miska zupy krem z cukinii na drewnianym stole
©M.studio/Fotolia
Styl życia

Cukinia i dynia, czyli z czego zrobić dietetyczne zupy warzywne?

Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.

Dietetyczne zupy to takie, po których czujemy się lekko i zdrowo. Z opartą na zdrowych zupach dietą fit eksperymentują nie tylko sportowcy, ale wszyscy, którzy dbają o własne zdrowie i chcą cieszyć się zgrabną sylwetką. Dietetyczne zupy nie zawierają tłustego mięsa, ciężkostrawnych zasmażek ani śmietany. Pierwsze skrzypce grają w nich niskokaloryczne warzywa, jakich wiele w domowych ogródkach – popularnością cieszą się zwłaszcza cukinia i dynia.

Przepis na lekką zupę krem z cukinii

Zupa krem z cukinii nadaje się do jedzenia zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można ją podawać z grzankami, czerwonym ryżem, kaszą jaglaną, z wędzonym łososiem czy z kurkami. W każdej wersji jest bardzo zdrowa i nie zawiera pustych kalorii (100 g gotowanej cukinii to tylko 15 kcal, a porcja kremu z cukinii – 66 kcal), lecz same witaminy: A, B1, C, K i PP oraz składniki odżywcze – potas, żelazo i magnez.

 

Kasia gotuje z Polki.pl: pasta jajeczna

Składniki:

  • 2 niewielkie cukinie (ok. 600 g),
  • mała cebula,
  • łodyga świeżej bazylii,
  • łyżka oliwy,
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 20 min

 

Sposób przygotowania:

1. Cukinie umyj i pokrój w grubą kostkę (razem ze skórą).

2. Cebulę i bazylię posiekaj.

3. Rozgrzej na patelni oliwę, a następnie zeszklij na niej cebulę.

4. Dodaj do cebuli cukinię i smaż ją przez 3 min na średnim ogniu.

5. Zalej warzywa wodą i duś je pod przykryciem przez ok. 15 min.

6. Przelej warzywa z wywarem do miski, dodaj do nich bazylię (1 listek możesz zostawić do dekoracji) i zblenduj na gładką masę.

Przepis na rozgrzewającą zupę z dynią, cukinią i soczewicą

Zupa na mleku kokosowym z dynią, cukinią i soczewicą to idealny wybór na dietetyczną jesienną i zimową kolację. Dzięki dodatkowi imbiru i chili rozgrzewa, mleko kokosowe czyni ją wyjątkowo aromatyczną i nadaje jej słodkawego posmaku, a soczewica sprawia, że – choć nie zawiera mięsa – jest bardzo sycącą. Porcja takiej zupy ma 200 kcal.

 

Składniki:

  • 1/2 puszki mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki soczewicy,
  • 1/2 puszki kukurydzy,
  • 1/2 średniej wielkości dyni,
  • 1 niezbyt duża zielona cukinia,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka oleju rzepakowego,
  • 300 g ulubionej włoszczyzny,
  • kilka gałązek natki pietruszki,
  • przyprawy: imbir, chili, tymianek, pieprz i sól.

Stopień trudności: łatwe

Czas przygotowania: 40 min

 

Sposób przygotowania:

1. Obierz ze skóry dynię i pokrój ją w kostkę.

2. Pokrój w kostkę cukinię.

3. Rozgrzej na patelni olej i podsmaż na nim posiekany lub zgnieciony czosnek, a następnie dodaj do niego odsączoną z zalewy kukurydzę. Smaż jeszcze przez 5 min, ciągle mieszając.

4. Wlej na patelnię wodę (tyle, żeby zakryła kukurydzę), poczekaj aż się zagotuje, a następnie dodaj imbir, chili, tymianek i sos sojowy.

5. Po 5 min dodaj dynię, cukinię i posiekaną włoszczyznę.

6. Po 10 min dodaj soczewicę.

7. Gotuj wszystko jeszcze przez 5 min, po czym wlej mleko kokosowe.

8. Po 10 min dopraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego!


Spaghetti z pokojoną w kostkę cukinią na białym talerzu
© Lsantilli/Adobe Stock
Styl życia
Makaron z cukinią – jak zrobić smaczne danie? Przepisy na pyszny makaron
Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.

