg owoców pigwy, 0,5 kg cukru, słoik.   Sposób przygotowania: Aby przygotować sok z pigwy należy je odpowiednio przygotować: obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić na plasterki. Przygotowane owoce pigwy wkładamy do słoika warstwami i każdy plasterek posypujemy odrobiną cukru. Następnie zamykamy naczynie i odkładamy je na 5 dni. Ważne, aby słoik znajdował się w ciepłym miejscu. Dobrze, gdy raz dziennie zamiesza się owoce. Po 5 dniach możemy już odlać sok z owoców i zapasteryzować.   Dodana do herbaty pigwa zastępuje cytrynę i ma od niej więcej właściwości odżywczych – a przede wszystkim więcej witaminy C . Przetwory z pigwy możemy...

Owoc pigwy
©Peredniankina/Fotolia
Styl życia
Pigwa – właściwości „polskiej cytryny”, która chroni przed przeziębieniem
Właściwości pigwy są nieocenione w przypadku walki z przeziębieniem. Lecznicze działanie zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, ale również innych minerałów takich jak żelazo, potas i witamina B2. Warto ją jeść, ponieważ wzmacnia organizm i usprawnia pracę układu pokarmowego.

Właściwości pigwy są nieocenione w przypadku walki z przeziębieniem. Lecznicze działanie zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, ale również innych minerałów takich jak żelazo, potas i witamina B2. Warto ją jeść, ponieważ wzmacnia organizm i usprawnia pracę układu pokarmowego.   Pigwa jest rośliną, która występowała naturalnie na terenach Azji, jednak dziś hodowana jest niemal wszędzie. Jest krzewem jednorocznym, który wydaje owoce w okresie letnim, choć ich pełna dojrzałość występuje na jesień – przeważnie przypada na miesiąc wrzesień. Wtedy też powinien się odbyć zbiór owoców. Pamiętajmy, że są one niesmaczne w surowym stanie, tylko po właściwym przygotowaniu w postaci przetworów. Pigwa: właściwości lecznicze Właściwości lecznicze pigwa zawdzięcza głównie witaminie C . Jest jej aż 7 razy więcej w owocu pigwy niż w cytrynie. Dzięki temu przetwory z pigwy wzmacniają organizm, usprawniają układ odpornościowy oraz skutecznie zwalczają liczne podczas jesiennych słot przeziębienia i grypę. Oprócz witaminy C pigwa zawiera inne ważne składniki odżywcze – np. pektyny , które usuwają toksyny z organizmu, zmniejszając przy tym kaloryczność spożywanych pokarmów oraz pobudzając metabolizm. W owocach pigwy znajdują się również polifenole, które uwalniają wolne rodniki, odpowiedzialne za działanie rakotwórcze w organizmie. Owoc zawiera również garbniki, witaminy: A, PP, B1, B2, B6, magnez, wapń i żelazo. Co można zrobić z pigwy? Pigwy nie jada się na surowo, ponieważ jest zbyt twarda i w smaku bywa bardziej kwaśna niż cytryna . Dlatego też przygotowuje się z niej przede wszystkim wszelkiego rodzaju przetwory, które dodawane są do herbaty czy do deserów. Są to m.in.: sok lub syrop; konfitura ; dżem; powidła; nalewka (przeważnie robi się z pestek pigwy).   Pigwa jest dobrym zastępnikiem...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik