Party Stories
Krystian Ferretti z "Hotel Paradise 3"
Luiza "Hotel Paradise 3"
Małgorzata Rozenek w białym garniturze
Gazpacho
© seqoya/Fotolia.com
Styl życia

Na słodko i na słono – przepisy na chłodniki

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

Zupy na lato najlepiej, aby były lekkie, orzeźwiające, ale pożywne. To dania, które nie rozgrzeją nas dodatkowo w upalne dni. Podawane na zimno chłodniki, popularne w wielu kuchniach świata, najczęściej przygotowywane są na bazie jogurtu i warzyw lub owoców.

 

Latem nie mamy ochoty na tłuste czy ciężkostrawne dania, dlatego chłodniki są idealnym rozwiązaniem. Gdy mamy do dyspozycji całą gamę świeżych składników – możliwości jest mnóstwo. Zupy na lato można komponować smakowo w zależności od upodobań, np. chłodnik z melonem i miętą, chłodnik z pomidorów, chłodnik arbuzowo-ogórkowy, chłodnik szczawiowy, chłodnik z botwiny i rzodkiewki, chłodnik z truskawkami i papryką, chłodnik z serem pleśniowym i gruszkami, chłodnik z pomidorów i bazylii, itp.

Chłodnik z buraków: botwina i rzodkiewka - przepis

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowywania: 30 minut + czas potrzebny na schłodzenie

 

Składniki:

  • pęczek świeżej botwiny z burakami,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 2 ogórki średniej długości szklarniowe,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • litr kefiru lub maślanki,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • sól i pieprz.

 

Sposób przygotowania:

1. Botwinę bardzo dokładnie umyj i drobno posiekaj. Włóż do garnka, zalej wodą – tyle, żeby tylko ją przykrywała, posól, dodaj kilka kropel oleju i gotuj do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodaj sok z cytryny. Odstaw do ostudzenia.

2. Wszystkie pozostałe składniki umyj i drobno posiekaj. Przełóż do dużej miski.

3. Do wystudzonej botwiny wlej kefir i przelej całość do pozostałych warzyw.

4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

5. Wstaw do lodówki.

 

Ten rodzaj chłodnika można podawać z chrzanem i ugotowanym na twardo jajkiem.

Gazpacho tradycyjne, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów – przepis

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowywania: 40 minut + czas potrzebny na schłodzenie

 

Składniki:

  • 2 ząbki czosnku,
  • 0,5 litra zimnej wody – przegotowana lub mineralna,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 3-4 łyżki octu: winnego, jabłkowego lub cherry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • około 4 średniej wielkości pomidory,
  • 1 ogórek szklarniowy,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 czerwona cebula,
  • 2 małe białe bułki lub 4 kromki pieczywa tostowego.

 

Sposób przygotowania:

1. Z czosnku, oliwy, chleba, wody i soli utrzyj gęstą jak masło pastę. Odstaw ją na 20-30 minut.

2. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórkę. Jednego pokrój w kostkę, resztę zblenduj.

3. Ogórka obierz ze skórki. Około 1/3 pokrój w kostkę, resztę zblenduj. Tak samo zrób w przypadku papryki. Wszystkie warzywa zblenduj razem, dodając obraną cebulę, pastę chlebową, ocet i wodę.

4. Przetrzyj mus przez sitko.

5. Gazpacho podawaj mocno schłodzone z pokrojonymi wcześniej warzywami i opieczonymi kromkami chleba lub bagietki.

 

Turecki chłodnik z chleba i ogórków – przepis

To bardzo szybka zupa na lato, pożywna i bardzo aromatyczna. Świetnie smakuje z pszennymi sucharkami.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowywania: 15 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy

 

Składniki:

  • 3 kromki czerstwego chleba – najlepiej żytniego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 500 ml jogurtu naturalnego,
  • 4-5 ogórków gruntowych,
  • pęczek koperku,
  • sok z połowy limonki,
  • garść migdałów w płatkach,
  • sól i pieprz do smaku.

 

Sposób przygotowania:

1. Do miski włóż pokruszony chleb i zalej go gorącą wodą, odstaw na kilka minut.

2. Obierz ogórki i pokrój w kawałki. Wrzuć do dużej miski, dodaj wszystkie składniki i odsączony chleb. Zblenduj na gładką masę.

3. Wstaw chłodnik do lodówki.

4. Podawaj udekorowany listkami mięty.

Meggyleves – węgierska słodka zupa owocowa – przepis

Wariantów tej zupy na lato jest tyle, ile domów na Węgrzech. Można dodawać do niej wino. Niezmiennym składnikiem są czereśnie lub wiśnie oraz śmietana. W podobny sposób można przygotować zupę z innych owoców, takich jak np. jagody, rabarbar, porzeczki, truskawki.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowywania: 50 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy

 

Składniki:

  • 0,5 kg dojrzałych, słodkich ciemnych czereśni,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina,
  • 100 g cukru,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • skórka otarta z połowy cytryny lub limonki,
  • 250 g śmietany 18%,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

 

1. Czereśnie opłucz, wydryluj i włóż do garnka. Dodaj sól, cukier, cukier waniliowy, cynamon, skórkę z cytryny. Zalej 1,5 l wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem około 20-30 minut.

2. W miseczce rozmieszaj żółtko z mąką i połową śmietany i 4 łyżkami wrzącej czereśniowej wody. Dokładnie wymieszaj i wlej do wywaru.

3. Resztę śmietany zmieszaj z winem i również dodaj do zupy.

4. Gotuj około 10 minut. Zupa powinna delikatnie bulgotać.

5. Odstaw zupę do ostygnięcia i włóż do lodówki.

6. Zupę czereśniową możesz zblendować lub nie.

Vichyssoise – francuska przecierana zupa z pora - przepis

Bardzo popularna we Francji zupa, którą można jeść zarówno na zimno, jak i na gorąco. Przygotowywana jest z sezonowych warzyw z dominacją pora. Najlepiej smakuje z groszkiem ptysiowym lub ugotowaną cieciorką.

 

Stopień trudności: łatwy

Czas przygotowywania: 20 minut + czas potrzebny na schłodzenie zupy

 

Składniki:

  • 6 młodych małych porów,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • garść świeżego szpinaku,
  • łyżka oliwy,
  • 2 średniej wielkości ziemniaki,
  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki śmietany 12% lub jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • groszek ptysiowy lub cieciorka (z puszki lub ugotowana wcześniej).

 

Sposób przygotowania:

1. Pory i seler umyj i pokrój – w kawałki. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa. Zalej warzywnym bulionem.

2. Dodaj obrane i pokrojone ziemniaki, szpinak i przyprawy.

3. Gotuj pod przykryciem około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.

4. Zblenduj zupę na gładką masę i ponownie zagotuj. Odstaw do ostudzenia i włóż do lodówki.

5. Podawaj na zimno z groszkiem ptysiowym lub cieciorką, dekorując kleksem śmietany lub jogurtu.


Komentarze
Zapraszamy do dyskusji
Czekamy na Twoją opinię w tym temacie. Dołącz do dyskusji!
chłodnik z pomidorów w przezroczystej misce, ozdobiony kawałkami arbuza
ⓒsarsmis/Fotolia.com
Styl życia
Zupy na ostatnie upalne dni lata – chłodniki warzywne i owocowe
Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.

Chłodniki i owocowe zupy na lato i ciepłą jesień to doskonały pomysł na obiad w upalny dzień. Chłodne zupy orzeźwiają, sycą, a jednocześnie dostarczają wielu witamin, jakie mają świeże owoce i warzywa, m.in. A, C i E.   Większość przepisów na chłodniki wykorzystuje mleko i inne przetwory mleczne. Weganie i osoby nietolerujące laktozy mogą je zastąpić mlekiem sojowym, migdałowym lub kokosowym. Chłodnik litewski – tradycyjna zupa na lato Klasyczny chłodnik litewski przygotowywany jest na bazie botwinki i zsiadłego mleka lub śmietany. To tradycyjna potrawa polskiej kuchni. Chociaż jej przygotowanie nie wymaga dużo czasu, należy liczyć się z koniecznością schłodzenia zupy, co może zająć nawet godzinę. Jeśli chcesz ugotować wegański chłodnik z botwiny, zamiast maślanki użyj mleka kokosowego i nie dodawaj jajek. Składniki: 1 litr maślanki, 1 pęczek botwinki , 1 ogórek, 3 jajka gotowane na twardo, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Czas przygotowania: 20 minut + czas na schłodzenie Stopień trudności: łatwe   Sposób przygotowania: Botwinkę – łodygi i buraczki – pokrój w kostkę, zalej szklanką wody i gotuj kwadrans. Czosnek przeciśnij przez praskę, a koperek drobno poszatkuj. Obierz ogórek i zetrzyj na grubej tarce. Do ostudzonego wywaru dodaj maślankę i pozostałe warzywa. Dopraw solą i pieprzem, a następnie schłodź w lodówce. Podawaj z przekrojonymi na pół ugotowanymi jajkami. Chłodnik w 10 minut Zupa na lato nie zawsze musi być schładzana – można ją przygotować również bez gotowania. Wystarczy wykorzystać blender, który dokładnie rozdrobni wszystkie warzywa, tworząc z nich krem. Składniki: pół kilograma buraków, 1 ogórek, szklanka zsiadłego mleka, szklanka kefiru, szczypiorek, koper, czosnek, cytryna, pieprz,...

Zupa chłodnik.
©Anna Bobrowska/Fotolia
Styl życia
Przepisy na chłodniki z buraczków, szpinaku i ogórków
Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.