Makaron z cukinią to sprawdzony sposób na pyszne i szybkie danie. Przygotowanie makaronu z cukinią zajmuje mało czasu, a koszt dania jest niewielki. Makaron z cukinią – przepis.   Cukinia, nazywana też kabaczkiem, to lekkostrawne, delikatne w smaku warzywo dyniowate. Jest niskokaloryczna, więc powinna być włączona do jadłospisu osób dbających o dietę. Cukinia wpływa dobroczynnie na procesy trawienne i odkwasza organizm. Warzywo to jest bogate w potas, żelazo i witaminy. Cukinię można przygotować na wiele sposobów. Jednym z pomysłów na danie z tym smacznym warzywem jest właśnie makaron z cukinią. Potrwa ta sprawdzi się zarówno jako obiad, jak i jako lekkostrawna kolacja. Do przygotowania makaronu z cukinią możemy użyć świeże warzywa lub mrożonki. Prosty przepis na makaron z cukinią Podstawowa wersja makaronu z cukinią jest niezwykle prosta do przygotowania. Musimy jedynie ugotować makaron , poddusić cukinię do miękkości i całość wymieszać. Całkowity czas przygotowania tego smacznego dania wynosi około 20 minut.   Składniki: 20 dag makaronu (np. penne lub wstążki), 1 duża cukinia, 10 dag żółtego sera, np. parmezanu, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka świeżej bazylii , szczypta soli, szczypta pieprzu.   Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojoną cukinię. Warzywo dusimy przez około 15 minut, aż całkowicie zmięknie. Do patelni wrzucamy przyprawy: sól, pieprz, drobno posiekaną bazylię. Do patelni wrzucamy odcedzony makaron. Po przełożeniu porcji na talerz makaron z cukinią posypujemy startym parmezanem. Makaron z cukinią i kurczakiem – przepis...

Zielony koktajl z cukinii z szklance, otoczony innymi świeżymi warzywami (cukinia, kapusta)
ⓒSoyka/Fotolia.com
Styl życia
Koktajle z cukinii – obniżają ciśnienie, poprawiają trawienie i oczyszczają organizm
Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii – 10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.

Koktajle z cukinii są prawdziwą bombą witaminową, ponieważ to warzywo zawiera bardzo dużo witaminy A, C, K i z grupy B. Cukinie zielone i żółte (kabaczki) pozytywnie wpływają na pracę układu trawiennego i mają mało kalorii –  10 dag cukinii zawiera jedynie 16 kcal.   Najsmaczniejsze są młode cukinie . W dodatku mają na tyle cienką skórkę, że warzywa nie trzeba obierać. Dlaczego warto pić koktajle z cukinii? Cukinia zawiera dużo potasu, magnezu, żelaza oraz witaminy A, K, C i witaminy z grupy B. Najzdrowsze i najbogatsze w wartościowe składniki są świeże i niepoddawane żadnej obróbce termicznej warzywa. Z tego względu koktajle to doskonały pomysł na różne cukinie – pozwalają na zachowanie cennych właściwości odżywczych warzyw, a dodatkowo można je jeszcze wzbogacić, serwując młode zielone cukinie lub kabaczki z innymi składnikami. Koktajl z cukinii i banana – doskonały dla nadciśnieniowców Banany to źródło potasu, dzięki czemu zapobiegają wysokiemu ciśnieniu. Dodatkowo mają pektyny, które obniżają poziom złego cholesterolu we krwi. Składniki: 1 cukinia, 2 banany, 2 jabłka, 1 owoc kiwi, rozdrobnione migdały. Czas przygotowania: 10 minut Stopień trudności: bardzo łatwe Sposób przygotowania: Obierz cukinię i jabłka, a następnie wyciśnij z nich sok, używając sokowirówki. Obrane banany i kiwi pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Wymieszaj mus z sokiem. Posyp posiekanymi migdałami. Koktajl z cukinii i pietruszki – oczyszcza i odtruwa organizm Natka pietruszki zawiera dużo kwasu foliowego, żelaza i witaminy C. Ma również działanie detoksykacyjne – jest doskonałym dodatkiem do koktajlu z cukinii, dzięki czemu napój odtruwa organizm. Ważne, by natka była świeża, ponieważ zwiędła traci swoje właściwości. Składniki: 1 cukinia, natka...

leczo z pomidorami i papryką na drewnianej desce podane z ciabattą
©Patrycja/Fotolia.com
Styl życia
Leczo z cukinią, kiełbasą lub pieczarkami – popularne przepisy
Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny.

