Party Stories
Doda z mężem Emilem Stępniem
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Cukinia i dynia, czyli z czego zrobić dietetyczne zupy warzywne?

Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.

Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.

Przepis na lekką zupę krem z cukinii

Zupa krem z cukinii nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podawać z grzankami, czerwonym ryżem, kaszą jaglaną, z wędzonym łososiem czy z kurkami. W każdej wersji jest bardzo zdrowa i nie zawiera pustych kalorii (100 g gotowanej cukinii to tylko 15 kcal, a porcja kremu z cukinii – 66 kcal), lecz same witaminy: A, B1, C, K i PP oraz składniki odżywcze – potas, żelazo i magnez.

 

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie (ok. 600 g),
  • mała cebula,
  • łodyga świeżej bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 min

 

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (razem ze skórą).

2. Cebulę i bazylię posiekaj.

3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę.

4. Dodaj do cebuli cukinię i smaż ją przez 3 min na średnim ogniu.

5. Zalej warzywa wodą i duś je pod przykryciem przez ok. 15 min.

6. Przelej warzywa z wywarem do miski, dodaj do nich bazylię (1 listek możesz zostawić do dekoracji) i zblenduj na gładką masę.

Przepis na rozgrzewającą zupę z dynią, cukinią i soczewicą

Zupa na mleku kokosowym z dynią, cukinią i soczewicą to idealny wybór na dietetyczną jesienną i zimową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru i chili rozgrzewa, mleko kokosowe czyni ją wyjątkowo aromatyczną i nadaje jej słodkawego posmaku, a soczewica sprawia, że – choć nie zawiera mięsa – jest bardzo sycącą. Porcja takiej zupy ma 200 kcal.

 

Składniki:

  • 1/2 puszki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki soczewicy,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 średniej wielkości dyni,
  • 1 niezbyt duża zielona cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 300 g ulubionej włoszczyzny,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • przyprawy: imbir, chili, tymianek, pieprz i sól.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 min

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz ze skóry dynię i pokrój ją w kostkę.

2. Pokrój w kostkę cukinię.

3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim posiekany lub zgnieciony czosnek, a następnie dodaj do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 min, ciągle mieszając.

4. Wlej na patelnię wodę (tyle, żeby zakryła kukurydzę), poczekaj aż się zagotuje, a następnie dodaj imbir, chili, tymianek i sos sojowy.

5. Po 5 min dodaj dynię, cukinię i posiekaną włoszczyznę.

6. Po 10 min dodaj soczewicę.

7. Gotuj wszystko jeszcze przez 5 min, po czym wlej mleko kokosowe.

8. Po 10 min dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
Spaghetti z pokojoną w kostkę cukinią na białym talerzu
© Lsantilli/Adobe Stock
Styl życia
Makaron z cukinią – jak zrobić smaczne danie? Przepisy na pyszny makaron
Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.

Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.   Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo dyniowate. Jest niskokaloryczna, więc powinna być włączona do jadłospisu osób dbających o dietę. Cukinia wpływa dobroczynnie na procesy trawienne i odkwasza organizm. Warzywo to jest bogate w potas, żelazo i witaminy. Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na danie z tym smacznym warzywem jest właśnie makaron z cukinią. Potrwa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i jako lekkostrawna kolacja. Do przygotowania makaronu z cukinią możemy użyć świeże warzywa lub mrożonki. Prosty przepis na makaron z cukinią Podstawowa wersja makaronu z cukinią jest niezwykle prosta do przygotowania. Musimy jedynie ugotować makaron , poddusić cukinię do miękkości i całość wymieszać. Całkowity czas przygotowania tego smacznego dania wynosi około 20 minut.   Składniki: 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki), 1 duża cukinia, 10 dag żółtego sera, np. parmezanu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka świeżej bazylii , szczypta soli, szczypta pieprzu.   Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cukinię. Warzywo dusimy przez około 15 minut, aż całkowicie zmięknie. Do patelni wrzucamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekaną bazylię. Do patelni wrzucamy odcedzony makaron. Po przełożeniu porcji na talerz makaron z cukinią posypujemy startym parmezanem. Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis...

Zielony koktajl z cukinii z szklance, otoczony innymi świeżymi warzywami (cukinia, kapusta)
ⓒSoyka/Fotolia.com
Styl życia
Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii –  10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.   Najsmaczniejsze są młode cukinie . W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać. Dlaczego warto pić koktajle z cukinii? Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na różne cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując młode zielone cukinie lub kabaczki z innymi składnikami. Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców Banany to źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Składniki: 1 cukinia, 2 banany, 2 jabłka, 1 owoc kiwi, rozdrobnione migdały. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki. Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Wymieszaj mus z sokiem. Posyp posiekanymi migdałami. Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędła traci swoje właściwości. Składniki: 1 cukinia, natka...

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia
Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny. Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie , gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię. Klasyczne leczo z kiełbasą Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów. Składniki: 200 g wiejskiej kiełbasy , 1 kg pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy: sól, pieprz, kolendra. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut. Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek. Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut. Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając. Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę. Smacznego! Wegetariańskie leczo z cukinii Składniki na 4 porcje:...

Nasze akcje
Delia My Cream
Styl życia

Krem idealnie dopasowany? Zrób go sama, z Delią to łatwe!

Partner
Macchia marki Tubądzin - wystrój we włoskim stylu
Styl życia

Mieszkanie inspirowane słoneczną Italią. Styl, który pokochały gwiazdy!

Partner
lenor-fresh-air-efect
Fleszstyle

Jak urządzić wnętrze, by zawsze zachwycało świeżością?

Partner
dax-cashmere-podklad-moon-blink
Fleszstyle

Klaudia El Dursi i Marcelina Zawadzka pokochały ten drogeryjny podkład i bazy pod makijaż!

Partner
Motorola moto g100
Styl życia

Uwielbiasz spędzać czas z przyjaciółmi? Wiemy, co zrobić, żeby te spotkania dawały ci jeszcze więcej radości!

Partner