Chłodnik idealnie nadaje się na upalne dni. Gasi pragnienie, syci i świetnie smakuje. Można go przygotować już w 20 minut.   Chłodniki przygotowuje się zazwyczaj na bazie bulionów warzywnych lub produktów z nabiałem. Można je przyrządzić z każdego rodzaju warzyw. Najpopularniejsze w Polsce są chłodniki z botwinki, buraczków i ogórków. Chłodnik z botwinki i buraczków Chłodnik z buraczkami zawiera dużo witaminy C i kwasu foliowego . Dodatkowo jest niesamowicie smaczny i pożywny.   Potrzebujesz: garnka.   Składniki na 4 porcje: 1 pęczek liści botwiny , 2 buraki czerwone , 2 ogórki sałatkowe, szczypiorek (do smaku), 1 pęczek kopru, 2 łyżki soku z cytryny, 500 ml jogurtu naturalnego, 300 ml bulionu warzywnego, 5 jajek, pierz (do smaku), sól (do smaku).   Czas przygotowania: 20 minut (30 minut oczekiwania) Stopień trudności: łatwy   Sposób przygotowania: Obierz buraki. Pokrój je w kostkę i wrzuć do bulionu warzywnego. Gotuj przez 10 minut. Botwinkę oczyść, pokrój i dodaj do buraków. Wlej soku z cytryny. Obierz ogórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i dodaj do reszty. Ugotuj jajka. Białka pokrój w kostkę. Żółtka dodaj do jogurtu i wymieszaj. Szczypiorek i koperek posiekaj. Dodaj wszystkie składniki do chłodnika. Dopraw solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 30 minut. Gotowe. Smacznego! Chłodnik ze szpinakiem i serem feta Chłodnik ze szpinakiem jest bogaty w beta-karoten , który zapewnia prawidłowe działanie narządu wzroku. Jest łatwy w przygotowaniu i niezwykle pyszny.   Potrzebujesz: garnka, patelni, blendera.   Składniki na 4 porcje: 500 g szpinaku , 500 g jogurtu gęstego, 150 ml bulionu warzywnego, 100 g sera typu feta,...

zupa z klopsikami
©Sebastian/Fotolia.com
Styl życia
Kuchnia rumuńska – przepis na zupę z klopsikami ciorba de perisoare
Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny.

Tradycyjną zupę z klopsikami wywodzącą się z kuchni rumuńskiej przygotowuje się z mięsa wołowego i kości wieprzowych. Do potrawy dodaje się dużą ilość warzyw, takich jak: marchew, seler, paprykę, pomidory. Zupa rumuńska będzie miała lekko kwaśny smak dzięki dodaniu do niej plastrów cytryny. Typowym elementem kuchni rumuńskiej są ciorba. To zupy o charakterystycznym kwaśnym smaku, ponieważ ich głównym składnikiem jest np. sok z cytryny lub kiszonej kapusty, ocet albo fermentowane pszenne otręby. Prosty przepis na ciorba de perisoare, czyli zupę z klopsikami Świeżą fasolę można zastąpić gotową mrożoną mieszanką z zielonych warzyw. W czasie gotowania wywaru z mięsa wołowego i kości wieprzowych należy pamiętać, aby zbierać szumowiny, dzięki temu zupa rumuńska będzie bardziej klarowna. Potrzebujesz: dużego garnka, miski. Składniki na zupę: 0,5 kilograma mięsa wołowego, 3 kości wieprzowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren czarnego pieprzu, 5 liści laurowych, 3 pomidory, 2 marchewki, 2 ziemniaki, 2 garści zielonej fasoli, 1 mały seler, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, sól morska, pieprz mielony. Składniki na klopsy: 300 gramów mięsa mielonego , 1 pęczek liści pietruszki, 1 czerwona cebula, 1 łyżeczka słodkiej papryki mielona, sól, pieprz do smaku 2 łyżki mąki. Czas przygotowania: 3 godziny Stopień trudności: łatwe Sposób przygotowania: Mięso wołowe i kości opłucz pod zimną wodą. Włóż składniki do garnka. Zalej mięso zimną wodą (tak, aby je lekko przykrywała). Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziarnisty oraz 1 łyżkę soli morskiej. Gotuj wywar na małym ogniu przez 2 godziny. Mielone mięso na pulpety przełóż do miski....

Nasze akcje
Jenny Fairy Midday Coctail
Newsy

Ten stylowy dodatek przeniesie cię w świat wakacji i słodkiego lenistwa!

Partner
piekna-kobieta-bella
Fleszstyle

Jak się czuć pewnie i wygodnie przez cały dzień? Stawiaj na jakość

Partner
huawei-6-band-opaska
Fleszstyle

Asystent i trener personalny w jednym?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

Czy zdrowe i wygodne dziecięce buty nie mogą być modne?

Partner
Kolekcja-wiosna-lato-CCC-2021
Fleszstyle

O tych butach marzy twoje dziecko!

Partner
catering-tajm
Fleszstyle

Pyszne, zdrowe i niebanalne dania z dostawą pod twoje drzwi?

Partner