Leczo jest daniem z Węgier, które składa się głównie z papryki i pomidorów. W Polsce potrawę podaje się z mięsem wieprzowym lub drobiowym. Popularne jest też leczo wegetariańskie z cukinii. Właściwości cukinii sprawiają, że jest to danie zdrowe i dietetyczne. Często potrawę podaje się też z pieczarkami i kurczakiem, dzięki czemu pokarm jest bardziej kaloryczny. Leczo ma średnio 171 kcal i 10 g białka, więc jest pożywnym posiłkiem dla każdego. Danie ma też ok 17 g węglowodanów i niewiele ponad 7g tłuszczu. Zawarta w nim papryka sprawia, że potrawa ma dużą ilość witaminy C oraz minerałów, takich jak magnez czy potas. Danie podaje się w formie głównego posiłku oraz jako dodatek do mięsa. Coraz popularniejsze jest też leczo wegetariańskie , gdzie zamiast kiełbasy dodaje się cukinię. Klasyczne leczo z kiełbasą Leczo pochodzi z Węgier, lecz jest popularnym daniem w Polsce, Niemczech, Czechach, na Ukrainie i Słowacji. W kraju naszych „bratanków” lecso oznacza połączenie papryki i pomidorów. Składniki: 200 g wiejskiej kiełbasy , 1 kg pomidorów, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 3 papryki czerwone, 2 łyżki sproszkowanej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, przyprawy: sól, pieprz, kolendra. Czas przygotowania: 50 minut Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Pokrój cebulę w kostkę, kiełbasę w plasterki i smaż na patelni przez około 8 minut. Składniki włóż od garnka i dodaj starty czosnek. Dodaj papryki skrojone w kostkę i mieszaj wszystko przez 5 minut. Wszystko przypraw solą i pieprzem wedle uznania. Do potrawy dodaj pokrojone pomidory bez skórki i nasion. Wszystko gotuj przez pół godziny, co chwilę mieszając. Danie można podawać na obiad lub zawekować do słoików jako przetwory na zimę. Smacznego! Wegetariańskie leczo z cukinii Składniki na 4 porcje:...

Nasze akcje
Gwiazdy
Newsy
Chcesz dobrze czuć się we własnej skórze tak, jak największe gwiazdy? Działaj metodą małych kroków!
Partner
Skuteczny trening bez wysiłku? Teraz to możliwe!
Newsy
Skuteczny trening to nie tylko siłownia!
Partner
Weleda
Newsy
Kosmetyki, które łączą tradycję z nowoczesnością. Poznaj je!
Partner
Nowości
PartyExtra
Małgorzata Rozenek-Majdan uśmiechnięta
Newsy
Małgorzata Rozenek-Majdan
BZ
Julia Wieniawa w neonowej sukience na lato
Newsy
Julia Wieniawa
BZ
Katarzyna Cichopek na 59 Festiwalu w Opolu
Newsy
Katarzyna Cichopek
BZ
Klaudia El Dursi na plaży
TV-Show
Hotel Paradise
BZ
Ślub od pierwszego wejrzenia x-news
TV-Show
Ślub od pierwszego wejrzenia
BZ
Versace wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Trendy w koloryzacji włosów na wiosnę i lato 2022. Te odcienie robią mocne wrażenie
Marcelina Zielnik
Gorący trend: Dopamine dressing
Fleszstyle
Dopamine dressing to najgorętszy trend sezonu. Obłędną koszulę w stylu Małgorzaty Rozenek-Majdan kupisz w Sinsay za 39,99
Anna Kusiak
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Niemal identyczne kupisz w Sinsay za 35 zł
Newsy
Klaudia Halejcio w najmodniejszych spodniach tego lata. Podobne kupisz w Sinsay za 35 zł
Urszula Jagłowska-Jędrejek
Anna Lewandowska w swetrze za ponad tysiąc złotych
Newsy
Anna Lewandowska w modnym swetrze ponad tysiąc złotych. W Sinsay kupisz podobny za 50 złotych!
Aleksandra Skwarczyńska-Bergiel
Moda uliczna wiosna-lato 2022
Fleszstyle
Najmodniejsze buty na wiosenno-letni sezon. Te modele ma w szafie każda it-girl
Marcelina Zielnik